Осмокласници 2024/2025 - тема 6 и втори срок

• 28 072
  • 760
  •   1
Отговори
# 240
В момента това, което постигаме е все по-малко образовано и грамотно поколение. За функционалната грамотност отдавна се говори. Ако учениците не успяват да усвоят основите няма как да надграждаме и разширяваме знания. А те не успяват да усвоят основите, защото за изграждането на фундамента има отделено малко часове, а материалът е поднесен сложно. Гонят се резултати на финала, но като няма основа? От слабо грамотни родители с бедна обща култура как да очакваме умни и амбициозни деца или помощ у дома за детето, което не се справя?

# 241
Не мисля, че часовете по български са малко и личните ми впечатления са, че там нивото е далеч по-приемливо отколкото по математика.
По описаната логика в ситуация със слабо грамотни родители и последващо олекотяване на материала не вярвам резултатите да са по-добри. В крайна сметка по-логично е поне един участник в уравнението да има някакви изсиквания.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 21:49 от zlatenceto

# 242
  • Варна
Точно днес си говорихме с набора за общата култура. Тръгна от неговото мрънкане, че часовете по ИИ са излишни. "Защо ѝ е на госпожата да ни гледа драсканиците? И да ни изнася досадни лекции?" Казах му, че е ясно, че от тях не се очаква да са гениални художници. Но "досадните лекции" ще обогатят общата им култура и няма да изпадат в ситуации като Наполеон да е известен с тестото.
От друга страна четенето/ученето на различна информация тренира мозъка да помни. Също колкото повече време се ангажират с подобни дейности, толкова повече се учат да задържат вниманието и концентрацията си по-дълго време.
А недостатъците на образУвателната ни система изобщо не искам да коментирам.

# 243
Аз пък миналата седмица обяснявах важността на часовете по физическо. Никой не очаква да покриваш норматив като за професионален атлет, но ако цял ден седиш на чина и мъкнеш раницата, минимумът е да ползваш физическото по предназначение. Тялото си го иска. Сега е лесно, но се изграждат навици. И с езиците е така, ученето на нови езици изгражда връзки в мозъка. Изобщо всяко ново умение развива нови неврологични пътеки. По цял ден лапат мухите, работата им е да учат. Кой колкото иска. За това и има различни оценки, не е нужно да са отличници по всичко.

# 244
  • European Union
Материалът е ужасно труден и ненужен. Учебните програми са усложнени, няма логика, прескачат се нива, появяват се нови теми без връзка с предходните. Престоят на децата в училище е убийствен. Ваканциите са кратки. Учителите не искат да се променят. Родителите не искат да приемат факта, че днешните деца са различни.
И никой не може да ме убеди, че някой мисли за доброто на децата. Никой не го прави - нито МОН, нито обществото.

zlatenceto, приемам твоята гледна точка, но тя е малко едностранчива - като на интелигентен родител на интелигентно дете. Ще ти дам малко материал за размисъл.
Ако приемем, че си учила 90те години, тогава цялата световна информация беше събрана в библиотеките. Никой нормален човек не е чел всичките книги в градската библиотека. Ако обаче вземем да ги цифровизираме, тези книги ще се поберат на един хард диск. На един хард ще се поберат и стотина филма. Значи ти през цялото си детство не си приемала информация, колкото е преминала през мозъка на твоето дете, докато навърши годинка. Не можеш да мислиш, че неговите мозъчни връзки се формират по същия начин като твоите.
Днешните деца са принудени да обработват много повече информация от нас и мозъците им работят по друг начин. Те не са мързеливи, разсеяни и безотговорни. Те са умни колкото нас и повече от нас, но са принудени да учат по нашата образователна система, която не е подходяща за тях.

# 245
Кети В, този разговор на мен лично ми е полезен, но ние тръгнахме от въпроса нужно ли е да знаят граматически правилaта на майчиния си език? Нужно ли е според теб?
С всичко останало, което е написано, съм съгласна, но това специално ми се струва базисно.
Да не познаваш в детайли собствения си език, особено в ерата, когато английският доминира и влиза в ролята на lingua franca, а ти съществуваш на кирилица, е също толкова важно, колкото да познаваш историята си. Била тя национална или лична. Това е аргументът, който се опитвам да обясня. В крайна сметка говорим за хора на по 15 години почти, кое да им улесняваме от граматиката в тази възраст?

п.с. Нали не приравняваме информацията от тикток и други подобни на информацията, която се обработва в училище? Защото, ако трябва да сме реалисти, мозъкът им обработва дигитален fast food и тук идва нашата роля да ги научим да се дозират, да си подбират източниците и начина, по който инвестират времето си.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 21:06 от zlatenceto

# 246
  • София
zlatenceto, а забелязвате ли, че колкото по - старо е едно поколение толкова по - грамотно пише? Това означава само, че тази образователна система не работи. Навремето не се учеха амнайсет вида допълнения, но сега почти всеки завършващ в 12 клас пише с правописни грешки. Та за претрупването на материала - не случайно е казано, че понякога по - малкото е повече. По - добре само да са грамотни, но запазили любовта си към знания и любопитството си, отколкото да са отвратени и да не искат да чуят за училище.

# 247
На времето, както и сега, се учат еднакъв брой "емнайсе допълнения", защото те не са се променили нито в езика, нито в учебния материал.
Епохите обаче са различни и дигиталната ера предполага по-малко внимание към начина на изразяване - zdr, ko pr, nz brat и други от сорта.
Дали пишеш грамотно или не е въпрос на личен избор.
Не знам за случай, в който претупването на материала е по-добре.
По-малкото е повече в интериорния дизайн и модата.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 05:52 от zlatenceto

# 248
Това за грамотното писане на по-старото поколение е мит. Просто сега неграмотността е очеизвадна - благодарение на социални медии и форуми. Навремето не е имало къде толкова да се демонстрира.

# 249
Затова се е появила и култовата фраза

И едно време си имаше неграмотни, разбира се!

# 250
Много се дразня на "незнам", "с 70", "й" за мн.ч. Преди години често се срещаше "децки". Според мен вече не се греши.

# 251
  • София
Аз на “нейн”, толкова често го срещам и във форума, че даже се изумявам.

# 252
  • София
...и няма да изпадат в ситуации като Наполеон да е известен с тестото.
Това беше култово! Joy Наполеон, понеже бил нисък, не можел да се сражава и затова готвел. А знаеш ли защо девойката свързва Наполеон с бутер тестото? Голямата ми дъщеря ме светна:

Скрит текст:

На кандидатстудентския ми изпит по БЕЛ в СУ преди сто години, темата беше записана на дъската по следния начин: "Любов и умраза в поезията на Ботев". Толкоз за по-грамотните стари поколения.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 23:12 от sanaka

# 253
Ей сега видях във фб тагване от “СатЕричен театър”

# 254
  • София
Преди години синът се явява на мат. състезание. Квесторът в стаята им е възрастна дама - учител по история. На дъската изписва “Европейско кенгОру” 2017. Влиза известен математик/наблюдател…зяпва иии пита: “защооооо”. Г-жа историчката започва да се суети, не схваща проблема, децата в стаята се кискат подигравателно, била го написала по стар стил Confused

Общи условия

Активация на акаунт