Осмокласници 2024/2025 - тема 6 и втори срок

• 27 070
  • 760
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Ако тормоза е във второ или трето училище , няма как все да е от походката й , Не е идеята , някой сега да седне да каже точно слабото място на детето си тук. Но така да се каже , защо точно моето дете може да се запита човек за себе си ? Кое провокира другите деца? Най малкото какво като иде в 4то или 5то училище ? Пак същото... не е решение да бяга , до кога ? По темата за тежки случаи на психически или физически тормоз е ясно..., говоря че е хубаво да се потърси и причината за това нещо Thinking

# 676
  • Варна
просто я разпознават като лесна жертва
Това е най-честата причина. Такива тормозители обикновено си избиват собствените проблеми и комплекси върху беззащитни според тях. И в общия случай всичко приключва в момента, в който тормозеният реагира срещу тях. При такива същества рядко се случва разговори да променят ситуацията.

# 677
Кабо, мислиш, че не съм го забелязала? Че не работи със специалист?
Имаш лично, малко по-подробно ти обяснявам ситуацията и защо така се получава. И не, вината не е в тормозения, а в този, който е свикнал да тормози за забавление. Той е сбъркания.
Само, че и деца като моето имат право на образование и нормално отношение.

# 678
  • София
Ако трябва да сме честни има резон във въпроса "Защо пак моето дете?" Естествено може да е случайност. Но аз имах една съседка, която премести сина си 4 пъти до 7 клас, защото все фо тормозили в училище. Опитвах се тактично да й кажа, че не е точно гака и той не е цвете за мирисане, но тя сякаш не чуваше. Не чу и когато крещях, защото той посегна на малката ми дъщеря, която е 5 години под него. И до ден днешен смята, че дететомй е кротко и мило, жертва на тормоз в училище.

Не ме разбирайте погрешно. Просто казвам, че понякога трябва да си задаваме и рози въпрос. Не търся вина в жертвата.

# 679
Дали не трябва всички ние да научим децата си да приемат хората около тях, независимо от външен вид, поведение, особености/ такива, каквито са. Да бъдат/ бъдем толерантни с особеностите на другите.
Аз лично много говоря на тази тема.

Като малка / 2-3 клас/ на връщане от училище чантата ми се разкопча/ носех я на гърба си/ Помолих приятелката ми да я закопчае. Едно момче видя, започна да ми рита чантата / на гърба ми/ докато се прибрах . Прибрах се разплакана и разказах всичко на родителите ми.
На следващият ден баща ми ме чакаше след училише. Показах му момчето и той постъпи с него, както то д мен предишния ден. Така отидохме до дома му, където баща ми го предаде на баща му.
След тази случка до края на 7 клас не съм имала проблеми.
Затова и подкрепих Санака в изказването й за справяне с агресора.

# 680
  • София
Аз съм съгласна, че ако човек трайно не успява да се вписва в заобикалящата го среда, не успява да си намери приятели, да комуникира свободно, трябва да се опита да идентифицира откъде идва проблемът и да работи върху него. Заради самия себе си. Но това няма нищо общо с тормоза. Агресорите тормозят, просто защото тормозят. И е естествено да се насочват към по-лесните жертви - по-свити, без много приятели, които да ги защитят. И няма никаква причина да се задъблочаваме в техните "мотиви". Те мотиви нямат, имат първични инстинкти и лошо възпитание. Аз имам щастието /и наистина го оценявам като такова/ и трите ми деца да са много социални, масово харесвани и с много приятели. Но хората са различни, на някои общуването им е по-трудно. И това, на което винаги съм учила моите деца от най-ранна възраст, е да проявяват емпатия към по-свитите, по-трудно общуващите деца, винаги да направят усилия да приобщят такива. Ако не стане, ОК, но никога и по никакъв начин да не проявяват каквато и да е агресия към такива хора и активно да реагират, ако видят такава от други деца, винаги да се застъпват за по-слабите.

# 681
  • София
Кабо, мислиш, че не съм го забелязала? Че не работи със специалист?
Имаш лично, малко по-подробно ти обяснявам ситуацията и защо така се получава. И не, вината не е в тормозения, а в този, който е свикнал да тормози за забавление. Той е сбъркания.
Само, че и деца като моето имат право на образование и нормално отношение.
а , тук спор няма. Но проблемът е че и 5ти, 6ти път да мести училище, може пак така да стане и до кога? ..изобщо разбирам че е сложно и всеки случай е различен ... решението явно ще се търси във няколко посоки и е комплексно...

# 682
Решението е само едно на тази възраст - да се научат да отстояват себе си, а не да се свиват. Знам колко е трудно. Самата аз съм била изключително свита, трудно общуваща, почти без приятели в групата и класа. Играех свободно с децата на улицата, общувах без проблем с по-малки и по-големи й, но изпитвах ужас от нова обстановка и смяна на училище или градина, не можех да вляза първа в контакт. За бога, та аз дори треперех, ако трябва да говоря по телефона, а не очи в очи с някого. Но никога не съм била тормозена от съучениците си. Каквито и да са били, не е имало тормоз в класовете, в които съм учила нито към мен, нито към друго дете. А в основното сме били в клас 33-39 души

# 683
  • София
Когато синът ми беше втори клас, едно дете от класа се опита да го тормози - настройваше други деца, обиждаше го и т.н. Разбрах за това, кака му също. Понеже беше в същото училище, отиде в едно междучасие и сложи малкия мишок на място само с приказки. Сигурно и височината й помогна Simple Smile Сега проблеми няма, даже си другаруват. Мама ру, вземи си отпуска и отиди в града, където учи. Разходи се с нея, да те видят, говори с учители и съученици. Като видят, че има защита, може и да помогне.

# 684
Чудесна идея, аз ходя да я прибирам всеки петък. Отпуска обаче не мога да си взема просто така, учител съм 😂

# 685
  • София
Е, все имаш право, и нашите учители отсъстват.

# 686
Чудесна идея, аз ходя да я прибирам всеки петък. Отпуска обаче не мога да си взема просто така, учител съм 😂
Можеш, Ру.Нашата учителка по инглиш отсъстваше 2 седмици .На моя човек му помага много каратето, имат сенсей жена, която ги третира като войници, абе...жестока мацка! Може би нещо такова й трябва 🤗

# 687
А пък и лл имаш. Скоро моята ми обясняваше, че няма направления за специалист, но пък ще ми даде болничен.

# 688
  • София
Цялата останала вечер ще обикалям хола  с кучето на ръце ,  като Онази от Туийн Пийкс с Дървото, по -старите като мен я помнят сигурно ,  и снощи така бях.  Joy боли го коремът, уж ходихме на Вет днес. Но пак го боли и ще мисля още по темата. Но монетата има две страни , винаги. Та решението се търси с две посоки... децата ни учат Житейските уроци сега и някои от тези уроци са много гадни  Училището е като животът  ,  има от всичко ..

# 689
Ох, да се оправя кучо.
П.п  "Туин Пийкс" го помня смътно, не ми беше особено интересен тогава.

Общи условия

Активация на акаунт