Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 880
  • 809
  •   1
Отговори
# 180
  • под тепетата
Аз съм от години на салофалк, точно заради такива проблеми. Но съм с доказан ХУХК. Зеле, кисело, стар фасул , леща...- мечта. По Коледа само Disappointed Relieved

# 181
Аз съм от години на салофалк, точно заради такива проблеми. Но съм с доказан ХУХК. Зеле, кисело, стар фасул , леща...- мечта. По Коледа само Disappointed Relieved

Моля да ми кажеш имаш ли кървава диария и висок калпротектин? И възможно ли е според теб да нямаш кръв, да имаш нисък калпротектин, но да си с улцерозен колит? Защото имам симптомите, но изследванията показват друго.

# 182
  • под тепетата
При раздразване на червото и язви ми се появява първо слуз, после кръв. Калпротектинът ми е добре, но при  огледа отвътре се видяха възпаленията и биопсията доказа диагнозата. Според моята гастро трябва да съвпаднат двете неща, защото на първата биопсия ми казаха - ракови клетки. Същата проба я занесохме на втора лаборатория, защото гастроложката ми не беше съгласна с написаното и излезе права, слава богу!

# 183
При раздразване на червото и язви ми се появява първо слуз, после кръв. Калпротектинът ми е добре, но при  огледа отвътре се видяха възпаленията и биопсията доказа диагнозата. Според моята гастро трябва да съвпаднат двете неща, защото на първата биопсия ми казаха - ракови клетки. Същата проба я занесохме на втора лаборатория, защото гастроложката ми не беше съгласна с написаното и излезе права, слава богу!

Благодаря много за отговора! При мен няма нито кръв, нито висок калпротекин, появява се слуз, но никога няма кръв, изследванията за окултно кървене също са отрицателни, калпротектин е винаги в норма. Обаче симптомите са като при улцерозен, а съм на диета заради автоимунно чернодробно. Много зачестиха кризите освен това...
Искам да се опитам да си обясня какво се случва при улцерозния колит. Там има язви, доколкото разбирам, и когато се раздразни червото, те започват да кървят, така ли е? Или при дразненето се появяват тези язви и кървят? Освен това преди години гастрото каза, че може да има улцерозен колит и без кървене, но калпротектина е висок и това е ориентир за колоноскопия. Искам да си уточня и при постановка, ако и калпротектина е нисък, и кръв няма, може ли все пак да има улцерозен колит, за да настоявам за колоноскопия? И дали би се открило заболяване при такъв случай като моя? Кое показва, че има, или няма улцерозен колит или Крон?

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 09:47 от Ън

# 184
  • Габрово
"Здравейте! Включвам се в темата ,защото от месец само ходя на доктори. Правиха ми бекръвна геникологична операция и три дена след това започнаха проблемите. Три дни имах разстройство - по точно воднисти изпражнениея.Пих ре-комфорт и разстойството спря , но сега ходя по 3-4 пъти до тоалетна ,като понякога изпражненията ми са кашави и имам чувство ,че все ми се ходи до тоалетна. Вече 3 пъти ходя на гастрентеролог. Първо пих 5 дена пробиотик + имодиум,след това 5 дена метронидазол  + пробиотика. След това пак само пробиотик 5 дена и сега пак пия за 5 дена метронидазол + пробиотик , но няма полза. Правих си изследване на Фекален калпротектин и е добре. Гастрото ме гледа на ехо и каза ,че всичко е наред, а на мен не ми е наред. Някой да е имал такива проблеми?"

След като писах горното , ходих на колконоскопия - диагнозата е синдром на раздразненото черво.Изписаха ми спазмомен .Докторът каза да го пия 1,5 месеца и щяло да мине
За момента нямам никакво подобрение - имам постоянно чувството ,че ми се ходи до тоалетна .Като отида или само пускам газове или ходя съвсем малко като се напъна. От време на време ми става лошо,но за кратко. Много ми къркорят червата.
Има ли ли сте такива оплаквания?
Някакъв съвет трябва ли да ида при друг лекар или да си направя още изследвания

# 185
A пробвахте ли да пиете препарати против газове, които създават това усещане, че все ви се ходи до тоалетна - например Дегазин. Лекарката ми препоръча Еспумизан прахчета, като най-полезни.
Вероятно сте направили дисбиоза - моя съвет е да приемате дълго пробиотици - не един и същ, пробвайте нови и нови. Направете си естествени пробиотични и пребиотични храни /собствено кисело мляко, комбуча, кефи - той е храната която съдържа всички нужни чревни бактерии, слънчеви краставички и трушии/ Пребиотиците са - плодове, дюли, ябълки, сливи, цвекло, моркови се нарязват на кубчета и се пекат 4-5 часа на слаба фурна - стават като къстчета мармалад. Затваряте в буркан и всеки ден приемате по една лъжица.

Сега пия Иберогаз и пак съм доволна като цяло /пу пу дано не спре да ми действа/

Ън, ако нямаш колоноскопия е добре да направиш. Чудесно е, че са ти ниски калпротектина и т.н. но никой лекар ли не заподозря, че имаш полипи и от там дискомфорта и слузта?
Имаш ли панел алергии и непоносимости?

# 186
Стефка, и аз съм със страшен дискомфорт, постоянно подута след такава операция. Хирурга каза 2-6 месеца се възстановява. При лапарото при някой хора се получавали такива оплаквания. Няма смисъл нищо да пиеш, нищо не помага.

# 187
  • Габрово
the Дорис

Както съм написала правиха мо колоноскопия преди 4 дена и диагнозата е синдром на раздразненното черво.
Вече взех да се съмнявам дали са огледали добре червото, но доктора ми каза ,че няма от какво да се притеснявам и следваща колоноскопия трябва да се прави след 10години.
Това чувство ,че не ми е изпразнено червото е ужасно - вече не водя нормален живот , постоянно съм под напрежение и си мисля за това чувство

# 188
Колко време мина от операцията?

# 189
  • Габрово
mimi.7299
Операцията беше на 5 март 2025
Говорих с доктора ,който ме оперира , но той е категоричен , че няма връзка между операцията и проблемите ми в момента /това постоянно гадно чувство ,че ми е пълно червото/

# 190
A пробвахте ли да пиете препарати против газове, които създават това усещане, че все ви се ходи до тоалетна - например Дегазин. Лекарката ми препоръча Еспумизан прахчета, като най-полезни.
Вероятно сте направили дисбиоза - моя съвет е да приемате дълго пробиотици - не един и същ, пробвайте нови и нови. Направете си естествени пробиотични и пребиотични храни /собствено кисело мляко, комбуча, кефи - той е храната която съдържа всички нужни чревни бактерии, слънчеви краставички и трушии/ Пребиотиците са - плодове, дюли, ябълки, сливи, цвекло, моркови се нарязват на кубчета и се пекат 4-5 часа на слаба фурна - стават като къстчета мармалад. Затваряте в буркан и всеки ден приемате по една лъжица.

Сега пия Иберогаз и пак съм доволна като цяло /пу пу дано не спре да ми действа/

Ън, ако нямаш колоноскопия е добре да направиш. Чудесно е, че са ти ниски калпротектина и т.н. но никой лекар ли не заподозря, че имаш полипи и от там дискомфорта и слузта?
Имаш ли панел алергии и непоносимости?

Нямам колоноскопия, бях се приготвила миналата година, но завеждащия гастрото ме върна, с доводи, че при едни и същи оплаквания от 15- 16 г трябваше да има и други показатели, поне кръв или калпротектин. Смята, че имам тежък колит, следствие на дълга употреба на ударни дози кортизон. Смятам да поискам от гастрото рецепта за салофалк, защото друго не помага вече.

# 191
  • под тепетата
Пробвайте с активен въглен.

# 192
mimi.7299
Операцията беше на 5 март 2025
Говорих с доктора ,който ме оперира , но той е категоричен , че няма връзка между операцията и проблемите ми в момента /това постоянно гадно чувство ,че ми е пълно червото/
АГ хирурга и при мен не об рна внимание, но коремния хирург, който ми е познат както и гастрото казаха, че има връзка с операцията. При нея докато се работи около червото то е в пареза, отделно се получават сраствания и отделно дисбактериоза от газа, с който пълнят корема...всичко това при някои хора се отразява доста зле. Отделно, че при отсранена матка примерно червата се наместват в новата кухина. Хирургът каза търпение...ще мине. Много е изнервящо и подтискащо психиката обаче!

# 193
Пробвайте с активен въглен.
Бихте ли дали схема за активния въглен. И аз съм с такива постоянни позиви за тоалетна. Кашкаво изхождане понякога и 3-4 пъти на ден и така вече 3 години....газове и къркорене непрестанни дори се будя през ноща защото ми къркори корема.

Имам секцио преди 5 години, две години след това си бях добре и почна този ад...не ми се живее така

# 194
  • под тепетата
Нямам схема, когато усетя, че съм подута и къркоря, пия по две таблетки след хранене. Не го пия постоянно, но и внимавам с какво се храня.

Общи условия

Активация на акаунт