Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 22 727
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,
Имам въпрос относно месото. Извинявам се ако въпросът ми е глупав. Взела съм на плазмон, които са 80гр бурканче, а виждам, че на ден се дава по 20гр. Доколкото знам след отваряне е годно 24часа. Тоест трябва да хвърлям всеки път половин бурканче? А при редуване с жълтък трябва да изхвърлям 60гр.?  Може би бъркам грамажа за даване на месо, ясно е че първите дни ще започна с по няколко лъжички, но какво трябва да е съотношението със зеленчуците. Според педиатърката ни с 120гр зеленчукови пюре мога да заместя хранене, но той яде 180мл АМ и ми се вижда много малко. В момента яде 120-130 зеленчуково пюре и дохранвам с 60мл АМ.
Благодаря предварително.

Ще напиша как аз процедирах като не претендирам да е правилно. Просто мое си усещане и логика.

До 8-я месец го разделях на 3. Идваше по около 25 гр като така или иначе има малко фира по бурканчето и схемата ми беше следната:
Ден 1: 25 гр (в хладилника отделям за утре и другото замразявам)
Ден 2: 25 гр
Ден 3: жълтък
Ден 4: отварям нов буркан и пак 25 гр, отделям за утре и замразявам
Ден 5: 25 гр
Ден 6: жълтък
Ден 7: размразявам едната част с 25 гр
Ден 8: размразявам другата - 25 гр
Ден 9: жълтък
Ден 10: отначало

Като в началото на вкарване на трите бели меса (пуешко, заешко и пилешко) давах по-малко, но като нямаше реакция и всичко беше ок, следвах горната схема. Това е за Плазмон. Гербер са с по-голям процент месо и там може би трябва на 4.

След 8-я месец едно бурканче на Плазмон го разделям вече на две като схемата е същата, но вече не замразявам.

Вариант е и да взимаш готови с месо. Обаче някои пюрета със зеленчуци си ги правя аз и за това взимах заготовки.

Плазмон са ужасни на вкус иначе. Пробвайте с друга марка. Аз мислех и рибата да вкарам с тях, но май ще пропусна. Сигурно ще са още по-гадни. Риба май ще вкарам с готови пюрета (не заготовки) на BabyBio и Simple Comme.

Колко яде? Яде, колкото и мляко. Т.е. ако яде 160 мл мляко, давате 100/120/140 гр пюре и дохранвате с 60/40/20 мл мляко.
Аз не бързах да заместя хранене докато не вкарах месата и не стигнат до 1/2 жълтък. Смятам, че само със зеленчуци няма пълноценно хранене. И не разбирам защо всички бързат да заместят хранене само със зеленчуците. Сега съм на глутенова каша с плод и умишлено не правя цялото количество, което яде, за да има едни 30/40 мл да й дам мляко.
Предстои да вкарам закуска и като добавя масло/сирене/извара, ще я заместя бързо. Кашата не дава никаква хранителна стойност и там смятам да си додавам мляко. Та плана ми стига до тук 🤣

Петя, аз за грамажите месо следвах това инфо:

И точно, защото и аз го изчислявах около 24/25 гр, реших да давам от него разделени на 3. Цяло е много. Нооо всеки си преценя, както се казва. За мен за Плазмон 6-8 м разделено на 3, 8-12 м - по половин.
Да много е цяло за 80+80 наистина, аз смесвах 80+130 и ставаше 210 като не го давах цялото.
Ваня, защо не слагаш АМ направо в кашата, а си усложняваш живота? Grinning

# 106
Мииии права си 🤣 Сложно си го правя.

За грамажите - аз правя точно, колкото трябва да изяде. Хвърляла съм два пъти пюре, защото твърдо отказваше. Пуешкото изобщо не го харесваше, ама вече свикна 😃 Та 210 не съм давала никога. Абе при мен е точно всичко до трохичката 😃

# 107

За грамажите - аз правя точно, колкото трябва да изяде. Хвърляла съм два пъти пюре, защото твърдо отказваше. Пуешкото изобщо не го харесваше, ама вече свикна 😃 Та 210 не съм давала никога. Абе при мен е точно всичко до трохичката 😃
И аз не дадох 210, но имах 1 пюре на плазмон още, а малката не ги харесва и го употреби цялото дадох колкото трябваше, а остатъка на кучето и приключих с Плазмона. Скоро бях дала някакво тяхно пюре за 7 или 8+, доооста по-големи парчета имаше от на Гербер пюретата. То беше 200гр. съответно ми остана малко, което щях да давам на кучето, но излявах малко и като се върнах 20-те грама "пюре" бяха се превърнали в чорба...
Кашата я правя с АМ и плодово пюре. Но съм взела Био овесени ядки, елда някаква и Ръж да почна да й правя домашни. Обаче ръж-а е на зрънца с люспичките си. Трябва ли освен да го кисна и да го беля някак си? Май направо да го хвърлям, ако трябва 😁.

# 108
Никаква идея нямам как се приготвя ръж. Елдата я накисни от вечерта.

# 109
Ръжта я въведох с:
-ръжени ядки-варени и пасирани
и
-препечено на слаб градус във фурната ръжено брашно, от което впоследствие варях каша и смесвах с плод.
И до ден днешен една от сутрешните закуски на детето  е ръжени ядки с масло и сирене (вече не пасирани, разбира се).

И аз не дадох 210, но имах 1 пюре на плазмон още, а малката не ги харесва и го употреби цялото дадох колкото трябваше, а остатъка на кучето и приключих с Плазмона. Скоро бях дала някакво тяхно пюре за 7 или 8+, доооста по-големи парчета имаше от на Гербер пюретата. То беше 200гр. съответно ми остана малко, което щях да давам на кучето, но излявах малко и като се върнах 20-те грама "пюре" бяха се превърнали в чорба...
Кашата я правя с АМ и плодово пюре. Но съм взела Био овесени ядки, елда някаква и Ръж да почна да й правя домашни. Обаче ръж-а е на зрънца с люспичките си. Трябва ли освен да го кисна и да го беля някак си? Май направо да го хвърлям, ако трябва 😁.

# 110
Много благодаря за изчерпателните отговори. 🌷Не знаех, че мога да замразявам. И аз не мога да разбера защо се бърза да се замести хранене само със зеленчук и това е съвет от лекар, но ние отдавна не я слушаме. 😀

# 111
И аз не слушам педиатъра си. Говореше ми за сокчета от 3-я месец. Съгласяваш се в кабинета и после правиш каквото искаш.
Аз всичко замразявам. Дори и елда. После нямаше гаден вкус. Само банана почернява при размразяване. Авокадото е добре. Мислех, че и то ще почернее. Единствено замразявам веднага, а не нещо, което е престояло ден в хладилника.

# 112
И аз трябваше да търся ръжени ядки. Това нещо как да го приготвям според вас?
Иначе елдата я намерих и на ядки тях дали трябва да ги кисна, сякаш не.

# 113
След въведени тиква и морков( последно въведен) , какво бихте препоръчали да е следващото? Карфиол и броколи, кога според вас е добре да се въведат ?
Извинявайте, ако вече са коментирани въпросите ми .
Аз лично въведох броколи, сладък картов, пъщарнак.

# 114
Мами, днес сътворих гаф. По грешка съм взела АМ 1, а беба е на 8++. И да го продам, пак ще съм на голяма загуба, а и я стане я не. Върнах се в магазина веднага, но не можело да го сменя. Купих и двойка съответно. 🤷 Това, ако не успея да го продам мога ли да го давам, че 50+лв дадох, няма да го хвърля. 🫣 Голям съм идиот...

# 115
  • Варна
Може да видиш хранителните стойности, проценти и да сравниш съотношенията на двете кутии и така да прецениш. Ако се доближават може да ги смесваш половина от единицата и половина от двойката. Или направо попитай педиатъра.

# 116
Мами, днес сътворих гаф. По грешка съм взела АМ 1, а беба е на 8++. И да го продам, пак ще съм на голяма загуба, а и я стане я не. Върнах се в магазина веднага, но не можело да го сменя. Купих и двойка съответно. 🤷 Това, ако не успея да го продам мога ли да го давам, че 50+лв дадох, няма да го хвърля. 🫣 Голям съм идиот...
Ако забъркваш каши без мляко може да слагаш от млякото единичка

# 117

АМ 1 е напълно подходящо до годинка, даже е препоръчително. Единствената причина да съществува АМ 2 е защото в много страни рекламата на АМ за до 6 месеца е забранена, та фирмите са измислили АМ 2 за след 6 месеца, което да изглежда почти по същия начин и да могат да рекламират. АМ 2 е с по-малко регулации и има повече захар от АМ 1. Няма абсолютно никаква нужда от АМ 2 по което и да е време. Спокойно може да си изкарате с АМ 1 до годината и после направо да минете на краве мляко. Всички останали АМ за различни възрасти не са необходими за децата от медицинска гледна точка и само служат да изкарват пари за производителите на АМ и да са сладки на децата с многото захар.

# 118
Пак погледнах кутията, дори на самата кутия има таблица за до след 10 месец... Но състава е леко различен, предполагам не е чак такъв проблем, ама все пак се ядосах и на себе си и на магазина, че не ми я смениха. Всъщност сега си обяснявам, защо всички реклами на АМ, които виждам са на двойката.

# 119
Според мен си го ползвай. Чак толкова за една кутия. Ако искаш давай на едното хранене от 2-ка, на следващо с мляко 1-ца. Или пък смесвай.

Общи условия

Активация на акаунт