Отговори
# 435
За България най-щедро субсидирано е зърнопроизводството - трите фирми, които са получили най-много субсидии от ЕС за 2023 г., се занимават със зърнопроизводство.
Следват маслодайните семена и лавандулата.
На четвърто място са млечни и месни продукти.
Айде сега да видим къде виждаме розови и лавандулови масиви?

Маслодайни не са само розите и лавандулата. А и тя изрично е написала „семена“, т.е. слънчоглед, рапица... Аз ги виждам и то по много всяко лято, за вас не знам.

# 436
Опитах да изчета всичко до момента, много ме впечатли честотата на срещане на думата "пазариш". По темата - ако не пазаруваш днес, а утре, едва ли ще има някаква разлика за магазина.
Разлика няма, бойкотът е символичен, но хора от определени (професионално обвързани) среди скачат много остро, агресивно и нагнетяват напрежение. След това коментари биват изтрити, но обидните коментари по адрес на бойкотиращите стоят. И сега очаквам да изтрият този.

# 437
Опитах да изчета всичко до момента, много ме впечатли честотата на срещане на думата "пазариш". По темата - ако не пазаруваш днес, а утре, едва ли ще има някаква разлика за магазина.
Разлика няма, бойкотът е символичен, но хора от определени (професионално обвързани) среди скачат много остро, агресивно и нагнетяват напрежение. След това коментари биват изтрити, но обидните коментари по адрес на бойкотиращите стоят. И сега очаквам да изтрият този.
Кой е професионално обвързан?

# 438
Земеделец до земеделеца в тази група Simple Smile
Знаете ли колко дестилерии се продават и колко лавандулови масиви се изораха.. Розите няма кой да ги бере Simple Smile
Мога да ви кажа и големия проблем на дестилериите, ама вие си го знаете Simple Smile

# 439

Маслодайни не са само розите и лавандулата. А и тя изрично е написала „семена“, т.е. слънчоглед, рапица... Аз ги виждам и то по много всяко лято, за вас не знам.
[/quote]

Как'Сийка,
знаеш ли къде продават олио от българска рапица?

# 440
Олио от рапица може да намериш от някой малък производител, който прави шарлан и други масла бутиково производство...
Рапицата отива за износ и за биодизел

# 441
Олио от рапица може да намериш от някой малък производител, който прави шарлан и други масла бутиково производство...
Рапицата отива за износ и за биодизел

Благодаря, скаридка 🙂
Едва ли ще намеря.
В София съм срещала само в Кауфланд, но внос от Германия.

А съм склонна като идвам в Бг, да купувам стоки само българско производство.

# 442
Незнам всичко за веригите, но поне нашите (всъщност чужди у нас ), са побългарени, както ни е традицията за всичко.
В малките магазини когато влизам и виждам че високата цена се вдига често, и като ги питам защо? ми казват, че доставчиците им я вдигат, и те на момента я вдигат също, буквално пред мен.

# 443
kirasirrav, aз така спрях да влизам в млечния магазин до нас .. Продавачката декември месец ми обяви, че от януари се вдигал тока и затова щяла да вдигне цените на всичко с 10%. Питах я знае ли, че се вдига тока за бита, но помощите за промишления ток остават..
Аз вече не влизам, но бабите цъкат с език как с вдигането на тока са се вдигнали всички цени в кварталното магазинче Simple Smile

# 444
  • София
Капацитета на маслобойните в България е два пъти повече от наличната суровина, а от къде най-евтино се вкарва такава - от Украйна, там пък 30% от предприятията не работят. И между другото Бисер олива е купена от украинци.

Да, украинци в Швейцария са собственици на по-малко от половината компания, а отзад прозира дългата ръка на едно пиле, което неофициално определя кой какви храни ще внася и продава в БГ, а също и изнася всичкия български слънчоглед в Турция, както се разбра преди години в НС. Не ни пробутвайте партенки, то в БГ има толкова много компании - любимци на номенклатурата, която ни управлява, регистрирани в Швейцария, Лихтенщайн и къде ли още не, а отзад са разни бивши ченгета и ДС чавета. И за ваше сведение на запад има доста фалшиви украинци, които всъщност са руснаци от разузнаването, живели преди майдана в Украйна.

За утрешният протест да очакваме ли свинарите да се появят отново, че като гледам разни земеделци са налазили тази тема и си мислят, че ние гледаме само тик-ток!?

# 445
  • София
Аз продължавам да смятам, че цените са ни по-малкият проблем. Вчера писах, че миналата година сме произвели и продали 13 000 т сирене имитиращ продукт, днес чета, че искат да променят стандарта за водно съдържание и бързозреещото сирене вече ще е новият стандарт
https://offnews.bg/obshtestvo/sireneto-veche-niama-da-e-sirene-m … he-da-838960.html

Така сиренето ще стане бързозреещо - променя се дефиницията за сирене. Производителите имат интерес да продават веднага, а не да го оставят да зрее", обясни д-р Сергей Иванов.
На професионален жаргон този продукт се нарича “бързозрейка” и е най-продаваната категория на имитиращ сирене продукт. Според сегашните законови разпоредби, ако те хванат, че си продал обаче бързозрейка с надпис сирене - подлежиш на санкции.
"Те искат да се отърват и да продават бързозрейки. Откакто е приета, тази Наредба им е трън в очите, и са убедили сегашния министър на земеделието, за да могат спокойно да си продават бързозрейките. Де факто искат да променят хилядолетна технология, само и само да не оставят сиренето да зрее", каза още д-р Сергей Иванов пред OFFNews

# 446
  • София
Боже, олио от рапица не е ли канола ойл? Аз не го понасям.

# 447
Ами ще трябва да спираме сиренето, мен от тези бързозрейки ми ври стомаха.. Дано поне запазят кашкавала с нормална зрялост!

# 448
Народът се готви активно за бойкот. Ще изкупи магазините до 13-ти.
Все едно е Великден в магазините. Само аз ли виждам толкова пазаруване тази седмица?

Щяха да ме отнесат в ЛИДЛ. Утре ще пазарувам на спокойствие.
За високите цени на храните освен спекулата, значение има, че в повечето страни от ЕС ДДС на храните е доста по-малко от нашите 20 процента.

# 449
Да, в Румъния е 8 или 9 процента ДДС на храните.

Общи условия

Активация на акаунт