Отговори
# 180
От 2003 до 2023 живях в Зап.Европа. Връщах се всяко лято по 1 месец.
Окончателно се върнах през септември 2023. Говореха ми близките за цените.
Не вярвах, пропусках го между ушите.
Върнах се и почнах да пазарувам.  И се ужасих!
Защото всички западни цени ми бяха в съзнанието. И сравних с реалността.
Та Ганю е решил да пълни гуша от всичко. Никакви скрупули.
Повярвайте, всички храни са много по-скъпи отколкото в Зап.Европа.
Изключвайки т.нар.телешко (тоест говеждо месо), което е специалитет на Европата.
Тук така и не можах да си купя хубаво говеждо, което да се консумира дори на тартар.
ДМ - евтина верига в Германия, и не само.
Тук влизаш и все едно си в лукс козметика.
Вече се убедих, че тъпият бг търговец опитва, пробва, докъде може да стигне търпението.
Затова ДА на всякакъв вид бойкот!
Не че нещо ще се промени.
Отворковците все ще намерят довод да пазаруват.

# 181
Плащам най-спокойно, дори с виртуална карта, към НАП.
Данъци, глоби или такси за извършени услуги към бюджетна сметка? На пос терминал пък бил той и виртуален?
Така или иначе можеш да направиш само плащане в лева и нищо друго. Което е далеч от всички банкови операции

# 182
Дано повече хора се включат в бойкота на 13-ти. Аз определено смятам да участвам.
Не знам защо тук има такава голяма търпимост към високите цени и спекулата. Аз си го обяснявам с комплексарщината. Гледам и медиите когато пуснат статия за високи цени примерно в ресторант или курорт и се почва... ами бедняци сте, цървули сте, стойте си вкъщи, не ходете. Един вид срам, че е скъпо и не можеш да си го купиш, а не яд че търговци и прекупвачи се гаврят с теб.
Едно кафе стана вече 3 до 5 лв. За едно еспресо отиват 7 гр. кафе, т.е. от 1 кг. кафе се правят близо 140 кафета. Тоест от 30 лв. печелим 420 до 700 лв. !!!
Трябва да сме възмутени, не ами не знам какво. Спекулата е безобразна, а хората вместо да се ядосат и да бойкотират, се чудят къде да се наврат от срам, че заплатата им изтича между пръстите.

# 183
Не искам да се заяждам, но нека не се превземаме, че в западна Европа сме само на луксове на редовна цена, а в България не може да си вземем и пилешки фенери на промоция, че са твърде скъпи.

# 184
  • София
За заведенията коментарите са напълно адекватни. Трябва да се яде, но не е задължително да е на ресторант.

# 185
Не знам защо тук има такава голяма търпимост към високите цени и спекулата. Аз си го обяснявам с комплексарщината. Гледам и медиите когато пуснат статия за високи цени примерно в ресторант или курорт и се почва... ами бедняци сте, цървули сте, стойте си вкъщи, не ходете.
Защото голяма част са от спекулантите, които от това печелят. Например бизнесите по родното море.

# 186
До сега само тези против бойкота писаха надълго и широко защо са против. Ама не четете, а си обяснявате с "комплексарщина". Така да е. Всеки е свободен да разсъждава сам, доколкото са му възможностите.

Кафето било 5лв. Ми ако ми е много няма да купувам. Ако не ми харесва кафето, пак няма да купувам. Аз си пия арабика и не купувам произволни кафета. Ако ще и 20ст да са. Пия си кафе в къщи.
Ако имам проблем с нечие качество и цена, НЕ КУПУВАМ. ПОСТОЯННО. Така се формират цените по принцип. Естествен подбор.
За пореден път. Инфлацията се случи повечето през 2020та. Като се раздаваха пари. Тогава се напечатаха, тогава се раздадоха. Високите цени са следствие на онзи период. Що не протестирахте тогава, навреме и на място? Сега е след дъжд качулка. Трилионите са напечатани. И не ги е печатала касиерката в бакалията. Че да ѝ викате "спекулантин".

Ако се печели по 700лв от кафе, ми станете кафеджии и продавайте кафе.
Явно освен 20те ст. себестойност Има и калкулиран труд. Явно хората не щат да стават кафеджии. Явно и кафеджиите трябва да си платят наема и цените на сиренето.
Ако не произвеждате нищо, ако не продавате нищо, ми сори. Социализмът свърши. Преди 35 години. И следващия път ако някой ви каже "лежете тука, ние ще раздадем помощи", имайте едно наум. И се вдигнете на протест. Все някога сметката идва. С лихвите.

# 187
  • Другата България
И не само.
Какво ще промени един ден?
След като както вече казах, дори и масово да не се пазарува в него, всички ще са го направили на предходния, или ще го направят на следващия?
Значи дай да сме лицемерни и да тръбим как се възмущаваме и бойкотираме, докато си пълним хладилниците през останалите 6 дни от седмицата?
Аз пък ей това не разбирам.

Ходенето на заведение далеч не е задължително.

# 188
Не закъсняха обвиненията в байганьовщина и комплексарщина Grinning
Мне, не става въпрос за търпимост, нито за комплексарщина. Обясних вече, но ще повторя. От една страна намирам еднократен (двукратен, трикратен) бойкот за напълно безсмислен. От друга, смятам, че протестите трябва да са насочени в друга посока, казах и в каква точно. И трето, няма как да бойкотирам - нито краткосрочно, нито дългосрочно - магазините, от които завися и които са ми основна и единствена опция за редица стоки. Би било пълно лицемерие, при това без особена полза, освен да успокоя собствената си съвест, че съм част от някакъв протест, гражданско общество и т.н. Интересно къде е гражданското общество като дойде време да се гласува, примерно. И аз много искам да имам на разположение конкурентни квартални магазини с нормални цени, изгодни фирмени такива, добре заредени млекарници и месарници, фермески базари, дрогерии и т.н., но нямам. За каква комплексарщина и байганьовщина става въпрос точно при такива реалности?

# 189
Естествен подбор при цените няма. Ох, стана ми смешно. Simple Smile
Винаги, когато стане въпрос че заведенията печелят от брутални надценки, се появява някой, който казва.. ами правете и вие така. Ами не, драга, аз не съм алчна по природа. Не ме бива в това да лъжа, да укривам данъци, да осигурявам хората на минимална заплата или ако може даже да не им внасям осигуровки. Спрете да оправдавате мошеничеството и алчността.
Да, аз вече бойкотирам заведенията. Ако седна някъде, това е защото съм с някой друг и той желае.

# 190
Хора, цените в България наистина са бомбастични, сравнено със заплащането и спрямо другите държави в ЕС. На работа често срещам българи с установен живот в чужбина. Няма такъв, който сам да не е повдигнал и възмутен от цените тук. Питат: "Ама как може такова нещо? Вие как изобщо оцелявате при тези цени?".  И как влезли в не знам коя верига и какви били при тях цените, па тук какви били.
Аз силно се надявам обаче в четвъртък да има камери пред известни вериги за да се види кои точно ще идат още в 7.30 да пазаруват, че да не изтърват промоциите. Същите тези, които са споменати като причина за въпросния протест. Тези, които се бутат като невидяли и единствените с пълни колички, готови да те прегазят с нея, че да минат пред теб на касата. Нищо, че ти с 2 неща в ръка. Бързат за да идат после да изхвърлят торби с пари през джама. Знам, че има и много бедни. Но си режа главата, ако четвъртък сутринта не е пълно с пенсионери!

# 191
Има много привърженици на Дивия капитализъм от зората на зараждане на този строй. Кога е било? През 18. век или по- рано? Жестока експлоатация, извънреден труд (незаплатен) нищожно заплащане на труда, ценови произвол, спекула, бедност, болести... Това време е отминало много отдавна.
България май е прескочила времето на Дивия Капитализъм от периода на ранно натрупване на капитала и сега някой е решил да ни върне към тези времена. Страните от ЕС не са прескочили периода, извървели са трънливия път. И точно в тези страни са разбрали, че трябва да има някаква хигиена и разум и при заплащане на труда, и при ценообразуване, и пр. Там не си позволяват това, което търговците правят в Бг.

# 192
Аз гласувам с портфейла си ежедневно - банани и портокали по 4лв от кварталния магазин няма да купя, но няма да купя и прах за пране с 10 лв по-скъп във верига, отколкото в магазинчето за паралелния внос..Не купувам месо от витрините на веригите, разните там внос от Испания, неясно кога размразено и тн, и тн
Няма да купя и от БГ националистическата верига "Хора от народа" кашкавал за 30 лв/кг, който е зрял точно 3 дни.. Това е бомба за стомаха. Както и не купувам сирена, които не са зряли, много родни производители са магьосници да докарат твърдост на сирене на 3 дни все едно е зряло 45 дни

# 193
Един ден не решава нищо. Трябва нетърпимост, постоянна ! Дори да трябва да ядем прости макарони дневно.
Ше ми обясняват тука умни глави как какво и защо!
Мога да си купя всичко, но ме вбесява мисълта да ме вземат за канарче.

# 194
Темата яко загрубя.
Аз също гласувам с портмонето си. Като купувам евтини препарати собствена марка, а не привидно на същата цена и качество медикси, савекси и ароми, които обаче са 100-150-200 ми/г по-малка разфасовка и ни перат, ни мият. Веригите ми дават това предимство. Българското производство и прекупвачи на дребно с въжделения за 300% надценка да вървят у лево с хитряшките си номерца.

Общи условия

Активация на акаунт