Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 22 651
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
Моето бебе много обича млечната каша на Хип с елда - за мен лично е вкусна, но все пак е с мляко. Пише, че е 4+. Като сложа и 2-3 лъжички плодово пюре става много приятна на вкус.

# 76
Здравейте!
Много съм объркана или просто ме е страх, та се надявам да получа тук съвети.
Днес започнах захранване (5м. С готово пюре) с тиква 2 лъжици, хареса се дори искаше още😃

Първият въпрос ми е до колко дни ще мога да дам цялото бурканче от 80гр ?
Вторият въпрос: следващият зеленчук отново ли да бъде еднокомпонентен или да взема двукомпонентно пюре- включващо тиква?

Гледах схемата на хип, но се замислих дали не е добре да въведа еднокомпонентни пюрета в началото напр. 2/3 седмици и после да взимам готови комбинирани?
Много съм объркана😃
И друго се сетих намирали ли сте готово пюре само от картоф?
Благодаря ви и извинявайте за дългия пост!

# 77
Здравейте,
Пюре само от картоф има на Слънчо.
Преди съм намирала в ДМ, но сега не съм сигурна къде има.

https://slantcho.com/produkt/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B … D1%82%D0%BE%D1%84

Бих въвеждала един по един различните зеленчуци или плодове, за да се установи ако има непоносимост от нещо, а и за детето да не е нещо стресово.

Отворено пюре може да се съхранява в хладилник до 24 часа. Ако дадете днес на обяд, ще можете и утре и после хвърляте.
Успех!

# 78
Здравейте,
Пюре само от картоф има на Слънчо.
Преди съм намирала в ДМ, но сега не съм сигурна къде има.

https://slantcho.com/produkt/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B … D1%82%D0%BE%D1%84

Бих въвеждала един по един различните зеленчуци или плодове, за да се установи ако има непоносимост от нещо, а и за детето да не е нещо стресово.

Отворено пюре може да се съхранява в хладилник до 24 часа. Ако дадете днес на обяд, ще можете и утре и после хвърляте.
Успех!
Благодаря ви!
Да знам че може да се съхранява в хладилник до 24часа, но кога горе дол достигате дозата от цяло пюре(80гр.)? Не искам да замествам още от сега цяло хранене, защото лично за мен е абсурдно.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 10:21 от Gerimal

# 79
Здравейте!
Много съм объркана или просто ме е страх, та се надявам да получа тук съвети.
Днес започнах захранване (5м. С готово пюре) с тиква 2 лъжици, хареса се дори искаше още😃

Първият въпрос ми е до колко дни ще мога да дам цялото бурканче от 80гр ?
Вторият въпрос: следващият зеленчук отново ли да бъде еднокомпонентен или да взема двукомпонентно пюре- включващо тиква?

Гледах схемата на хип, но се замислих дали не е добре да въведа еднокомпонентни пюрета в началото напр. 2/3 седмици и после да взимам готови комбинирани?
Много съм объркана😃
И друго се сетих намирали ли сте готово пюре само от картоф?
Благодаря ви и извинявайте за дългия пост!
1. Аз въвеждах пюретата за 4 дни - 20 гр., 40 гр., 60 гр. и четвърти ден 80 гр. ( Цяло бурканче).
2. По-добре започни с едно компонентните - тиква, морков, пащърнак и т.н. и след това започни комбинациите.
3. Има само картов на Слънчо, но е ужасен. Дори и бебето не го иска. Ако държиш на картов може сама да си направиш. Иначе има сладък картов.

# 80
Зависи си от детето. Виждам, че на 7-я ден съм стигнала 100 грама. Имам записки. Не знам дали е правилно. Сега ми се вижда много бързо 😃

КартоФ, стоИ.
Без лошо чувства, но все пак и децата ще научим на това 🩷

# 81
Здравейте,
Необходимо ли е да добавям някакъв вид мазнина в пюрето- рапично олио,  зехтин, пречистено масло? Малкия е на 5месеца и половина, имаме въведени 4-5 зеленчука и нямаме заместено хранене.

# 82
Здравейте,
Необходимо ли е да добавям някакъв вид мазнина в пюрето- рапично олио,  зехтин, пречистено масло? Малкия е на 5месеца и половина, имаме въведени 4-5 зеленчука и нямаме заместено хранене.
Не, още е рано. В някакъв момент педиатъръ ще ви каже да въвеждате масло.

# 83
  • до най-прекрасния мъж
Аз дадох зехтин по някое време, но не е било в началото със сигурност. По отношение на количеството, зависи от детето. Аз увеличавах количеството с по две лъжички на ден. Доста време задържах на 120-130 гр, за да въведа месата и жълтъка. Само със зеленчуци няма пълноценно хранене и си дохранвах с АМ.
В началото давах еднокомпонентни пюрета, които аз си смесвах, като напредна захранването. Но исках да опита всеки зеленчук първо чист, после си го смесвах с вече предлаган и правех комбинации от по 2-3-4 пюрета.

# 84
И аз дълго време задържах на 120/130/140 гр. Някои много бързат да заместят хранене. Абсолютно грешно ми се вижда това, когато не са вкарани месо и жълтък. Като минах всички меса и задържах на 1/2 жълтък, тогава заместих обяда. Поради същата причина сега не замествам кашата следобед. Оставям да й дам едни 30/40 мл мляко.

Трябва да включа мисля закуска вече (на 8.5 е). Но кое е удачно да започна да заменям? Закуската или това ядене към 17/18 часа?
Тя яде по следния начин:
-08:00 мляко (обаче няколко дни започна да го измества в 07:00)
-11:00 зеленчук с месо или жълтък, но заради ранното ставане този обяд става към 10:30 (не е ли рано за обяд?)
-14:00 каша с плод
-17:00/18:00 мляко (дали не е добре тук да вкарам ново ядене?)
-20:30/21:00 мляко и сън

# 85
Ваня, доколкото знам, по-добре да започнеш със закуската, защото, ако вкарваш нови неща(сирене например) да имаш време през деня да проследиш има ли някаква реакция.
Аз бих оставила първото и последното мляко и обяда бих изместила в 14, а кашата към 17-18.

# 86
  • до най-прекрасния мъж
Нека останат сутрешното и вечерното мляко преди сън. Дай закуската към 10.30, обяда към 14, СЗ 17-18 ч. С течение на времето, като дойде време да даваш вечеря, ще дръпнеш с едно хранене напред и ще ти отпадне сутрешното мляко. Постепенно, когато детето е готово, ще откаже и млякото преди сън. Аз така процедирах и всичко стана с лекота. Сутрин, като станеше дъщеря ми, искаше мляко сега и веднага. Нямаше опция да чака закуска.

# 87
Да, то това е другото, което ме притеснява. Че няма как да изчака да направя закуската. Не се буди нощем да яде и сутринта е звяр.
Благодаря. Така ще направя.

# 88
Здравейте! В подраздела за кърмене не видях къде да попитам, затова ще питам тук, ако позволите.
Детето ми има закуска, обяд и следобедна закуска, като го кърмя около час преди тях и също така преди вечерен сън, общо четири кърмения. Не пие много вода, защото не пие от шише и не е имал биберон.
Бихте ли ми дали идея кога/колко време след следобедната да включа вечеря и каква да бъде тя?
Бих искала да отбия, живи и здрави, малко след като навърши годинка. Но ето тук идва и друго чудене - дали ще поема достатъчно течности, кое кърмене да махна първо и кое последно…
Храня го с пюрета, той хвърля храната, ако му дам храна за ядене с ръце.
В чужбина сме и педиатърът не дава много насоки за захранването.

# 89
Знаете ли английски? Ако да, препоръчвам solid starts - трябва регистрация, но е безплатна. Препоръчвам приложението им за базата данни за храните.

https://solidstarts.com/feeding-schedules/#tbreastfeedingondemandschedules

Ето тази статия е за кърменето специално.

Общи условия

Активация на акаунт