Отговори
# 585
Ами човекът да си разгледа всички брошури и да си избере, къде му е най-добре добре да пазарува според цени и принципи.

А да не търси производител най-голяма печалба е странно пожелание, от някой който не произвежда.

А аз имам много против принудителното намаляване на цените. Те ще го направят и съвсем ще се занижи качеството. За да сложат веригите 10% надценка, ще трябва производителят да свали още цената на продуктите си. Та не са мислили много като са правили предложенията, но те толкова си могат.

Това без да се заяждам, не го разбирам. Защо да трябва производителят да сваля цената на продукта, за да може веригата да му сложи 10% надценка? Тоест най-елементарно казано, ако веригата взима литър мляко за 3 лева, не може ли да го продава за 3.30 или трябва задължително производителят да намали цената на 2 лева, за да се продава за 2.20?

# 586
Това е разликата и някак не мога да намеря доводи против тази идея.
Тази стока която ще отговаря на изискването за макс 10% надценка ( пак да питам, коя надценка ) ще е най-високата от всички продукти от същия вид, продавани в магазина. Примерно Сирене БДС на братя Краварови на цена цена 35.00 лв/кг. Формално изискването ще е изпълнено, полза никаква

# 587
Тази стока която ще отговаря на изискването за макс 10% надценка ( пак да питам, коя надценка ) ще е най-високата от всички продукти от същия вид, продавани в магазина. Примерно Сирене БДС на братя Краварови на цена цена 35.00 лв/кг. Формално изискването ще е изпълнено, полза никаква

Не, в законопроекта изрично пише "Определените продукти  се избират от тези, продавани на най-ниските непромоционални цени от всеки вид основни храни.

Тук може да се прочете по- подробно какво имат предвид под надценка и от какво се формира доставната цена.
https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/166035

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 15:27 от Vapor

# 588
Само да кажа, че голямата причина да се таргетират веригите с "бойкота" е защото са чужди. За много българи, за съжаление, чуждо се равнява на лошо, използваческо, капиталистическо и тъй нататък

# 589
Защото продавачът няма да иска, да си намали печалбата. А до колкото знам и сега натискат производителите за по-ниски цени. Та така

# 590
  • Далечният изток

Не. Ще е тази стока, която държавата му каже.

10% чиста печалба?! То и аз съм зле с математиката ( и икономиката), ама вие съвсем не сте в час със сметките.

# 591
  • Пловдив
Ами човекът да си разгледа всички брошури и да си избере, къде му е най-добре добре да пазарува според цени и принципи.

А да не търси производител най-голяма печалба е странно пожелание, от някой който не произвежда.

А аз имам много против принудителното намаляване на цените. Те ще го направят и съвсем ще се занижи качеството. За да сложат веригите 10% надценка, ще трябва производителят да свали още цената на продуктите си. Та не са мислили много като са правили предложенията, но те толкова си могат.
Високата цена на стоките, в случая визирам плодове, зеленчуци, мляко, идва от средното звено - посредникът. Ако там се намали печалбата и печалбата на магазина, качеството няма да пострада. Защото както казва един от производителите, цитирам по памет- моята цена от 1лев и 1лев надценка на посредникът са със съвсем различна стойност.

# 592
  • Deutschland/HE
Като сложат пределна надцента на един продукт, пак могат да се намерят вратички и веригата ще купи на по-висока цена от производителя и после ще му продаде някаква "услуга". Така за веригата стоката ще е пак по-евтина. Това така на прима виста, най-вероятно ще го изпипат и никой копче няма да мож еда каже.

# 593
Как могат да се регулират посредниците? И защо няма протест срещу тях и предложения, как те да си намалят печалбите?

# 594
Т.е. пак всичко опира до това, на което му казват "greedflation" и което преди 2 години според МВФ беше основна причина за инфлацията, а и Лагард мисля, че говореше за това.

Компаниите се възползват от момента да си увеличат процента печалба - помня, че за веригите във Великобритания бяха цитирани страхотни цифри като процентен скок. После заплатите се опитват да наваксат и така се получава спирала.

Не знам законопроектът на БСП читав ли е или не, струва ми се по-смислен от този на Пеевски, но така или иначе вероятно няма как да мине без мерки.

# 595
  • Западен парк
Според мен един от начините да се намали по пазарен начин цената е сдружаването на производителите. Голямата верига, за да пусне една стока на щанда си, й трябва достатъчно количество, че да зареди всичките си магазини. Ако от една мандра излизат 200 кг. сирене дневно ще трябват още "колеги", за да произведат 2000 и да преговарят за цена директно с Лидл (примерно, цифрите са произволни). Без сдружаване, идва прекупвача, втори, трети... и хоп - петнадесет лева отгоре на щанда. Производителят е принуден да продаде на колкото каже първия прекупвач, за да не изхвърля продукция, а клиента плаща колкото е на щанда, след четири нива надценки на всички по веригата от мандрата до масата. Та всъщност е много резонен въпросът "Коя надценка трябва да е 10%?" Защото на всички по 10% и може и да надмине 100% от суровината. Да не стане и този закон като конституционните поправки...

# 596
Скрит текст:
То това е въпросът, колко надценки има една стока от производителя до витрината.

Предполагам 10% на "среден клас" /каквото и да значи/, защото има сирене, което се продава пакетирано от производителя на по-висока цена и същата марка се продава насипно /от тенекии/ на по ниска цена, ами двете нямат нищо общо.

# 597
Тази медия не знам с каква достоверност е, но е пуснала видео от България On Air - интервю с председателя на Националната асоциация на млекопроизводителите. Въпреки че в началото споменава веднъж търговци на едро, нищо чудно да е грешка на езика, защото оттам насетне говори само и единствено за отношения производител / вериги и не споменава прекупвачи.
https://www.dunavmost.com/novini/targovskite-verigi-prodavat-kas … a-s-200-nadtsenka

# 598
За производителите е въпрос на оцеляване. Най-голяма част от продукцията си реализират през веригите. Говоря предимно за производителите на месо и колбаси, млечни продукти, пакитирани храни, напитки и т.н. Те са в неизгодна позиция, защото ако не са веригите, не могат да пласират произведеното на пазара. Като не го реализират, следват намалено производство, съкращения, фалити. Това ги поставя в неизгодна позиция пред веригите и са склонни да правят отстъпки в процеса на преговори. Ако се кооперират и направят собствена търговска мрежа директно от производителя, това ще намали процента продукция, минаващ през веригите и ще подобри позицията им при преговори.

Производителите на плодове и зеленчуци съответно през кооперации трябва да изградят логистика, която да ги постави в позиция да преговарят директно с търговсците без посредници.

За да се случи всичко това обаче, законодателят трябва за създаде условия. Законодателят обаче е обзет от популизъм и говори за таван на надценката.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 17:38 от Rebel Rebel

# 599
  • Другата България
В потвърждение на това, което казах за “промоциите“ на препарати в Кауфланд. Blush
https://www.facebook.com/reel/1307459580492402

Общи условия

Активация на акаунт