Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 317
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Само да уточня, че аз съм слагала зеленчуково пюре, ако има значение. Плодовете са само към кашата или просто самостоятелно. Млякото също е доста сладко. Всъщност сладкият вкус се предпочита от бебетата навсякъде по света.

# 481
Може и така да е, но може би зависи и от плодовете. Банани, круши, пъпеш, грозде например са сладички и си вдигат захарта. На мен само един банан ми вдигаше захарта над нормата. Диетата ми беше с до 3 не сладки плодове на ден и то в комбинация с протеин.
Иначе да, отклонихме се от темата малко

Прекаляване с плодове (цели плодове) няма как да стане и те не допринасят за ГД. Има изследвания, че даже хора с диабет могат да си ядат колкото искат плодове и проблем няма. Те помагат и за изхождането. Аз давам плод с всяко хранене и малката с кеф го яде. Но това да се дава плод изобщо не е същото като това да се слага плод във водата.

Между другото, неща като агаве, кленов сироп и тн са си пак захар, та не са алтернатива на захарта въобще, а просто са захар с допълнителен вкус.

Всички бебета се раждат с предпочитание към сладкото - кърмата е доста сладка - 7% захари, а в кравето мляко например са само 4.5%. Нормално е да се харесва сладкото. Сега въпросът е дали ще възпитаме предпочитание към прекалена сладост, че и очакване водата да има вкус и сладост.

# 482
Ясно е, че през соца, като е нямало адаптирано мляко особено налично и кърмата на майката спре, се е давало кисело мляко като алтернатива. Така и захранването доста често е почвало с брашно и вода малко след навършване на 4 месеца. Да, вероятно повечето хора, захранени така, са живи и здрави, но това не означава непременно, че трябва така да се прави и днес, след като е доказано, че и двете неща не са особено подходящи за кърмачета, а и има алтернативи. Медицината се развива, стари неща се отричат. Още по-назад във времето, когато жена е имала несъответствие с резус фактора на бебето си и кърмата й е била буквално отровна за него, са хранили кърмачето с козе мляко. Което отново не го прави подходяща алтернатива на кърмата в днешно време - просто, като няма друг вариант, това са правили. Отново определено не значи, че е ок в 21 век да си храниш детето с козе мляко, вместо кърма/адаптирано мляко.

По тази линия, подсладена вода, било тя със захар (това мисля, че повечето хора го осъзнават, че е вредно, въпреки че най-вероятно така им е била давана водата, когато са били кърмачета по препоръка на педиатър) или с плод, не е ок. От една страна защото бебето много трудно ще свикне с нормалния вкус на водата, а от друга страна, защото плодът е полезен само когато е цял, т.е. има фибри. Разбирам, че много бебета отказват вода, но не е необходимо да се овкусява, само и само да я пият. Все някога пропиват, някои рано, други - късно. Винаги съм твърдяла е продължавам да твърдя, че бг педиатрите са си останали със знанията от 80-те, а новите педиатри ги обучават същите стари "светила".

# 483
Захар е тотално противопоказно да се дава на дете, преди навършване на 4 години, след това не че е препоръчително, но няма да е такава вредата, като сега. Сол също, само че солта беше мисля до около 2 години.
Честно казано, не мисля че има майки, които ще захранват бебета с храни, в които има захар и сол, но знае ли човек.

Аз захранването си го карам по мой си начин - почнахме с тиква, после морков, който тотално отказа, повърна. Реших да продължим с плод, за да не си прави асоциация, че с лъжица се дават гадни неща. Дадох круша, после банан, паралелно вкярах и една каша на Hipp с грис, която е без глутен и захар, нещо като първата каша та бебето, след 4ти месец може да се дава. После вкарах банан, обожава го, разбира се. Вчера вкарахме пащърнак. Мръщи му се върти началото, но днес изяде 1/2 бурканче.
Иначе имах доброто намерение всичко аз да си го правя, но тотално отказва домашни пюрета и взимам готови. Бананът само аз си го направих. Мисля следващото да е картоф, може с пащърнака да го вкарам, искам да свикне да яде и зеленчуци, не само сладко, иначе най-лесното е да смеся с банан и всичко така мога да вкарам. След картофа ще вкарам пъпеш, после тиквичка, броколи, ябълка, манго, слива може и спанак и след това вече месото, жълтък, още някой зеленчук и каша и вече в края на 7ми месец глутен.
Иначе взех една бибка, в която може да се слагат парченца плодове и зеленчуци и така да си смуче, без опасност да се задави. На парчета не мисля да давам прези 9ти, че и 10ти месец. Особено след задавянето с вода какви проблеми ни направи, пък не с парчета цели. Абсурд. Аз май споменах и че нашата педиатърка има смъртен случай на задавено дете с добре сварен морков. Дето се казва - няма възрастен човек, който не може да дъвче, ще се научи. За водата също не ми е зор да пие чиста, не съм фанатик, важно е че пие - дали с чай, с плод или друго, даже така е по-полезна. Като казвам плод, нямам предвид сок, а парченца плод, сложени във водата. Аз обожавам така и всеки ден така пия. Иначе няма да се сетя.
Вие докъде сте със захранването? Иначе, ние правим 6 месеца на 10.02. До края на другия месец искам да съм вкарала пилешко, заешко, телешко и жълтък. После вече ще му правя разни нещица аз, евентуално може да не са баш на чисто пюре, а леко намачкани, но в никакъв случай на парчета

# 484
Аз до средата на 7ми месец бях вкарала вече всичко - месо, глутен, алергени, подправки. Без мед - него след 1г и прясно мляко, него пак около годината. Не пасирах, само мачках с вилица, но аз давах и парчета по ЗВБ.
От 10ти месец беше на детска кухня. В началото не я ядеше, не й харесваше, но аз продължавах да давам по няколко лъжици.
Когато ядеше пюрета - давах и домашни, и готови на различни марки.
Лично аз държах и продължавам да държа, детето да опитва различни вкусове и консистенции. Има си периоди, в които отказва едно нещо, след време почва да го яде, а спира друго и така.

# 485
Ние днес правиме 6 месеца. Хапна вече в този ред картоф, пащърнак, тиквички, морков, елда, утре ще му дам сладък картоф, после тиква и може би други плодове. Моркови между другото и той нещо не харесва, не знам дали не е защото не мога добре да ги пасирам , макар че пащърнака си го хапваше като го мачках само с вилица и през цедка, те пак остават малки парченца.
Слагам аз и по няколоко капки био зехтин

Иначе има рецепти за домашни пюрета със сол и захар, та вероятно има и деца така захранени.

# 486
КРР, като те влече, давай си му вода с плод, но далеч не твърди, че така е полезна.
Солта е след 1 г. И е задължително да се включи. В умерени количества. Знам за случай, в който умишлено не са давали сол на дете и това му е докарало проблеми с бъбреците. Солта не е вредна. Вредна е като се прекалява. Захарта е вредна и тя не носи никакви ползи, ако се консумира.

# 487
Аз до средата на 7ми месец бях вкарала вече всичко - месо, глутен, алергени, подправки. Без мед - него след 1г и прясно мляко, него пак около годината. Не пасирах, само мачках с вилица, но аз давах и парчета по ЗВБ.
От 10ти месец беше на детска кухня. В началото не я ядеше, не й харесваше, но аз продължавах да давам по няколко лъжици.
Когато ядеше пюрета - давах и домашни, и готови на различни марки.
Лично аз държах и продължавам да държа, детето да опитва различни вкусове и консистенции. Има си периоди, в които отказва едно нещо, след време почва да го яде, а спира друго и така.

Много правилно. Аз затова не съм се отказала и от моркова, въпреки че тотално не го харесва. Нито от домашните пюрета. Ще предлагам по-натам пак. Но искам да опитва различни вкусове, понеже често ме съветват - което най-много харесва, смесваш другите неща с него и така даваш. Аз не съм ок с това, искам да свикне с всичко. Естествено, че ще има храни, които не обича, но то всички сме така.
ИнЯн, а елдата хареса ли я? На мен са ми много безвкусни Grin Аз също си мислех да слагам зехтин, по принцип може хубав екстра върджин или има и на разните марки детски такива. Трябва да проуча. А вашите деца в столче ли ги храните и седят ли вече добре? Че моят син в столчето леко клюмва настрани, но той мой и на 8 месеца да започне да сяда, обаче до 7мия вече трябва да се дава месо, защото се изчерпва желязото от бременността и стават анемични.
Солта е вредна за децата, заради натрия и ще им претовари бъбреците, техните бъбреци още не могат да обработват големите количества натрий в солта. Също може и да им вдига кръвното. Не давайте сол на бебетата. След година може, но много малко количество. А как се повреждат бъбреците, като не се дава сол? Все пак в млякото, особено АМ има сол, както и в самите зеленчуци има натрий естествен, т.е. бебето си получава необходимия натрий. Защо свързват проблема с бъбреците с това, че не е давана допълнителна сол? А защо водата с плод да не е полезна? По какъв начин вреди?

# 488
За солта да вметна само, Келтска сол мисля да му давам, такава ние хапваме тук-таме, че е скъпичка, но се води по-полезна. Ще я проуча още, има време

# 489
АМ не се дава след година, а кърмата след година не е основната храна. Натрият е необходим за правилното функциониране на тялото като цяло. Като цяло няма кой знае какви доказателства, че абсолютно никаква сол не трябва преди годината, това е съвет за всеки случай. Аз смятам към 11 месец да почна да давам редовно от нашата храна

# 490
КРР елдата я хареса, но като че ли го запече, имаше едно пластелиново ако, оправи се още същия ден де. Иначе четох и така правя, кисна я 12 часа във вода и после я варя. Реших да е елда, че ориз ще го запече, ама ей го е. Тези дни пак ще дам и ще видя как ще се отрази.
Зехтин био екстра Върджин взех, не е специално детски, но може  иаз да проуча още хах Седи в столчето вече без проблем, само някой път като отвори уста за лъжичката и напред се накланя и още малко и ще забие нос в таблата хаха

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 19:43 от InYan238

# 491
Овесът не запича, може с това да пробвате

# 492
Случая на дете с проблеми с бъбреците, говорим за дете на 3/4 години, на което до тогава не му е давана никаква сол. За бебета е ясно. Приемат естествена сол от месата. След годинката се добавя в умерени количества.

# 493
ИнЯн, а ти му правиш с натурална елда ли? Аз мислех да взема на Hipp и да смеся с банан, като цяло там всички безглутенови каши. Иначе това с грис, което е и на моят син не му се отразява добре, стават му газове и после акито е едно с особен мирис, като на загнило. Те кашите реално като следобедна закуска ли се даваха или май закуска?

# 494
За следобедна. Закуската се заменя по-натам.

Общи условия

Активация на акаунт