Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 023
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Разгледах ги Хер бебе, изглеждат ми добре. А за Furisto е странно, защото пише, че едно от менютата е 8+ месеца.
А мога ли да поръчвам примерно по 1 ден само, за да ги пробвам?

# 646
Мисля, че можеш, не се хвърляй на месечно меню.
Имай предвид, че тази седмица детето може да яде нещо, другата вече не. Поне моето е така и като гледам, не е само тя.

Хер бебе са готини и аз ги поръчвах в един момент, но не ги искаше. После спрях и не съм подновявала. Просто пробвай и се зареди с търпение. Докато се усетиш и малкият ще е минал на обща храна, така че няма да го мислиш толкова.

# 647
Може. Не си задължена да поръчваш за цяла седмица. Даже по-добре така по веднъж от различни кухни, за да видиш какво му харесва. Но понякога едно и също нещо ще го яде, друг път не. Вкуса им се сменя с часове. Ян Бибиян има във Фантастико. В кофички като от мляко са и са някъде до млеката. Фуристо пише от 8+, но за мен са си големи парчета. Ако от малък си ръфа някакви неща, или се храни сам по ЗВБ, може да опиташ. Аз си карах на пюрета и пасирано до 11-12 м. Просто ме беше страх от задавяне. После минах на стандартното меню от Хер Бебе и по големите парченца ги раздробявах, където мога. Моето дете и с банан може да се задави и си ме беше шубе. Поръчай Фуристо и сама ще си видиш дали ти е ок консистенцията. Най-много ти да го изядеш.

# 648
Аз поръчвам от време на време Фуристо. Имат няколко менюта, това за по-малки бебета е “Зелено” - всичко е био и е без сол, за мен лично е вкусно. На малки парченца са, да, но може да си го пасираш (или намачкаш) вкъщи до желана консистенция. Аз не бих взела кухня, където нещата идват в пасиран вид. Това е една от причините да се откажа изобщо да кандидатстваме за държавна (не е единствената причина). Моето бебе започна да си дъвче парченца доста рано и към 9-10 месец нямаше никакви проблеми с консистенцията на Фуристо.
Бебето ми обаче най-много харесва домашна храна - от нашето. И купешки пюрета изобщо не ядеше (освен плодови), и кухнята често аз я дояждам. Ценител на домашната храна си имам 😆

Ян Бибиян веднъж взех от Фантастико, според мен е долнопробна. Имаше доста брашно за сгъстяване. А че в детските кухни ползват възможно най-евтините продукти изобщо не ме съмнява, затова много се надявам Фуристо да не лъжат за био произхода.

# 649
Ние не живеем в България, но когато се прибираме поръчвам от Фуристо и Тейсти лаб. Вторите лично за мен имат по-интересни предложения и ми допадат една идея повече, но и двете са вкусни. С доста едри парчета са и двете, така че зависи дали детето е свикнало да яде такава храна. Десертите примерно не са стандартните кремчета, а често са печива - кифлички, мъфини. И двете кухни не ползват захар, подслаждат предимно с фурми и банан.

# 650
Мен консистенцията не ме притеснява, ще си ги пасирам, особено до 9-10 месец. Притесняват ме съставките, гледах Furisto зеленото меню за 8+ за следващата седмица - в един от дните има къри, в друг лук, кисело мляко също. За киселото мляко, нашата педиатърка каза след 10 месец, както и рибата. Ок, да кажем, ако детето си приема всичко добре, ще му дам и в 8ми месец. Ама къри... На май май от тях ще е, поне са с име и не вярвам да лъжат за био-то. Дано!

Гледах сега и Tasty Lab. И те са био, даже пише откъде са съставките. Допадат ми, има меню 7+, което си е с подходящи съставки и може ЗВБ и пюре опция. Обаче пък са 2 ястия само, а ми се искаше да са три, за да ползвам едното за закуска. Той сега вече замени две хранения и мислех около 8мия месец и закуската да заменим. Сега сме на 6 хранения, понякога 5. Иска си през 2 часа и половина макс детето, но реално хапва по-малко количество. Иначе горе долу те движим около 800-900 мл мляко на ден, като сега от тях имаме 120 гр. обедно пюре (смятам го като 120 мл) и 100-120 гр. следобедно плод, а като въведа пилешкото, ще въведа и 1-2 каши и ще давам и каша. Мисля да вдигна грамажите, понеже сега дохранвам и с 60 мл мляко, след всяко хранене с пюре. Ще давам по-голям грамаж пюре. Та, детето така или иначе си замени още сега 2 хранения, до 7ми, 8ми месец направо искам да си му вкарам и закусчица и да остане с 2 или 3 хранения с мляко (както той си го усети). Всъщност, Furisto, например, в колко часа доставят? Ако е сутрин, супер - десерта ще давам за закуска, основно за обяд и супата за вечеря/следобедно и някое междинно с плодче. Обаче ако е на обяд, то няма как да изяде и трите неща в един ден, след 12 часа.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 00:52 от KPP

# 651
По принцип лук, чесън, праз са от 6-я месец. Те не са в количество като за възрастен и да люти. Предполагам и кърито е така. Аз не съм давала, защото не ми е попадало в кухня и не съм готвила.
Имат часове за всички квартали кога доставят. Няма проблем нещо да се даде и на следващия ден. Срока на храната е поне 2 дни.

# 652
Май ще пробвам финално Tasty Lab и Furisto и която харесаме. Само се замислям - реално на тях докога ще им стига едно такова меню за целия ден? Кога започват да се хранят пълноценно - закуска, обяд, вечеря?

# 653
KPP, лукът не дразни стомаха, ако е преработен, какъвто ще е със сигурност в менюто. Зависи и от къри подправката, но има такава, която е сладка, т.е. имате куркума + сладък пипер в много малки количества. Не мисля, че ще е някакъв кой знае какъв проблем, аз слагам нелютиво къри на яденето на дъщеря ми от 7-месечна, не е имала проблеми.

Относно въпроса кога започва да се храни детето с меню изцяло: зависи от детето. В момента, в който заместите последното кърмене/мляко с вечеря, тогава менюто му представлява едно пълно изхранване за ден. От днес аз замествам кърменето преди лягане, дъщеря ми е почти на годинка, прави ги след 2 дена Simple Smile Още не съм ползвала кухня, но от това, което са ми казвали, основното майките го дават за обяд, а супата - за вечеря.

# 654
Много благодаря за уточненията. Heart

# 655
Фуристо доставят до 12ч на обяд, това им е срокът. В моя квартал обикновено идва м/у 08:30 и 09:30.
Зависи от детето до кога ще му стига 1 меню на ден. Моето е на 1г и досега само един единствен път е изяждало цялото основно (200гр) от кухнята наведнъж. На мен 1 меню от 200 гр ми стига за 2 дни, защото за закуска давам от нашата храна, каквото аз закусвам, за вечеря също ако е подходящо. На някои бебета на същата възраст дори не им стига 1 меню на ден.

Кърито не е люто, всички подправки са много деликатни, само леко овкусяват.

# 656
От другия месец започвам, пък ще го видим как ще е. Засега планът е супа за вечеря, основно за обяд и десерт за следобедно или закуска, ще давам и по някой плод междинно, пък както дойде.
Беше се запекъл малчо вчера от пилето. Дадох вчера и днес пюре от тиква и днес си е супер вече Grin

# 657
Не знам каква ти е схемата, но се заместват храненията постепенно. Някъде четох, че едно от друго трябва да има месец разлика. Не знам защо и колко е вярно, обаче.

# 658
Няма нужда от схеми. Както майката го усеща, най-добре е да се води по детето, то само си показва как му е най-добре, а тя най-добре разбира от какво има нужда. Същото важи и за режима.

# 659
Ами, то детето само си показва, че е готово да заместим две хранения, не мисля да чакам. Пък и педиатърката каза даже и три хранения да заместя, ако иска и е готов.

Общи условия

Активация на акаунт