Отговори
# 615
  • София
Големите вериги имат логистични бази / Равно поле, Елин Пелин/ и оттам техни камиони снабдяват магазините на веригата

# 616
Да видим дали правилно разбирам.
Не.Продажната цена се формира от надценка + ДДС. В нашият измисленонпо закона задължено лице се продават 3 вида млека. Мляко алабала е с доставна цена 1 лев, мляко балала с доставна 2 лв и мляко валаба с доставна цена 5 лв.
На последното му слагам 10% и става 5.5 и с ДДС продажната му цена е 6.6. Обявявам го на витрината по закона.
На мляко алабала слагам 5.6 пъти надценка става 5.6 и с ДДС става 6.72. На бала бала слагам 3 пъти надценка с ДДС 7.20. Законът е изпълнен, но аз като добър търговец който мисли за потребителите пускам алабала на промоция 40 процента което е 4 лева продажна която е около 3.30 без ДДС или имам надценка 3.3 пъти. След два дена - балала на промоция. И така... Blush

# 617
Ама какво значи "Хайде да ми обясните за 8 лв какво му е направил търговеца на това сирене"? Вие сериозно ли задавате този въпрос? Изчислил, че че при тази цена ще има печалба и след като успява да го продава, значи цената е съвсем ок. Ако има кой да го купува, може и за 20 лв. да го продаде.
Все едно някой да каже, ама защо да ви плащаме 1000 лв. заплата, какво толкова правите?

# 618
Мери, този клип е манипулативен. Точно Семана купувам редовно и винаги само на промоция. Ще ти снимам колко е редовната цена при следващо ходене, но 6.99 е на промоция. Миналата седмица май купих.
Преди 2 ч. ходих в Кауфланд и Т маркет. Значително по-малко хора имаше. Да видим какъв ефект ще има бойкота. Thinking

# 619
Да видим дали правилно разбирам.
Не.Продажната цена се формира от надценка + ДДС. В нашият измисленонпо закона задължено лице се продават 3 вида млека. Мляко алабала е с доставна цена 1 лев, мляко балала с доставна 2 лв и мляко валаба с доставна цена 5 лв.
На последното му слагам 10% и става 5.5 и с ДДС продажната му цена е 6.6. Обявявам го на витрината по закона.
На мляко алабала слагам 5.6 пъти надценка става 5.6 и с ДДС става 6.72. На бала бала слагам 3 пъти надценка с ДДС 7.20. Законът е изпълнен, но аз като добър търговец който мисли за потребителите пускам алабала на промоция 40 процента което е 4 лева продажна която е около 3.30 без ДДС или имам надценка 3.3 пъти. След два дена - балала на промоция. И така... Blush

Тоест приемаме, че ако законът се обсъжда няма да има някое елементарно уточнение от сорта на това да се гледат нивата на непромоционалните цени да речем за три месеца назад и т.н.? Ако в парламента ни са чак такива идиоти, наистина е възможно от никакви мерки да няма смисъл.

Междувременно тук намирам вчерашна декларация на млекопреработвателите и АИКБ, които изобщо не се жалват от прекупвачи, а твърдят, че има "изкуствено повишаване на цените, особено в категорията на млечните продукти, където надценката при крайните продажни цени достига до 100% и над 100%. Това в много от случаите няма нищо общо с реалните пазарни условия или разходи за дейността". И смятат, че  "Законодателната рамка в голяма степен дава достатъчна възможност за елиминиране на потенциални вратички и гаранция, че правилата не могат да бъдат заобиколени чрез сложни корпоративни структури или трансферно ценообразуване при сделки между свързани лица". Ето вариант за държавна намеса без таван на надценка.

https://bica-bg.org/bg/article-22537-aikb-i-nam-nastoqvat-za-dei … za-zastita-na.htm

Но е възможно да не са прави.

# 620
Единствената полза е да се разрови ако има скрито картелиране.

Също и да има някакви ограничения при прекупването, например 1 стока да минава до 2-3 прекупвача, като всеки си слага до 50% печалба (не надценка, което е различно).
Примерно.

И това да важи примерно само за плодове, зеленчуци и млечни, защото ако включим и всяка фафла ще ни трябват още 100 000 бюрократи, дето да я следят тая работа.

Най-чисто е с намалена или 0лева ДДС ставка.
Или на всички непреработени/неготвени храни или на някакъв набор от основни храни от типа "Хляб, вода, яйца, мляко, месо, млечни, плодове, зеленчуци."
Колбасите под въпрос. Евентуално и разни зърнени, ориз, царевица, боб, леща.
Ако си купуваш руска салата от топлата витрина, кебапчета или руска салата, тогава да има ДДС.
Например всички сладки ще си имат ДДС, алкохолите, безалкохолните.
Вс заведения също, включително и за водата.

Могат и да се правят някакви минимални подпомагания, но от досегашните ми посещения по "фермерски пазари" навсякъде е било "рязане на глави" Примерно мед от веригите (хубав!) е 10ина лв, на промоция го е имало и за 6 (2024). Ама по фермерските пазари го продават за 25 лв буркана.
Домати, дето по веригите са 3лв (розови и тн), по фермерските пазари им искат по 7лв и повече.
Аз, разбира се, си гласувам с "бойкота" без някой да ме подканя и не си купувам на такива измислени цени.
Та не са само прекупвачите проблем. Всеки дърпа чергата към себе си. В което няма лошо, ама ако започне и държавата "да раздава справедливост", тогава съвсем стават зле нещата.

Ако наистина има корупция по веригата, трябва да се търси и да се бори. С подставени лица, агенти ако трябва, не знам.
Ако има и разлика в качеството на разни продукти, примерно шоколадите милка, това също си струва да се разчопли.

Аз съм "за" да се изписва съдържанието съвсем конкретно и ако трябва и баркод, чрез който да си отваряш в интернет списък с веществата в дадена стока.
Според мен трябва и да се принудят производителите да имат асортимент, който е без палмова мазнина, без фруктози, за да могат потребителите поне да избират.

# 621
  • София /Абсурдистан
Зад нашия блок е Т маркет, виждам входа му от прозореца. Влизаха предимно възрастни хора, пенсионери. Изобщо нямаше това движение, което всеки ден го има.

# 622
Днес нищо не съм купувала, но не толкова от съпричастност към протеста, просто нямах нужда да пазарувам.

Въпреки това и аз съм изумена от огромните надценки. Особено при млечните. Какво налага изобщо този ръст? И защо два съседни магазина имат такава голяма разлика в цените? Купувам на майка ми кисело мляко Верея 5%, -  в Лидл струва 1,79, в Билла беше 1,89, после стана 1,95, в момента е 1,99. Писнало ми е да се разкарвам в 2 различни магазина, заради един продукт.
Да не отварям темата колко лошо е зареждането по магазините и че понякога не мога да намеря дори хляб в 18:30 вечерта. Абе, за бойкот са си, не поради една или две причини.

# 623
Точно върху пенсионерите гледам, че се излива гнева народен. Пенсионерите които социални мрежи не ползват. Смятай

# 624
  • Пловдив
Днес, от една кола, млада двойка на около 30г (по моя преценка), с две деца на видима възраст 2 и 4г (да речем). изкара от лек автомобил два огромни, ама огромни, пакета тоалетна хартия.
Пазарували, че пазарували. Е, айде някой да ми обясни, защо българинът, когато е притеснен от нещо, се запасява първо с тоалетна хартия в промишлени количества? Протест 1 ден и закупен 1 тон тоал. хартия?!:thinking:

Може веднъж в месеца да пазаруват на едро, вие не знаете.

# 625
Купувам на майка ми кисело мляко Верея 5%, -  в Лидл струва 1,79, в Билла беше 1,89, после стана 1,95, в момента е 1,99. Писнало ми е да се разкарвам в 2 различни магазина, заради един продукт.
Добре де, това са 10-20 ст. разлика. Сериозно ли обикаляте в различни магазини заради тези стотинки? И то за някакъв по-дълъг период от време (поне аз така го разбрах), в който може наистина да е имало поскъпване.

# 626
че ако законът се обсъжда няма да има някое елементарно уточнение от сорта на това да се гледат нивата на непромоционалните цени да речем за три месеца назад и т.н.?
Така внесен законопроектът означава точно това. Дори и да има такова каквото предлагаш, ще е заложен таймслот в който всеки ще си коригира цените за да се стигне до месец до горното. Мога да ти разиграя и worst case scenario със средно претеглена продажна цена.
П.с. Уточнение от твоя вид само ще забави процеса с периода на доставка по договор, т.е. две седмици до месец. Доколкото съм запознат веригите имат договори за месец напред.

# 627

Да не отварям темата колко лошо е зареждането по магазините и че понякога не мога да намеря дори хляб в 18:30 вечерта. Абе, за бойкот са си, не поради една или две причини.

И като ги бойкотирате ще започнат така да зареждат, че в 18.30 да има хляб? Вие сериозно ли?
Чета и се изумявам на такава логика.

Ето едно интересно четиво:

https://dnes.dir.bg/pr-zone/smt-boykotat-e-sreshtu-beliya-biznes … ikata-na-stranata

# 628
Търговците си имат различни надценки за различните стоки.
И ги сменят непрекъснато.
Така хващат тия, дето имат повече пари и по-малко време.
А тия, дето имат повече време и по-малко пари пак си купуват, само че с повече обикаляне.
Така се изстисква цялата палитра от клиенти.

Аз затова си пазаря само с промоции, също и ориентировъчно знам колко е "добра" цена за прилично качество кисело, прясно мляко, сирене, и тн и тн. И си търся такава. Като няма такава, не се тръшкам, ами или не си купувам въпросното нещо, или си го купувам от друг магазин или другата седмица, може и повече бройки.
Само че, така и хвърлям доста храна.

Още преди над 25г бях студент и исках да си купя компютър. Имаше всякакви фирмички, които продаваха различните части, но с различни надценки. Бях си направил списък и бях решен да обикалям за всяка платка в различен магазин, само и само да е на минимума. Детска му работа. И така се случи, отивам в 1я магазин (още съществува: stealtech) и от дума на дума момчето ми казва, не се занимавай, дай аз ще ти дам с отстъпка, покажи си списъка и ще ти дам всичките части аз, даже и ще ти ги сглобя бонус. Е, накрая си надписа малко за 1-2 неща, ама ми вика, това е положението и аз трябва да изкарам от нещо. Иначе другите неща ти ги давам на "дилърска цена"
Та тия схеми са стари като света.
Вие сякаш открихте колелото, огъня и топлата вода през 2025та.

# 629
Добре де, това са 10-20 ст. разлика. Сериозно ли обикаляте в различни магазини заради тези стотинки? И то за някакъв по-дълъг период от време (поне аз така го разбрах), в който може наистина да е имало поскъпване.

Апффф, изобщо не става въпрос за стотинки. На месец става въпрос за десетки левове. Преди изобщо не съм мислила кое колко струва, а в момента, когато разполагам с много повече пари от преди, това ми прави особенно впечатление. Магазините иначе са един срещу друг, но въпреки това е мега досадно. В единият кафето ми е 24 лева, в другия 16. За един и същи продукт говорим. Разбира се, че няма да дам над 40% повече.

И като ги бойкотирате ще започнат така да зареждат, че в 18.30 да има хляб? Вие сериозно ли?
Чета и се изумявам на такава логика.

От коя логика се изумявате? Преди Ковид магазините бяха значително по-добре заредени. В момента са пълен батак повечето и им липсва персонал.

Общи условия

Активация на акаунт