Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 395
  • 809
  •   2
Отговори
# 555
Здравейте, искам да попитам когато сте имали Ковид той обострял ли ви е СРДЧ?
По принцип лятото нямам кризи, те идват есен или пролет. Спазвам диета и не ям обострящи колита ми неща. Но юли месец за 2 седмици ме беше хванала диария, която от нищо не минаваше ( дори и от Лопедиум, налагало ми се е по 2-3 да пия, за да пътувам или просто да изляза), мина и сега от 1 седмица пак съм така. Сега обаче подозирам, че може да съм хванала нещо, защото при Ковид винаги ми се обострят хроничните - имам невралгия, щитовидна и синузит. Пусках изследвания на 16.08 ( по друг повод) ПКК, желязо, феритин, СУЕ, ЦРП, В12, вит Д, ТСХ , като всичко е в норма с изкл на ТСХ. Предполагам, че ако беше стомашен вирус, щеше да се отрази на ПКК?
  Странното е че и мъжа ми тази седмица има същите симптоми, като сме били последно на пътуване в Гърция юли месец, ама там всичко беше наред. А и да ни държи от юли до сега, това е много време. Изпражненията са ми кашави, жълтеникави, за разлика от периодите когато съм добре и са си с нормален цвят и след всяко хранене имам спазми/колики, които се облекчават за малко след изхождане. Спазвам диета, обаче каквото и да хапна, дори бисквита или хляб след всичко ме боли. Пия лактобацили, имам Фемофлор и микробиология, които са добре. Не знам вече какво да правя, не искам да излизам или да пътувам, защото ме е страх да не ме заболи корем.
Пия активен въглен, прополис, оцет, Лопедиум, когато ще излизам и нищо, от нищо не минава.
Има ли някакво чудо да ми предизвика запичане, че не се издържа вече?

# 556
и аз искам да попитам каква е разликата между болест на Крон и Пропускливи черва. Това на биопсия ли се определя дали е едното или другото ?

# 557
Здравейте! От както започнаха жегите, започнах да се подувам, със свръх образуване на газове и частична констипация (при мен има доста стрес от близо година). Паралелно с това започнаха да се появяват и болки от ляво под и отстрани реброто, които при сгъване, активност, или дефекация се усилват или отслабват, също и се местят отзад в гърба и по-ниско долу. Реших да отида на ехограф, и човека ме прегледа обстойно, но се оказа че всичко е ок, вижда само много газове. Усещам един дискомфорт в корема (отделителната система почти се нормализира от захлаждането), също и болката встрани и под реброто си остана, заедно с подуването, и къркорене. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем, и какво би могло да е?

# 558
Много неща биха могли да са - предимно безобидни. Със сигурност само с ехограф няма как да се разбере, за съжаление.

# 559
jomi, и аз имам точно такива местещи се болки, ту в ляво, ту дясно, ту гърба, ту ниско долу от газове, но пък иначе съм с диария, мен запек да ме хване ще е събитие по-голямо от кацането на Луната. Гледаха ме 6 доктори за един месец, много газове, раздразнен колит, внимавам какво ям и въпреки това пак от време на време се появяват тези досадни болки. За запек има сладко което се взима от бременни, може да попиташ в аптеките.

# 560
jomi, и аз имам точно такива местещи се болки, ту в ляво, ту дясно, ту гърба, ту ниско долу от газове, но пък иначе съм с диария, мен запек да ме хване ще е събитие по-голямо от кацането на Луната. Гледаха ме 6 доктори за един месец, много газове, раздразнен колит, внимавам какво ям и въпреки това пак от време на време се появяват тези досадни болки. За запек има сладко което се взима от бременни, може да попиташ в аптеките.
Направете си тестове за хранителни непоносимости.

# 561
  • Габрово
Здравейте! Преди време писах по темата, но сега пак искала да споделя моите проблеми. Март мвсец претърпях генекологична лапароскопска опрерация. След това ми започнаха проблемите с червата - разстройство,след това ходене по 4-5 пъти кашава изпражненения и постоянно чувство за недоизхоцдане. Ходих на няколко гастро специалисти почти 3 месеца. Правиха ми колоноскопия - и казаха СРЧ и не доказан колит. Правих си изследване калпротектин ,което е в нормата. От тогава все не съм добре - или имам запек или ходя кашаво и то по няколко пъти на деня. Чувството ,че ми се ходи постоянно до тоалетна не минава.
Вече не знам къде да ходя . Моля ако някой е имал такива проблеми да сподели как се  е справил
Благодаря

# 562
Тамън щях да питам като мина време не се ли оправи. Аз съм в същото положение, понеделник съм на колоноскопия. Не мога вече да издържам. Също има страшно подуване на червата. Явно след тези операции почват страшни проблеми с червата.

# 563
Здравейте! Преди време писах по темата, но сега пак искала да споделя моите проблеми. Март мвсец претърпях генекологична лапароскопска опрерация. След това ми започнаха проблемите с червата - разстройство,след това ходене по 4-5 пъти кашава изпражненения и постоянно чувство за недоизхоцдане. Ходих на няколко гастро специалисти почти 3 месеца. Правиха ми колоноскопия - и казаха СРЧ и не доказан колит. Правих си изследване калпротектин ,което е в нормата. От тогава все не съм добре - или имам запек или ходя кашаво и то по няколко пъти на деня. Чувството ,че ми се ходи постоянно до тоалетна не минава.
Вече не знам къде да ходя . Моля ако някой е имал такива проблеми да сподели как се  е справил
Благодаря

Не искам да звуча пораженчески, обаче не съм оптимист относно излекуване. Аз може би съм от хората с най- дълъг стаж с тия страдания. И мога да кажа, че едно от най-гадните проявления на колита или СРДЧ е, че симптомите се променят, това просто демобилизира болния. Докато свикнеш някак да се справяш с едно състояние, започва друго и пак наново търсиш лечение.
При мен започна с разстройство и болки всеки ден  - 10 години, после мина в редуване на разстройство и запек 5-6 години и от 1 година е това, което описваш - кашави изхождания по 2-3-4 пъти и вечно все имам чувството, че пак ще ходя, а след няколко дни се сменя със запек, подуване и тежест. Все нещо бълбука, пука вътре, все ме боли- ту отляво, ту дясно, около пъпа, чак до яйчниците. Рядко спя до 8 часа сутрин, вечно се будя в 4,5, 6 , щото ми е тежко или ме боли някъде. Вече съм махнала с ръка, нямам сили да се боря с това СРДЧ и постоянно съм вкъщи, почти живея в тоалетната. Целия ми ден се върти около това кога ще ходя и дали после ще ми олекне, или ще ме боли повече. Бях запланувала веднага в края на този месец да си правя колоноскопия ,че вече мина достатъчно време от операцията на жлъчката, но се случи нещастие с близък човек и сега нямам желание за нищо.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 16:15 от Ън

# 564
  • Габрово
mimi.7299 аз правих колоноскопия в края на април и казаха ,че всичко е ок
Вече взех да си мисля ,че нещо не са видели и се чудя какво да правя
Ти как се справяш? Аа вече тотално се изнервих и си мисля само лоши неща.Направо се побърквам. Няма ден , в който да съм добре - запек ,разстройство ,кашави изпражнения, това гадно чувство за недоизпразнено дебело черво и т.н. - това се редува .Платили сме за почивка в Турция и не знам какво да правя .
Някой друг има ли с такива оплаквания и може ли да сподели как се справя

# 565
  • На планетата земя
E, как да се справя, то няма полза ни от диети, ни от нищо. Мен ме държа година и повече и накрая затихна май от само се беси. Колоноскопия така и не направих от стах.

# 566
E, как да се справя, то няма полза ни от диети, ни от нищо. Мен ме държа година и повече и накрая затихна май от само се беси. Колоноскопия така и не направих от стах.
Така е никак не се справям, тегля мъки всеки ден. Вече съм свикнала да живея с дискомфорта...

# 567
  • Габрово
А пиете ли някакви хапчета? Аз днес отново съм с растройство

# 568
Аз пиех нексиум и дуспаталин, но без полза..
Днес пия прочистващото за колоноскопията.

# 569
  • Габрово
mimi.7299 всичко ще е наред утре
Пиши как е минало

Общи условия

Активация на акаунт