Осмокласници 2024/2025 - тема 6 и втори срок

• 28 090
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
  • В Страната на чудесата
Аз на “нейн”, толкова често го срещам и във форума, че даже се изумявам.

Толкова е разпространено, че в един момент почваш да си мислиш, че ти си в грешка. Grin

Торта "Наполеон" е новата стара "Милфьой". Е, с кво да го свържеш, освен с тесто. Grin

Амнайсетте вида допълнения по мое време ги нямаше.
Не съм станала по-малко грамотна от факта.
Това е баластът. Също като въглищата и строежа на растенията, които още помня. Уви.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 09:14 от Алисса

# 256
Торта "Наполеон"  съм го чувала още по времето като бях студентка от преподавателите рускини. Мисля, че рецептата отговаря на торта "Добуш". Това първата половина на 90-те. Отделно, че у нас преди доста години се появиха тези паста "Наполеон", които после леко видоизмениха и прекръстиха на "Маркиза". "Наполеон" бяха по-хубави. За съжаление, днешните деца не се интересуват от миналото и героите на миналото. Разбира се, че има изкушени и с дълбоки познания в историята, но те са по-скоро изключение. Ако мине една анкета по улиците на случаен принцип, ще установим и колко от днешните деца и младежи не знаят или бъркат и българските герои, царе, ханове...

# 257
  • София
Трябва да се четат книги. Не само заради грамотност. Отделно театри, концерти , изложби... Децата не четат обаче, или малко от тях четат. Та не е сложно, стига да искат. Ама днес съвсем други неща са на мода и ......  и мен ме тревожи тази наша "цивилизация на зрелището", най- известни са шоумени, клоуни, реалити герои, шантави влогъри .  Cry Търси се смешка, скеч , скандал и само това е интересно... така живеем и децата ни и те така растат... дълга и тъжна тема ..      Mama Ru, те големите хора не познават историята та децата. Виж политиците да ги питаме , елементарни неща не знаят, а уж градят бъдещето... правейки грешки, които вече са правени, преди десетилетия,  и пак и пак ...

# 258
Част от младежите не четат, защото не разбират прочетеното. Речникът на съвременните младежи е беден, а и около 20% са с дислексия, което е много голям процент на фона на световния около 9%. Тези, които четат също имат определени предпочитания.
Колкото до връзката на грамотността с четенето, познавам хора, които, въпреки че наистина много са чели и четат, пишат с много и то груби грешки. Явно си е до човек. Аз имах много добра и взискателна учителка 4-5 клас, но да кажем не повече от 15-20% сме били отличниците при нея. Останалите колкото и да се стараеха, дори преписваха по една страница задължително всеки ден, така и не можеха да изкарат на писмени упражнения заветното Много добър (5), което да ги спаси от преписването. Нито тетрадката с правописните правила, върху които изпитваха за Среден (3), нов урок - Добър (4), преговор и упражнения на дъската - за Много добър и Отличен. За отличен не трябваше да имаш повече от две грешки. Осмислянето и прилагането на правописните и граматичните правила очевидно е процес, който не всеки мозък успява да извърши до край. Има не малко хора, които знаят, че пишат с грешка, обикновено имат и дислексия и се притесняват изобщо да пишат и коментират, защото веднага стават обект на присмех и критика.

# 259
  • European Union
Кети В, този разговор на мен лично ми е полезен, но ние тръгнахме от въпроса нужно ли е да знаят граматически правилaта на майчиния си език? Нужно ли е според теб?
Никой не се съмнява, че е нужно. Но...показаният откъс от учебник не учи на нищо. Задълбаваме в неща, които изместват фокуса от грамотността.
Понеже наборката си учеше сама, не съм много наясно с материала в 5-7 клас. Но сега с малкия ми се налага да уча това-онова. Не можете да си представите колко време е отделено на нещо, което аз не съм учила в училище - възвратните местоимения. Не просто да се споменат, че съществуват, не просто да се използват правилно, а десетки изречения, в които трябва да се определи точно какво е използваното местоимение. След второто домашно и аз, и изкуственият интелект искахме да си прегризем вените. За мен това са две седмици изгубени в нещо, което може би ще се падне на НВО, но не помага и с частица за това децата да станат по-грамотни. И след 300 изречения, в които писахме, че местоимението е "възвратно притежателно или лично и т.н", децата пак ще пишат "нейн".

# 260
Ето нещо, на което трябва да се обръща повече внимание и да се отдели повече време - кога е И и кога Й.
Другото, което за мен и минус на образователната ни система е, че са премахнати ежеседмичните  часове за писмени упражнения, които ние имахме.

# 261
Аз съм сигурна, че и ние сме учили доста от посочените неща. Просто сме ги забравили като обяснения, примери и правила, както ще ги забравят и нашите деца. Иначе който чете худ.литература, ще може да ги ползва и без да знае как се казват, който не чете - ще си е на минус винаги.

# 262
  • София
Мисля, че прекаленото много информация, която им се преподава, изключително намалява усвоената такава. Също ми е ясно, че трябва да се надгражда и да се преминава към по-трудни неща, защото по този начин се тренира мозъка, но не това да се случва, без преди това да е усвоено лесното. Най-много ме е яд, че по предмети като История, ИИ, Музика може да не се учат сухи факти само, а да се поднесе информацията интересно и достъпно и почти всяко дете наистина да знае кой е Наполеон, Рембранд и Вивалди. Да ги свързва с нещо рално и интересно, а не да е заучило рождените има дати и детайли от живота.  По природните науки много от фактите реално дават някаква представа как функционира светът и са полезни, но отново се учат нови неща, без да е имало време да се разберат старите, пък и никой не цели да бъдат разбрани.
Новото поколение не е по-неграмотно от старото, нито по-глупаво. Да не забравяме, че всяко поколение мисли следващото за по-тъпо - бабите ни са го мислили за родителите ни, те за нас, сега ние за децата си.

Санака, наистина ли не си яла Наполеон? Това беше едно от най-вкусните неща по наше време.

П.С. добре, че дамата не каза, че Наполеон е гащи. Simple Smile

# 263
Изненадах се, че учат бг граматика в горен курс и имат предмет бълг. език, вместо само литература. Явно има нужда.
И аз мисля, че всички предмети са важни, в т.ч. физическо и философия. Да си намериш коректна информация е цяло изкуство, в случай че нещо ти потрябва по-късно, а не си специалист в областта.

# 264
  • European Union
Аз не съм забравила какво съм учила в училище. Сигурна съм, че не съм учила възвратни местоимения, както съм сигурна че чух за "волвокс" за първи път, когато дъщеря ми беше в 7 клас.
За да не говоря празни приказки, мога да дам пример с предмет, по който преподавам. Неща, които преди 20 години бяха в един раздел в учебника, сега са в един урок. А учениците не стават по-умни.

# 265
Как да не сме учили възвратни местоимения?! Аз съм на 46 и ги знам като такива, ако не от училище, няма от къде другаде, понеже изобщо не знам какво учат децата ми сега. Аз подкрепям златенцето, че не бива да се изключва нищо от българската граматика в училище. За мен проблемът е начина на поднасяне на информацията. Когато аз бях ученичка учебникът беше един. Написан грамотно и разбираемо от група специалисти и одобрен от още толкова, преди да бъде пуснат в училищата. Сега всеки има право да пише учебници, всичко се прави не за качество, а за пари, пишат се несвързани неща, без никаква логика, нивото не е подходящо за мозъците на децата... мога много да изброявам.
За съжаление и мозъците на днешните деца са увредени от мобилните устройства от най-ранна възраст. Мозъците и психиката им. Децата не четат книги, защото действието в тях върви бавно, а те нямат търпението да го четат. Не могат да се пренесат в книгата и в случващото се. Висенето пред устройствата ги е осакатило от това умение. На устройството действието е бързо, кратко, цветно и забавно, не е нужно съсредоточаване. Всичко останало им е скучно. Този скок в технологиите не може да се сравнява с бавното развитие по нашето и преди нашето време. Днешните деца са инвалидизирани, а не по-глупави или по-умни от нас и предците ни.

# 266
  • European Union
Сигурно същото са казвали и предците ни за техните деца, които са се изправили на два крака. Дали и те са ги възприемали като инвалиди?
Изобщо нищо инвалидизирано няма в децата ни. Това, че не мислят като нас, не означава, че са осакатени. Нарича се еволюция.

# 267
  • София
Аз също съм учила възвратни местоимения.

Не са инвалидизирани децата. Всяко остаряващо поколение смята, че младите са по-тъпии и мързеливи. Много ясен спомен от детството ми е как лелките на пейката пред блока цъкаха с език, наричаха ни хулигани и предричаха, че всички ще свършим в затвора. В крайна сметка станахме добри хора, със семейства, деца и само един влезе в затвора. Още тогава си обещах да не ставам като тези лелки. Даже на едно общо събрание, казах на оплакващ се от децата 30 годишен младеж, че е като мърмореща леля с пеньоар и ролки. Той май се обиди. Лошото е, че не спря да мърмори. Лирично отклонение да се усмихнем.
Това, което исках да кажа е, че не можем да правим глобални изводи. Във всяко поколение има и умни, и глупави. Има работливи и мързеливи. Няма нито едно човешко качество или порок, които да са запазена марка на само едно поколение.
А колкото до материала в училище - на едни е лесен, на други труден. И винаги е било така. Не може да се улеснява, защото на някой му е трудно. Той, ако иска да го научи, ще се напъне. Ако не успее, ще е с по-ниска оценка. Няма как всички да са отличници. И в живота е така - едни са по-успели от други. Важното е всеки да намери своето място под слънцето. Има нужда и от инженери, и от плочкаджии.  Това за което всички сме съгласни е, че не се  преподава добре, не се отчита промяната във възприятието на поколенията. Общо казано, не се върви напред.

# 268
Разбира се, че сме учили възвратни и всякакви други местоимения. Помня, че тогава ми бяха трудни. Relaxed
Но пък сега нямам проблем с тях, че даже и успявам да разясня на наборката, ако нещо я обърква.

И аз съм на мнение, че няма излишни неща в българската граматика, които да се учат. Всяко едно ограмотява в дългосрочен план.

Виж, при литературата и изучаваните произведения, както и начина на поднасяне на материала в учебниците по разказвателните предмети има мнооого какво да се подобри.

# 269
Не, това за което говоря съвсем не е еволюция. Определението за еволюция на Дарвин е "наследяване с изменения", а тук нямаме наследяване. Има последващо увреждане пред устройството. Разбира се, че еволюцията си върви, разбира се че лелките пред блока винаги ще казват, че тяхното поколение е било по-добро от настоящото, но аз нямах предвид това. Децата се раждат с даден капацитет, който се разгръща в една или друга посока. Зомбирането от ранна детска възраст пред устройствата им отнема част от този капацитет, ако щете пристрастява ги към даден модел и те губят способността си да възприемат информацията под различна форма. Не се научават на нужното търпение и растат с този дефицит, което им пречи както в училище, така и извън него.

Общи условия

Активация на акаунт