Отговори
# 90
Сложете анкета?
Няма да пазарувам на 13ти, защото съм в командировка. Но не подкрепям идеята, нито смятам, че ще има какъвто и да е ефект. Всеки ще напазарува на 12ти или 14ти - този 13.02 няма да ядат ли какво?!
Предпочитам да пазарувам във веригите, защото там е по-евтино, по-чисто и по-контролирано, има по-голямо разнообразие, имам достъп до продуктите и не ми дишат във врата нервни продавачки зад щанда...
В малките магазини е тотал щета .. евентуално мляко и хляб от там взимам, нищо друго.

# 91
В Гърция ще има бойкот на 19-ти.
Аз ще се включа в гръцкия протест.
Не за друго, ами няма да пътувам към Гърция тия дни.

И аз мисля, че тези протести няма да имат ефект.

Не мисля и увеличенията са защото крайните продавачи са алчни, а защото всички назад по веригата искат повече от обезценените пари.
Къде бяхте по ковидно и защо не протестирахте като спряха икономиките на всичките държави и се раздаваха едни пари. Къде на стоящите в къщи, къде и по джобове на политици.
Тогава беше правилното време за протест и евентуално щеше да има ефект.
Сега е след дъжд качулка.
Тия пари отдавна са изядени и усвоени. Не от търговците по магазините, ни от бабите, продаващи панелки.
Като чуя думи "алчни" и "спекуланти", лошо ми става.

# 92
Имам чувството, че можем само да копираме без да мислим.
Остави, че се влючваме последни след всички държави, но реално само в хранителните магазини ли са високи цените?

А къде е българското производство, което да бъде достойна конкуренция за вноса и да смъкне цените?

Един ден на кой ще накриви шапката?

# 93
Продължавам да се питам защо темата има такова заглавие? Спекулата в цените след приема на еврото в Хърватия ли дискутираме или бойкот на нашите магазини, заради високите цени? В Босна, Черна гора и Македония приели ли са еврото, че ще има също така бойкот? Гърция пък е приела еврото през 2001 година, но пак се включва в бойкота.
Или целта на темата е да се правят определени внушения срещу приема на еврото, а бойкотът на магазините заради високите цени е бонус?

# 94
Храна купувам често и постоянно за разлика от други неща и защо трябва условията да са идеални, за да се бойкотира?
Аз пък имам чувството, че някои тук се опитват доста по-упорито от нормалното да говорят кое било безсмислено. Защо ли...

# 95
  • Наблизо
Продължавам да се питам защо темата има такова заглавие? Спекулата в цените след приема на еврото в Хърватия ли дискутираме или бойкот на нашите магазини, заради високите цени? В Босна, Черна гора и Македония приели ли са еврото, че ще има също така бойкот? Гърция пък е приела еврото през 2001 година, но пак се включва в бойкота.
Или целта на темата е да се правят определени внушения срещу приема на еврото, а бойкотът на магазините заради високите цени е бонус?
В Черна гора валутата е евро.
Заглавието е такова,защото според мен всичко е свързано.Да,инфлацията е осезаема навсякъде,но някак не е нормално цените да са толкова по-високи от западна Европа,където и разходите за персонал,данъци и тн са по-високи и е хубаво,че хърватите се опитват да направят нещо и това да поведе и другите балкански страни включително и нас.
А самата Хърватия трябва да служи за пример какво държавата ни трябва да пази и направи,когато се приеме еврото.И тук идва моят страх- ще има ли защота или ще оставят спекулантите да се вихрят?

# 96
Аз бих подкрепил протеста, защото, може да свали още цените, но на мен ми е много по евтино, да пазарувам от големите вериги.

За съжаление в малките магазини вече не влизам, въпреки че ми се иска, да подкрепя бизнеса на някое семейство, като пазарувам от тях, ама като им видя цените на зеленчуците, а това ми е основна част от пазара, не ми е икономически изгодно. С промоциите в големи вериги, често един и същи зеленчук е два пъти по евтин, от някое квартално магазинче. Но и без промоциите, разликата е сериозна в порядъка на 20, 30 процента при тях. И се получава с малките магазинчета, искам да пазарувам от тях, ама нямам желание. Ако големите вериги още смъкнат цените в следствие на протести и обществен натиск, може напълно да ликвидират малкия и дребен бизнес. Което е в техен интерес.

# 97
Надценките на стоките не са константен %.
Едни са с 10% надценка, други със 100. Може и 200.

Ако в България не се купуват скъпи стоки, единственото място, от което магазинът може да избие за наем, заплати и печалба, това са евтините стоки. Съответно те ще са по-скъпи от Германия, където хората хем оставят много повече оборот за 1 човек, хем и се купуват повече скъпи стоки, с по-големи надценки.

2 евро за картон яйца в Германия не мисля, че е цена, която включва и цена на производител, транспорт, загуби и фири, разваляне, чупене, заплати (продавачи, касиери, мениджъри, счетоводство, шофьори, маркетингови специалисти), ток на витрината, рекламации, софтуер и ток на касовия апарат, отопление на магазина и тн и тн и тн.

Според мен тая цена продава или на загуба или на себестойност (за Германия говорим). Кауфланд едва ли печели от нея изобщо. Там печелят от другите стоки, дето струват десетки и стотици евро.
Такава цена служи само за реклама, да си кажат хората, "ето, в Кауфланд яйцата са по 2 евро, следователно там е евтино".

Изолирана стока е безмислено да се сравнява.
Трябва да се сравни цялата потребителска кошница, която клиент в Германия и клиент в България купува. И да се сметнат всички надценки в кошницата.

# 98
Сравняваха се кошници с много европейски страни. Нашата е най-скъпа.
И ДДС-то ни на храни беше едно от най-високите, защото повечето държави имат диференцирани ставки за основни храни под 9÷.
Ние тази ставка я пазим само за ресторанти.

# 99
Не е нормално цените да са по-високи, отколкото в Западна Европа, но причината не е в еврото. И не е ок да се насочват нещата в тази посока и да се правят такива внушения. Какво прави държавата в момента, за да не позволява спекула? Какво направи преди пет години? По-високите цени тук не са от вчера.

Черна гора е с евро от поне 15 години, да не кажа и повече. Нито е в ЕС, нито в ЕЗ. Косово също.
В Германия или Франция като са с евро имат ли протести?

# 100
Понятието "спекула" при свободен пазар напълно се изключва, дори и теоретично.
Свободата на предприемчивостта и правото на собственост генерират изобилието и ниските цени при капитализма. Другият вариант с контрол на цените е социализъм. Някои помним докъде доведе. До 5 фалита.
Думата "спекула" няма съвременен смисъл и се ползва единствено и само от популисти. С ляв уклон.

# 101
Не е нормално цените да са по-високи, отколкото в Западна Европа, но причината не е в еврото. И не е ок да се насочват нещата в тази посока и да се правят такива внушения. Какво прави държавата в момента, за да не позволява спекула? Какво направи преди пет години? По-високите цени тук не са от вчера.

Скрит текст:
Черна гора е с евро от поне 15 години, да не кажа и повече. Нито е в ЕС, нито в ЕЗ. Косово също.
В Германия или Франция като са с евро имат ли протести?
При положение, че търсенето не намалява, напротив, увеличава се и при очевидно спекулативни цени, защо да не се използва от търговците.
Вярно, че не е моя работа, кой колко ще купува, но няма как да не направи впечатление какво и колко се пазарува и лично често си задавам въпроса, как се изяжда това, преди да стане за хвърляне.

# 102
Картелирането защо го пропускаш, Дани? Не е удобно за работодателите ли?

# 103
Не знаех, че работя в Кауфланд.

За картелите нямам картина, ти сподели конкретно, ако имаш желание. Картели за какво, яйца, хляб, месо? Не се продават на други места? Няма фурни, няма свободни търговци на яйца по сергии, пазари?

И как това противоречи на тезата ми за "спекулата"?

# 104
Не казвам, че противоречи, но удобно не го споменаваш, а за да пишеш всеки втори коментар в темата, в която се обсъжда бойкот, от който казваш, че нямало смисъл, не е нужно да работиш точно в Кауфланд.

Общи условия

Активация на акаунт