Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 444
  • 831
  •   1
Отговори
# 495
  • София
По въпросите на Тарталета - имам подобен имот с квартирантка от 2008 г. Тогава го купих обзаведен с хубави мебели и уреди.Първо беше само момиче, после доведе и гадже.  Но с годините уредите се развалиха, на дивана му излязоха пружините. Трябваше и боядисване на стените, че чакаха бебе. Разбрахме се те да си правят ремонти за тяхна сметка, да си купуват каквито мебели им трябват, пак за тяхна сметка. Момчето умее и поправя всичко сам.
Наема е малко подпазарен, но аз не се занимавам с нищо и съм доволна. От друга страна те си харесват апартамента и локацията, свикнали са там. Сметките за парно и ток са доста високи, но си плащат всичко на време. И двете страни сме доволни - като не тече, поне капе.
Рядко ходя там, но почти всичко е подменено с ново. Спалнята е направена на детска стая/детето вече е ученичка/, те в кухньо-хола. Няма как да вдигам скандал за балонен тв и диван от преди 20 години, няма и смисъл да плащам за съхранение.
Дали и наемодателката на Тарталета ще мисли като мене няма как да знам. Но дано е разумна и се разберат.

# 496
А щом пребоядисвате през 3 години, толкова и “пазите”… в нас боята издържа по над десетилетие.
Някой хора боядисват защото и най-малките "следи" ги дразнят, бялото примерно потъмнява, тъмните/цветните изсветляват, като има деца е неизбежно да се похабят стените по бързо. А други обичат да "сменят" обстановката.

Аре пък сега ще "пазя" боя, сори ама не робувам така на нещо което най-лесно се оправя.
И за дългогодишните си наематели го смятам за съвсем обикновенна амортизация - винаги съм казвала, че нещата на които ще обърна внимание когато се изнасят са тези дето трудно се ремонтират - врати, бани, надупчени стени, вградени мебели и т.н/

# 497
  • Варна
Ами хубаво, ако е съвсем нищо работа, защо го повдига на въпрос? Още повече че са го направили по своя инициатива. То това остана - хазяйката да им плаща боята през година, щото ги дразни някое петънце.

# 498
С ~ колко лева би смъкнало наема, ако банята е със старите плочки ( 15х15 в напълно запазено състояние), но иначе е много чиста, със  снежно бял таван и сменена санитария?

Отново въпрос в безтегловност в пространството.
Къде, какво, колко е наемът?
Как разбрахте, че наемът вече не е смъкнат предварително заради тия плочки?

Чисто, ама чисто абстрактно, ако имаме 2 абсолютно еднакви апартамента, единият модерни плочки, другият стар модел.
Мисля, мисля, мисля.
Предавам се.
Ужасно е субективно.
Има наематели, дето ще избягат и ще се откажат изцяло, има други, дето изобщо няма да забележат.
Аз лично бих поискал 5-7% отбивка. Но си признавам, че като мъж, мога да преглътна повечето цветови гами и размери плочки, без да получа криза.
Но, говорим за наеми от сорта 1200лв за 50квм двустаен.
Това в момента е пазарно за средно евтин апартамент.
Другите тук се пише, че се обявяват по 1500-1900лв за 2ст.

Ако се предлага апартамент  за 800лв, благодарете, че са сменили санитарията и батериите и взимайте. По-добра оферта няма на пазара. Освен фалшивите.

Всеки един наемодател вече си е калкулирал цената, така че да му отговаря и на плочки, и на обзавеждане. А не да е сложил цена на "идеалния апартамент" и оттам нататък да започват пазарлъците за всяко несъвършенство.

Ами хубаво, ако е съвсем нищо работа, защо го повдига на въпрос? Още повече че са го направили по своя инициатива. То това остана - хазяйката да им плаща боята през година, щото ги дразни някое петънце.
Не писах преди да не се заяждам, ама 3 бои да правиш, явно яко се цапа.
Аз където и да живея, и да минат 10г, всичко е както съм го заварил, включително и боята.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 22:42 от dany1

# 499
  • Варна
Тегава история е това с дългогодишните наематели… Имам един тристаен апартамент, който изобщо не харесвам като разпределение, локация, строителство, състояние… нищо не му харесвам.  Все по-често обмислям продажба, за да дофинансирам с част от парите строежа на къща (за лично ползване), а с останалата част да купя едностаен. По-евтини са от двустайните, по-лесно и евтино се довършват и обзавеждат. Все по-често чета, че няма достатъчно предлагане, а много се търсят. А наемите им са само с 200 лева надолу.
Все още изчаквам, защото може и да ми стигнат парите за строежа, без нужда от допълнително дофинансиране, но тогава май пак бих искала да продам и да купя два едностайни. Изобщо не ща да ми се задържат с години едни и същи хора и да се чудя как да им актуализирам наема, сакън тона ми да не нагруби някоя нежна душа. Идеалният вариант е да си заминават след година - две, а аз винаги да държа възможно най-високо ниво на наемите за съответните имоти и състоянието им.

# 500
Драго, лятото търсихме за служители, командировани от Китай ( високи позиции) двустайни апартаменти в района( в частта близо до Цар Борис( че не знам до къде се простира квартала). Изискването беше до 1400лв и пак напомням лятото.. Търсих над 15 ап. и получих оферта само за два.
Много благодаря!

ellll
По въпроса със старата чиста баня мога да покажа този апартамент на моя близка.
Много трудно се отдаде. Отне 2.5 месеца. По спомен се даде накрая на 1150 лв + нова пералня, която замени съвсем прилична работеща, но квартирантите се заинатиха, че им е супер важно, а на нея вече ни й се занимаваше.
Според брокери проблемът беше в банята и стаята със складирани стари мебели, които след наемането се поизхвърлиха, а според мен трябваше още в началото, съвсем друго впечатление .

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 06:43 от drago_2008

# 501
С ~ колко лева би смъкнало наема, ако банята е със старите плочки ( 15х15 в напълно запазено състояние), но иначе е много чиста, със  снежно бял таван и сменена санитария?

Отново въпрос в безтегловност в пространството.
Къде, какво, колко е наемът?
Как разбрахте, че наемът вече не е смъкнат предварително заради тия плочки?

Чисто, ама чисто абстрактно, ако имаме 2 абсолютно еднакви апартамента, единият модерни плочки, другият стар модел.
Мисля, мисля, мисля.
Предавам се.
Ужасно е субективно.
Има наематели, дето ще избягат и ще се откажат изцяло, има други, дето изобщо няма да забележат.
Аз лично бих поискал 5-7% отбивка. Но си признавам, че като мъж, мога да преглътна повечето цветови гами и размери плочки, без да получа криза.
Но, говорим за наеми от сорта 1200лв за 50квм двустаен.
Това в момента е пазарно за средно евтин апартамент.
Другите тук се пише, че се обявяват по 1500-1900лв за 2ст.

Ако се предлага апартамент  за 800лв, благодарете, че са сменили санитарията и батериите и взимайте. По-добра оферта няма на пазара. Освен фалшивите.

Всеки един наемодател вече си е калкулирал цената, така че да му отговаря и на плочки, и на обзавеждане. А не да е сложил цена на "идеалния апартамент" и оттам нататък да започват пазарлъците за всяко несъвършенство.

Не съм наемател. Отдадохме преди 4 месеца панелен двустаен 65 кв.м +2 балкона, с отделна кухня, ламинат, мебели Виденов, съвременни ел.уреди, чисто нова пералня, в "Толстой", на 7-8 минути от метрото, но стар модел плочки в банята, за 700 лв. Толкова ни беше казал брокерът.

P.S. Та се чудех, ако банята беше с нови плочки, колко ли би бил наемът?

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 23:34 от ellll

# 502
Според мен изток хем заради старите мебели във въпросната стая, но и заради незавършен строеж непосредствено пред прозорците и абсолютната близост до цариградско, и силния шум от там.

# 503
На мен този в Изток ми се вижда с пипнати снимки поукрасен. Дограмата ми прилича на стара дървена - вижте снимката на терасата колко стара и зле изглежда, както и самата мазилка отвън и мозайката. Вратите интериорните са стари. Плочките са мин. на 50 години. Ремонтираната кухня е с шкафчета цвят около 2000г. Масичка, кресло и секция на мин. 75 години единична възраст. Според мен тези неща отблъскват младите хора, точно това визирах като писах, че предпочитат на по-тясно, ама ново. Защото тоя ремонт за мен не е ремонт. Щеше да е, ако бяхме 2000 година. Ама сме 2025.
За Толстой не мисля, че нова баня ще доведе платежоспособни наематели. Районът е бюджетен.

# 504
Който каза че синът е амортизирал стола:
Трябва сега, докато е наемател, да се каже на хазяина, писмено (Вайбър или където си пишете) , че столът е много амортизиран вече и искате да ви го сменят. По този начин няма да ви извадят душата. И още се сетих, че за този тип мебели, които са под прага за ДМА - както е столът, не важи правилото за амортизиране за 5-7-10 години. Това е вид консуматив. Както е - пердето, гъбата за чинии. По-точно се води инвентар. Та, не може да ви го водят за щета и да ви го удържат от наема. Според мен си поискайте смяна на стола и на всичко, което мислите че ще ви удържат. Ако ще ви карат да плащате за ново, поне да ползвате ново.

# 505
Happy, снимките не са пипнати, просто е ремонтирана и преобзаведена изцяло всекидневната. Дограмата е стара само в едната спалня. На мазилката не знам какво не се харесва, прясно освежена е, мозайката е здрава и чиста. Мебелите са в кофти цветове, но нови в спалнята и хола и в една гама съчетани, за да не изглеждат събирани от 100 места. Такива е харесала и за такива са й стигнали парите.

Строежът е завършен отсреща, т.е. не кипи труд със строителна техника.
Апартаментът не гледа към Цариградско и не е толкова шумен. С pvc дограмата е достатъчно тихо, а пред спалнята го има и винкела.

Факт е, че 30-годишните плочки отблъскват най-много наемателите и аз лично я бях посъветвала да ги смени още преди 4 години, когато цените бяха по-нормални, но отказа. Затова и го дадох за пример, защото питането беше за баня със стари плочки. Сигурна съм, че ако тя беше по-съвременна и старите мебели просто ги нямаше, жилището щеше по-бързо да се отдаде, но тя си мисли, че за млади хора е идеално щом е чисто, освежено и достъпно, а аз пробвах да й обясня, че те гледат малко ама ново, както ти казваш...

Старите мебели заминаха, ама както казах късно...

Направи ми впечатление и че само индийци, пакистанци, сирийци и т.н. водиха на огледите. Българи 0. И друг път сме писали, че такива имоти, които в малка или голяма степен не са осъвременени са потенциално проблемни, ама хората не вярват. Пазарът не е това, което беше.

Относно апартамента със старата чиста баня, за мен също наемът с нова баня и да се вдигне ще е незначително. Няма да се избие много, много дълго време при тези цени за труд, но би го направил по-лесно отдаваем и конкурентен във времето. Още повече, че банята  е най-мръсното за ремонтиране помещение и се прави първо. После този ремонт, който сте направили, ще остарее и пак ще стана за ремонт жилището, но с банята, т.е. отложили сте разхода във времето, а ремонтите стават все по-недостъпни и не на сметка. Вече друг е въпросът Вие какви възможности имате да го посрещнете финансово и ако това ще Ви донесе кредити или лишения, вече съвсем отпада като вариант и няма какво да го мислите.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 06:54 от drago_2008

# 506
  • Варна
Румка - айййде бе, верно ли столът е консуматив и го сложи на едно с гъбичката за чинии?!?! JoyJoyJoy

Банята в стария апартамент от линка не отговаря в описанието за чиста баня със сменена санитария, но стари плочки. Има мухъл по фугите и всичко вътре е поне 20 годишно и отблъскващо. Нищо сменено няма.
Сега… не знам какви са софийските наеми, но като гледам как е написана обявата, се съмнявам в правилността на брокерската преценка. Пише без преход, а на снимките е очевадно, че има. Пише етаж 3ти от 8, а е цъкната и отметка “последен етаж”. Не непрофесионално, дебилно е това.

# 507
Сега видях, че сградата е 1994 година, ако е истина. Заради сводовете и парното с кейс като пиано бях убедена, че е 2 пъти по-старо. Гледката отсреща на новата сграда е най-хубавото в апартамента, според мен.

Относно чужденците - според мен Изток, наред с център и МА се харесва предимно от чужденци. За българите наемните цени са неоправдано високи на тези места. Някой с много високи доходи ще търси там, но и по-направено.
Имам може би същия цвят лам.паркет, слаган около 2008 година и доста ми влияе на оценката за ап.под наем. Тъмно е, прави едно усещане за мрачност. Не го сменям само защото са ми трудни ремонтите. Но съм сигурна, че актуален светъл ще вдигне наема с поне 200 лв.

# 508
  • Варна
100% не е 94та. Такива кухни с ляти мивки с плочки се правеха доста по-отдавна.

# 509
  • Бургас
Пак сте пускали апартаменти по нощите и съм ги изтървала...
За тристайния на Диди - не бих купувала повече едностайни. Миниатюрен двустаен, но отделна спалня да има.

Общи условия

Активация на акаунт