Отговори
# 165
Аз пиша какво е възможно. За кого няма икономическа обосновка?
Аз никого. Иначе да, възможно е също едно евро за левче при влизането, но е малко вероятно.
но лично огромна част от банковите си дейности прехврлих в револют
Я сподели как правиш преводи в лева към българска сметка, или как плащаш бюджетни такси през револют?

# 166
Май не е напълно сигурно, че това ще е курсът.

От влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон. Според промени, приети на второ четене без нито едно изказване в парламента тази сутрин, други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовия механизъм ERM II, която се очаква да бъде в края на април т.г. Минималният престой в механизма е две години.
Решение на Народното събрание от миналата седмица обаче предвижда, че финансовият министър и управителят на Българската народна банка (БНБ) ще могат да преговарят за присъединяване на България към еврозоната само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако не успеят да договорят това, страната се отказва от еврото

Подозирам, че тези еквилибристики - първо не се договаряме за твърд курс, а после приемаме вътрешно решение, че ще приемем само един, е защото има раличен приоритет. Едва ли нашата вътрешна договореност е с по-голям приоритет. Мисля, че това е прах в очите ни. Който има повече информация, да каже.
Ние сме в ERM II от 2020 или 2021 година. По принцип е вярно, че държавите членки могат да искат промяна на курса, но това е практика при държави без валутен борд и е факт, че към днешна дата няма промяна в курса.

# 167
Не мисля да бойкотирам, ако ми се наложи да пазарувам. У нас пазаруваме предимно на промоция, въпреки че имаме двойно по-високи доходи от предполагаеми участници в предстоящия бойкот. Защо трябва да подкрепя някой прикрит комунист, който първо не може да си направи сметката, второ прави сметка на чужди пари? И нерядко трето - когато той самият го играе търговче, неговата печалба си я смята за неприкосновена и изкарана с пот, но печалбата на веригите пак я счита за незаслужена. Ми не, няма да подкрепя такава групичка.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 16:24 от Нарцùса

# 168
  • Другата България
За какво е темата всъщност?
Заглавието не кореспондира изобщо с това, за което се пише в нея, и което се пита всъщност.
Авторката може да помоли модератор да го промени.

Относно бойкота - подкрепям, и няма да пазарувам точно тогава, въпреки, че един ден няма да промени нищо.
Напротив. Ще увеличи оборотите не само на големите вериги на предходния, и на следващите дни. Това не е начин да покажеш на някого, още повече на управляващите и на търговците, че не си съгласен с политиката и ценовото /пре/образуване. Ако искаме някаква промяна, бойкотът и протестите трябва да са всекидневие, да има постоянство. Което съм сигурна, че няма да се случи.

# 169
След последните репортажи, където сравниха едни и същи стоки от Лидл в Хърватска, Германия и Бг, че то аз им завидях на цените
36 лв в Хърватска, 38лв в Германия и 40 лв в Бг Simple Smile

# 170

Я сподели как правиш преводи в лева към българска сметка, или как плащаш бюджетни такси през револют?

Плащам най-спокойно, дори с виртуална карта, към НАП.
Преводи към банка в лв. също може, но за такива цели в момента си ползвам ТБИ, защото и те са без такса.. Като бях към УниКредит ползвах Револют. Сега няма смисъл да местя пари от ТБИ към Револют за преводи, но онлайн плащания са ми само през Револют.

# 171
Май не е напълно сигурно, че това ще е курсът.

От влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон. Според промени, приети на второ четене без нито едно изказване в парламента тази сутрин, други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовия механизъм ERM II, която се очаква да бъде в края на април т.г. Минималният престой в механизма е две години.
Решение на Народното събрание от миналата седмица обаче предвижда, че финансовият министър и управителят на Българската народна банка (БНБ) ще могат да преговарят за присъединяване на България към еврозоната само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако не успеят да договорят това, страната се отказва от еврото

Подозирам, че тези еквилибристики - първо не се договаряме за твърд курс, а после приемаме вътрешно решение, че ще приемем само един, е защото има раличен приоритет. Едва ли нашата вътрешна договореност е с по-голям приоритет. Мисля, че това е прах в очите ни. Който има повече информация, да каже.
Ние сме в ERM II от 2020 или 2021 година. По принцип е вярно, че държавите членки могат да искат промяна на курса, но това е практика при държави без валутен борд и е факт, че към днешна дата няма промяна в курса.

Статията е стара. Важното е, че е възможно и при нас, практика или не.

# 172
ala.bala,  тази страшка излезна от Възраждане в началото на седмицата, във Варна е вече много популярна Simple Smile

# 173
То е възможно и метеорит да падне.
Дали е важно, съвсем не следва от това какво е възможно.

За някои може да е важно. За 99% от хората, не е.

Интеграцията с ЕС е неизбежна.
Има и наченки да се излекува малко по малко и да потръгне по-добре, както е било едно време.
С Евразия бъдеще нямаме. Ни с лев, ни с евро, ни с рубла.

# 174
ala.bala,  тази страшка излезна от Възраждане в началото на седмицата, във Варна е вече много популярна Simple Smile

Копирах статия от Дневник, в която пише точно какво е гласувано. Интересува ме какво реално ще се случи, а не някакви несериозни коментари. Да нямаш сериозни аргументи, а само да приказваш групости кое било на Възраждане и кое - не, не е особено полезно.

# 175
  • София
Темата е некоректно зададена. Хърватия протестира заедно с други страни от региона, в които Еврото изобщо не е на дневен ред.

# 176

Копирах статия от Дневник, в която пише точно какво е гласувано. Интересува ме какво реално ще се случи, а не някакви несериозни коментари. Да нямаш сериозни аргументи, а само да приказваш групости кое било на Възраждане и кое - не, не е особено полезно.

А направи ли си труда да прочетеш правилата, по които са задължени да работят БНБ за да влезем в ЕЗ? Знаеш ли какво е ERM II

# 177

А направи ли си труда да прочетеш правилата, по които са задължени да работят БНБ за да влезем в ЕЗ? Знаеш ли какво е ERM II

Като искаш нещо да се добавя, добави го ти. По-трудно ли ще е от ехидно заяждане за Възраждане?

# 178
  • София
След последните репортажи, където сравниха едни и същи стоки от Лидл в Хърватска, Германия и Бг, че то аз им завидях на цените
36 лв в Хърватска, 38лв в Германия и 40 лв в Бг Simple Smile

Имайте предвид, че тези репортажи се правят изключително некоректно и тенденциозно.
Най-честият похват, който правят в телевизиите и малко по-малко в другите медии - дават стари снимки от западни магазини и чисто нови - от магазините в България. Това неведнъж са го хващали мои приятели, които живеят в други държави.
Второто, което понякога правят, е да сравняват възможно най-скъпия продукт в България с възможно най-евтиния в паралелния западен магазин.
Не казвам, че няма по-евтини продукти, но точно за тия репортажи имайте едно наум. Особено в подобни по-смутни периоди.

# 179
Наясно съм, но и имам роднини и колеги в Германия и Австрия, които нямат интерес да лъжат за цените Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт