Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 27 547
  • 809
  •   1
Отговори
# 600
Какво ползвате за газовете?
Аз например снощи цяла вечер бях с газове, сутринта, като станах продължиха тук, таме и оригване.
Ходих до тоалетна, ама след половин час имах усещане, че пак ми се ходи. Ходих пак, ама с напъване. Газовете продължаваха и реших да пия един дегазин, то по - лошо стана. Подух се още повече, започнаха едни болки и стягане в корема, ходих още веднъж до тоалетна вече разстройство, после усещане все едно ми се ходи до тоалетна, на моменти все едно искам да пусна газ, ама не мога и съм надута, като гайда.
Минаха 3 часа, три фалшиви ходения до wc, един изпит лопедиум и още нямам пълно спокойствие на корема, има известно отпускане, ама пак не се чувствам окей. И с тези симптоми се налага и да работя ...

# 601
Какво ползвате за газовете?
Аз например снощи цяла вечер бях с газове, сутринта, като станах продължиха тук, таме и оригване.
Ходих до тоалетна, ама след половин час имах усещане, че пак ми се ходи. Ходих пак, ама с напъване. Газовете продължаваха и реших да пия един дегазин, то по - лошо стана. Подух се още повече, започнаха едни болки и стягане в корема, ходих още веднъж до тоалетна вече разстройство, после усещане все едно ми се ходи до тоалетна, на моменти все едно искам да пусна газ, ама не мога и съм надута, като гайда.
Минаха 3 часа, три фалшиви ходения до wc, един изпит лопедиум и още нямам пълно спокойствие на корема, има известно отпускане, ама пак не се чувствам окей. И с тези симптоми се налага и да работя ...
Ей така съм и аз . Ако взема нещо за газове се превръща в разтройство и после все до тоалетната, от там и лошите мисли, получавам спазми в корема. Няма край.

# 602
а какво ядохте вчера ?

# 603
а какво ядохте вчера ?
Сутринта  за закуска малко домашна питка, на обяд пилешка супа в столовата в работата,за вечеря пиле с картофи във вид на яхния без брашно и маслини. Без плодове и без зеленчуци .Две кафета в 8 и в 14 часа. Легнах си нормално в 11 часа , и се събудих в 4 часа с газове и така до сутринта. Последваха няколко изхождания и после дойдоха спазмите и така ще бъде до вечерта .

# 604
Аз, дори без да имам раздразнено черво, не бих / и не се / се хранила по описания начин.
Няма достатъчно фибри. А комбинацията месо с картофи, е опасна и то за вечеря.

# 605
Аз, дори без да имам раздразнено черво, не бих / и не се / се хранила по описания начин.
Благодаря за съвета. Аз си мислех , че фибрите ми правят газове и разтройство и затова ги избягвам.
Може и да сте прави за месото с картофи , за в бъдеще ще ги избягвам

# 606
Благодаря за съвета. Аз си мислех , че фибрите ми правят газове и разтройство и затова ги избягвам.

за фибрите - установихме с проба/грешка , че няма нужда от крайности,в никоя посока.
Освен това, има различни видове реакции на фибрите.
Има два основни вида – разтворими и неразтворими.
Моята дъщеря има слаба до никаква реакция на  разтворимите.

# 607

за фибрите - установихме с проба/грешка , че няма нужда от крайности,в никоя посока.
Освен това, има различни видове реакции на фибрите.
Има два основни вида – разтворими и неразтворими.
Моята дъщеря има слаба до никаква реакция на  разтворимите.
Ще се радвам и на други препоръки от Вас или друг участик. Може би бъркам в диетата. Вечер гледам яденето да ми е в течна форма и то остана или да е с ориз или да е с картофи или с фиде. Боб , леща грах, мляко, сирене съм изключила, пържено също.

# 608
Аз не пия кафе и избягвам чорба, супа, яхния. Веднъж на няколко месеца ям по една порция пилешка супа като ми се прияде много. Иначе при споменатата диета за деня и при мен би бил сходен ефект.

Повече за картофите:
Скрит текст:
Цитат
Картофите са зеленчуци, които не са с високо съдържание на калории, те осигуряват много ценни хранителни вещества на тялото. Разбира се, важно какво количество картофи ядем и с какво ги сервираме.

Картофите са най-богатият източник на нишесте, което реагира с животински протеин. В резултат на това процесът на ферментация в стомаха се ускорява. Това може да доведе до газове, тежест и храносмилателни проблеми. Такава комбинация затруднява смилането на храна, което е предпоставка за по-бързо напълняване.

Препоръчително е да не сервирате картофи в комбинация с тлъсти меса. Струва си да се откажете от използването на мазнини, когато приготвяте този зеленчук за ядене.
https://www.actualno.com/curious/nikoga-ne-kombinirajte-tezi-hra … news_1712371.html

# 609
  • София
Нищо не може да ферментира в стомаха, защото средата е крайно неподходяща за бактерии.
Картофите могат да ферментират по-нататък, но само ако не се усвоят от организма, а те са доста лесно смилаеми. В комбинация с тлъсто месо е много вероятно, но проблемът не е в картофите, а в другото. Но в картофите има т.нар. resistant starch, което е несмилаемо за организма и отива директно за бактериите, но в дебелото черво, не в стомаха. Счита се за пребиотик, т.е. полезно, както и фибрите. Но при СРЧ, знаете, не важат същите правила за полезно/вредно.
На кой ще му хрумне да яде тлъсто месо, ако има проблем с храносмилането?

# 610
ако има възпаление на червата и отиват към диария нещата махам глутен , млечни, сурови плодове зеленчуци, алкохол , сладко...
глутенът храни възпалението, поне 3 седмици се чисти
млечните подуват, правят слуз
количеството на храната трябва да е колкото шепа и по-начесто
мен и супите и бананът ми разбъркват корема, така че я карам само на сухо. Фибри не консумирам, защото ме подуват и пак дразнят

# 611
Нищо не може да ферментира в стомаха, защото средата е крайно неподходяща за бактерии.
Картофите могат да ферментират по-нататък, но само ако не се усвоят от организма, а те са доста лесно смилаеми. В комбинация с тлъсто месо е много вероятно, но проблемът не е в картофите, а в другото. Но в картофите има т.нар. resistant starch, което е несмилаемо за организма и отива директно за бактериите, но в дебелото черво, не в стомаха. Счита се за пребиотик, т.е. полезно, както и фибрите. Но при СРЧ, знаете, не важат същите правила за полезно/вредно.
На кой ще му хрумне да яде тлъсто месо, ако има проблем с храносмилането?
Както писах приемам всякакви съвети, може да сте прави да изключа и картофите, но месото ми беше бяло пилешко от гърди , сварено първо в мултикукър и после добавям картофи и моркови с олио и подправки.
За да имам подуване и газове най- вероятно греша аз в диетата си , но досега мислех , че това не са вредна храна , но явно греша. Благодаря. Не се сърдя , а събирам мнения и съвети.

# 612
  • София
За съжаление никой не може да даде съвети, защото още не е открито лечение.
Има два проблема. Първият е, дали наистина е СРЧ, т.е. правени ли са всички тестове, отговаря ли на римските критерии - обикновено не са правени, защото никой няма да прави сложни и скъпи тестове при липсващи сериозни симптоми.
Вторият е да се намери лечение, което е индивидуално, и на принципа проба-грешка.
И не забравяйте, че новата номенклатура поставя фокуса върху нервната система, а не върху храната и бактериите в червата. Т.е. имало е някакво нарушение, което е активирало автономната нервна система и имунната също, и така е станало мазалото. Което с течение на времето се задълбочава и се превръща в синдром.

Аз се справям най-добре с малки порции, изяждани за разтеглено време. Консистенцията е като яхния със залъци хляб. По-мокро или по-сухо ми е проблем. Количество около 180г максимум. Чакам 1.5 часа след последната хапка да минах миграционните вълни на тънкото черво и пак си похапвам, т.е на 3 часа ям. Закусвам със скир 150г с 30г мюсли, като преди това пия кафе с мляко. После ям други неща с подходяща консистенция и количество. Този начин на хранене го прочетох в една книга, нарича се пасяща диета.
Елиминирала съм млечни и глутен преди, но не открих разлика, така че си ги ям. Бобови и зелеви ми създават проблем, но аз ги ям рядко, така че е възможно просто да ми липсват ензими - ако започна да ги ям по-често, ензимите ще се върнат.

# 613
точно така, всичко е индивидуално- и режим и лечение
наред с храната, трябва да се изключват , доколкото е възможно, стресовите ситуации, тревогата, депресията
силови упражнения и коремни преси също приключват
тесни дрехи и притискащи колани също

# 614
За съжаление никой не може да даде съвети, защото още не е открито лечение.
Има два проблема. Първият е, дали наистина е СРЧ, т.е. правени ли са всички тестове, отговаря ли на римските критерии - обикновено не са правени, защото никой няма да прави сложни и скъпи тестове при липсващи сериозни симптоми.
Вторият е да се намери лечение, което е индивидуално, и на принципа проба-грешка.
И не забравяйте, че новата номенклатура поставя фокуса върху нервната система, а не върху храната и бактериите в червата. Т.е. имало е някакво нарушение, което е активирало автономната нервна система и имунната също, и така е станало мазалото. Което с течение на времето се задълбочава и се превръща в синдром.

Аз се справям най-добре с малки порции, изяждани за разтеглено време. Консистенцията е като яхния със залъци хляб. По-мокро или по-сухо ми е проблем. Количество около 180г максимум. Чакам 1.5 часа след последната хапка да минах миграционните вълни на тънкото черво и пак си похапвам, т.е на 3 часа ям. Закусвам със скир 150г с 30г мюсли, като преди това пия кафе с мляко. После ям други неща с подходяща консистенция и количество. Този начин на хранене го прочетох в една книга, нарича се пасяща диета.
Елиминирала съм млечни и глутен преди, но не открих разлика, така че си ги ям. Бобови и зелеви ми създават проблем, но аз ги ям рядко, така че е възможно просто да ми липсват ензими - ако започна да ги ям по-често, ензимите ще се върнат.
Дано скоро открият лек за този синдром , че докато открия какво ми пречи и какво ми понася , ще се побъркам.

Общи условия

Активация на акаунт