Отговори
# 570
Моля??? Нямали покритие??? Нали точно заради покритието са стабилни валути? Иначе щяха да станат като рублата.
Какво покритие визирате? Може би с dany1 имате предвид ризлични неща. Струва ми се, че той говори за златно покритие.

# 571
Дай някакви конкретни цитати, не викай "моля".
Стабилни са, защото държавите и правителствата зад тях са най-стабилните в света. Но и най-стабилните правителства си попечатват като им дойде кефа. Разбира се, не колкото рублата.

Потърси в Гугъл "обезпечение/покритие евро"

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A9%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0% … D0%BB%D0%B0%D1%80
Цитат
През 1971 г., САЩ окончателно преустановява използването на златния стандарт и премахва обезпечението на валутата.

# 572
Да, защото техника не купуваш всеки ден.
Защитавам си правото да пазарувам от който магазин искам и каквито стоки искам. Избор има огромен.
Впрочем и бабите на пазара продават яйцата по 50 ст. Това на Мая трябва да го кажа, явно не знае, че не само във веригите са скъпи. Даже бабата на пазара не прави промоции...
Именно, техника не купува/ме/ всеки ден.
Може/м/ с телефони за 500, и с такива за 5к - който както реши, сам за себе си.
Но не можем да не ядем. Въпреки избора, който наистина има.
Защото не само бабите на пазара знаят какви са цените в големите вериги, и разбира се, че се ръководят по тях, И  по тях. Ако генерално има някакъв “таван“ на цените поне на основните хранителни продукти, или евентуално “паднат“, не само бабите, ами и малките магазинчета ще свалят техните. Друг е въпроса, че някои от промоциите на Кауфланд /и не само/ всъщност са “промоции“, като показаната снимка по-нагоре. Продукт, който в друг магазин е в пъти по-евтин, сложен етикет “промоция“, намален с един лев от редовната си цена, и хората купуват ли, купуват. Защото е на “промоция„.
Друг е проблема според мен - не можем да сме единни. Това трябваше да покажем, дори и само в един единствен ден. Защото днес са хранителните вериги, но утре може, а и трябва да е здравеопазването, после пътищата, заплатите, доходите....
Но хората вече са толкова разединени, едни виждат призраци от миналото в протестите, други демонстрират непукизъм, трети са от вида - мен не ме интересува, нищо няма да се промени, четвърти ....и така.
За протокола - аз също не смятам, и вече писах, че този един ден ще промени нещо, но няма да пазарувам днес, не само хранителни продукти.
Както е казал Славейков-"Не народ,а..."

# 573
Моля??? Нямали покритие??? Нали точно заради покритието са стабилни валути? Иначе щяха да станат като рублата.
Една валута е стабилна, когато е надеждна. Надеждността това е доверието в икономиката/политическата ситуация на емитента. За пример ще дам сривът на турската лира - спад при преизбиране на Ердоган, спад при вдигане на мита в САЩ за турски стоки (не помня какви точно бяха стоките) и т.н. Ако стабилността зависеше от обезпечение, сценарият, разиграл се с турската лира, нямаше да се случи. Цената на валутите постоянно се влияе от политически изказвания, намеци, сценки, регионална ситуация, избори, катастрофи, суши, наводнения и всичко, което може да предизвика купуване/продаване на валутата на валутните пазари, спад/ръст на борсовите пазари - борсови стоки, акции, фючърси и пр., влизане/излизане на инвеститори на местния пазар.

В нашия случай с валутен борд, може да се каже, че левът е обезпечен. Но това е защото при борд се поддържа евров резерв, който покрива левовете в обръщение.

# 574
  • София
Цените ясно, но защо и качеството в другите държави от ЕС е по - високо от това на нашия пазар, при положение, че говорим за едни и същи вериги.
ДДС на храните в много страни от ЕС е намалено, в Австрия конкретно е 10%. Качеството наистина е различно, сравнявала съм нарочно етикетите на един и същ продукт, защото намирам разлика във вкуса. Относно качеството няма какво да се лъжем, масовият български потребител е по-непретенциозен и веригите се възползват от това. Нямат вина, за което.
Погледнете в темите за хранителните вериги - колкото пъти някой коментира състава на даден продукт, получава отговор - Не сме умрели, след като сме го яли. Ами да им имам критериите.

# 575
  • Обран бостан ;)
Вместо да приемат бюджета в парламента пак са се бъхтали. Някой смята ли, че на тия им пука за народа ?

# 576
  • София
Това с качеството се бистри от години. За много от стоките е самовнушение, а за други, предпочитания на потребителите. Правят се проучвания и се коригира съставът според това, което се харесва.
Цените се вдигат в целия свят. Има инфлация не само в Европа. В много държави цвнтралните банки вдигаха лихвените проценти, за да увладеят инфлацията..

# 577
които принципно са с най-ниска непромоционална цена/, която да продават само с 10% надценка? 
Коя надценка? Крайната за търговеца на дребно ли?

# 578
Барса,  смисълът на веригите е да пазаруваш на промоция. На редовни цени можеш навсякъде. Няма смисъл от тези снимки. Същите перилни ги пускат много по-евтини, дай такива цени за сравнение.

# 579
Скрит текст:
Цените ясно, но защо и качеството в другите държави от ЕС е по - високо от това на нашия пазар, при положение, че говорим за едни и същи вериги.
ДДС на храните в много страни от ЕС е намалено, в Австрия конкретно е 10%. Качеството наистина е различно, сравнявала съм нарочно етикетите на един и същ продукт, защото намирам разлика във вкуса. Относно качеството няма какво да се лъжем, масовият български потребител е по-непретенциозен и веригите се възползват от това. Нямат вина, за което.
Погледнете в темите за хранителните вериги - колкото пъти някой коментира състава на даден продукт, получава отговор - Не сме умрели, след като сме го яли. Ами да им имам критериите.
Разбирам, но за един уважаващ себе си производител не би трябвало водещо да е непретенциозността на потребителя и да гледа само печалбата да е по-голяма. Ако стоката, която предлага е качествена, дори на по-висока цена, тя ще бъде търсена.
Лично съм от потребителите, които предпочитат по - малко количество /предвид цената/, но да качествено. Отдавна съм бойкотирала много стоки, само заради това и без пари да ми ги дават, няма да ги взема и около мен има вече много хора, които правят същото.

# 580
  • Другата България
Точно перилните, ароматизаторите, пастите за зъби и т.н. препарати ги пускат на такава “промоция“, че във една верига при нас /“Финес“/  на редовна цена са с лев-два надолу.
Точно тези промоции на Кауфланд никога не са наистина промоции. Или поне аз не съм попадала на такива, признавам си, че нямам толкова време да следя редовно книжки, брошури и т.н.

# 581
  • Далечният изток
Скрит текст:
Ама защо трябва да се ходи само заради промоциите? Аз ще отида за да покажа среден пръст на Мая Манолова, БСП и голямата част от хората които подкрепят това. Както те могат да си изразяват мнението - така и аз

Принципната позиция ми е ясна, но какъв е рационалният довод срещу законопроекта на БСП да има списък на основни продукти и веригите да поддържат в постоянна наличност по една марка от всеки продукт /не имитиращ,  от тези, които принципно са с най-ниска непромоционална цена/, която да продават само с 10% надценка?  

Т.е. има клиентът има пълната свобода, ако не харесва мляко A с 10% надценка да си купи мляко Б със 100% надценка, а търговецът има пълната свобода да слага каквито си иска надценки на всички млека освен на избраното от него като марка мляко A.
Ама и в момента имаме свобода да си купуваме мляко с всякакви надценки, мляко на промоция, мляко директно от ферми за който не иска от вериги и т. н. Както купувачът като не му е изгодно, няма да купи, така и търговецът, ако не му е изгодно, няма изобщо да зареди определен продукт. Търсенето определя предлагането в крайна сметка. Както и сутринта дадох пример - на мен например ми е скъпо сиренето Бри за 60 лв/кг, ама щом го продават, значи има кой да го купи.

# 582
Вярно е, че имаме свобода да избираме, но когато от сутрин до мрак те заливат с реклами, усмихва ти се Стоичков, Васко пее, шеф Манчев, Ангелов и ...... те убеждават в качество, вкус и цена, където другаде не съществуват .... А хартиените брошури, които пълнят пощенските кутии /колко ли дървета са отишли на вятъра/.
В това е превъзходството и човек се хваща, вярва.

# 583
Скрит текст:
Ама защо трябва да се ходи само заради промоциите? Аз ще отида за да покажа среден пръст на Мая Манолова, БСП и голямата част от хората които подкрепят това. Както те могат да си изразяват мнението - така и аз

Принципната позиция ми е ясна, но какъв е рационалният довод срещу законопроекта на БСП да има списък на основни продукти и веригите да поддържат в постоянна наличност по една марка от всеки продукт /не имитиращ,  от тези, които принципно са с най-ниска непромоционална цена/, която да продават само с 10% надценка?  

Т.е. има клиентът има пълната свобода, ако не харесва мляко A с 10% надценка да си купи мляко Б със 100% надценка, а търговецът има пълната свобода да слага каквито си иска надценки на всички млека освен на избраното от него като марка мляко A.
Ама и в момента имаме свобода да си купуваме мляко с всякакви надценки, мляко на промоция, мляко директно от ферми за който не иска от вериги и т. н. Както купувачът като не му е изгодно, няма да купи, така и търговецът, ако не му е изгодно, няма изобщо да зареди определен продукт. Търсенето определя предлагането в крайна сметка. Както и сутринта дадох пример - на мен например ми е скъпо сиренето Бри за 60 лв/кг, ама щом го продават, значи има кой да го купи.

Да, но търговската верига няма задължение да има 1 марка от всеки продукт, която да е само с 10% надценка. Това е разликата и някак не мога да намеря доводи против тази идея.
Така или иначе, в повечето страни  се взимат различни мерки за ограничаване на цените. Може и тук държавата да се сети да се намеси. Вече и на общо ЕС ниво има идеи за разширяване на възможностите за контрол на цените на храните. Нищо не е станало, но е възможно да се върви в тази посока.

# 584
Ами човекът да си разгледа всички брошури и да си избере, къде му е най-добре добре да пазарува според цени и принципи.

А да не търси производител най-голяма печалба е странно пожелание, от някой който не произвежда.

А аз имам много против принудителното намаляване на цените. Те ще го направят и съвсем ще се занижи качеството. За да сложат веригите 10% надценка, ще трябва производителят да свали още цената на продуктите си. Та не са мислили много като са правили предложенията, но те толкова си могат.

Общи условия

Активация на акаунт