Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 403
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
Да, това е така за яйцето. Сигурно няма да чакам годинката и ще дам белтък и като цяло цяло яйце по-рано. Просто аз нещо се бавя с новите неща като цяло. Иначе новите препоръки са да се вкарват по-рано алергените, когато бебетата нямат още изградена имунна система и съответно няма да получат реакция от тези храни. Като се пропусне този прозорец, шанса за алергии е доста по-голям.

# 166
  • Варна
Не може да се дава жълтък и месо в един и същи ден, т. к. са протеини. И всяко хранене казват, че трябва да съдържа протеин, мазнини и въглехидрат.
Факт, че българските препоръки се различават от тези в чужбина.

# 167
А, млякото, което приема на другите хранения също е протеин. Сирене/извара и те са протеин.

# 168
Здравейте
От скоро започнахме захранване, бебето е на 4+++ и към момента имам въведени два зеленчука.
По препоръка на педито ми каза че е добре до около 10я ден да имам заместено хранене с пюре. Тоест като бебо яде по 160/170 гр мляко да изяжда около 160 гр.пюре.
Но прочитайки вашите коментари съм доста скептично настроена, като нямам вкаран жълтък и месо все още.
Редно ли е да му замествам изцяло хранене с тиква с картоф например за обяд.
Отделно че днес изяде 110 гр. Пюре и още 30 грама мляко си изпи.

# 169
Не. За мен е рано да заместваш толкова рано цяло хранене. Ще му спреш млякото, което му дава всичко за един гол зеленчук? Аз заместих обяда като вкарах жълтъка и месото. До тогава си дохранвах с мляко.

# 170
  • Варна
Логиката е всяко едно хранене  през деня да съдържа протеин. Дали ще бъде мляко, месо или риба, яйце, сирене, извара, кисело мляко  или зеленчуков протеин - като леща или друго е въпрос на съчетания. И понеже в дните без месо или риба за да не се дава само зеленчуково пюре се добавя  яйце.

# 171
А за колко дни въвеждахте нова храна.
И винаги ли еднокомпонентни пюрета давахте.
Тоест той след 4 дена прави 5 месеца.
Мога ли да му давам един основно въведен зеленчук и нов въвеждащ заедно.
И като цяло има ли максимален гр.който може да изяде, за да го и дохранвам с АМ, понеже, той ако му дам и 150гр пюре ще ги изяде
А в момента яде на хранене по 150гр.

# 172
А за колко дни въвеждахте нова храна.
И винаги ли еднокомпонентни пюрета давахте.
Тоест той след 4 дена прави 5 месеца.
Мога ли да му давам един основно въведен зеленчук и нов въвеждащ заедно.
И като цяло има ли максимален гр.който може да изяде, за да го и дохранвам с АМ, понеже, той ако му дам и 150гр пюре ще ги изяде
А в момента яде на хранене по 150гр.
В началото давах 2 дни тиква, на третия тиква + морков. Смесвах ги аз от еднокомпоненти за да съм сигурна в съотношението. Но ако захранваш и ти с купешки, скоро така или иначе ще даваш двукомпонентно, защото чиста тиквичка няма да намериш. Първо въведох пащърнак, после пащърнак с картоф, че да стигна до картоф с тиквичка.
Аз заради протеина отначало слагах по една лъжица АМ в самото пюре, когато заместих храненето. Но можеш и да даваш едно бурканче, те са или 80 или 125/130гр. и да дохранваш с мляко 2 или 1 лъжички. Когато въведеш и жълтък или месо, което въведеш първо, ако си изяжда цяла порция не е нужно да дохранваш с мляко.

# 173
Здравейте, отново!
Може би въпроса ми се повтаря, но 😃 въвела съм тиква, морков, пащърнак, картоф, тиквичка и сладък картоф, остава ми да въведа броколи.
Въпроса ми е : пропускам ли още някои зеленчук, като бебето е на 5+++ месеца.
Нямам все още заместено обедно хранене, а и не бързам. На този етап предпочитам на обяд да има и пюре и мляко.

Следващите ми въпроси са:
Кога да започна въвеждането на плодове, според вас?
В каква последователност да бъдат?
Кога е подходящо да въведа и каша ?
Не ми се иска да е оризова поне на този етап, защото бебо още от раждането не се изхожда редовно.

# 174
Карфиол, бял морков, зелен грах може да добавиш.
Кашите месец след старта на захранването. Аз добавих веднага плодове два дни след първата каша. Започни тогава с царевична. Тя е разхлабваща. Щом има проблем с изхождане - ябълка, круша, синя слива ще се отразят добре.

# 175
Аз предложих плод около седмица след захранването. Давах круша, слива, круша със слива, ябълка.
Кашата от елда също е подходяща при запек.
За ябълката не съм сигурна дали е разхлабваща. По разни таблици я дават запичаща, но предполагам, че може и да е индивидуално.
Бебка като се запече, давам броколи с десерт круша или сливи или комбинация от двете и оправяме положението.
Скрит текст:

# 176
Мисля, че ябълката като варена е разхлабваща, а ако е печена, е запичаща. Но може и да бъркам.

# 177
Благодаря ви, момичета!
VaniaК сега погледнах, че еднокомпонентно пюре само от зелен грах няма, а в комбинация.
Ти самостоятелно ли си го въвела или в комбинация с друг зеленчук.

# 178
Има. На BabyBio.

# 179
Аз въведох комбинираното - зелен грах с тиквички и броколи. Щом си въвела тиквички и броколи(или там каквато комбинация е) можеш и с комбинирано.

Общи условия

Активация на акаунт