Отговори
# 495
  • София
Еми не ги гледам. Не ме интересува кой какво и по колко пазарува.
Ако после препродава и има кой да купува, ако си плаща данъците ми е все тая.

# 496
  • Другата България
Стековете и кашоните редовно се купуват от собственици на малки магазинчета, които ги препродават на по-високи цени. Естествено, че не са за едно домакинство.
Но има хора, които пазаруват и за родителите си на село.
Ако имат две села, и снабдяват още две домакинства с продукти за месеца, не виждам нищо необичайно.

# 497
  • Далечният изток
Скрит текст:
Българинът преди всичко прави едно нещо по стара традиция.
Гледа в канчето/покупките/колата/тоалетната хартия на съседа.
Гледа, гледа, и след това философства по въпроса 1 седмица.
Няма друг такъв народ по Земята.

Може хората дори и да не са чули за тоя прословут "протест".
Може да им е обикновен пазарен ден.
...
колкото до безкрайното вдигане на осигуровки, това си е кражба.
Това не е данък. Функцията му е да осигурява конкретния човек.
А с по-високи осигуровки ни по-добро здравно обслужване ще види, ни по-висока пенсия.

Е, откъде накъде да плаща за филанкишията, дето го мързяло да учи и започнал да работи от 18, но крие осигуровки?
Не и в нашата пенсионна система. Тук работещият внася осигуровки за сегашните пенсионери, не за себе си.
Говорят от време на време за промяна на сегашната разходопокривна система, но явно скоро няма да стане всеки да осигурява собствената си пенсия.

В Кауфланд преди час беше сравнително празно... Пазарувам всеки ден след работа.

# 498
Стековете и кашоните редовно се купуват от собственици на малки магазинчета, които ги препродават на по-високи цени. Естествено, че не са за едно домакинство.
Но има хора, които пазаруват и за родителите си на село.
Ако имат две села, и снабдяват още две домакинства с продукти за месеца, не виждам нищо необичайно.
Да,пазаруване стекове вода,безалкохолни,бира...но не мислех че изглежда като зареждане на магазин🙄

# 499
  • София
Скрит текст:
колкото до безкрайното вдигане на осигуровки, това си е кражба.
Това не е данък. Функцията му е да осигурява конкретния човек.
А с по-високи осигуровки ни по-добро здравно обслужване ще види, ни по-висока пенсия.
Е, откъде накъде да плаща за филанкишията, дето го мързяло да учи и започнал да работи от 18, но крие осигуровки?
И с теб съм съгласна. Нашият манталитет е за по-друг тип система.
Скрит текст:
Никакви задължителни социални и здравни осигуровки. Пенсии - само за държавни служители и полиция/пожарникари(при издънка да губят право на пенсия), социални помощи само за хора с увреждания. Всички останали - да се оправят, както намерят за добре. Респективно здравното обслужване ще е според платените застраховки. Образованието ще трябва да е платено. Май описах горе-долу системата в САЩ.
Ето това е и моята надежда за с-ма, която да бъде въведена час по-скоро.

Не са ми комшии, минах покрай тях, на слалом. Smiley
Аз пък съм от тези, които не се презапасяват, освен ако стоката не е трудна за откриване. Пазарувам умерено количество, с кола, и разтоварвам в гараж, за да не ме види никой и да ме напише в bgmamma. Sweat SmileSmiley Wink
Промоции не следя, нямам време. Купувам това, което ми трябва на момента.

Вярно, че в петък е празник, "голям" при това.  Значи ще пазарувам чак в събота, евентуално, да се счита за подкрепа на протеста. Smiley

# 500
За България най-щедро субсидирано е зърнопроизводството - трите фирми, които са получили най-много субсидии от ЕС за 2023 г., се занимават със зърнопроизводство.
Следват маслодайните семена и лавандулата.
На четвърто място са млечни и месни продукти.
Айде сега да видим къде виждаме розови и лавандулови масиви?
https://www.bbc.com/news/business-53493550

# 501
Максималния осигурителен доход е такъв и дори е прекалено висок, защото държавата не може да подсигури пенсии за по-големи суми. Нали сме наясно, че ако някой сега получава 5 хил лв, след време ще му се смята пенсията върху 3750лв

За мен вече става обидно да не можем да се обединим за ден и да покажем, че ни е скъпо. Успех на всички, които ще си напазаруват евтино, защото веригите са приготвили за поддръжниците си промоции.

В Хърватска яйцата от 30 са паднали на 15 цента Simple Smile Аз взех да им завиждам за цените и единността..
Апропо протест е имало и в Северна Македония - тях маяма ли ги е организирала или ще им вкарват еврото?

# 502
В кое да се обединим? Да напазаруваме в сряда, вместо в четвъртък? В протест яхнат от бивши номенклатурчици ли? В протест, на който денят е така избран, че и за веригите да е удобен, даже. Все пак ще наваксат с оборота в петък и събота, така или иначе повечето хора тогава си правят седмичния пазар.

На мен пък ми е странно, че хората не гласуват, но се тръшкат за необединяването ни в някакъв недомислен протест. Как да подкрепя нещо, в което не виждам смисъл?

Щот не са живяли соца, Виденовала и Луканова зима.

Точно. Истинско безпокойство изпитвам ако нямам поне 2 пасти за зъби, стек тоалетна хартия и сапун.

# 503
Нали сме наясно, че ако някой сега получава 5 хил лв, след време ще му се смята пенсията върху 3750лв
И на толкова няма да я смятат, защото има таван на пенсиите.
За мен вече става обидно да не можем да се обединим за ден и да покажем, че ни е скъпо. Успех на всички, които ще си напазаруват евтино, защото веригите са приготвили за поддръжниците си промоции.
Скъпо е, защото са ниски доходите. На мен сигурно трябва да ми е обидно, че аз не пропускам избори, но масово хората не се обединяват и не отиват да гласуват. Сигурно трябва да ми е обидно и, че аз спазвам правилата и законите, но маса народ не го правят, особено на пътя. Вероятно трябва да се обидя и, че си плащам всички данъци, но хората продължават да укриват данъци. Но не ми е обидно, защото в крайна сметка всеки живее, както го учи акълът и всеки има право на лично мнение. И не е престъпление, нито мога да укорявам някой, че не е на моето мнение. Не виждам Вие защо се обиждате от това, че някой не е съгласен с този формат на недоволство, който ще се случи утре.

# 504
А малките магазини няма ли да се бойкотират, щото аз не виждам осезаема разлика в цените на продуктите? Защо е тази фиксация по големите вериги? Да вметна, че на мен хич не са ми любими големите. Никакви хранителни продукти не купувам от тях. От тях купувам само почистващи препарати, прословутата тоалетна хартия, че изборът е по-голям и евентуално кафе, ако има на добра цена това, което пия.

# 505
  • София
Цените в магазините наистина са безумно нагоре, наблюдавам конкретни продукти, определено утре ще се включа. Като цяло винаги ходя да пазарувам с предварително направен списък и оглеждайки промоциите.

Имам квартално магазинче и ми прави впечатление, че там цените са в пъти по-изгодни спрямо някои търговски вериги, удобно ми е и като мога пазарувам оттам.

# 506
То пък все едно ще затварят магазините ,та голям вой за този бойкот.Никой няма да ходи да стреля по пазаруващите.Какво толкова.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 19:51 от Barsa

# 507
Не знам за какво обединение се призовава.
След коментарите в тази тема тук , по-скоро бих се "разграничил", отколкото да се "обединявам" с хора, които мислят по такъв начин и с такива аргументи.

# 508
Единственият смисъл на бойкота е да намекне на държавниците ни, че е редно да вземат някакви мерки. 
Докато плащаме и не се оплакваме, а се драчим .., ще ни дерат с цените.
Повишаването на доходите е хубава мантра, но как да повишим доходите като няма производство? Вече не сме нито данъчен рай, нито работим за ниски заплати.. От друга страна на всеки работещ се падат по 1 пенсионер и 1 дете, като прибавим и чиновник и вече става ясно, че пАри нЕма.

# 509
  • Далечният изток
Утре ще ви информирам какво се случва по магазините. Ако искате и на живо мога предавам Grinning след 17 ч.

Общи условия

Активация на акаунт