Осмокласници 2024/2025 - тема 6 и втори срок

• 28 035
  • 760
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Моите винаги забравят нещо и се сещат след като са се обули. Т.е. Влизат обути като стой та гледай. Съответно ги карам те да чистят събота/неделя - обикновено неделя щото вече им писва да намилам.
през седмицата - роботчето чисти.
А, и кучето (йорки) не пуска косми. Но пък разнася от неговите си лакомства и намираме разни остатъци на различни места.  И къса чорапи, щото си играе с тях.

# 226
Преди гости удрям една метла, може би и един парцал, ако има време, и това е. Снощи бяхме 12 човека, съученици на най-малкия и техните родители. Малките се съсредоточиха върху играенето, големите върху виното. Убедена съм, че никой не ми е гледал подът дали има нужда от метене. Пък и да има- чудо голямо, ние да сме добре:)

# 227
  • София
Ресторант, ресторант, но си е друго в къщи.  Simple Smile
Аз обичам да посрещам гости и не ми тежи. По-уютно, по-спокойно, та дори и по-евтино ми е. Да не говорим, че никой не ме гледа настойчиво след определен час, чудейки се кога ще си ходим. Ние като се съберем и откарваме до ранни зори. И разбира се, имам предвид близки приятели, които не се вглеждат в пода и всеки носи по нещо за трапезата. Wink

# 228
…Убедена съм, че никой не ми е гледал подът дали има нужда от метене.
Бяхме три приятелки, разхождахме децата в колички. Веднъж едната разказва за другата, на която беше ходила на гости/ аз все още не бях/- “а пък в …../името на приятелката/ ходиш и се спъваш в трохи”.
Дълго време живеех с представата за голяма мръсотия в тази жена. Докато не отидох изненадващо веднъж до тях и видях, че няма нищо общо с приказките на третата “приятелка”.
Затова водя гости и приятели да се виждаме по кафета/ ресторанти.

# 229
Чувствам се глупава😄Защо под ягодите е нужно това да се изучава?🤭😒

# 230
В най-общ смисъл, за да не пишем претенциЙ и ходимЕ? Simple Smile

# 231
В най-общ смисъл, за да не пишем претенциЙ и ходимЕ? Simple Smile
Не виждам нищо общо между толкова подробни граматични правила и правопис...Ама щом казвате😄Продължавам  да не проумявам 🤭

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 17:24 от Ани2010

# 232
Ами не ги учете, то не е задължително.

# 233
  • София
Човек трябва да отвори само една социална мрежа, за да разбере, че много хора не виждат връзка.

# 234
Къде се пише Й:
- в ЙО, когато е в началото на думата Йод или след гласна - маЙонеза;
- след гласна в средата на думата - пеЙка
- в думи от мъжки род единствено число след гласна - хербариЙ, гвоздеЙ, героЙ
Кога се пише -МЕ в глагол в първо лице множествено число?
- При глаголи от трето спрежение, които в първо лице единствено число завършват на -М, например аз рисуваМ, ние рисуваМЕ. Глаголите от трето спрежение имат гласна А в окончанието: рисува, танцува, гледа и т.н.
Граматиката, която се изучава в училище е доста усложнена и подробна, освен това е обяснена в стил като за студенти по мнение на колежка, учител по БЕЛ, която помолих за помощ относно някои въпроси в едно упражнение -тест, на които се затрудних да отговоря на детето си.
За правописа си има правописни правила. За съжаление, децата ни са потопени в среда, в която правоговорът не е норма, а изключение.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 18:12 от Mama Ru

# 235
Къде се пише Й:
- в ЙО, когато е в началото на думата Йод или след гласна - маЙонеза;
- след гласна в средата на думата - пеЙка
- в думи от мъжки род единствено число след гласна - хербариЙ, гвоздеЙ, героЙ
Кога се пише -МЕ в глагол в първо лице множествено число?
- При глаголи от трето спрежение, които в първо лице единствено число завършват на -М, например аз рисуваМ, ние рисуваМЕ. Глаголите от трето спрежение имат гласна А в окончанието: рисува, танцува гледа и т.н.
Граматиката, която се изучава в училище е доста усложнена и подробна, освен това е обяснена в стил като за студенти по мнение на колежка, учител по БЕЛ, което помолих за помощ относно някои въпроси в едно упражнение -тест, на които се затрудних да отговоря на детето си.
За правописа си има правописни правила. За съжаление, децата ни са потопени в среда, в която правоговорът не е норма, а изключение.
Именно, Ру.До миналата година  учителката по БЕЛ на сина ми ни изпращаше  съобщения, пълни с грешки.Майка ми е пенсиониран  учител по български език и днес я впрегнах да му ги обясни, тъй като цяла седмица е у дома болен.😷

# 236
  • София
Факт е, че се учи доста ненужна теория в граматиката, която после успешно се забравя, защото няма значение за грамотността и правописа. Но то е така и по всички други предмети. Някой помни ли къде има залежи на черни въглища в България, ъм? Или пък подрбности за структурата на растението? Ако пък помни, кога му е послужило в живота? Общо взето, голямата част от ученото в училище се забравя. Това, което остава, формира т.нар. обща култура, наред с допълнително прочетеното и преживяното.

# 237
За съжаление, това заливане на учениците с ненужна информация във време, когато информацията е на един клик разстояние, отказва учениците от учене и води до неусвояване на важната информация, тази, която да им остане трайно в съзнанието и, което ще им е нужна в живота.
Вместо ненужна подробна граматика, защо няма повече.часове и упражнения върху правописа, часове за преразказ, съчинение-разсъждение, отговор на литературен въпрос, есе? Искаме децата да могат да разказват, а голям процент не могат да отсеят и предадат същественото от текста. Колко от днешните ученици биват изпитвани устно? Колко не знаят как да попълнят документ или да си напишат сивито. И по-лошото по отношение на граматика и правопис е, че не им пука.
Децата са практично ориентирани и не учат това, което е отвлечено и непрактично за тях.

# 238
За съжаление, това заливане на учениците с ненужна информация във време, когато информацията е на един клик разстояние, отказва учениците от учене и води до неусвояване на важната информация, тази, която да им остане трайно в съзнанието и, което ще им е нужна в живота.
Вместо ненужна подробна граматика, защо няма повече.часове и упражнения върху правописа, часове за преразказ, съчинение-разсъждение, отговор на литературен въпрос, есе? Искаме децата да могат да разказват, а голям процент не могат да отсеят и предадат същественото от текста. Колко от днешните ученици биват изпитвани устно? Колко не знаят как да попълнят документ или да си напишат сивито. И по-лошото по отношение на граматика и правопис е, че не им пука.
Децата са практично ориентирани и не учат това, което е отвлечено и непрактично за тях.
Толкова си права.😔

# 239
Разбирам гледната ви точка, но колкото повече се улеснява един човек, толкова повече се плъзга по повърхността, защото "къде ще ми трябват тия неща". Така се стига до болшинство от многознайковци, които нямат качествени умения за почти нищо.
Конкретния пример с граматиката нито е сложен, нито излишен. Ако не познаваш граматиката на собствения си език, как учиш чужд? И как може да пишеш каквито и да е съчинения?
Недостатъците на образованието у нас са ясни, но за мен не е повод да се опростява учебния материал. Ясно е, че трябва да се съотнесе към реалния живот, но това са различни неща.
Финландия, която толкова често до скоро се даваше за пример в образованието, се отказа от използването на смарт устройства в часовете. Вероятно има защо.

Общи условия

Активация на акаунт