Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 374
  • 831
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Лина-92, няма заобиколен начин. Ако в договора не е записано - просто отказваш. Спомена, че имате ваши мебели и неща. Не е удобно да гледат и снимат докато ти обясняваш, че напр. дивана/масата, бюфета/ са твои и ще си ги вземеш при напускането.
Наемодател съм, но докато предишните не опразнят от техните натурии не си позволявам да каня на огледи и за снимки. Дори и при нисък наем ти си платила до определена дата и имота е твой до тогава.
Хич не намеквай, направо натвърдай - няма начин, с малко дете сте, сега има разни вируси, не е удобно да снимат вашите мебели и неща.

# 646
Доста от натуриите са си наши-хладилник, пералня, шкафове, телевизори, килими, пердета, кошарка и разбира се ЕДИН ТОН детски играчки! Тези, които са с деца ще ме разберат хи-хи.Дано брокерът бъде разбран, и наистина да прецени, че няма особен смисъл от снимки, при наличие на такъв капацитет от наши мебели.

# 647
Предложете да освободите няколко дни по-рано и тогава да се правят огледите. Хем няма вас да притесняват, хем брокерът ще знае на тази и тази дата може огледи, хем и хазайката ще може да го пусне без дупка.

# 648
На Ваше място не бих разчитала на добросъвестността на брокера. Неговата цел не е да е човечен и да е разбран, а да сключи сделка, ако ще и по играчките на детето Ви да ходи. Освен това може да се притеснява, че друг брокер може да доведе клиент, така че про всички положения ще бърза.

С намеци такива неща не се решават. Твърдо заявявате, че не е удобно и не желаете огледи да бъдат правени по време на престоя ви там. Изговорете го с наемодател кара, а не с брокера - Вашите отношения са с нея, а не с някакъв брокер, който не е страна по сделката.
В моя договор изрично пише, че огледи не могат да бъдат правени по време на наемния период. Така наемателите се чувстват по-спокойно, а и аз не бих вкарала други хора в кой знае как неизчиствно или неподредено жилище. Няма как някой да го разпознае като бъдещ негов дом, докато гащите на сегашните са простани на простора за съхнене (примерно).

# 649
  • Бургас
Благодаря на всички, които се включиха по моя казус.
Lina, наистина зависи какво пише в договора. В повечето стандартни договори има текст: "при прекратяване на договора се дължи месец предизвестие като за това време наемателят се съгласява да допуска огледи в жилището".

Като наемодател считам, че това е неудобно за наемателите и никога не съм си позволявала да пускам нещо за оглед, без да са се изнесли предишните и да съм привела жилището във вид за ново наемане.

А и чисто търговски - един бивш наемател кой знае какво може да наговори на новите потенциални такива...

# 650
Според мен е масова практика да се разрешават огледи при предизвестие, още повече от страна на наемателите.
Във всеки стандартен брокерски договор на всяка брокерска агенция е така.

Все пак, 4 г е сериозен срок, отделно сте с много вещи и малко дете.

Може да помолите за еднократни снимки, които да не се пускат в публични реклами. И огледите да се сведат до минимум.

Кое е ваше не е ваша задача да обяснявате, а на наемодателя.

# 651
Размерът на наема няма значение, споменах  го, защото има една такава "порода" собственици на по-евтини имоти, които нито се замислят за визията на апартамента, нито за впечатлението, което прави. Обикновено са хора, чийто бюджет 100% зависи от този доход,а те самите нямат възможност да инвестират в имота... Разбира се, има и изключения, всеки си има причините, просто не искам да ме разбирате погрешно. Луксозен имот нито съм виждала да се предлага под наем, нито за продажба докато е пълен с лични вещи и обезреден, камо ли да се снима, надявам се да се разбере какво имам предвид.
Просто го обсъдете директно с наемодателката.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 07:37 от drago_2008

# 652
Благодаря ви за отговорите, мили хора! Относно напускането ни по-рано, не знам дали ще бъде възможно, тъй като при изповядване на сделката ни при нотаруис за закупуването на имот, собственикът има 30-дневен срок за неговото предаване в наше владение.

# 653
Ох защо не изчакахте да си приключите всичко по сделката и тогава да давате предизвестия.. с малко дете и багаж! Ако се разминете във времето как ще се организирате? А недай си боже се окаже че по имота има скрити дефекти и трябва спешно нещо да се оправя..

# 654
Точно това щях да пиша. По тази причина наематели плащат поне един месец отгоре, за да са спокойни. Често не дочакват изтичането на 30те дни и се местят, ако всичко им е наред. Даже nadtab писа за нейн наемател, който така хвърлил 3 наема на вятъра. Сигурно финансово ще Ви е притеснено, но не е препоръчително така да се процедира, та и с дете. Мои познати направиха подобна глупост, но аз само можех да ги посъветвам, негативните си ги отнесоха....
Успех Ви пожелавам, доно Ви влезе в положение, ако извади договора обаче и там пише, че има право на огледи и настоява, няма как да й се сърдите...

# 655
Предупредили сме наемодателката ни със ситуацията,че може да продължи повече от месец. Не сме очаквали обаче толкова бързо да реагира и да прави снимки и огледи.

# 656
Дано не съм права, но усещам как ако намери някой ще ви извади душата за изнасяне.. дано продавача и той да не се възползва максимално от срока за предаване.. пробвайте поне него да убедите да съкрати времето. Успех!

# 657
  • Варна
Предупредили сме наемодателката ни със ситуацията,че може да продължи повече от месец. Не сме очаквали обаче толкова бързо да реагира и да прави снимки и огледи.
Не е трябвало да предупреждавате, че може да се проточи, а да пуснете предизвестие по-късно. Рискът и последиците от проточване на вашата сделка трябва да си го поемете вие, не хазяите. Ами ако изобщо не се стигне до сделка? Не че ви го пожелавам, в никакъв случай, просто историята помни много провалени сделки, където уж всичко е било сигурно. Пълна лудост е това да сте пуснали предизвестие още преди да сте влезли във владение на новата си собственост, какво остава за преди да я придобиете… Как си представяне и самото освобождаване на квартирата в срок, с малко дете и един тон играчки, мебели, уреди…
И това, че не си пазите договора, също е много несериозно, ако ще и от преди 10 години да е.
Според мен нямате право да се сърдите.
Аз лично ако съм на мястото на хазяина ви, не бих снимала и правила огледи във ваше присъствие. Не за да не ви безпокоя, а заради описаните от Драго причини. Обаче това съм аз, не вашият хазяин. Той има право да снима, ако е разрешено в договора, и не е длъжен да ви влиза в положение и да ви изчаква след изтичане на предизвестието. Сделки и влизане във владение могат да се точат с месеци.

# 658
Сериозните хора обикновено си намират първо ново жилище и чак тогава пускат предизвестие за старото, за да са коректни. Съответно ако жилището е свободно веднага, трябва за 1 месец да плащат наем на 2 места + депозит. Съответно ако не се правят огледи при старите наематели, наемодателят търпи негатив - или потенциално ще загуби нови коректни наематели, които не искат да плащат едновременно на 2 места, или ще има празен месец, или ще трябва да го отдаде на някой, който не е особено далновиден и разчита, че от днес за утре ще си намери квартира и ще се пресенесе.
Та разчитайки на този доход, да, правила съм огледи в последните дни на наемните отношения. Да, хич не беше приятно и за двете страни. Обаче не беше и приятно да не знаеш тоя месец ще имаш ли доход, няма ли. Съвсем друго е да имаш сигурност, тогава си доста по-ларж. По време на Ковид като беше наемната криза, просто не отдавах за 1 година имот след като се изнесоха и стоя празен. Имах стабилен доход, малък разход, прецених, че не си заслужава риска за здравето изобщо да отдавам. Та ситуации всякакви има,дори за 1 наемодател.

# 659
Няма такова правило и е въпрос на договорка дали ще се правят огледи по време на престоя. От моя гледна точна не е етично, маркетингово пък - е неправилно. Сигурността на дохода се гарантира със договор с минимален срок, в който си калкулираш всички разходи по брокери, почистване, празни дни и т.н. Наемателката е стояла  4 години в тая квартира, така ще би трябвало наемодателката да може да преглътне една празна седмица. То е добре ви за нея - да огледа жилището, да го "стегне" малко и т.н. От друга страна далновидните наемодатели си имат снимки - публикуват обява с тях, уговарят огледи след датата на изнасяне и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт