Дискова херния - 24

• 14 095
  • 361
  •   1
Отговори
# 210
Дископатията ми е на кръста - хем и с радикулия по левия крак хем и дясната ръка ми изстръпва  - ами модерно съм се  подредила  - ще мажа със камфоров спирт става ли? Този Анестезолов не го познавам Simple Smile Аз ЯМР имам на цял гръбначен стълб но файда нямам от него - продължава да си ме боли
Анестезола е упойка, действа успокояващо за болката. Камфоров не съм използвала, но от Анестезолов кожата ми изтръпва.

# 211
  • Козлодуй
Ок - ще го потърся - благодаря за информацията Simple Smile

# 212
Аз да питам, дали при ДХ могат ли да помогнат и облекчат положението
хранителни добавки от типа колаген, омега 3, глюкозамин, хондроитин...?
Категорично да, понеже ДХ обикновено не идват от самосебе си, ами поради повреди по веригата - стави, мускулатура, костна плътност... При повечето хора са дегенеративни проблемите, така че смело можеш да си помогнеш с добавки за укрепване на стави.

# 213
Аз да питам, дали при ДХ могат ли да помогнат и облекчат положението
хранителни добавки от типа колаген, омега 3, глюкозамин, хондроитин...?
Категорично да, понеже ДХ обикновено не идват от самосебе си, ами поради повреди по веригата - стави, мускулатура, костна плътност... При повечето хора са дегенеративни проблемите, така че смело можеш да си помогнеш с добавки за укрепване на стави.
Благодаря!
Ще започна с омега 3.

# 214
Омега 3 е с по-общо противовъзпалително действие върху организма.Може да наблегнеш върху колаген(различни типове)глюкозамин,хидроитин,МСМ,бозвелия,куркума.

# 215
Привет на всички! Joy
Отдавна не съм писала тук, което не значи, че нищо не ме боли, уви....

Искам да ви питам за така известния Карипаин. Как го съхранявате? В хладилник или не е необходимо?

Искам да направя курс и позната щеше да ми го купи от Украйна, но в аптеката са й казали, че трябва да се съхранява в хладилник. Т.е. отпада доставката със самолет.

Ако правилото за хладилника важи, това означава, че трябва да си го купя от вносителя тук /не коментирам цената, на която го предлагат😕/ .... В сайта им пише съхранение под 20 градуса, но в същото време може да си го поръчаш с куриер от тях, а в тези жеги тези доставка под 20 градуса със сигурност е  непостижима....

Та къде е истината не знам, разкажете за вашия опит с карипаин и съхранението му, моля!

# 216
  • Варна - Черна гора
Носили са ми КАРИПАЗИМ от Русия.
В хладилна чанта с охладители. И така с багажа в товарното на самолета. Нещо му нямаше.
Съхранявах го в хладилник.

# 217
Скоро писах за моя близка с няколко ДХ.
Сега ми прати разчетен ЯМР, положението е доста сериозно:

Скрит текст:

Жена на 68 години.
Препоръчали са й 7 дена процедури в Павел баня с включени водни екстензии.
Точно тези екстензии ме притесняват да не стане положението още по-лошо...
Вие какво мислите?

# 218
  • Sofia
Лекар ли е препоръчал екстензиите?

# 219
Скоро писах за моя близка с няколко ДХ.
Сега ми прати разчетен ЯМР, положението е доста сериозно:

Скрит текст:

Жена на 68 години.
Препоръчали са й 7 дена процедури в Павел баня с включени водни екстензии.
Точно тези екстензии ме притесняват да не стане положението още по-лошо...
Вие какво мислите?
А жената как се чувства като цяло? Държи ли на болките? Движи ли се? Какво работи тя? Това ми прилича на гръбнак на цял живот трудил се усилено човек. Предвид снишаването на дисковете във всички нива, екстензии трябват, но дали водни е въпросът.  Предвид артрозните изменения на всички нива, трябва да се действа също предпазливо и да се пробва да се укрепят ставите с добавки. Може би трябва да се направи консултация с добър физиотерапевт-рехабилитатор за вариантите с екстензиите.
Иначе, като се замислиш, дали може да стане по-лошо... В момента има една двустранна парамедианна херния на Л3-4, останалото са протрузии от дехидратирани дискове. Най-лошото може да е да се разкъса още някоя протрузия и да се превърне в херния, от неправилни движения или свръх натоварване. Дисковете не могат да поемат повече натоварване, дали са фира. Тъй-като това са дегенеративни проблеми, с времето ще става по-зле - дисковете губят хидратация, прешлените се деформират още от остеофити, стенозата ще се увеличи при това положение... Ставите са зле... Според мен няма да загуби много от проба на водни екстензии, но зависи от състоянието на жената. Може ли да стои във вана с изпънати крака? (е първият въпрос на който трябва да си отговори)

# 220
Лекар е препоръчал водните екстензиите, понеже живее в Казанлък.
До преди няколко месеца, три-четири,  не е имала сериозни проблеми. Наболявал я кръста, но минавал.
Сега, от преди два месеца, рязко я заболява кръста, като болката слиза надолу по краката. С обезболяващи е. Движи се, но бързо я хваща болката и придава.
Сега е пенсионер, преди не е работила физическа работа, била е в склад, на бюро повечето време.
Сега също няма физическа дейност, домакинства...
 Не може да си обясни какво е провокирало сегашното състояние.
Няма вана, за да разбере дали може да стои с изпънати крака.
Сега почва да пие хондроитин + глюкозамин + MСМ + колаген.

# 221
Когато е с болки не се препоръчва нито физиотерапия, нито екстензии нито да влиза да кисне в гореща вода. Сега има локално възпаление, първо трябва то да стихне, с противовъзпалителните. Може да отнеме време.
Интересно е това, което описваш. С наднормено тегло ли е жената? Неправилна стойка над маса продължително време може да е причинила хернията на л3-4. А дехидратацията на дисковете явно е от бездействие на мускулатурата тогава.
Аз бих препоръчала да си вземе ортопедична възглавница с отвор за седене, за да се намали натиска от гравитацията върху гръбначния стълб, освен добавките за стави. Може и ортопедична облегалка. Да обърне внимание, също, на матрака, на който спи, не трябва да потъва. А като ѝ мине локалното възпаление може да пробва с гимнастика, физио и екстензиите. Водната гимнастика и плуване може да ѝ е особено от полза, тъй-като ще ѝ помогне за укрепване на мускулатурата. В общи линии трябва да се укрепва мускулатурата на кръст, корем и глутеоси, за да не се натоварват ставите, а от там и всичко останало по веригата... Наднорменото тегло също оказва влияние върху ставите.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 15:39 от amy_nka

# 222
Цитат
Може ли да стои във вана с изпънати крака?
Аз съм правила водни екстензии преди доста години, но нямам спомен да съм била с изпънати крака.
По спомен се сядаше на нещо като зъболекарски стол, потопен  във ваната с възможност за промяна на наклона на седалката. Фиксират те с едни здрави колани към стола и бавно започват да те разтягат посредством промяна в наклона на седалката. Май и някакви противотежести се използваха.
На мен ми се отразиха добре. Помня, че бяха абсолютно забранени за вече оперирани хора. На тях им правеха хидромасаж във вана.
После се излиза внимателно и веднага след подсушаване се ляга на едно "камилско легло" (пак формата е такава, че основата на гръбнака да е обтегната) и ставаш чак след 1,5-2 ч.
Но говоря за времето преди около 20 г. Може и по друг начин да се прави сега.

# 223

Значи тежест върху краката дърпа надолу, докато торса се дърпа нагоре.

# 224
Лелеле, изглежда много страшно, като някаква инквизиция...
Жената е слаба, няма наднормено тегло, но не е спортувала или занимавала със спорт.

Общи условия

Активация на акаунт