Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 22 664
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
Момичета, кога въведохте прясно мляко?

# 91
Момичета, кога въведохте прясно мляко?
Ние тъкмо въведохме киселото на 10 месеца. Прясното е по-тежко и мисля на 1 годинка да го въведем. За сега си пие адаптирано мляко сутрин и вечер.

# 92
И според мен прясното е поне след годинка. Някои в печиво дават по-рано май.

# 93
На годинка и три е юнака Hug

# 94
Аз въведох прясно мляко с печиво след 1 г. До ден днешен обаче-1г.9 м. не съм дала да пие само прясно мляко. Все още имаме едно АМ 170 мл. сутрин в 5ч00. Не го е отказала и се буди за него, макар да е въведена вечеря отдавна.

На годинка и три е юнака Hug

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 23:11 от bubastet

# 95
Аз сега си погледнах едни записки и там пише - прясно мляко след годинката в печива и кремове, а за пиене - след 2 г.

# 96
След годинката е добре АМ да се замени с прясно мляко, ако детето не се кърми. АМ след годинката е излишно и даже не е препоръчително, особено това уж за след годинка - в него има много повече захар отколкото в прясното мляко

# 97
Здравейте,
Имам въпрос относно месото. Извинявам се ако въпросът ми е глупав. Взела съм на плазмон, които са 80гр бурканче, а виждам, че на ден се дава по 20гр. Доколкото знам след отваряне е годно 24часа. Тоест трябва да хвърлям всеки път половин бурканче? А при редуване с жълтък трябва да изхвърлям 60гр.?  Може би бъркам грамажа за даване на месо, ясно е че първите дни ще започна с по няколко лъжички, но какво трябва да е съотношението със зеленчуците. Според педиатърката ни с 120гр зеленчукови пюре мога да заместя хранене, но той яде 180мл АМ и ми се вижда много малко. В момента яде 120-130 зеленчуково пюре и дохранвам с 60мл АМ.
Благодаря предварително.

# 98
Здравейте,
Имам въпрос относно месото. Извинявам се ако въпросът ми е глупав. Взела съм на плазмон, които са 80гр бурканче, а виждам, че на ден се дава по 20гр. Доколкото знам след отваряне е годно 24часа. Тоест трябва да хвърлям всеки път половин бурканче? А при редуване с жълтък трябва да изхвърлям 60гр.?  Може би бъркам грамажа за даване на месо, ясно е че първите дни ще започна с по няколко лъжички, но какво трябва да е съотношението със зеленчуците. Според педиатърката ни с 120гр зеленчукови пюре мога да заместя хранене, но той яде 180мл АМ и ми се вижда много малко. В момента яде 120-130 зеленчуково пюре и дохранвам с 60мл АМ.
Благодаря предварително.
Да, след 24 часа вече не се хапва. Можеш да си купиш местно пюре с зеленчуци и така ще изяжда по едно пюре без да се изхвърля. Аз така правих.

# 99
Знаете ли английски? Ако да, препоръчвам solid starts - трябва регистрация, но е безплатна. Препоръчвам приложението им за базата данни за храните.

https://solidstarts.com/feeding-schedules/#tbreastfeedingondemandschedules

Ето тази статия е за кърменето специално.
Много благодаря!

# 100
След въведени тиква и морков( последно въведен) , какво бихте препоръчали да е следващото? Карфиол и броколи, кога според вас е добре да се въведат ?
Извинявайте, ако вече са коментирани въпросите ми .

# 101
Аз замразявам във фризера във формички за лед месото, което остане. А се е случвало и да дам два последователни дни месо, постен ден, два дни жълтък. Може и някои да го сметнат за грешно, всеки сам си преценя, аз не го намирам за нещо кой знае какво.
Бурканчетата с месо на плазмон, гербер и пр са с определен процент съдържание на месо. Ако е 50% месо, останалото е вода и оризово/царевично брашно, в едно бурканче от 80гр, има 40гр месо, демек го давате на две хранения, не на четири.

# 102
  • Варна
Аз въведох пащърнак, тиквичка, сладък картоф и след това карфиол и броколи. Но не мисля, че ще е проблем ако искате да си ги въведете.

# 103
Здравейте,
Благодаря предварително.

Плазмонските пюрета са 80гр., но съдържанието на месо в тях е около 24гр. (30%) Може да даваш цялото + 80-100гр. зеленчуково. Аз първите 2 пъти дадох по половинка. После цяло, но не се хареса особено.

# 104
Здравейте,
Благодаря предварително.

Ще напиша как аз процедирах като не претендирам да е правилно. Просто мое си усещане и логика.

До 8-я месец го разделях на 3. Идваше по около 25 гр като така или иначе има малко фира по бурканчето и схемата ми беше следната:
Ден 1: 25 гр (в хладилника отделям за утре и другото замразявам)
Ден 2: 25 гр
Ден 3: жълтък
Ден 4: отварям нов буркан и пак 25 гр, отделям за утре и замразявам
Ден 5: 25 гр
Ден 6: жълтък
Ден 7: размразявам едната част с 25 гр
Ден 8: размразявам другата - 25 гр
Ден 9: жълтък
Ден 10: отначало

Като в началото на вкарване на трите бели меса (пуешко, заешко и пилешко) давах по-малко, но като нямаше реакция и всичко беше ок, следвах горната схема. Това е за Плазмон. Гербер са с по-голям процент месо и там може би трябва на 4.

След 8-я месец едно бурканче на Плазмон го разделям вече на две като схемата е същата, но вече не замразявам.

Вариант е и да взимаш готови с месо. Обаче някои пюрета със зеленчуци си ги правя аз и за това взимах заготовки.

Плазмон са ужасни на вкус иначе. Пробвайте с друга марка. Аз мислех и рибата да вкарам с тях, но май ще пропусна. Сигурно ще са още по-гадни. Риба май ще вкарам с готови пюрета (не заготовки) на BabyBio и Simple Comme.

Колко яде? Яде, колкото и мляко. Т.е. ако яде 160 мл мляко, давате 100/120/140 гр пюре и дохранвате с 60/40/20 мл мляко.
Аз не бързах да заместя хранене докато не вкарах месата и не стигнат до 1/2 жълтък. Смятам, че само със зеленчуци няма пълноценно хранене. И не разбирам защо всички бързат да заместят хранене само със зеленчуците. Сега съм на глутенова каша с плод и умишлено не правя цялото количество, което яде, за да има едни 30/40 мл да й дам мляко.
Предстои да вкарам закуска и като добавя масло/сирене/извара, ще я заместя бързо. Кашата не дава никаква хранителна стойност и там смятам да си додавам мляко. Та плана ми стига до тук 🤣

Петя, аз за грамажите месо следвах това инфо:

И точно, защото и аз го изчислявах около 24/25 гр, реших да давам от него разделени на 3. Цяло е много. Нооо всеки си преценя, както се казва. За мен за Плазмон 6-8 м разделено на 3, 8-12 м - по половин.

Общи условия

Активация на акаунт