Отговори
# 150
И при заплати и пенсии превалутирането няма да е 1:1
Къде го прочете това? В закона друго пише. Интересно как някой работодател ще превалутира 3 лева за едно евро и работниците няма да му гризнат гърлото лично или в съда.

Ако имаш предвид, че 1 лев, няма да стане 1 евро - никога не са били равни, че сега да станат равни. 1 евро е 1,955 лв

# 151
  • Fairbanks, Alaska
Пак нищо не гарантира. А и дотогава ще има да скачат цените.
 В чужбина не скачат, ама тук все си си скачат.
Но тия номера с етикетите ги знаем.
Особено пък има хора не са запознати с цените на всичко.
И колко му е да напишеш фалшива цена в лв по-висока.
Чак да не скачат и в чужбина цените... И тук скачат, но не всекидневно. Примерно на 3-4-5 месеца, а може и на по-дълъг период. Например сандвичите, които купувам от Алди и Лидл, последно скочиха преди 7-8 месеца някъде. Водата на Лидл преди 2 години накъде беше повишавана последно. Скоро повишиха една друга вода, която купувам от Кауфланд и Реве. Отделно цените във всички магазини са почти еднакви-в която и верига да отидеш, сандвичите са 1.99 евро, крема сирене Филаделфия е 1.99 евро, варените яйца са 2.49 евро.

# 152
  • София
С настоящите цени на тока и с тази инфлация според мен и седмици да не стъпваме в магазините, пак трудно е спаднат цените.

# 153
  • Fairbanks, Alaska
Аз дори се чудя дали не са наблъскали повече увеличения на тока, а и от други консумативи и въпреки това пак си ги вдигат регулярно с всяко увеличение на тока и горивата?

# 154
Простата математика сочи, че хлябът от 2 лв ще стане 1 евро.
Хайде ти докажи, че няма да е така.
Простата математика сочи, че ще стане 1.05€. Твоето е някакъв вариант на 2.2% дефлация и няма да има търговец който да го направи доброволно Stuck Out Tongue Winking Eye

# 155
  • Deutschland/HE
Няма цените да станат точно на половина в евро. Курсът лев:евро не е 2лв за 1евро , а е 1.95583 за 1 евро.

# 156
Май не е напълно сигурно, че това ще е курсът.

От влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон. Според промени, приети на второ четене без нито едно изказване в парламента тази сутрин, други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовия механизъм ERM II, която се очаква да бъде в края на април т.г. Минималният престой в механизма е две години.
Решение на Народното събрание от миналата седмица обаче предвижда, че финансовият министър и управителят на Българската народна банка (БНБ) ще могат да преговарят за присъединяване на България към еврозоната само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако не успеят да договорят това, страната се отказва от еврото

Подозирам, че тези еквилибристики - първо не се договаряме за твърд курс, а после приемаме вътрешно решение, че ще приемем само един, е защото има раличен приоритет. Едва ли нашата вътрешна договореност е с по-голям приоритет. Мисля, че това е прах в очите ни. Който има повече информация, да каже.

# 157
Няма цените да станат точно на половина в евро.
Точно така. Само от закръглението нагоре ще има поне 1.5% инфлационен ръст. Например хлябът който аз хапвам би трябвало ако търговците са коректни да се качи с 0.3%. Но масовите ще имат ръст от 1% пак при коректност на търговците
@ala.bala Вариант за различен от сегашният фиксиран няма икономическа обосновка. Никаква.

# 158
В страните от Зап.Европа през 2001, след въвеждането на еврото е било констатирано тъкмо такова удобно и щедро закръгляне нагоре. Независимо от двете обявени цени - в местна валута и евро.

# 159
Простата математика сочи, че хлябът от 2 лв ще стане 1 евро.
Хайде ти докажи, че няма да е така.
Простата математика сочи, че ще стане 1.05€. Твоето е някакъв вариант на 2.2% дефлация и няма да има търговец който да го направи доброволно Stuck Out Tongue Winking Eye
Мисля, че много добре се разбра какво казах.

# 160
Няма цените да станат точно на половина в евро.
Точно така. Само от закръглението нагоре ще има поне 1.5% инфлационен ръст. Например хлябът който аз хапвам би трябвало ако търговците са коректни да се качи с 0.3%. Но масовите ще имат ръст от 1% пак при коректност на търговците
@ala.bala Вариант за различен от сегашният фиксиран няма икономическа обосновка. Никаква.

Аз пиша какво е възможно. За кого няма икономическа обосновка?

# 161
Имам чувство, че живеем в различни светове.
На 30.12 /работен ден/, 16:30 часа в магазина, в който обичайно пазарувам хляб нямаше. Няма проблем, мисля си, ще ходя и до друг. Там работят до 22 часа, в 21:55 да идеш винаги има хляб. Много! Не, нямаше. Хората бях изкупили всичко, понеже на 01.01 няма да работят магазините. Един ден.
Не се съмнявам, че ще има хора, които на 13-ти няма да стъпят в магазин. Същите, които на 12-ти ще са напазарували до 23-ти. За всеки случай!

# 162
В ТБИ отдавна всички суми са в евро, по фиксинга на БНБ. Превалутирането също е по фиксинга.
Наистина не ви разбирам сметките как заплатите ще станат на половина, но цените ще станат двойни? По каква логика и алгоритъм само едното се удвоява?

# 163
Примерно банковата система....Там са най-големите обирджии, ама я бойкот, де! Laughing
Бойкот не знам възможен ли е, но лично огромна част от банковите си дейности прехврлих в револют поради по-ниските или липсващи такси. Ако усетят реален отлив на клиенти, предполагам може да си оправят малко таксите/цените...
Търговците не се интересуват от закони. Ще закръглят цените при приемане на еврото, както си искат. Последствия за тях няма да има.
Невероятно, ама те и в момента и по всяко време могат и са можели да си закръглят цените както си искат. Единствените последствия могат да бъдат да спрем да купуваме стоката ако цената не ни допада. Същото ще е и като има друга думичка след цифрата на цената (евро).

# 164
И аз съм с Револют. И ТБИ. Една стотинка за никакви такси нямам.
Въпрос на личен интерес е да се информираш.

Общи условия

Активация на акаунт