Дискова херния - 24

• 16 751
  • 407
  •   1
Отговори
# 225
То това и е била грешката.
Че не е спортувала. Мускулите са много, ама много важни.
Предвид саркопенията която идва при всички с напредване на възрастта е още по-важно да е трениран човек.

# 226
И още: не са й изписали противовъзпалителни, само болкоуспокояващи, не знам защо.

# 227
Не е болезнено, стига човек да не е в остра фаза. И да, ако много го боли да си казва все пак.

# 228
  • Козлодуй
Ходих в Павел Баня по препоръка на лекар но не са ми правили екстензии не изглеждаше страшно - добре ми се отрази особено водната гимнастика - пак беше разтягане във вода - няма голяма разлика само че под наблюдението на лекар - разтягането е добро аз имам мускулатура и мога да разтегна сама но има хора които нямат мускулатура и се налага помощ за разтягането

# 229
И още: не са й изписали противовъзпалителни, само болкоуспокояващи, не знам защо.
Какво точно са ѝ изписали?

По принцип водна гимнастика може човек и сам да си прави през лятото в басейн с не много студена вода, като комбинира най-вече с плуване.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 10:34 от amy_nka

# 230
Не са й изписали нито болкоуспокояващи, нито противовъзпалителни. Такива им била практиката на лекуващата, за да не увреждат черния дроб.
Само да маже външно й казала.
Но тя е пила паратрамол, и се маже с Мобилгел.

# 231
А има ли ѝ нещо на черния дроб? Щото иначе звучи несериозно от лекар.

# 232
Нищо й няма на черния дроб.
И аз много се изненадах от лекарката, че не изписва противовъзпалителни и болкоуспокояващи, а само гелчета за мазане.

# 233
Аз от паратрамола получавам хипертонични кризи вече два пъти и повече не смея да го погледна. Първият път докато се усетя какво ми е , защото обикновено съм с ниско кръвно нал., направо си бях заминала.
 При острата криза с втората ДХ , взимах течен аналгин и горе долу помагаше.

# 234
А защо не си е взела направление за невролог?

# 235
Решила е, че ортопед -травматолог е подходящия специалист при нейните болежки.

# 236
Здравейте , може би коментара ми е леко глупав ...да не кажа много 🫣 Изплашена ,изморена и объркана  и от лекар на лекар все по - изгубена . Навярно повтарям нечия история и повтарям едно  и също ,но наистина имам нужда от място и хора със сходни на моите проблеми.Някъде където да мога да си дам яснота за някои неща и да получа адекватбо мнение . Проблема почна преди две години ,когато бях детегледач в ясла и от време на време адска болка ме пронизваше в дясната част на таза ,стигайки до петата на крака . Наложи се да напусна работа и отадоах болките на авдиганети на сладките ми малчугани и игрите с тях .Обичай това място и всичките си страхотни бърборковци....Сега от няколко месеца ходя по мъките с моята ДХ , но нещата се обостриха покрай грижите за съпруга ми в интензивното.Той се бореше за живота си , и след това последва дълго възстановяване.Естествено аз трябваше да го вдигам , да сменям памперси ,след това да го науча да седи седнал ,после да става и да върви ...както и да е още там е интензивен сектор в неврохирургия получих ужасяваща криза . Нямах представа какво става с мен , но нито можех да седна,нито да легна и сестрите нощем ми биеха инжекции за да мога да поспивам. Тогава не се интересувах нито какво ми бият,нито пък какво ми има на мен ,борбата беше за съпруга ми. След като си го прибрах удома останах баща и майка, глава на семейството и се наложи спешно да започна работа в хранителен магазин ...там съм и до ден днешен .Два пъти вече ходих на 10 дневен курс на инжекции и орални противовъзпалителни. Болката временно отшумява ,но предвид това че нямам и жлъка ,натоварих изключително много черния дроб. Смених три невролога ...Продължавам обаче по 8-10 часа да съм на крак , все пак разтоварваме тежки каси и стекове с безалкохолни ,туби с води , и дори в момента съм в болничен а се налага да ходя на работа поради липса на персонал . Имам усложнение на лумбалните сакрални  коренчета , спондилолиза L4-5  , остехондрозни изменения  L5 - S1. Скоро съм на ЯМР и наистина ми е ужасно мъчно ,но от казаното от опитните хора,изчетеното и чутото ...това което работя в момента е абсолютно и напълно противопоказно !Нещата вече са толкова зле ,че не усещам десния крак , ръцете ми тръпнат и двете , и нощем не мога сама да се изправя за да ида до тоалетна. Често ми е трудно да стана или да седна ,за клякане пък да не говоря. В края на смяната си буквално сълзите ми текват защото не си усещам кръста и крака , тъй като има толкова народ и не мога да мръдна от касата с часове.На смяна съм сама , няма кой да ми помогне да зареждам и се налага след това и да заредя магазина а аз нямам буквално сили....Опитвам да обясня сериозността ,но не срещам разбиране .Реших да напусна все пак , и вероятно ще посетя неврохирург (Ридиан Неделко ,той върна мъжа ми от ...онзи свят буквално ) . Въпроса ми е има ли някой сред вас ,който да се е подложил на операция и дали има шанс отново да се чувствам пълноценен човек ,родител и работник ? Страхувам се истински вече от лекари ,болници и лекарства...И се колебая дали да не опитам само с вървене ,подходящи упражнения и евентуално физиотерапия.
Сърдечно благодаря за отделеното време и моля да ме извините ако звуча хаотично или налудничаво .Желая здраве на всички.

# 237
beboranka8730, трябва да се съобразявате със състоянието си.
Намерете си работа, която не налага вдигане на тежко.
Успех в това.
Аз съм с дх и сколиоза. Имала съм много драми, заради това и отслабнах с 50 кг, това много помогна.
Минаха ми драмите за много дълго, но се влоших се след ходене на народни танци.
Разбира се да не обвинявам само тях, защото все пак съм офисен плъх.
Но въпреки това тренирам и си правя упражненията.
Последните години съм имала усложнения с дх на врат и кръст и едно разбрах.
Упражненията ще си ги правя до живот и ежедневно. Това ме поддържа.
Това е и съвета на всичките рехабилитатори и лекари.
Не отричам операциите или лекарства, има случаи се налага.
Но ако не премахнете причините и се оперирате, пак ще има проблем.
В случая при вас е от вдигане на тежко, при мен е от седене на компютър. Сколиозата ми е от дете. Вечно ми е крив гръбнака и все трябва да го изправям. Но и като съм работила на крак пак съм имала драми.
Вървенето няма да ви оправи. Но е полезно, вървете разбира се.
Отидете някъде на частен център да ви покажат хубави упражнения и да си ги правите. Гледайте и в нета. Направете си свой комплекс с неща, които ви помагат.
Аз какви ли не нямам. Ако седна да правя всичките час ще отнеме, но това като съм зле.
Като съм добре си правя основните.
Също така правя и актив ситинг.
Купила съм им програмите и като бях зле правих едночасови тренировки и зарязах малко силовата тренировка.
Сега основните актив ситинг точки, ама чат пат като ме мързи правя и някоя дълга.
Предпочитам да не завися от мехлеми, хапове, операции и лекари.
Намерила съм начина сама да се поддържам и към това се стремя. Сама да си помагам.
Знам изключително много неща, няма как да ви ги покажа. Освен от рехабилитатор и съм намирала страхотни неща из нета. Някои неща са глупости, други се оказаха много добри. Има упражнения, които са ми ги давали специалисти, но на мен не ми действат добре.
Едно упражнение може да има много вариации и една техника на изпълнение да не ви помага, но друга направо може да е чудотворна.

Ежедневно си правя упражненията.
Сутрин са ми по-лежерните.
Но като тренирам силово и кардио също ги включвам и с някои от тях завършвам силова тренировка.

Назад потребителка даде на този човек хубави неща за дх но за врат.
https://www.youtube.com/@%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0 … 0%B1%D0%B8/videos

Разгледайте видеата на този. Аз къде ли не се навирам.
Обаче има и за кръст.
В първи пост има линкове дори с тренировка мисля от Павел Баня.

А иначе две упражнения са ми закон от години и ме спасяват.
Сутрин ги правя. Е, не веднага. Малко се раздвижвам, защото ако ги направя веднага може обратен ефект.

https://www.youtube.com/watch?v=q--zR_sjiAk

За първото упражнение още преди години си сложих метален лост в коридора. И вися всеки божи ден, нямам пропуск. Години като бях дебела имах такива жестоки прищипвания, че лежах със седмици на легло, после тамън се оправя и пак. Това упражнение премахна този проблем. Тоест сега пак може да имам драма, но вместо да се парализирам знам какво да правя и големите мъки минават за 2-3 дни, после трябва още време да отшуми.
Аз го правя така, хващам се за лоста. Увисвам си само на ръцете. После леко се извивам на една страна, после на друга. След това много внимателно и плавно вече си стъпвам на краката и бавно отпускам ръцете. Ако не се направи правилно и тупнеш рязко, ще има влошаване. Прави се правилно.
Второто го правя преди първото. Така съм свикнала.
Ако нещо не разбираш изгледай и това
https://www.youtube.com/watch?v=O8zo5D0L9tM

# 238
Направете си това ЯМР и отидете при неврохирург час по-скоро. Това са първите ходове, за да разберете колко сериозно е положението. Понякога пациентите не можем да разберем това - може болките са ужасни, но с търпение, лекарства, физиотерапия и упражнения да успеем да усмирим ситуацията. Може човекът да е от типа, който стиска зъби до последно, а всъщност отдавна да е за операция. От прегледа и ЯМР неврохирургът трябва да прецени това.
Ако ви насочат да се лекувате консервативно, не пренебрегвайте гимнастиката (предписана от специалист!). За нашите страдания тя е задължителна. Гимнастиката няма да ви излекува, но може да спре или забави допълнителното увреждане. Освен това тонизира цялостно и частично разнася болезнените схващания на мускулите около травмата.
Ако сте за операция, не рухвайте психически. Операциите са за да ни спасяват от тежки увреждания и непоносими страдания, не за да ни вредят. Да, има риск, но в последните десетилетия медицината доста напредна, операциите стават все по-миниинвазивни и безопасни. Идете при най-добрия специалист, до когото можете да се доберете. Аз съм оперирана и продължавам да практикувам спорт за високи постижения. Да, повече от година по-късно имам все още неотзвучали болки от операцията (все пак се натоварвам наистина много), но преди нея положението беше много по-ужасно.
Не видигайте тежко и не стойте дълго в болезнени за вас пози - това е здрав разум. Ако не внимавате, ситуацията може да ескалира внезапно до много спешно състояние.

# 239
Цитат
това което работя в момента е абсолютно и напълно противопоказно !
100% вярно. Спешно трябва да смениш работата.
Цитат
Въпроса ми е има ли някой сред вас ,който да се е подложил на операция и дали има шанс отново да се чувствам пълноценен човек ,родител и работник ?
Има доста хора оперирани. Разбери дали положението е за операция. Ако е за операция - има шансове да станеш отново пълноценен човек. Ако не е за операция (според мен може и да не е), трябва много неща да промениш в начина си на живот и ти трябва подкрепа.
Съпругът още ли е зависим от теб? Трябва някой да те замести в тези грижи, за да можеш да се погрижиш за себе си.

Цитат
Ако не внимавате, ситуацията може да ескалира внезапно до много спешно състояние.
Много вярно! Направи си час по скоро ЯМР, за да знаеш колко са сериозни нещата. Не става ясно на каква възраст си и кои нервни коренчета са засегнати... За остеохондрозата е добре да приемаш добавки за стави. За противовъзпалителните и черния дроб - има и натурални противовъзпалителни, които би могла да пробваш - босвелия, куркумин, омега-3.

Общи условия

Активация на акаунт