Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 289
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
Подкрепям slanchogledka^. Аз също след 8-мия месец дадох алергените. Единствено следвах редът на въвеждане да е: глутен, яйце, риба, кисело мляко, ядки, но нищо повече. В България в ранния соц майчинството е било 6 месеца и са бързали да захранят децата отрано, съответно е трябвало да внимават с алергените и оттам идват повечето измислици. Включително заместването на нощното кърмене с вода.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 14:46 от leah_ve

# 526
Аз не спазвам тези правила, не виждам защо да не може по-рано. Ползвам solid starts и там казват, че риба може след 6 месеца
И аз ползвах сайта и се водех от съветите там.
Изобщо българските педиатри са с доста остарели знания - не всички, но повечето. Не четат съвременна литература, не ходят по конференции и т.н. Четох учебник по акушерство в частта грижа за децато от новородени до 1г, който е актуален и сега в обучението - моя позната акушерка ми го даде, та там нещата са от 70-те и 80-те години. И по линия на хранене, и по линия на сън.
Първият педиатър на детето беше мъж - супер приятен човек, хем с опит, хем четящ и той беше с доста съвременна информация. Но сегашната е.... абе ходя само при необходимост, викам Да, да и не се обяснявам.

# 527
Аз от нашата съм доволна пък, хем е от соц поколението. Даде ми доста добра схема на захранване, съвременна. Реално е до края на 7мия месец, като дотогава сме вкарали зеленчуци, плодове, яйце, пилешко, патешко, телешко, заешко и глутен. После каза, че ще ми даде друга схема за след 8мия месец, когато малко по малко се започва с по-големи парченца,риба и кисело мляко. Честно казано, аз предпочитам да се доверявам на лекар, особено и след задавянето ни с вода и проблемът, който се отвори след това - стана ларингоспазъм и в едното дробче имаше попаднала течност, добре че не разви аспирационна пневмония. И то с чиста вода. Честно казано, аз не обичам да бързам за такива неща, щом педиатърът казва, че е ок. Все пак лекар, с 30-годишен стаж и хиляди случаи минали му предложих очите, по-добре познава човешкия и детския организъм от мен или някакви приложения.
Но че има неадекватни педиатри, има. Обаче те са такива защото не им се занимава, а не защото са некомпетентни.

# 528
Новите препоръки за захранване не са базирани на приложения, а на много различни проучвания. Почти в цял свят захранват с мляко, риба, глутен още от 6ти месец. Има много литература по въпроса, и в интернет има достатъчно информация защо се вкарват рано алергени. Живеем толкова дълго благодарение на модерната медицина - и поне аз смятам да и се доверявам. Масово докторите в България не се информират, следват си учебниците от едно време. Но едно време се е умирало на 40-50 от в момента вече лечими състояния. Естествено , всяка майка се надява на най-доброто за детето си и сама решава.

# 529
Е, solid starts е направено от педиатри, не от някакви си там. Но не е някакъв проблем и да се следва и някоя друга схема, просто на мен всички тия правила ми идват в повече.

Интересно ми е как толкова хора дават заешко. Аз заешко съм яла 2-3 пъти в живота си, не че има нещо лошо в него де. Не виждам защо е толкова важно да се въведе, като не е месо, което често се консумира от повечето семейства. Или пък вие редовно си го ядете?

# 530
KPP, никой не отрича, че Вашият лекар е адекватен. Просто личният опит и този на младите майки в обкръжението ми е, че масово педиатрите не са наясно със захранването през първите години на детето. Докато още кърмих изключително, са ми задавали въпроса (не ЛЛ, друг педиатър) колко мл кърма поема бебето. За ей такива глупави въпроси говорим.

Аз да споделя, че ЛЛ е върл противник на броколите и авокадото - бебето нямало нужда от тях, не били български зарзавати 🤣 Бананът и кивито обаче са ок, няма проблем, те са традиционни български плодове 😁

# 531
Е, това за броколите и авокадото ме разби. То броколите са реално същият вид като обикновеното зеле, просто модификация. Но е едно и също растение.

# 532
Ай ся и да знаят кое растение от кое семейство е 🤣🤣🤣 Те други по-важни неща не знаят… 🤣
Иначе много семейства в България консумират заешко. В детската кухня всяка седмица има заешко. Не го намирам за странно. Иначе няма смисъл да се вкарва нещо, което детето няма после да го яде. Авокадо обичаме вкъщи и винаги има в хладилника. Банан с авокадо - топ следобедна закуска. Бързо за приготвяне.

# 533
Не знам, аз все попадам на и все ми разправят за педиатри, които:
- не признават кърмата, могат да дават съвети само при хранене с АМ;
- не разглеждат различните плодове, зеленчуци, мазнини, млечни продукти и меса като източници на конкретни хранителни вещества, а директно отсичат с ей такива изцепки, като горната;
- наумили са си някакви килограми, които детето трябва да тежи, за да му сложат някаква ваксина, и бавят слагането на жизненоважни ваксини само заради това тяхно измислено изискване;

Да не говорим как прегледът е само теглене, мерене, гледане дали гърлото е зачервено и толкова. Нито се задават въпроси относно психическото и физическото развитие, нито се проверяват по някакъв начин, нищо. Даже веднъж питах личната кой специалист следи развитието на детето, тросна ми се, че била тя, все едно я обидих. А аз не бях наясно дали е тя или трябва да ходя на педиатър специалист... Въобще, само се моля детето ми да не боледува и да няма развитийни проблеми, че ще е много страшно

# 534
Вие за педиатри и за ЛЛ говорите, аз като казах на гастроентероложката, че още не съм почнала и скоро ще почвам захранването(когато беше на 5++), лекарката каза "ми какво чакаш, закъсняваш, до месец трябва да имате заместено хранене"...
Не отидох повече при нея.

# 535
KPP, никой не отрича, че Вашият лекар е адекватен. Просто личният опит и този на младите майки в обкръжението ми е, че масово педиатрите не са наясно със захранването през първите години на детето. Докато още кърмих изключително, са ми задавали въпроса (не ЛЛ, друг педиатър) колко мл кърма поема бебето. За ей такива глупави въпроси говорим.

Аз да споделя, че ЛЛ е върл противник на броколите и авокадото - бебето нямало нужда от тях, не били български зарзавати 🤣 Бананът и кивито обаче са ок, няма проблем, те са традиционни български плодове 😁

Аз изобщо не съм слушала нашата педиатърка относно захранването. Бях я попитала какво мисли за ЗВБ и тя ми се тросна, че било "интернет сензация" и да не я занимавам с глупости Sweat Smile Иначе за ваксини и административните неща ми върши чудесна работа, просто с времето се научих да не я приемам особено насериозно.

Иначе кивито си вирее чудесно в България, просто по соц време не са толерирали отглеждането на разнообразни култури. Както впрочем и аспержито, зеленчук, който е почти напълно непознат на бълграската трапеза, а виреее прекрасно у нас. И е отглеждан преди режима, ама на братушките им бил прекалено "буржоазен".

# 536
Нашия педиатър й следи развитието. На всяка консултация мереше глава, гърди, освен ръст и тегло. Опипваше всеки път фонтанелата. Питаше дали следи с поглед мен или баща си, дали го разпознава вече (като беше по-малка). Обаче за захранването - гола вода. Викаше ми, че от 3/4 месец вече мога да давам сокчета 🤣 Казах само: да, добре.

# 537
Това със заместването на хранене го решава бебето. Първите 2 месеца съм дохранвала час след твърдата храна, детето си беше гладно и не усвояваше всичко. Как така доктор ще ми каже кога бебето иска да яде/пие вода. И то всеки път по едно и също количество и време - да не са роботи!

# 538
Аз не съм много съгласна с нещата, които сте описали. Първо, защото приложението може да е изготвено от педиатри, обаче всичко това е препоръка. А и това е просто приложение. Я някой педиатър го е гледал, я не. Всяко бебе си има свой педиатър, който спрямо неговите показатели казва какво трябва и какво не. Отделно, педиатрите имат години опит и са виждали всякакви случаи. Другото е че по новите препоръки, захранването започва от 6тия месец, месо се вкарва чак към 7ми. Децата започват да губят желязо към 6тия месец и ако не се започне с месо тогава, ще се стигне до анемия. Същото важи и за ЗВБ. То бебето може да реши, че няма нищо да яде и че няма да си замени храненето до първата година и само мляко ще пие. Колкото хора с бебета на нашата възраст познавам, толкова бебетата си отказват пюрета и друга храна и си искат само млякото. Ако го оставиш то да реши - анемия в кърпа вързана. Не казвам да насилваш детето да яде, но си има методи храненето до е забавно, но и да се храни наистина детето, а не да си играе с храната и да дохранваш с мляко, пък на него да му пада хемоглобина и желязото.
Ние, типично по нашенски, си плюем лекарите, обаче, да ви кажа, живяла съм и в САЩ, и в Англия, и в Италия. По-добри специалисти от нашите лекарите няма. В САЩ дрогират децата от бебета, в Европа изписват парецетамол за всичко. Така че, то хубаво съвременни препоръки и изследвания, но те идват основно от Запада. Аз лично винаги съм с едно наум.
В крайна сметка, всеки сам преценява как да си отглежда детето, но не вярвайте сляпо на "чужбината" Simple Smile Винаги всичко трябва да се проверява и анализира.

Ние иначе започваме месото от другата седмица, каквото сме въвели, въвели, че хемоглобинът и желязото са ниски. Мисля да взема месо от домашница и вече ще го давам с пресни зеленчуци, а не готови пюрета. Но, ето пак пример - ако се водя от СЗО и другите организации - още не трябва да съм започнала захранване, пък какво говорим за месо, а то детето вече е леко анемично.

# 539
Разбира се, че всеки решава за детето си - затова е ролята на родителя, да взема решения от позицията на възрастен.

Честно казано, ако няма някакви крайности, което рядко се среща, не виждам какво толкова има да се вторачва човек дали ще захрани от 5ти или 6ти месец, тази или другата седмица ще вкара глутен/месо и точно колко грама ще изяде днес детето. Захранването е просто един от периодите, който трае няколко месеца, минава и отминава и идва ред на нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт