Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 511
  • 809
  •   1
Отговори
# 480
Трудно е за лечение, но май си зависи от конкретния случай.

# 481
Да, правила съм си тест и имам СИБО. Не съм решила къде ще го лекувам.
Може да почетете за Бетаин Хидрохлорид. Точно в тази тема четох за него. Ацидуфилус пробиотик подобрява сибото.
Мастикс, джинджифил пише, че го повлиявали.

Реално да се сдобиеш със СИБО не било толкова трудно. Диета без въглехидрати или силно елиминационна диета и си вече горд собственик на неправилно функциониращи тънки черва. А от това всичко вече се смарангясва.

Аз малко като рекламно лице на тоя Колидур, но след него и пробиотика ПроБиота10 нещата при мен са доста приемливи. Антибиотика е за черва и се надявам и на СИБО да е повлиял. Сега ще почна и тоя Бетаин Хидрохлорид.

Всеки хранителен терапевт се слага да лекува СИБО - та спокойно можете да се обърнете и към такъв. 

# 482
Пробвах веднъж Бетаин Хидрохлорид и бях пред повръщане. С голямо гадене ми се отрази поради някаква причина. Мастикс сега позлвам от месец. До сега не съм видяла ефект, но планувам да го ползвам поне още 2-3. Поне не усещам нещо гадно от него да ми е. На таблетки съм си взела. Сутрин на гладно пия по 2 (1000мг общо). Джинджифил си правя чай аз лично. Пия по 1 литър на ден (за целия ден). Забравила съм да отбележа че хеликобактер нямам. Всеки път ме проверяват при гастроскопията. Така че тя ми отпада.

# 483
Диета без въглехидрати или силно елиминационна диета и си вече горд собственик на неправилно функциониращи тънки черва.

Аз съм чела на доста места, че SIBO се появява именно при диета, богата на вредни въглехидрати, алкохол и т.н. Не виждам по какъв начин елиминационните режими биха могли да докарат SIBO.
Бактериите, причиняващи това състояние, не могат да се хранят с протеини, например.

# 484
Сибо ми се стори много сложно и скъпо изследване, някак.... Трудоемко. Как точно се прави, доколко е неприятно и напрягащо?

# 485
За мен не е било напрягащо. То, кое, всъщност, да е? Може би визираш диетата, която трябва да се проведе преди теста - тя е задължителна, няма как без нея.

# 486
Диета без въглехидрати или силно елиминационна диета и си вече горд собственик на неправилно функциониращи тънки черва.

Аз съм чела на доста места, че SIBO се появява именно при диета, богата на вредни въглехидрати, алкохол и т.н. Не виждам по какъв начин елиминационните режими биха могли да докарат SIBO.
Бактериите, причиняващи това състояние, не могат да се хранят с протеини, например.

В болница в ****, специалиста по хранене който ме консултира накрая след всички прегледи на корем и ямр,  ми разяснява много надълго от къде е проблема ми. Предупреди ме, че ако започна сега по някаква причина пак диета с ниски въглехидрати ще имам временно подобрение и след това сериозно влошаване на СИБО. Иска да пия няколко антибиотика почти последователно, после някакви прахчета, които щели да премахнат и добрите бактерии и за това трябва да приемам и специални добавки + колонотерапии и терапии с озон и заселване на микроорганизми в дебелото черво. Е те като го чух това с озона и казах "Край  - от оня край няма да поемам кислород и това е!" /а и застраховката ми не покрива подобно лечение/. Та сега си търся натуропат тук и малко по-меко да се лекувам.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 10:05 от the Дорис

# 487
За мен не е било напрягащо. То, кое, всъщност, да е? Може би визираш диетата, която трябва да се проведе преди теста - тя е задължителна, няма как без нея.
При скенер на корем и малък таз не се ли вижда този свръхбактериален разтеж. Може ли по- подробни обяснения за симптомите Ви при SBIO.

# 488
Четох за симптомите на СИБО, ами те са толкова общи и припокриващи се с такива на други диагнози...
Въобще, стомашно-чревните проблеми са такава тъмна Индия...

Като ги чета, някои ги имам, други ги нямам. Не ми е опция да правя скъпи тестове, за които трябва да пътувам до другия край на страната.

Но иначе и аз съм на мнението на Гърне относно въглехидратите. Почти винаги при такива оплаквания се препоръчва диета, бедна на въглехидрати, да се ограничи разтежа на бактериите.
Къде е истината, не знам.

Но това, което описва Дорис като метод за лечение, ми изправи косата.

# 489
Четох за симптомите на СИБО, ами те са толкова общи и припокриващи се с такива на други диагнози...
Въобще, стомашно-чревните проблеми са такава тъмна Индия...

Като ги чета, някои ги имам, други ги нямам. Не ми е опция да правя скъпи тестове, за които трябва да пътувам до другия край на страната.

Но иначе и аз съм на мнението на Гърне относно въглехидратите. Почти винаги при такива оплаквания се препоръчва диета, бедна на въглехидрати, да се ограничи разтежа на бактериите.
Къде е истината, не знам.

Но това, което описва Дорис като метод за лечение, ми изправи косата.
Ами аз така започвам да се оплитам СРЧ ли имам или СИБО. Значи газове и поддуване си имам, запек също,но не толкова силен както някои се оплакват. Примерно един ден се изходя малко , на другия ден не ходя и на третия се започва първо малки топчета, после моливчета и накрая става рядко(много се извинявам за неприличните обяснения).Най лошото при мен е ,че слад изпразването получавам спазми-свива ми се корема и стои така цял ден. Не ме боли , а ми стои свит сякаш въздух и храна не ми достига,. За всички гастро при които съм ходила имам хроничен колит или СРЧ. Преди две години бях във втора градска в София правих колоноскопия и много кръвни и микробиологични тестове, но не знам там дали са изследвали и за СИБО- нали знаете ,че като сте в болница докато не излезе и хистология не казват нищо , после отиваш и си взимаш епикризата и ако можеш си я разчиташ. Но заключението беше хроничен колит ,но все пак пих антибиотик за 10 дни заради възпаление на ректума. Правих и скенер на корем и беше всичко ок . Обаче аз съм все в коремен дискомфорт , а вече и в психически. Много дълъг пост стана .
Хубав ден на всички и най-много здраве!

# 490
Между другото това с колонотерапията /промиване на червото/, озона и заселването на бактерии го прави и др. Емилова в дебелариума. То не е някакво мъчение - лечение било Simple Smile

# 491
Между другото това с колонотерапията /промиване на червото/, озона и заселването на бактерии го прави и др. Емилова в дебелариума. То не е някакво мъчение - лечение било Simple Smile
Искате да кажете ,че като са ми правили колоноскопия са ми вкарали озон и са ми засели добри бактерии и не би трябвало до имам SBIO?

# 492
Не!
Моля правете разлика между колоноскопия и колонотерапия.
Колонотерапия е промиване на червото с вода в дълбочина, озона на следващи процедури и накрая разтвор с бактерии - доколкото разбрах.

СИБО е в тънките черва - няма как каквото и да ви правят на дебелото черво да стигне и лекува дългите тънки черва.

# 493
Не!
Моля правете разлика между колоноскопия и колонотерапия.
Колонотерапия е промиване на червото с вода в дълбочина, озона на следващи процедури и накрая разтвор с бактерии - доколкото разбрах.

СИБО е в тънките черва - няма как каквото и да ви правят на дебелото черво да стигне и лекува дългите тънки черва.
Благодаря,  разбрах!
Значи все пак е хубаво да направя дихателния тест за СИБО. чета ,че в клинка DETOX CENTER правят такъв за 100 лв.
Но и друго прочетох преди да ти сложат диагноза СРДЧ правят колоноскопия за отхвърляне на някои болести, после дихателния тест за СИБО и чак тогава казват ,че е СРДЧ примерно. Тук още на ехограф като те гледат казват много газове , раздуто черво , няма увредени органи и се започва с пробиотици и спазмолитици.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 11:36 от lbl

# 494
Ами ти в предния си пост каза, че във връзка с диагнозата ти СИБО са ти предложили тази колонотерапия, която засяга дебелото черво, а не тънките, където се развива СИБО.
Та и аз се пообърках.

Сега като ядеш въглехидрати не си ли добре?

Общи условия

Активация на акаунт