Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 242
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
Педиатрите масово казват едно и също на всички пациенти за захранването, не знам защо си мислите, че си нагласят препоръките според детето. И каква е тази схема с месо от 7 месец? В solid starts ясно си казват, че с месо може да се почне още в началото и имат специални статии за храните, богати на желязо и колко са важни те. За всяка храна в базата им данни пише дали е богата на желязо или не. Изобщо не подценяват този аспект, напротив.

Живея в САЩ, с какво точно ми дрогират бебето не ми е ясно. Може ли уточнение.

И какво значи длаи ще оставим бебето да реши? То насила няма как да му се вкара храна

# 541
KPP, не знам за какво сляпо вярване на чужбината видяхте - Вие прочетохте ли какво написахме дотук и за какви брутални изцепки иде реч? Да оставим приложенията - говорим за препоръки на СЗО в общия случай. Проучванията на хора в Изтока показват съвсем други неща, все пак са и друга раса, нашите хранителни навици и културни особености нямат много общо с тях, предвид че живеем и на различни континенти, та не знам какво трябва да взаимстваме от тях. Също нямам идея за какво дрогиране говорите, парацетамолът е и болкоуспокояващо, може да се дава в много крайни случаи на бебета и не виждам проблем с това?

Никой не беше обсъждал нещо за ЗВБ при обсъждането на пропуските на ЛЛ, но то Ви вади очите и постоянно го коментирате. ЗВБ е просто метод, нищо повече, не е панацея. Много хора комбинирахме и двата подхода. Моето бебе нямаше търпение да почне човешка храна, както и бебетата на други покрай мен. В моя много конкретен случай почти се самоотби от кърма, а и пие вода с кеф, наближава годинката. Всичко е до дете, родителят решава как, с какво и колко да го храни, но детето решава дали иска да поеме яденето или не.

# 542
Мами, с извинение измествам насоката на разговора за малко.
Малчо е с температура и повърна днес. Док каза да го следим и да изчакам няколко часа без да повръща и тогава да му дам нещо от тези: каша/сухар/крекери/храни богати на нишесте. Хубаво, ще му дам каша после, но за утре какво? Някоя мама има ли с предложение за какво да му сготвя за закуска, обяд и вечеря, че да не го натоваря? Той колкото иска ще яде, ясно, сега наблягаме на хидратацията. Благодаря Ви предварително!

# 543
В общия случай, при повръщане, много внимателно се дава по няколко лъжички храна, която не дразни стомаха. Както е предложил лекарят: нещо с нишесте, например пюре от картофи без подправки и мазнини; варен бял ориз, отново без подправки, банан, супа Моро (версията, която е само от моркови, без подправките) със сухар. Не е особено разнообразен изборът от храни за тези случаи така или иначе.

# 544
Аз като съм с разстроен стомах или стомашен вирус, ям варени картофи, сирене и сухари. Може и ориз и чисто пилешко филе. За 3-4 дни така и после започвам леко захранване. Така бих си хранила и детето. И някакво чайче и пробиотик за чревната флора.

По горната тема само уточнявам единствено за дрогирането в САЩ - нямам предвид конспиративна теория, тип - пръскат въздуха и храната, а изписването на супер силни лекарства като цяло, вкл.и на деца, които в България се дават със зелена рецепта и то в крайни случаи. Също и изписването на АД и успокоителни (вкл.и на деца и бебета (леки успокоителни съм била свидетел как изписват)), почти за всичко. Отделно, в Уолмарт свободно се продават сиропи за кашлица и таблетки за лечение на хрема, които съдържат кодеин. Аз лично се дрогирах така, без да разбера, защото си мислех, че техните сиропи са като нашите и пих двойна доза. После, като усетих, че нещо не е наред и видях какво съдържа. Тези продукти се купуват свободно от деца. А да не споменавам и качеството на храната. Да има и хубава храна, но като цяло- САЩ не се слави, пону в моите очи, с хора в цветущо психическо и физическо здраве и добри навици на живот. За парецетамола - него го изписват за всичко, дори и за гинекологични проблеми, т.е. - изобщо не те лекуват адекватно. Не съм споменавала нищо за изтока. Там нещата стоят по съвсем друг начин. Идеята ми е - имаме си супер здравеопазване и добри специалисти и понякога е добре да се възползваме от това, вместо да си мислим, че нещо, казано от специалисти в по-напреднали държави, е чиста монета, само защото е казано от тях. А захранване да се започва с месо...хич не искам и да коментирам какви биха били вредите от това. Неслучайно се започва с основни зеленчуци и плодове, които са лесно смилаеми и поносими от организма. То направо с манджата от тавата да почваме и да се знае по тази логика.

# 545
Ми за 9 месеца освен един антибиотик като имаше отит, друго не са му изписвали на бебето. Даже докторът вика, че може парацетамол, но обикновено не се налага. И гинекологът не ми е изписвал парацетамол и той.

# 546
Изчакай да порасне още малко и ще видиш какво изписват

# 547
Аз с едно съм съгласна с КРР, нещо което и аз си мисля и заради което не се доверявам особено на американските педиатри е именно това, че американците определено не се славят с цветущо здраве, психическо и физическо. И съм с едно на ум. Както и към педиатърката и към всеки лекар, който посетя. И как човек да им вярва на сляпо..щеше да е прекрасно, но най -пресният ми пример е заради болки в китките и палеца - де кервен, ортопед след едноминутен преглед ме прати на операция. Направих втора консултация с доцент, който беше на мнение че операция е супер крайно и ненужно, изписа ортези и физиотерапия. Точат касата на наш гръб. Та така, за съжаление често и с педиатрите е такава работата. Но ще се доверя за плодовете, няма на дам сурови преди да съм захранила със сготвени такива. По-щадящо е за коремчето.
Като цяло трябва много внимателно да подбираме информацията, която четем, както и лекарите, на които се доверямаме.

# 548
Какво означава "американците не се славят с цветущо здраве" - това са над 300 млн души, вие ги сложихте всички под един знаменател. Всъщност като навсякъде - има хора, които се грижат за здравето си и такива, които не го правят - има предостатъчно достъпна хубава храна, много повече от храната в България, имат доста по-развита медицина и лекарите им не дрънчат подкупи за Добър ден и т.н.
В България понеже сме с много качествено здравеопазване, сме с най-ниска продължителност на живота в ЕС, с най-лоша профилактика и най-много болнични легла на глава от населението, за да се източва здравната каса. А, да, и лекари и медицински персонал работи за смешни пари на фона на директорите на болници, забъркани с всякакви схеми с фалшиви операции и поддържка на правилната партия.

Извинявам се за оффтопика, но наистина не виждам как може да се отричат очеизвадни неща. И аз в Бг плащам всичко на частно, за да имам достъп до нормално здравно обслужване, ама сто пъти предпочитам да имам здравна застраховка, която обслужва само мен и моето семейство, вместо да наливам осигуровки в общата хазна, които отиват по незнайни пътища.

# 549
Не знам защо го приемате така лично, споделям мнение, в спорове не влизам. До колкото съм запозната, регламентите относно качеството на храната в ЕС са доста по-строги. Няма да забравя една статия която четох за прясното мляко.. Продължителността на живот тук и там няма голяма разлика междудругото. На мен ми е все едно, аз си чета и си вземам решенията, не приемам лично, когато някой говори за нашето здравеопазване, защото дори и пример дадох по-горе, та наясно съм и за съжаление мога да споделя още куп примери от личен опит..

А месо не бих дала в никакъв случай в началото на захранването. Доста по-трудно свилаема храна е.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 10:21 от InYan238

# 550
Аз с едно съм съгласна с КРР, нещо което и аз си мисля и заради което не се доверявам особено на американските педиатри е именно това, че американците определено не се славят с цветущо здраве, психическо и физическо. И съм с едно на ум. Както и към педиатърката и към всеки лекар, който посетя. И как човек да им вярва на сляпо..щеше да е прекрасно, но най -пресният ми пример е заради болки в китките и палеца - де кервен, ортопед след едноминутен преглед ме прати на операция. Направих втора консултация с доцент, който беше на мнение че операция е супер крайно и ненужно, изписа ортези и физиотерапия. Точат касата на наш гръб. Та така, за съжаление често и с педиатрите е такава работата. Но ще се доверя за плодовете, няма на дам сурови преди да съм захранила със сготвени такива. По-щадящо е за коремчето.
Като цяло трябва много внимателно да подбираме информацията, която четем, както и лекарите, на които се доверямаме.
То затова си харесваш с годините педиатри, различни специалности, на които имаш доверие и водиш само при тях. Аз засега съм намерила добър УНГ, пулмолог и нашата педиатърка. Могя да дам мнение за педиатрите във Вита 2 в София, че са ужас. Те са американски стил точно. Изписват супер тежки лекарства, за почти никакъв проблем, за да може да се върнеш за "проследяване". Питаш - е,добре като не е толкова сериозно, защото това лекарство- за да не стане сериозно...
Месо в началото на захранването е най-върховната тъпотия, която съм чувала.

Аз имам особено мнение за американците, от няколко години живот там, съм останала потресена. А живеех в един от богатите им щати

# 551
Ами сигурно някои го правят. В някои страни започват и с цяло яйце. Някои с риба. Зависи какви са вкусовите предпочитания и културните им разбирания.
Аз съм доволна от Правителствена болница. Там рядко изписват антибиотик. Повечето се застраховат, за да им е мирна главата и ги наблъскат с АБ.

# 552
В София има недостиг на педиатри, почваш да търсиш такъв още преди да родиш. Така че хич не става въпрос за възможност за проучване и избор, обикаляш и където има възможност и се съгласят да запишат детето.
Да, има частни практики с пакети за определен брой посещения, но повечето не поставят ваксини и т.н. И да не се лъжем - цените не са никак ниски, което автоматично не ги прави масово достъпни.

# 553
Благодаря сърдечно за предложенията!
Детето обаче не иска нито ориз, нито картоф - опитах… но и по принцип не обича варени картофи.
Ще пробвам с бульон от варени картоф, морков, малко лук и тиквичка. Те нали не би трябвало да дразнят стомаха? Даже мисля да пасирам всичко без лука и моркова, те само да овкусят “супата”…

# 554
Тиквичката и лука са разхлабващи.
Педиатри наистина липсват в София и се молиш някой да те вземе. Намерих такъв горе долу близо до вкъщи. Не ми се меси. Дава съвети, аз го слушам избирателно. Бие й ваксините. Да ми дава болнични, когато се върна на работа и се налага. Смятам да й направя и допълнително здравно, защото до сега за няколко прегледа в почивни дни и то щях да си избия инвестицията.

Общи условия

Активация на акаунт