Отговори
# 15
  • София
Аз също съм доволна от веригите.
Освен това смятам, че някои производители надуват изходните цени, особено на млечни и месни.

# 16
Не сравнявам с Германия. Сравнявам с кварталните бакалии, дето продават стари и развалени стоки на 3ни цени.
Ако веригите затворят, ще си останем със скъпите бакалии.

Може и наистина да печелят повече от нас, заради липса на конкуренция. А може и просто да правим по-малки обороти, стоките да пътуват по-дълго и по-надробени по видове в малки палети.
Във 2я случай не печелят повече, а просто сме по-неудобен пазар, където липсва икономия от мащаба.

По същия начин в САЩ техниката и колите са много по-евтини от цяла Европа, включително и Германия.
Ама това е обусловено от обороти, логистика, влизащи парични потоци, а не че искат да печелят повече в Европа.

Кое от 2те е, не се наемам да кажа, а и малко хора биха могли да знаят. Трябва да имат вътрешна информация.

# 17
  • София
Целта не е да затворим, а да покажем, че зависят от нас.
И веригите и бакалиите.

# 18
Както ребел каза, повишаването на цените е заради повсеместна инфлация.
За мен не е коректно да се прави бойкот. Аз съм доволен от веригите и техните цени и стоки.
Цените и преди инфлацията бяха по-високи, спрямо същите продукти, в същите вериги, в Германия например. Като се има предвид, че там заплатите за персонал, данъци, наеми и т.н. са по-високи, няма логика крайната цена на стоките да е по-ниска.
Разбирам логиката зад този коментар, но сметката не винаги е толкова проволинейна. Ценообразуването трябва да се сравни и да се види откъде идва разликата - транспорт, цялостна логистика, брак, търговски отстъпки за количества, такси, данъци и т.н., и т.н. Трудно ми е да генерализирам, защото съм работила и работя с ценообразуване. На съвсем различни продукти, които не са на рафтовете, но знам, че понякога на един клиент се дава една цена, на друг друга и зад това има стройна логика.

# 19
  • Наблизо
Е каква е стройната логика в Белгия или Германия да е по-евтино от България?
Не е само храната.Един шампоан в България 2 лева,в Германия 59 цента.Неразваляем продукт с пластмасова опаковка,който се продава из цялата страна,както и в съседните ни страни.

# 20
Целта не е да затворим, а да покажем, че зависят от нас.
И веригите и бакалиите.

Трудно ще те разберат.

# 21
Не е само храната.Един шампоан в България 2 лева,в Германия 59 цента.Неразваляем продукт с пластмасова опаковка,който се продава из цялата страна,както и в съседните ни страни.

Не знам. Ако си покажат ценообразуването на продукта, ще можем да видим кое прави разликата в цената.

# 22

Не знам. Ако си покажат ценообразуването на продукта, ще можем да видим кое прави разликата в цената.

Стройната логика си действа вече 35 години. Всички местенца, от където може да се уловят парите на хората като магазини, ерпи д

# 23
  • Наблизо
Разликата е огромна.И не виждам никаква причина за такава цена,още повече че в България хората са платени двойно по-малко от колегите им в същите вериги в Германия,данъците също са по-малки.Имам наблюдения към верига,която я има в Белгия,Германия и Франция.Разликата в цените е до 10-15 цента в полза на Германия и то не на всички стоки,но удръжките за персонал са по-големи във Франция и Белгия.Това мога да го разбера.Но не и 100 процента надценка.

# 24
  • София
Хайде моля, сега. Както една ми обясняваше, че не разбирам аз от ценообразуване, така не можа да ми обясни как килограм домати сорт Ръгби от борсата в Сливен за 1.80лв, пристига в София на 5,99лв. Що за марж е това и кой не разбира, че прекупвачите е**т и производителя и купувача?!

# 25
Ценообразуването трябва да се сравни и да се види откъде идва разликата - транспорт, цялостна логистика, брак, търговски отстъпки за количества, такси, данъци и т.н., и т.н.
Така е, но тези фактори по необяснима причина влияят единствено в/у балканските страни. Където имат доста по-малки разходи за заплати на персонала, за данъци...

Но явно все пак е възможно да се направи нормална крайна цена, защото както казах, в момента ги свалиха значително и поне във веригата до нас, вече са приблизително като на запад. Освен това даже мисля, че увеличиха заплатите на персонала, защото повечето от работещите са си старите, но никога не са били толкова любезни. Първите дни мислех, че сънувам - от троснати и начумерени, сега са с едни големи усмивки и тичат да ти помагат за всичко Trollface

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 23:09 от Не се сърди, човече

# 26
Ще подкрепя протеста, записвам се в темата, за да не забравя датата.

# 27
Днес останах крайно разочарована. Гледам в Лидл котешката тоалетна от 7,60 грубо, сложили цена 14 и нещо , а на всеки втори пакет 11 и нещо. Е кога скочи почти двойно??Последно купих преди две седмици.
Обмислям да им направя бойкот още от утре. Поне седмица няма да пазарувам от никоя верига.

# 28
Ценообразуването трябва да се сравни и да се види откъде идва разликата - транспорт, цялостна логистика, брак, търговски отстъпки за количества, такси, данъци и т.н., и т.н.
Така е, но тези фактори по необяснима причина влияят единствено в/у балканските страни. Където имат доста по-малки разходи за заплати на персонала, за данъци...
Веднага мога да изтъкна една възможна причина, без да претендирам, че в случая е валидна за бизнес модела им. Сегментиране. Едно е 83млн. пазар в една държава, друго е по-малкото население при нас и съседите. Не само по-малко, но и разбито в отделни държави, някои в ЕС, други не, граници, различни законодателства и пр. Ако стоките се купуват на едро на ниво държава, то преговарят за много малък обем продажби, което автоматично качва доставната цена. Но това е само пример, не знам дали е така или как точно процедират. Друг въпрос е какъв марж на печалба си залага търговецът. Но това е търговска тайна, както и ценообразуването.

Иначе не знам как хората ще спрат да пазаруват и от веригите, и от бакалиите. За ден-два може би. Но преди това ще са се запасили за дните на бойкот от същите магазини и след дните на бойкот пак там ще се върнат. За мен цялата акция е опит на един позагубил се политик да налее малко гориво на спихналата си политическа кариера.

# 29
Иначе не знам как хората ще спрат да пазаруват и от веригите, и от бакалиите.
Аз това писах и в другата тема за спестяването. В София е пълно с ресторанти на място или за вкъщи, разнообразни места за хранене, а и пазари с всякакви стоки, а и също специализирани млекарници/месарници, италиански магазини и т.н. Можеш и месеци на ред да не стъпиш в супермаркет, и със сигурност няма да останеш гладен.

Общи условия

Активация на акаунт