Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 965
  • 809
  •   1
Отговори
# 210
Благодаря ви! Веднага ще се обзаведа с Иберогаст, защото много ми помагаше наистина - дано не са го променили много!

По принцип не съм лабилна - не съм имала следродилни депресии и други, само това състояние може да ме изкара извън релси, но ще погледна и за нещо за успокояване.

P.P. Излезе ми резултата туморния маркер ми е 14 от 0-39 референтни и кръвта в окултните изследвания ми е негативна. Чакам калпротектин в петък. Дано всичко да е наред.

Сега ще мисля нови варианти за диета за известно време.

Моля, да напишете за диетата, защото съм със същите оплаквания, с разлика, че имам много слуз, а иберогаст не мога да пия, силен имуностимулатор е, а съм на имуносупресия. Вчера бях на преглед при гастрото, започвам лечение по схема, но не съм оптимист.

# 211
Да ви кажа много голямо подобрение имам от Иберогас, който ми каза една фризьорка.
Няма го подуването, няма го усещането, че все ми се ходи до тоалетна. Че и болката много се разреди.

Пробвайте! И споделете при вас има ли подобрение.

Мисля, че трябва да пробвате и с малко лекарства за газове. Те не че са много видове де - симатикон.
Аз полза от иберогаст нямах 🙁. От два дни съм с болки и къркорене, но не мога да разбера какво ме по дразни така. Дуспаталин само за кратко ме облекчава.
Вчера бях на гастроентерелог.Изписа ми Трибутин по схема за 26 дни, Стомахон за месец , Интеста за 1 или 2 месеца по моя предценка и Атаракс -вечер (мисля да го взимам през вечер). Според нея е на психична основа.
На ехограф нищо не са вижда, освен много газове , въпреки ча се бях хранила преди 5 часа. Носех с мен и изследвания от калпротектин, хеликобактер, щитовидна жлеза , витамин Д, витамин В12 и резултати от колоноскопията и скенер на коремни органи от преди година и половина. Заключението е дисфункция на дебелото черво.
Да не сме били при един и същи лекар? Трибута си ги спрях сама, имам чувството че ме започваше. В момента, съм на дуспаталин и биопрон и мисля, че има ефект. Аз забелязах в последно време, че малко да наистина само и първо там ми се разбутва.

# 212
Да ви кажа много голямо подобрение имам от Иберогас, който ми каза една фризьорка.
Няма го подуването, няма го усещането, че все ми се ходи до тоалетна. Че и болката много се разреди.

Пробвайте! И споделете при вас има ли подобрение.

Мисля, че трябва да пробвате и с малко лекарства за газове. Те не че са много видове де - симатикон.
Аз полза от иберогаст нямах 🙁. От два дни съм с болки и къркорене, но не мога да разбера какво ме по дразни така. Дуспаталин само за кратко ме облекчава.
Вчера бях на гастроентерелог.Изписа ми Трибутин по схема за 26 дни, Стомахон за месец , Интеста за 1 или 2 месеца по моя предценка и Атаракс -вечер (мисля да го взимам през вечер). Според нея е на психична основа.
На ехограф нищо не са вижда, освен много газове , въпреки ча се бях хранила преди 5 часа. Носех с мен и изследвания от калпротектин, хеликобактер, щитовидна жлеза , витамин Д, витамин В12 и резултати от колоноскопията и скенер на коремни органи от преди година и половина. Заключението е дисфункция на дебелото черво.
Да не сме били при един и същи лекар? Трибута си ги спрях сама, имам чувството че ме започваше. В момента, съм на дуспаталин и биопрон и мисля, че има ефект. Аз забелязах в последно време, че малко да наистина само и първо там ми се разбутва.
Бях на преглед в Софиямед

# 213
Ън, помня те от първия път като бях по-активна в темата и те мисля от време на време! Има ли при теб периоди на “затишие” в които всичко е нормално и нямаш болки и дискомфорт. За диетата ми е голям хикс и на мен. Предния път ограничих 90% храни и според мен не беше окей, но ми мина напълно де.

Сега пак почвам - яйца, банани, пилешко, картофи, риба, авокадо, краставици - всичко неовкусено, разбира се. Но ще гледам да добавя повече зеленчуци и да следя… преди киселото мляко ми беше окей, сега 2 дена ядох таратор без чесън и много ме боля и двата дни. Най-тъпото е че четеш за примерни диети  и рецепти в нета и всички съдържат  някакви неща, които път точно на теб ти дразнят.

Взех си иберогаста вчера следобед и днес цял ден нямам болки. Но и ядох само една полачинка с кленов сироп, така че не е показателно. Снощи пилешко бяло месо с печен картоф

# 214
Здравейте!
От доста време чета темите за СРЧ като гост, не съм изчела всичко, но и това ще стане. Реших все пак да се включа, защото и аз все се надявам отнякъде на някакви препоръки.
На 29 години съм и от поне 5-6 имам проблеми с червата, които най-много се доближават като симптоматика до IBS-D. Само че при мен например болката е много рядко, по-скоро имам спазми и не знам дали това не означава, че нямам СРЧ (все пак не съм и диагностицирана). Но другите ми симптоми са 1:1 с диагнозата.
Ходила съм няколко пъти на гастроентеролог, всеки път казват "функционални нарушения". Разбирам, че явно има такава диагноза, но тя не ме задоволява.
Нито един лекар не говори за хранителен режим. Аз ограничавам доста неща, защото по емпиричен път съм разбрала, че някои храни не ми действат добре. Но - и това сякаш е основният проблем - състоянието ми е непредсказуемо. Понякога ям едно нещо и съм ОК, друг път ям същото и имам диария.
В последните два месеца сякаш нещата се проблематизираха повече. Почти всеки ден имам дискомфорт, ходя няколко пъти на ден до тоалетна, понякога с нормална консистенция, друг път - кашаво. Това не ме притеснява толкова, колкото спазмите, къркоренето, на моменти и ми се гади, тази непредсказуемост на стомаха ми ме потиска ужасно. На моменти изобщо не ми се излиза от вкъщи, а съм млада и не искам да съм роб на състоянието си. Да не говорим, че искам и деца и понякога се плаша как ще ги гледам, като има дни, в които не функционирам нормално.
Имам история с паник атаки, като цяло съм тревожен човек, но ходя активно на психотерапия и смятам, че съм доста осъзната за този си проблем. Не желая на този етап от живота си да пия антидепресанти, въпреки че съм чела, че и това помага за IBS.
Кръвните ми изследвания са в норма, както и изследвания за паразити, хеликобактер, гъбички и т.н. Калпротектинът ми е 28 при горна граница 50, т.е. нормален.
Знам, че звучи глупаво, но ме е страх от колоноскопия, а и досега нито един лекар не ме насочва към това. В един момент ще я направя, но преди това ми се иска да пробвам и други неща.
В момента пия Интеста и Омнибиотик 10 по препоръка на последното гастро, ама не виждам някакъв кой знае какъв резултат, може би Интестата оправи консистенцията на изхожданията все пак. След Омнибиотика ми е дал да пия Бутирин, което е постбиотик. Досега не съм пила такова нещо, затова ще кажа как ми действа.
Сега имам желание да направя консултация с нутриционист - някой от вас дали е правил такава, при кого, какви са ви впечатленията?
Има ли според вас смисъл от изследванията за микробиом и непоносимости? Виждам, че доста гастрота ги отхвърлят.
Благодаря на всеки отзовал се!

# 215
Здравейте!
От доста време чета темите за СРЧ като гост, не съм изчела всичко, но и това ще стане. Реших все пак да се включа, защото и аз все се надявам отнякъде на някакви препоръки.
На 29 години съм и от поне 5-6 имам проблеми с червата, които най-много се доближават като симптоматика до IBS-D. Само че при мен например болката е много рядко, по-скоро имам спазми и не знам дали това не означава, че нямам СРЧ (все пак не съм и диагностицирана). Но другите ми симптоми са 1:1 с диагнозата.
Ходила съм няколко пъти на гастроентеролог, всеки път казват "функционални нарушения". Разбирам, че явно има такава диагноза, но тя не ме задоволява.
Нито един лекар не говори за хранителен режим. Аз ограничавам доста неща, защото по емпиричен път съм разбрала, че някои храни не ми действат добре. Но - и това сякаш е основният проблем - състоянието ми е непредсказуемо. Понякога ям едно нещо и съм ОК, друг път ям същото и имам диария.
В последните два месеца сякаш нещата се проблематизираха повече. Почти всеки ден имам дискомфорт, ходя няколко пъти на ден до тоалетна, понякога с нормална консистенция, друг път - кашаво. Това не ме притеснява толкова, колкото спазмите, къркоренето, на моменти и ми се гади, тази непредсказуемост на стомаха ми ме потиска ужасно. На моменти изобщо не ми се излиза от вкъщи, а съм млада и не искам да съм роб на състоянието си. Да не говорим, че искам и деца и понякога се плаша как ще ги гледам, като има дни, в които не функционирам нормално.
Имам история с паник атаки, като цяло съм тревожен човек, но ходя активно на психотерапия и смятам, че съм доста осъзната за този си проблем. Не желая на този етап от живота си да пия антидепресанти, въпреки че съм чела, че и това помага за IBS.
Кръвните ми изследвания са в норма, както и изследвания за паразити, хеликобактер, гъбички и т.н. Калпротектинът ми е 28 при горна граница 50, т.е. нормален.
Знам, че звучи глупаво, но ме е страх от колоноскопия, а и досега нито един лекар не ме насочва към това. В един момент ще я направя, но преди това ми се иска да пробвам и други неща.
В момента пия Интеста и Омнибиотик 10 по препоръка на последното гастро, ама не виждам някакъв кой знае какъв резултат, може би Интестата оправи консистенцията на изхожданията все пак. След Омнибиотика ми е дал да пия Бутирин, което е постбиотик. Досега не съм пила такова нещо, затова ще кажа как ми действа.
Сега имам желание да направя консултация с нутриционист - някой от вас дали е правил такава, при кого, какви са ви впечатленията?
Има ли според вас смисъл от изследванията за микробиом и непоносимости? Виждам, че доста гастрота ги отхвърлят.
Благодаря на всеки отзовал се!
Колко време пиете Интестата и Омнибиотик 10, че на мен ми е предписана за 2 месеца?

# 216
  • София
NorthMood, IBS си е баш функционално нарушение. Това означава, че лекарите констатират заболяване, но нито знаят какво е, нито знаят как да го лекуват.
Лекарите не се занимават с диети, дори на диабетици няма да направят хранителен режим. Но има много сайтове, книги, ФБ групи на английски - можеш да потърсиш. Лекарите търся истински заболявания и явно не са открили при теб. Така че може да си кажеш: Може и да съм зле, но поне не съм болна (само си страдам).

Моето IBS се оправи, когато премина в друго заболяване, т.е когато преместих фокуса на друго място. И новото заболяване (функционална диспепсия) се оправя, когато ми се появи нов дразнител - вирусна инфекция, стрес, болка в тялото. Предполагам, че съм със същия повреден микробиом и ми липсват всички ензими, но например ако ям бобови повече от 2 с.л., започват някакви процеси в корема, но те са безобидни, а не както преди - неотложни.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 13:01 от Silver cloud

# 217
lbl - и на мен. Интестата е за 40 дни, Омнибиотик 20 дни.
Но да ви кажа, от тия пробиотици май виждам по-скоро негативен резултат, ако ще да се водят за моите проблеми. А един гастро ми беше казал с моя проблем въобще да не пия пробиотици. Ходи разбери. Вие забелязвате ли ефект?

Silver cloud - да, така е. Чета доста за Low FODMAP диетата, обаче изисква супермного подготовка и уж било добре да се прави под наблюдение. Но не виждам кой може да извърши наблюдението в България.
Иначе да, успокояващо е донякъде да нямаш сериозна диагноза, но от друга страна, дискомфортът е почти ежедневен.
Може би ще пробвам и Иберогаст.
А съм чела и че може да си направиш курс с Ентерол, ако си с ИБС, но не искам да смесвам сто неща.

Продължавам да следя за нутриционист, ако някой нещо. Grinning Simple Smile

# 218
lbl . Чета доста за Low FODMAP диетата, обаче изисква супермного подготовка и уж било добре да се прави под наблюдение.
Защо под наблюдение?
Не мисля, че се изисква нещо кой знае какво, освен ако не визираш психическа подготовка.

# 219
Ми и на мен ми се струва, че ако спазваш препоръките, не би трябвало, ама явно си има разни специфики, знам ли.
Така или иначе ще пробвам - даже се храня така в по-голямата част от времето, но знам, че за да има истински ефект, елиминационната фаза трябва да се спазва стриктно (т.е. 100% от храната, не две хранения така, едно онака), и то поне 2 седмици, а най-добре около 6. И пак уж давала ефект при 70% от хората, но по-добре от нищо.

# 220
  • София
Не е нужно чак наблюдение при Low Fodmap, но мисля, че е по-добре да се следва елиминационна диета - махаш потенциалните дразнители за 4 седмици, после започваш да въвеждаш един по един и виждаш къде е проблемът. Кои точно храни се махат, има различни мнения. Но го има и моментът, че като не ядеш дадена храна за 4 седмици, организмът "забравя" как се произвеждат ензими за нея и реакцията може да се окаже false positive.

# 221
Но го има и моментът, че като не ядеш дадена храна за 4 седмици, организмът "забравя" как се произвеждат ензими за нея и реакцията може да се окаже false positive.
Благодаря за горното!
Аз се опитвах да го обясня на последния гастро на дъщеря ми, от моят опит, и от холистична гледна точка.
Не било доказано научно Rolling Eyes
Съгласи се единствено, в частта за срокът на спиране/ според мен 4те седмици са доста кратък период, още повече, че спираме всичко дразнещо, не само едно-две неща/ , и за начинът на въвеждане отново /според мен трябва да се въвеждат като захранване, а не наведнъж/
Някои специалисти препоръчват 6 до 8 седмици елиминационен период, за да се даде достатъчно време на организма да се успокои напълно.

Допълнително, когато се изключват множество храни наведнъж, ефектът върху организма може да бъде по-осезаем, но и по-комплексен – тялото не само се адаптира към липсата на дразнители, но понякога и към нов модел на храносмилане.
Относно  повторното въвеждане трябва да бъде постепенно , но и да се въведе само една храна, да се експериментира поне 2-3 дни. Но представете си, ако са 10 храни само изключените, това си е още месец на режим, и чак след това да се вадят изводи.

Някой с подобен опит по въпроса?

# 222
lbl - и на мен. Интестата е за 40 дни, Омнибиотик 20 дни.
Но да ви кажа, от тия пробиотици май виждам по-скоро негативен резултат, ако ще да се водят за моите проблеми. А един гастро ми беше казал с моя проблем въобще да не пия пробиотици. Ходи разбери. Вие забелязвате ли ефект?

Silver cloud - да, така е. Чета доста за Low FODMAP диетата, обаче изисква супермного подготовка и уж било добре да се прави под наблюдение. Но не виждам кой може да извърши наблюдението в България.
Иначе да, успокояващо е донякъде да нямаш сериозна диагноза, но от друга страна, дискомфортът е почти ежедневен.
Може би ще пробвам и Иберогаст.
А съм чела и че може да си направиш курс с Ентерол, ако си с ИБС, но не искам да смесвам сто неща.

Продължавам да следя за нутриционист, ако някой нещо. Grinning Simple Smile
Интестата я пия от три дни и не мога да кажа нищо още,но аз взимам и стомахон и трибутин .

# 223
  • Габрово
Бях писала преди време за моите проблеми ,който не минават вече повече от два месеца - след генекологична операция /безкръвна/.Ходя по 2-3 пъти до тоалетна и след това имам постоянно чувство ,че ми се ходи /все едно не съм се изходила и червото ми е пълно/.Като отида или само газове или съвсем малко ходя. От време на време пък имам разстройство и едва се оправям от него. Калпротектина ми е в норма. Колоноскопията е добре- заключението е СРЧ и не доказан колит /което не знам какво значи -не доказан?/. На Ехограха - докторката каза няма нищо.През нощта не ме напъва да ходя. От доста време не мога да спя хубаво.Само ходя по доктори и нищо.
В момента пия спазмомен повече от 20дена и няма полза. Преди това пих разни пробиотици и други лекарсва /всичко е изписано от гастролога/.
Моля за съвет . Може ли да е жлъчка или нещо друго и  какви други изследвания да си пусна
Благодаря предварително

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 19:18 от Stefka Ivanova 631903

# 224
  • София
Стефка, пробвай с Цинарикс да сръчкаш жлъчката.
Щом на ехограф не са видели проблем с жлъчката, значи няма.
Както ми каза една докторка: Сега ти няма нищо, като се появи, тогава ще те лекувам.
Но екстрактът от артишок е много добър. Аз взимам малката доза.

Общи условия

Активация на акаунт