Отговори
# 450
Пазаруването тази седмица е стандартно високо защото превеждат пенсиите. Но вас всъщност какво ви засяга как изкарват месеца пенсионерите при тези ужасни цени.

# 451
  • София
ДДС за лекарства и храни трябва да се премахне. Да започнат да си събитат данъците и да спре сивата икономика.

# 452
Как не разбрахте, че организаторите на протеста никак не се вълнуват от пенсионерите, цените и всичко останало, а само от себе си и от това да се докопат до поредното топло и добре платено местенце. Амбициите на бившата омбудсманка спирка нямат.
Дори от това, че само ДДС то на ресторантите беше намалено, но не и на книги и лекарства, е достатъчно човек да е си направи изводите.

# 453
ДДС за лекарства и храни трябва да се премахне. Да започнат да си събитат данъците и да спре сивата икономика.
Намалено ДДС на храните ще постигне същия ефект за потребителите, който имаше от намаленото ДДС за заведенията, а именно нулев ефект. Намалено ДДС на лекарствата обаче ще има реален ефект, тъй като цените са контролирани.

# 454
  • София
То всъщност е важно пенсиите да растат, не цените да падат.

# 455
Ама разбира се - всеки, който не подкрепя протеста, автоматично не го засягат песнионерите и не му пука за тях Rolling Eyes Голям аргумент, няма що.

За протокола, около мен има пет броя пенсинери - свекърите, майка ми, моите баба и дядо. Нито един от петимата не подкрепя протеста. Не, не са нито комплексари, нито ганьовци, нито презадоволени, нито оядени и т.н. Просто хора реалисти.

ДДС на книгите беше намалено за известен период от време покрай ковид. Върнаха го през 2024, ако не се лъжа.

# 456
Боже, олио от рапица не е ли канола ойл? Аз не го понасям.

Yes. Канола, Колца или Рапица е едно и също.

# 457
  • Mediterraneo
Всичко е ясно, ама да не забравите днес да напазарувате доволно, че протестът е утре! И вече чак на 14-ти.

# 458
Каква злоба се лее само.... Явно вече са настъпени нечии интерсчета.

# 459
Ще ви се да са интереси, но не са.
Реалисти сме и протестът е повече от неадекватен. И въпреки това съм сигурна, че има хора които искрено ще се включат и ще си мислят, че правят нещо. За съжаление нещото е наливане на вода в мелницата на няколко "политици".
И как пък не измислихте нещо различно от злоба. Не е злоба, по-скоро критично мислене.

пп. Аз няма да пазарувам утре, защото така или иначе пазарувам 1 път седмично и то не в четвъртък...
Но пък ако ме изкушат с някоя хубава промоция, не бих пропуснала.

# 460
Ще протестират защото:
четиричленно семейство с месечен доход  от 2-2200 плаща наем,или кредит 600-800 лв ,ток,вода,телефони и,Интернет около 300,джобни на децата минимум 300,транспортни да речем 300.,и останалото за храна и квото дойде.

# 461
Да се включа по темата. Факт е, че храната в България е скъпа. Факт е, че в южна Испания е по-евтина (говоря за там, защото съм ходила почти 10 пъти и винаги е било по-евтино). Факт е, че субсидиите отиват при алчните зърнари (за тях трябва да има отделна тема) и големите производители, от което малките едва оцеляват. Факт е също така обаче, че високите цени идват или от прекупвачите (на плодове и зеленчуци) или от производителите. Тоест - бойкот на веригите няма да доведе до искания ефект. Ефект ще има ако държавата започне да си върши работата и прекрати картелите, но това е трудно И поради факта, че сме малка държава, големите акули са 10 човека и им е много лесно да се разберат. Разбира се, това не трябва да са оправдания, но е обяснение.
Друго, което може да намали цените на хранителните стоки е по-ниската ставка на ДДС. Значи за кръчмите може 9% ДДС, но за храните и лекарствата трябва да е 20%? Обаче кръчмарите си имат лоби, а обикновените хора си траят и затова сме на това дередже.
Накъсо казано - бойкотът утре е почти безсмислен. Да, редно е да има реакция срещу скъпите храни, но надали ще има ефект. Аз не знам дали ще го спазя, предстои ми пътуване и не се знае дали ще ми се наложи да вляза в магазин или не.

# 462
Ама то протест трябва да има, но не срещу веригите и еврото. И на избори трябва да се гласува, ама ей на.
Най-лесно е да нарочим веригите и еврото, което дори не сме приели.
Най-малкото е несериозно.

# 463
  • София
Чии интересчета? Веригите са отколешен враг номер едно на тутраканската междуселищна система.
Още Волен пищеше срещу западните магазини и плашеше, че те ще фалират българина и българското производство. После беше Каракачанов.
После започна да ги напада Костадин Костадинов, пак със същите доводи. Сега е Мая Манолова.
Обидно е аз да съм против инициативите на тия хора и най-накрая аз да излизам интересчийка. И хората, които разсъждават като мен. Най-малкото такива политици дори и собствен популизъм не могат да си съчинят, ами ще го внасят от Хърватия, където ситуацията е коренно различна.
Второ, това са обекти, които осигуряват работа на ужасно много хора и не видях някой да се замисли - чакай малко, ако тия хиляди останат без работа, какво ще ги правим? Ще ги учим да ядат пасти сигурно.
Трето, трябва да се настоява за по-високи доходи, а не за по-ниски цени.

# 464
  • София
Ама разбира се - всеки, който не подкрепя протеста, автоматично не го засягат песнионерите и не му пука за тях Rolling Eyes Голям аргумент, няма що.

За протокола, около мен има пет броя пенсинери - свекърите, майка ми, моите баба и дядо. Нито един от петимата не подкрепя протеста. Не, не са нито комплексари, нито ганьовци, нито презадоволени, нито оядени и т.н. Просто хора реалисти.

ДДС на книгите беше намалено за известен период от време покрай ковид. Върнаха го през 2024, ако не се лъжа.
В много държави ДДС се въвежда уж временно, за да се овладее рецесията и бюджетния дефицит. После, някак забравят, че е било временна мярка.
В БГ проблемът идва от пълната липса на контрол над вземанията.

Бърди, хванах се за поста ти, именно за пенсионерите. Повечето работещи и плащащи на свтло издържаме по доста пенсионери. Не само с данъци, но и помагаме на родители и баби и дядовци, защото те не получиха достойни пенсии.

Общи условия

Активация на акаунт