Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 620
  • 831
  •   1
Отговори
# 90
E, как анекс. То трябва да се правят анекси към всички наши договори, сключени с банкови институции, мобилни оператори, тец и т.н.
Сега видях,че Оlive го е написала ясно.

# 91
  • София
Да, автоматично се превлутира по курса и без анекс.

В моите договори цената е в Евро (с точност до центове), платима в лева (кръгло 1000 примерно). Така съм го решила тоя въпрос изначално. Не за друго, ама за да няма после "то 1000 лева са 500 евро, нали?" и други подобни.

# 92
  • Бургас
Нова информация за такса смет в София.
От 1 януари 2026 г. вече ще се изчислява по нов начин - а именно на лице, по количество генериран боклук.
В тази връзка до края на септември т.г. трябва да се подадат декларации от собствениците колко души живеят в имотите им.
И понеже никъде няма обяснено колко точно ще е тази такса, а само начинът на формирането й, който все още не е установен, някой, който е добре с математиката, може ли да изчисли на база на сегашните показатели колко би било, ако се формира по новия начин?

Скрит текст:
С Решение № 5 по Протокол № 28 от 16.01.2025 г. (обявено на 23.01.2025 г.), Столичен общински съвет прие Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община (НИД на НОАМТЦУПСО).
С оглед необходимостта от подготовка на преминаване към новите основи за определяне на размера на таксата за битови отпадъци, установени в чл. 67 от Закона за местните данъци и такси (в сила от 01.01.2026 г.), с § 4 от ПЗР на НИД на НОАМТЦУПСО, Столичен общински съвет прие образци на 3 (три) декларации, чрез които физическите лица, респ. предприятията, могат да декларират предварително данни в срок от 01 февруари 2025 г. до 30 септември 2025 г.

Декларациите са тук:
https://www.sofia.bg/sample-documents
Извадката от ЗМДТ, в която е описано как точно ще се формира новата такса смет - чл.67:
https://lex.bg/laws/ldoc/2134174720

Логично възниква и въпросът как да се процедира с наемателите и не би ли следвало вече да се вписва в договорите, че такса смет е за тяхна сметка и съответно ще бъде начислена към наема? Било разхвърляно, било като обща сума...

Същото, впрочем, е логична стъпка напред към пълната информация, която държавата желае да има за населяваните имоти, не за друго, а за да си събира по-добре парите. В тази връзка е задължението за адресната регистрация и домовата книга - оттам се изчислява таксата смет, в случай, че някой кръшка. Вписването на кучетата в домовата книга - също - има и данък куче.
Подозирам, че съвсем скоро общинските администрации ще си получат домовите книги и ще започнат тотална проверка и за кучетата, и за хората и най-вече - за платените данъци.

# 93
Да, в момента в София има кампания за доброволно деклариране на броя обитатели в имотите, точно с цел яснота колко ще бъдат платците. Предполагам, че след като изяснят броя, ще обявят и размера на таксата.

# 94
  • Бургас
План-сметките за следващата година обикновено се приемат в края на текущата година.
И спрямо тях общинските администрации досега "нагаждаха" промилите и данъчните оценки, че да им излязат.
Та... Да не стане тъй, че по новия начин ще плащаме повече, отколкото по стария.

Ще я подам декларацията, пък ще видим...

# 95
Ако нещата останат по планирания начин "на човек", четиричленно семейство в двустаен апартамент ще плаща повече от сам човек в голям и скъп имот. Досега беше обратното. Съответно и на наемодателите вече няма да им бъде безразлично дали в имота живее 1 или 4-5 човека.
Но доколкото разбирам още дори не са избрали окончателен вариант, можело да има разлики по квартали и т.н. Ще видим.

# 96
  • София
Може и да плащаме повече по новия начин, но поне ще е честно и логично.
Защото нито е честно, нито логично един човек в тристаен да плаща тройно спрямо двама в гарсониера.

Свалих декларацията да погледна още първия ден. Но имаше и поле колко кг боклук изхвърлям. С което ме матираха с пешка 🙃

# 97
  • София
Да, за такса смет ще е по-честно така.

Мериш 1-2 седмици боклука всеки ден и подаваш средноаритметично. Grinning
А дали е отразено някъде, че изхвърляш разделно?

# 98
дойде ни бележката за плащане на данъка и боклука на морския апартамент. там апартаментът е голям, и си го обитаваме 2 месеца лятото. Данъкът е по-нисък от таксата смет. Иди и разбери логиката

# 99
А това с вторите имоти и курортните градове и села пък ми е най-големия Х как ще се изчисли таксата така, че да има пари за сметосъбиране през цялата година, особено в туристическия сезон.

# 100
Направо да отварят изкупни центрове и си носим боклука там.
Като амбалажа през соца.
Чиста работа и с минимална бюрократщина.
Сега половината пари за смет ще отидат по калинки, дето ще смятат кой колко грама изхвърля

Може и да плащаме повече по новия начин, но поне ще е честно и логично.
Защото нито е честно, нито логично един човек в тристаен да плаща тройно спрямо двама в гарсониера.

Свалих декларацията да погледна още първия ден. Но имаше и поле колко кг боклук изхвърлям. С което ме матираха с пешка 🙃
Може и да е по-справедливо, но в никакъв случай по-ефективно.

Предположи следното:
По старому
1 човек в тристаен плаща 200лв:
2ма в гарсиониера плащат 100лв.
Общо 300лв

По новому
1 човек в тристаен плаща 200лв:
2ма в гарсиониера плащат 400лв.
Общо 600лв. От тях 300лв за изхвърляне и 300лв за бюрокрация да смята и следи кой колко и да подрежда декларациите.

# 101
  • софия
Верно ще излезете алчни наемодателки (в кръга на шегата, не ми се обиждайте), искайки наематели да плащат такса смет. Наемите мисля са достатъчно високи и без това. Може и да не съм права, но като собственик се чувствам длъжна аз да си поемам тези разходи, както и разходите за входна такса.

# 102
  • София
Не съм съгласна.
Такса смет се формира въз основа на ползването. Ако държа имота заключен и декларирам, че не се ползва, таксата ще е чувствително по-малка.

Същото е и за такса вход, когато се изчислява на обитател.

Вкарвайки тези суми в наема, ще им платиш и данък като за приходи, пък те не са. Защо да давам на държавата за повече, отколкото реално съм получила?

# 103
Наемите изобщо не са достатъчно високи на фона на цената на имотите и ремонтите.
Преди 10г с един наем на студио се купуваше 1/2 квадрат на зелено в среден квартал. И 1квадрат ако е наем за 3стаен.
в момента отива към 1/4 и по-малко (наем на студио към квм за продажба на зелено) И 1/2 квадрат ако е наем на 3стаен.

Т.е. наемите за 10г са изостанали 2 ПЪТИ спрямо цените на имотите.
За мен това онзачава, че наемите са катастрофално ниски.

А отделно, че стандартите и изискванията за довършителни работи растат непрекъснато.
От мебели Виденов и обикновени плочки, сега се искат специални поръчкови мебели и тн и тн

# 104
  • София
Да, за такса смет ще е по-честно така.

Мериш 1-2 седмици боклука всеки ден и подаваш средноаритметично. Grinning
А дали е отразено някъде, че изхвърляш разделно?
Не намерих, а съм чувствителен на тази тема и внимателно и отговорно сепарирам. Общият ми боклук е много малко - под килограм на седмица със сигурност. И вероятно данните ми ще са значително по-ниски от на повечето хора, което е реалното положение. Но не знам как ще реагира на него някой, който обработва тези декларации.

Общи условия

Активация на акаунт