Сто и пета плетаческа тема

• 22 266
  • 834
  •   1
Отговори
# 750
Покажете някоя плътна плетка за бебешко одеалце или да има по - мънички дупки . Цяла седмица търся , но нищо не ме грабва . За момиченце ще е . Имам нюанс на зелено и нещо между мръсно бяло и светло оранжево , преждата е Ализе бебе бест .

# 751
# 752
  • Бургас
jennyandteddy има ютюб, и сайт с обяснение за всеки модел , за една кука. Много са подходящи за начинаещи.

# 753
  • в сърцето на един мъж...
jennyandteddy има ютюб, и сайт с обяснение за всеки модел , за една кука. Много са подходящи за начинаещи.

Много благодаря!

# 754
Благодаря, момичета.

mimoza•, според мен, кръглата платка е по-лесна за начало, тъй като не се налага да преценяваш точно колко бримки да отделиш за ръкавите, колко за предница и гръб. Просто плетеш в кръг и наддаваш по 24 бримки на всеки 6-ти ред, което е същото като реглан на всеки 2-ри ред. Ако се сложат маркери, броиш само редовете. Може да е без дупки, ако изплиташ кръстосано наметката, но дупките също си имат декоративен ефект и е по-лесно и видимо. За лятна блуза с дупки ще стои добре. Аз съм правила и други варианти на наддаване, но за начало, това е най-лесно, според мен. Дала съм как да се изчисли ширината.
Т.е. синтезирала съм всичко, което съм научила за няколко години от различни места и от моя опит.
В руския клип има и най-лесното повдигане в гърба, за разлика от Дропс, където в коментарите видях оплаквания точно, че няма повдигане.
Много ти е хубава плетката! Хайде, давай. Simple Smile

Geia, чудесно шалче! Продължавай в същия дух.
На твое място бих опитала лятна блуза с по-широко деколте на 1 кука в кръг отгоре надолу, по същия начин, както съм описала и дала клипове за 2 игли. Същата схема на наддавки, изчисляване. При повдигането в гърба може би ще трябва да режеш конеца на всеки ред в гърба, за да е еднаква плетката. Разгледай руския клип с лилавия пуловер и си го представяй на 1 кука. Може примерно да наддаваш във всеки 5-ти ред, и по-рано да свършиш с наддавките и да продължиш без наддавки до необходимата дължина. От ключицата, приблизително 25 см. дължина до подмишниците. И си мери на себе си, докато плетеш.
Опитай с плетката от шала, като виж как се прави преход при плетене в кръг в края на реда и започване на нов ред, за да изглежда добре. Може да оттренираш с една малка мостричка - кукленска блузка.

# 755
Ако трябва и мотив са се вкара, плетенето в кръг си е сложно.
Не виждам проблем с пресмятането и отделянето на ръкавите при реглан - има достатъчно схеми от този тип. Наддаването е на всеки ред.
За да се получи хубав кръг наддавките са на различни места на всеки ред. Това съм го правила с периферия на капела. Ако трябва да сложа 24 маркера /в случай, че наддавката не е с обикновена наметка/ и да броя редове това би ме натоварило повече.
За две игли броенето може да се избегне като се избере мотив, който се разширява есестествено. Може да пробва и сама да прецени кое ще и е по- лесно.
Скрит текст:

С търсачката knitted yoke или crochet yoke и си избира.

# 756
Диорела, Мимоза, благодаря! Плетене в кръг предполагам на две куки? А и с мотив наистина ще е по-трудно, поне според мен. Иначе на две куки съм плела, но класика, от долу, с ластик и т.н. На една кука ми се искаше да е по-лесно, за да свикна с всичките неща Relaxed Ще търся обаче схеми, да видя, може и да излезе нещо по-простичко като за новак Simple Smile

# 757
  • Бургас
На една кука, според мен, е доста по-лесно. Аз първо съм се научила на две от малка, а сравнително скоро се научих на една и не ми се плете на две.

Направих една чантичка за РД на приятелката ми. Довършвам и горното за роклята от миналата година.
Скрит текст:

# 758
  • В полите на Пирин планина
Много сладурска чантичка!

# 759
Галчудо аз още не мога да преценя кое ми е по-лесно Simple Smile Но ми е много зарибяващо. Дъщеря ми ме тормози да й изплета подобна на твоята чантичка. Много е хубава! От някъде гледа схема или сама я направи?

# 760
  • Бургас
Гледала съм доста клипове,  не съм я правила по никой конкретен, но на принципа от второто видео. Има подплата и твърда вложка.

Ето една съвсем проста, без страници.
https://www.youtube.com/watch?v=ZYXTTRbbzxc&list=PLPqZq86et3Y7aL … sv6yIz2&index=132
Със страници:
https://www.youtube.com/watch?v=jpVQWrHG7VA

# 761
Много ти благодаря! Изглежда сравнително лесно Relaxed

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 20:30 от Geia

# 762
  • Sofia
И аз това лято го ударих на чанти 😂
Ето някои от тях

# 763
Еха, разкошни са, Тари! Heart

# 764
Скрит текст:
Ако трябва и мотив са се вкара, плетенето в кръг си е сложно.
Не виждам проблем с пресмятането и отделянето на ръкавите при реглан - има достатъчно схеми от този тип. Наддаването е на всеки ред.
За да се получи хубав кръг наддавките са на различни места на всеки ред. Това съм го правила с периферия на капела. Ако трябва да сложа 24 маркера /в случай, че наддавката не е с обикновена наметка/ и да броя редове това би ме натоварило повече.
За две игли броенето може да се избегне като се избере мотив, който се разширява есестествено. Може да пробва и сама да прецени кое ще и е по- лесно.
Скрит текст:

С търсачката knitted yoke или crochet yoke и си избира.

За кръг на 2 игли ли говорим, или за 1 кука?
При реглан, наддавките са през ред, а не на всеки ред.
Най-елементарния мотив на 2 игли е този, който дадох.
При плетенето винаги има броене, кога повече, кога по-малко, не може да се избегне. Знаеш, че правилното изчисление и броене, прави хубавото плетиво.

Общи условия

Активация на акаунт