Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 183
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Аз пък точно рибата от детската кухня не давам. Готвят някаква брутално гадна тилапия, която лично на мен ми мирише на блато.
Може би в частните кухни предлагат друг тип риба, но за държавната съм твърдо не.

Аз взимам частна и е ок на мирис, има и парченца. От Септември сме на държавна и ще видя там как е храната.

# 586
Давала съм дотук лаврак, ципура, пъстърва, хек, треска и сьомга. Взимала съм винаги изчистени филета, че не ми се занимава да чистя цяла риба. Правя ги на фурна с марината от малко подправки, зехтин и изстискан лимон. Давам рибата много добре наситнена и проверена за костици с кафяв ориз и зеленчуци или с киноа и зеленчуци. Давам с виличка, като и помагам на дъщеря ми да се храни и сама с нея. Не бих рискувала да й давам да хваща и яде цели парчета от рибата; макар и да е изчистено филето, винаги се намира някоя костица.

# 587
Видях и аз състава на Plasmon, заешкото е 30%, другото е нишесте...
Не ми се иска месо да давам от пюре. Пиле поръчахме от Домашница, от ферма Амброзия. Пасищно е и казват, че се отглежда изцяло натурално. Пробвахме го и наистина има вкус на домашна кокошка. Имали са и заешко месо, обаче нещо са загубили връзка с фермата. Имат заешко в буркани, казаха че майки го взимат и обезсоляват и така дават, то някак не знам, не е моето. Та си търся ферма за заешко месо, ако някой има идея. Телешко имаме от свеки, риба ще взимаме от Домашница - имат от един манастир, която си я отглеждат монасите.

# 588
А не ви ли притеснява наличието на нисшесте в състава на пюрето, защото и аз гледах Plasmon и това ме отказа.

KPP, купих готово заешко пюре на PLASMON. Скъпи са, но аз го бях взела на промоция. Благодаря ти за съветите по-горе. И аз днес пуснах малко тв, докато малката яде, но не е от това яденето. Ако не харесва пюрето не яде и това е 100 процента хаха

# 589
Заготовки без нишесте не съм намерила. Единствено е да си правите месото сами. На 6-8 м месото трябва да е 20 гр.
Иначе после и в кухнята слагат оризово и царевично нишесте. Повечето майки започват кашите с оризова, което си е същото.

# 590
Нишестето не е чак толкова страшно, стига да не е единствената храна на бебето. KPP, ако не можете да намерите заешко във вида, в който искате, тогава само него може да давате на пюре. Заготовките на Плазмон с меса не са лоши, но самостоятелно дадени не са вкусни. Може да ги смесите с някакво Ваше постно ястие и така да го въведете.

# 591
КРР, гледам че имат в домашница заешко без сол, в буркан е,  но все пак вариант, аз поне от там ще взема, не виждам друга опция за сега

# 592
Е, то заготовка не се дава само тя. Винаги се смесва с нещо друго. Но факт, че е гадно на мирис.

# 593
Мама е лекар и каза, че на бебета и малки деца никога не се дава месо от буркан, защото може да има наличие на ботулинов токсин, което може да е фатално за детето. Не я питах защо може да има ботулинов токсин, но е лекар от 30 години, който се занимава освен всичко със затваряне на месо в буркани.

Това тотално ме отказа, дори и процентът да е 0,0 нещо, няма да рискувам.

Намерих тази ферма https://fermagurmazovo.com/product/цял-заек/. Близо е до София или ще отидем.на място или ще питам как ги доставят и ако имах хладилник, направо ще поръчам онлайн

# 594
Еха, не бях чувала. Ще имам предвид. И по- скоро не бих взела в буркан значи

# 595
И аз не знаех, случайно и споменах, като говорихме и тя каза: Не, не в никакъв случай.

Звъннах на тази ферма и човекът ми направи добро впечатление. Каза че можем и на място да вземем, може и да доставят, като доставят в хладилни камери. Ако искаме на място, да звъннем в петък, за да ни заколи заек и в събота ще го вземем. Имат и петлета и яйца пресни. Петлетата не са бройлери и трябва да си се вари, но какво по-хубаво от това. Май май от там ще взимаме ние заешко, пилешко и яйца. Имат и пъдпъдъци.

# 596
Гурмазово не  е никак далеч, на мен тука даже ми е супер близо. Супер. Златна си! 😄

# 597
Ще припадна 🤣 Хиляди деца са изхранени с пюрета от буркани, никога не съм чула такова нещо. Може би става въпрос за домашно затворено месо. В меда има ботулинов токсин и не се препоръчва за бебета, но за месо, за първи път чувам 😀 По принцип това, че майка ти е лекар, не значи, че информацията й е вярна. Чували сме какви ли не абсурди от лекари. Не мисля, че тук има право. Щеше да се знае, ако има нещо вярно. Изчетох доста теми назад, различни статии, взех си книгата на Маги Пашова - никъде не се споменава за такова нещо. Или майка ти не е разбрала добре, или ти. С това не агитирам храненето с готови пюрета. Напротив, няма по-хубаво от домашната храна с хубави зеленчуци и месо, но не плашете другите майки, на които им предстои захранване и без значение причината, са избрали захранване с купешки пюрета.

# 598
Вярно е за ботулиновия токсин в бурканите, проверете в интернет - има информация.

# 599
Всякакви консерви могат да имат ботулизъм, не само месото. Особено ако са домашни. Ако се консервират както трябва, не е проблем

Общи условия

Активация на акаунт