Дискова херния - 24

• 14 066
  • 360
  •   1
Отговори
# 150
В You Tube.Някъде назад в темата също бяха давани някакви клипчета.

# 151
Ходене и онези "банални" упражнения от лечебната гимнастика. Стречинг също, но много внимателно.
Здравейте,
Има ли ги някъде тези "банални" упражнения от лечебната гимнастика?
Най-добре е да се отиде на физиотерапия и да ви се назначи лечебна гимнастика.

# 152
  • София
И аз съм на мнение, че най -добре специалист да ви покаже кои упражнения са подходящи за вас и как точно да ги правите правилно.
Когато аз отидох след операцията и правех под контрола на рехабилитатор това, което ми показва той, имаше привидно елементарни упражнения, които не изпълнявах правилно, макар че мислех точно обратното.
Ходих десет дни и сега си ги правя вече четири месеца всеки ден сама. Без тях не мога !

# 153
Физиотерапевтът не трябва да е случаен юнак, който просто е ходил на някакви курсове. При мен доста от упражненията са неприложими заради оперираната тазобедрена става. Започнах да ходя при прехвален специалист , добре че след първата тренировка отидох на профилактичен преглед за ставата. Като показах на доктора какво ми препоръчват да правя, той направо подскочи ...  Щях да си направя страшна беля. Явно първо трябва консултация с лекар, а после физиотерапевт.

# 154
  • София
Физиотерапевтът не трябва да е случаен юнак, който просто е ходил на някакви курсове. При мен доста от упражненията са неприложими заради оперираната тазобедрена става. Започнах да ходя при прехвален специалист , добре че след първата тренировка отидох на профилактичен преглед за ставата. Като показах на доктора какво ми препоръчват да правя, той направо подскочи ...  Щях да си направя страшна беля. Явно първо трябва консултация с лекар, а после физиотерапевт.
Точно така.
Аз затова се отказах от един център, в който първо отидох, макар че бяха много препоръчани специалистите.
Просто ми е по спокойно всичко да става под надзора на лекар.

# 155
След направен Ядрено магнитен резонанс е установена:
Двустранна медианна и парамединна херния L3-L4, както и стеснение на медиалния канал 11мм./релативна стеноза/.
Препоръки за санаториум в Павел баня с екстензии и водна гимнастика.
Какво ви е мнението тези екстензии? Не са ли остарял метод?

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 09:17 от monii

# 156
  • Козлодуй
Водната гимнастика е много полезна

# 157
Има много противоречиви мнения за екстензии по метода на д-р Гечев.
Знам, че е индивидуално и няма как да се предвидят плюсовете и минусите.
И да питам инжекции флостерон, противовъзпалителни дали ще помогнат в случай?

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 09:16 от monii

# 158
Има много противоречиви мнения за екстензии по метода на д-р Гечев.
Знам, че е индивидуално и няма как да се предвидят плюсовете и минусите.
И да питам инжекции флостерон, противовъзпалителни дали ще помогнат в случай?
Не става ясно какъв е случаят. За Л3-4 не би трябвало да има "сериозен случай". Т.е., не би трябвало да имаш радикулопатия, ами само болки в кръста. За стенозата, трябва хубаво да помислиш, щом е двустранна.
Има и други видове екстензии, по-безобидни от водните на Гечев. Друг е въпросът дали водните няма да помогнат. Ако нямаш други находки и проблеми по другите нива, аз бих пробвала препоръката, заради стенозата.

# 159
За Л3-4 не би трябвало да има "сериозен случай". Т.е., не би трябвало да имаш радикулопатия, ами само болки в кръста.
Това не го разбирам. С херния на L3-4 болката може по отвратителен начин да се излъчва по крака, само че по вътрешната и предната част на бедрото, и да ти направи живота черен. Също и случаят да си е съвсем сериозен, до инвалидизиране. Говоря от личен опит.
П.П. Екстензии аз лично не бих пробвала, не виждам как биха помогнали, а имат потенциал да навредят. Физиотерапия бих и съм правила, ако не е много неприятна работатата, понякога помага.

# 160
Инвалидизиране? Имаш предвид парализа ли?

# 161
Херния на L3-L4 именно постигна да не мога да се движа без патерици и да се чувствам горе-долу нормално само в легнало положение. За мен това си е инвалидизиране, пък нека да нямах пареза все още. Можеше да направи и по-големи бели, но не ги изчаках, а отидох да ме оперират (разказвала съм го това тук, да не се повтарям). Сега съм почти нормален човек, с някои остатъци от оперативната травма, които нямаше да ми пречат, ако не бях в света на спорта и не предявявах доста високи и за здрав човек изисквания към тялото си. Имам си своите неприятности, но ако не кажа, че имам проблеми, не си личат външно.

# 162
Става въпрос за жена 67-68 години, с болки в кръста и таза. Има херния и на L5-S1, дискови протрузии на нива L2-L3, изразени дегенеративни промени.
Въпросът е да ли на тази възраст операция е удачен вариант?
Какво може да помогне, за облекчаване и задържане на положението?
Не знам тези екстензии как ще помогнат...

# 163
  • Другата България
Здравейте!
Някой пробвал ли е тази година да прави резервация по НОИ?
Не съм ползвала програмата от много години и като разгледах
сайта на НОИ, забелязах например, че доста е намален броят
на изпълнителите. За резервация е даден някакъв национален номер,
на който все още не съм звъняла.
Та, ако някой вече е направил резервация, би ли споделил информация?
Sophia L., от няколко години БХ на ПРО ЕАД правят резервации след като "гръмне шампанското" т.е. от първия работен ден на новата година, а СБР по-късно.
Тази година бях изненадана, че на 02.01.2025 год. към 12 ч. на обяд нямаше свободни места за искана от мен дата през м.ЮНИ.
Прави ми впечатление, че имаше доста възрасти хора на свободно или по другите програми на НОИ, за които резервация може да се прави по всяко време, а за НОИ резервации правят от първия работен ден на новата година. Пазарна икономика ...
От няколко години ползвам услугите на БХ Роза гр.Стрелча и съм много доволна.
За БХ “Роза“ като че ли най-трудно се резервира, а ако все пак успееш за летните месеци, стаите са тези без тераса. Иначе и аз потвърждавам, че там е добре, и като условия, и като база, и като процедури.
Потвърждавам и че резервациите за повечето БХ се правят още през месец януари, на телефоните на самите хотели. Почти всеки иска да отиде от юни до септември, и тези дати се заемат най-бързо. Тази година друго ми направи впечатление - много хора си правят резервация за догодина в деня, в който си тръгват. Плащат авансово 180 лева и си запазват желаната дата. Разговорихме се, и се оказа, че и това било масова практика не само за хотела, в който бяхме ние. В момента моя близка е в СБР в Свети Влас - също са запазили миналата година, когато са си тръгвали, казва, че там са си едни и същи хора и така си запазват дати от години.

# 164
Става въпрос за жена 67-68 години, с болки в кръста и таза. Има херния и на L5-S1, дискови протрузии на нива L2-L3, изразени дегенеративни промени.
Въпросът е да ли на тази възраст операция е удачен вариант?
Какво може да помогне, за облекчаване и задържане на положението?
Не знам тези екстензии как ще помогнат...
когато ме приемаха в болницата, преди операцията, приемаха и една жена, която беше на 75 години. Тя по собствено желание се оперираше, защото не можела да върви повече от 500 метра, заради херния "на кръста" /както тя се изрази/. Явно оперират и по-възрастни хора

Общи условия

Активация на акаунт