Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 663
  • 809
  •   1
Отговори
# 405
Гърненце, ти как овладяваш положението със запека? Ние и с тая хипофункция съвсем я забатачваме.

Много зле е положението, особено последните 1-2 г.
Но пак казвам, при мен това си е хроничен проблем - вроден, едва ли не. Откакто се помня, страдам в тази насока. А тогава може и да не съм имала Хашимото + хипофункция, или са били в много начална фаза. Т.е. не само това е обяснението в моя случай. Simple Smile
Катя цяло, не съм открила ефективни способи за противодействие. Диетата определено не ми помага. Дори да изям 2 кила плодове днес, може утре да не отида до тоалетна (на практика, да нямам абсолютно никакви позиви).
От време на време вечерно време пия по 2 капсули "Елакса" - може да се каже, че ме прокарват относително добре, но не всеки път.
Много е трудно, когато си на високопротеинова диета - запекът е почти гарантиран, особено като си предразположен към такива състояния.

# 406
Видяхте ли, че в сайта вече има гастроентеролог, който дава онлайн консултации?
Дано скоро дойде и нефролог, че се обзаведох и с камъни в бъбрека.

# 407
Ън, как си?

# 408
Аз да ви питам как и къде боли стомах?
Онзи ден, вечерта. Мн ме заболя корема, но не от онези познати болки в червата... Сякаш стомах... Но болката не беше високо горе, а 3-4 пръста над пъпа, после около самия пъп и отстрани него... Беше мн мн гадна, като пулсираща, пареща болка, пих Биопразол, ама май не помогна много, няколко часа си ме боля... И се чудя сега дали е било стомах... Просто болката беше мн по различна от чревната...
За първи път тази година ядох няколко парченца пъпеш, бяха минали 2-3 часа от пъпеша... А малко преди да ме заболи изядох 2 бисквити с няколко лъжички кисело мляко.... Редовно си ям мляко, не е от него 100 %....
Какво беше това не знам, ама още ми държи влага....

# 409
maria.georgieva.123, започваш антибиотиците с нагласа, че ще ти помогнат без странични ефекти.
Не си налагай да пиеш още неща с тях. Просто няма смисъл. Те убиват все бактерии. Не делят добри и лоши. Да пиеш пробиотик на отстояние няколко часа няма особен смисъл, тъй като  следващото хапче антибиотик всичко замита.
Ако искаш да пиеш пробиотик и смяташ, че той ще ти помогне и да си спокойна, започни го след антибиотика за около 10 дни. Понакога вкарването на милярд уж полезни бактерии с хапче води до симптомите, заради които го пием.
Понеже д-р Стефан Митев категорично ги отхвърля в неговите насоки за лечение, доста преди да го сподели попадах на споделено за тях от други места, включително форума и аз спрях да ги пия. Случва се изключително рядко и то не заради предписание, а по-скоро заради едновремешна нагласа, защото маркетингово ни внушаваха, че ни трябват.
По-ефикасно се оказа при мен да пия по 1 антигъбично след курс антибиотик и после да се храня според това, коя храна не ми дразни червата. На принципа проба - грешка. И да приемам разни добавки като ензими за храносмилане известно време, мастиха, пектин, конфортекс, билки за стомаха, според случая.
Не при всеки антибиотиците удрят стомаха и червата. Не всеки антибиотик действа еднакво при всички. Докато не пробваш няма как да разбереш.
Вкъщи са двама лекували хеликобактер. Брат ми с няколко курса през годините.
Добре са. Само брат ми продължава да пие инхибитор на протонна помпа, защото е и с рефлукс. Но пробиотици никой не пие. Пили са по 1 опаковка след курс с АБ.
Може пък АБ да ти помогнат и да се успокоят нещата.
И на мен ми се е случвало от някои АБ да имам реакции. Към 2 вида бяха. Даже едната си беше от редките. Но в много по-голям процент антибиотиците са ми помагали за дадено заболяване и не е имало никаква реакция.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 07:44 от Merelenda

# 410

Червата ми се успокоиха, обаче имам бъбречна криза, не мога да се справя с нея, защото досега не знаех, че имам камъчета в бъбреците. Като ме заболя миналата седмица помислих, че е жлъчката и отидох веднага в Медлайн. Георгиев видя на ехографа камъни в бъбреците и каза при следващата криза да пусна изследвания. Вчера започна втората криза и сега се връщам от изследванията. На обед ще му пратя резултатите да видим какво ще каже. На всеки 20 минути пишкам, направо луда станах.

# 411
Аз да ви питам как и къде боли стомах?
Скрит текст:
3-4 см пръста над пъпа по-скоро пак е нещо в червата особено ако се усеща като повърхносттна болка, близо до кожата. Болката в стомаха се усеща в междуребрието по средата вътрешно.

Прилагам снимка, на която се вижда, че стомахът е по-нагоре, а 3-4 см над пъпа пак са черва. От пъпа до стомаха са поне 8-10 см до началото му от долна страна.

# 412
Пак аз....Моите изследвания излязоха. Всички за бъбреци са абсолютно в норма, обаче алфа амилазата е 128 при референтни стойности до 96, алкалната фосфатаза и ГГТП са 3 пъти над нормата. Изпратих резултатите на Георгиев по вайбър и той ми написа 1 изречение: трябва да се махне жлъчния мехур. А само преди седмица каза, че жлъчката е много добре, напълно спокойна. Сега пак ме боли под дясното ребро, на свивката на кръста и отзад до бъбрека. Пих течен аналгин, не минава.
Каква е диетата при  жлъчна криза, че засега не съм имала и може да е това, а искам да успокоя жлъчката преди да потърся друго мнение.
Ще се гръмна вече.

# 413
А как от проблем с жлъчката имаш често уриниране?
Ако има камък в жлъчката, той щеше да го види на ехограф.
Също билирубина щеше да е повишен.

# 414
А как от проблем с жлъчката имаш често уриниране?
Ако има камък в жлъчката, той щеше да го види на ехограф.
Също билирубина щеше да е повишен.

Камъни в жлъчката имам от 17 години. Много пъти съм коментирала с различни гастроентеролзи дали да я махна. Всички сама едно мнение- не се маха, ако не създава проблеми, защото пази черния ми дроб при евентуална декомпенсация. Ако има кризи, маха се. До сега никога не съм имала жлъчни кризи, дори не знам къде и как точно боли. Изведнъж миналата седмица ме заболя адски, цяла нощ не мигнах, чак на сутринта се успокои, веднага се обадих на гастрото и отидох след 2 часа да ме види. Каза, че имам камъни не само в жлъчката, но и в единия бъбрек. Според него съм имала бъбречна криза. Даде ми изследвания, които да направя при следващата криза. Тя започна вчера с това, че ме болеше кръста и пишках около 20 пъти. Днес започна да ме боли адски под дясното ребро, кръста и отзад бъбрека. Кризата е като миналия път, стяга адски, не се търпи,после отпуска, след това пак стяга. Изследванията за бъбреци са добри, няма нищо завишено. Само амилазата е повишена, алкалната фосфатаза и ггтп. Георгиев си смени мнението и вика, че е жлъчката, да я махам. Направо се побърках, не знам какво ми е,ще търся друго мнение.

Пп.билирубина ми не е повишен. Когато пикая не ми пари, урината ми е бистра и чиста. Не знам какво ми е, но много боли.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 21:11 от Ън

# 415
Ън, никой ли не ти предложи ЯМР?
При теб проблемите са толкова разнопосочни, че махането на жлъчка ще е стреляне в тъмното.
Диета при жлъчка е без мазно и без много фибри. Пие се Дуспаталин.
Ако имаш рициново масло - направи компрес напоен с рициново масло и сложи отгоре, където боли.

# 416
При теб проблемите са толкова разнопосочни, че махането на жлъчка ще е стреляне в тъмното.
Ако имаш рициново масло - направи компрес напоен с рициново масло и сложи отгоре, където боли.

Не, джипито дори направление за нефролог не ми дава, а Георгиев не ми предложи да вляза в отделението за изследвания. Мисля,че и двете неща са се активирали едновременно, защото тази сутрин урината ми беше по-- тъмна и биеше на червено. В същото време продължава да ме боли под дясното ребро, но и към бъбрека също. Трябваше днес да направя изследванията, а не вчера.

# 417

Не, джипито дори направление за нефролог не ми дава, а Георгиев не ми предложи да вляза в отделението за изследвания. Мисля,че и двете неща са се активирали едновременно, защото тази сутрин урината ми беше по-- тъмна и биеше на червено. В същото време продължава да ме боли под дясното ребро, но и към бъбрека също. Трябваше днес да направя изследванията, а не вчера.

Болката под дясното ребро е сигнал за жлъчка.Аз като бях 3 пъти при Георгиев  в рамките на 1 месец,той ми каза,че проблемите са 2 -един за възпаление на червата и друг-камъни в жлъчката.На 3 преглед ми каза да си опериам жлъчката .Това състояние продължи още 2 месеца-тежест под реброто,болка в плешката,парене в стомаха и ,когато имах болка към панкреаса бях пак при Георгиев взех решение  и си оперирах жлъчката.Първо  Георгиев  и при мен реши с лекарства, но след 3 преглед ми препоръча операция.Когато отидох при хирурга Горанов в Пълмед  ме попита кой ми е препоръчал операция и аз казах др А.Георгиев  той каза,че му се доверява   на него и ми насочи ден за операция.Минаваш малко по-моя път,но дано да ти се размине и всичко е ок.
П.П-Първо бях при Калчев  в Каспела  и той ми каза да си оперирам жлъчката, защото  съм имала 2 камъка,след 2г при Христов  в Каспела-той ми каза,че ако продължават симптомите,тогава в болница  без конкретно операция и после Георгиев  ,който беше категоричен за операция.И тримата ми казаха,че имам 2 големи камъка и около тях някаква сянка,но след операцията  ми дадоха 20 камъка-2 големи,2 около 1см и 16 малки.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 10:13 от lavaca

# 418
[quote author резултати=Ън link=topic=1740244.msg49893388#msg49893388 date=1750911056]

Болката под дясното ребро е сигнал за жлъчка.Аз като бях 3 пъти при Георгиев  в рамките на 1 месец,той ми каза,че проблемите са 2 -един за възпаление на червата и друг-камъни в жлъчката.На 3 преглед ми каза да си опериам жлъчката .Това състояние продължи още 2 месеца-тежест под реброто,болка в плешката,парене в стомаха и ,когато имах болка към панкреаса бях пак при Георгиев взех решение  и си оперирах жлъчката.Първо  Георгиев  и при мен реши с лекарства, но след 3 преглед ми препоръча операция.Когато отидох при хирурга Горанов в Пълмед  ме попита кой ми е препоръчал операция и аз казах др А.Георгиев  той каза,че му се доверява   на него и ми насочи ден за операция.Минаваш малко по-моя път,но дано да ти се размине и всичко е ок.
П.П-Първо бях при Калчев  в Каспела  и той ми каза да си оперирам жлъчката, защото  съм имала 2 камъка,след 2г при Христов  в Каспела-той ми каза,че ако продължават симптомите,тогава в болница  без конкретно операция и после Георгиев  ,който беше категоричен за операция.И тримата ми казаха,че имам 2 големи камъка и около тях някаква сянка,но след операцията  ми дадоха 20 камъка-2 големи,2 около 1см и 16 малки.
[/quote]

На мен за първи път ми казват да оперирам жлъчката, досега всички съветваха да не бързам. Ще се консултирам и с други и ще се ориентирам към операция, ако трябва. В случая не е ясно още дали не е от камъчетата в бъбреците. Ще търся какво става.
Ти колко време след като те съветваха да махнеш жлъчката я оперира?

# 419
[quote author резултати=Ън link=topic=1740244.msg49893388#msg49893388 date=1750911056]

П.П-Първо бях при Калчев  в Каспела  и той ми каза да си оперирам жлъчката, защото  съм имала 2 камъка,след 2г при Христов  в Каспела-той ми каза,че ако продължават симптомите,тогава в болница  без конкретно операция и после Георгиев  ,който беше категоричен за операция.И тримата ми казаха,че имам 2 големи камъка и около тях някаква сянка,но след операцията  ми дадоха 20 камъка-2 големи,2 около 1см и 16 малки.

На мен за първи път ми казват да оперирам жлъчката, досега всички съветваха да не бързам. Ще се консултирам и с други и ще се ориентирам към операция, ако трябва. В случая не е ясно още дали не е от камъчетата в бъбреците. Ще търся какво става.
Ти колко време след като те съветваха да махнеш жлъчката я оперира?
[/quote]

Когато Калчев ми каза да я оперирам,аз нямах никакви симптоми но след 2г започнаха.Точно 3м.се лутах джипи,Христов,Георгиев  и се реших,защото  освен тежест,парене беше започнало да ми става лошо в даден момент без причина

Общи условия

Активация на акаунт