Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 339
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
Плодовете ако се ядат цели с фибрите, не развалят зъбите, защото трябва да се дъвчат. Ако се дават на сок, захарта и киселините в тях определено вредят на зъбите. Като кока колата.

Важно е бебето да се научи да пие чиста вода без нищо. Ако родителите не могат, това не е причина да не научат детето. Не е генетично заложено дали някой ще иска да пие вода без нищо, въпрос на навик е

# 466
  • до най-прекрасния мъж
Аз не бих овкусявала водата на детето си и не съм го правила. Предлагах на всяко хранене с твърда храна, с времето пропи водичка - чиста и със стайна Т. Позната даваше вода с много малко прясно изцеден ябълков сок, колкото да вкус. На 4-годишна възраст правиха кариеси на всеки зъб (не преувеличавам).

# 467
Кариес едва ли се прави само от вода с плод, нека не бъдем крайни. Факт е, че децата почват да хапват доста захар и фруктоза. Зъболекарите препоръчват когато се хапват сладки храни и тип снакове - солети, зрънчо и т.н, те да се изяждат и детето да пие вода. А не да хапва по малко и за дълго време, което увеличава контакта със зъбите. Това, разбира се, е по-нататък, не на етап захранване.
Иначе на малката още от 4ти месец почнаха да й растат зъби и като започна захранването ги миехме.

# 468
  • до най-прекрасния мъж
При тях беше това, споделям чуждия опит. Детето пиеше с години така вода, иначе не желаеше. Друго сладко не е консумирало, познавам добре майката и навиците им.

# 469
Вода предлагам още от родилния дом по препоръка на всички педиатри, през които сме минали. Със започването на захранването и жегите детето вече знаеше какво е това нещо и започна сама да си го търси. Няма нищо лошо да се слага на върха на кафяна лъжичка захар в началото докато започне да я харесва. /аз лично не съм слагала/ Категорично не бих слагала плод във водата.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 12:46 от Mariq878

# 470
Има много лошо в това. А и в цивилизования свят отдавна се отрича водата за бебета преди 6 месеца

# 471
Абсолютно!
Мой съвет- децата са по- интуитивни и умни отколкото предполагаме дори. Доверете им се! Ако има нужда от вода- то ще намери начин да я набави. Не се плашете, не смятайте количества. Подайте в правилния съд, нека има достъп свободно и толкова. При мен проработи неразливната чаша и доста,доста късно започна регулярно. Имах разбира се спокойствието от моя педиатър. Все пак- до годинка млякото е основна храна.
За вода със захар или плод...без коментар!

# 472
Всеки сам си решава, но.. хора, не е никак добре да се дава и зрънце захар буквално, според мен. Захарта не че не е полезна, а е супер вредно нещо. А ако ги научите така и от малки да търсят сладко, че да им хареса, не е добре. Аз именно за това почнах със зеленчуци, плодовете по-натам.

# 473
След като твърдите, че преди 2000-та година светът е нецивилизован, много тъжно за вас, защото това твърдение датира от тогава и е абсурдно да се отрича. Предвид,че редица лекари я препоръчват, както и горещо я препоръчват при наличие на жълтеница,  говорим не детето буквално да се налива с вода, а да приема по глътка, две след хранене, особено ако е на АМ, за да не развие млечница.
п.с. Немислимо ми е как изобщо съществува моето поколение отгледано с кисело мляко и каша от препечено брашно, а и вода разбира се! 
Има много лошо в това. А и в цивилизования свят отдавна се отрича водата за бебета преди 6 месеца

# 474
Аз не съм против плодовете. Те са си природна храна. Да, съдържат захар, но не е като дадеш кремче с добавена захар или вода със захар. Също така съдържат и полезни фибри. Захранвайте си смело с плодове, но бисквити със захар, кремове със захар, торти - твърдо не. Даже не проумявам как зор искаш да даваш на детето си захар. Защото има такива родители - то нищо няма да му стане! Като една приятелка: ми то ме гледа как ям и ми е жално. То не знае какво ядеш, а и може да не ядеш пред него торта. Единствено бих направила някакъв компромис за детските рождени, но за сега е малка и не разбира. Били сме на няколко рождени дни и не съм й давала от храната там, както и от тортата. За съжаление повечето родители не поръчват торти, съобразени с децата. Само на един рожден ден, който бяхме, имаше торта с украса за снимките и за възрастните и отделно бебешка домашна торта с бисквити (не знам те дали са били със захар), крем и банани. Но пак по-добре от купешка торта със захар. Има други начини за подслаждане - агаве, фурми, кленов сироп, плодове. Не е нужно да се слага и добавена захар.
Аз много обичам сладко и си хапвам. Ако родителите ми не бяха възпитали този вкус у мен, щях сега да съм им много благодарна. Няма да успея съвсем да я лиша от всякаква захар, но където мога - ще го правя.

# 475
Абсолютно си права, Ваня, също нямам против плодовете и ще почна да му давам, може би другия месец, което си е скоро. Аз лично обожавам плодове, че и прекалявах с тях през бременността в началото и нищо чудно и те да доприносоха за ГД. И ще гледам да възпитам малкия и той да обича здравословна храна, това ми е един приоритет. Но идеята ми е, че ако опита първо бананче, круша, пъпеш , сливи и там с каквото сладичко може да почне..после дали ще хапва както сега с охота пащърнак, броколи, тиквички, елда и тн

Пп: плодовете са ок, но соковете от плодове ако не са блендирани цели, не са много ок, нали така знаем и за нас големите, заради загубата на фибри и по-високата концентрация на захар

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:16 от InYan238

# 476
Аз мисля, че е добре да възпитаваме в децата си умереност във всяко едно нещо, включително начина на хранене и в частност сладкото. На големият ми син ползвах като бебе всякакви алтернативи на захарта. До доста голяма възраст не беше опитвал бяла захар или в много малки количества.
Само че децата ни не си седят вечно бебета и няма как да ги ограничаваме цял живот. Сега обожава сладко, вече ходи сам по рождени дни и няма как да е вечно подлъгван. Докато са бебета заблудите минават. Не съм го възпитавала да обича сладкото, дори напротив......но той го обича. Сега вече е голям и си говорим за вредите от прекомерната консумация както на захар, така и на други неща. Така че не винаги родителите са виновни за нашия вкус.....
А колкото до другото, това че има поколения изхранени с кисело мляко и прочие, не бива да е критерий за правилност. Ако става въпрос, моя баща са изгледани 5 деца с попара с вино, но вие ще дадете ли такова нещо на детето си?

# 477
Абсолютно си права, Ваня, също нямам против плодовете и ще почна да му давам, може би другия месец, което си е скоро. Аз лично обожавам плодове, че и прекалявах с тях през бременността в началото и нищо чудно и те да доприносоха за ГД. И ще гледам да възпитам малкия и той да обича здравословна храна, това ми е един приоритет. Но идеята ми е, че ако опита първо бананче, круша, пъпеш , сливи и там с каквото сладичко може да почне..после дали ще хапва както сега с охота пащърнак, броколи, тиквички, елда и тн

Пп: плодовете са ок, но соковете от плодове ако не са блендирани цели, не са много ок, нали така знаем и за нас големите, заради загубата на фибри и по-високата концентрация на захар

Не помня кога й дадох плодове, но бяха след първите 8/10 зеленчука. Сега си яде и плодове, и другите зеленчуци, както и месо. Сега вече над годинката консумира и сол (умерено), та и е вкусно. Грехота е сега лятото да не се дават плодове, които има в изобилие.  Изобщо давай смело с плодовете.

Аз мисля, че е добре да възпитаваме в децата си умереност във всяко едно нещо, включително начина на хранене и в частност сладкото. На големият ми син ползвах като бебе всякакви алтернативи на захарта. До доста голяма възраст не беше опитвал бяла захар или в много малки количества.
Само че децата ни не си седят вечно бебета и няма как да ги ограничаваме цял живот. Сега обожава сладко, вече ходи сам по рождени дни и няма как да е вечно подлъгван. Докато са бебета заблудите минават. Не съм го възпитавала да обича сладкото, дори напротив......но той го обича. Сега вече е голям и си говорим за вредите от прекомерната консумация както на захар, така и на други неща. Така че не винаги родителите са виновни за нашия вкус.....
А колкото до другото, това че има поколения изхранени с кисело мляко и прочие, не бива да е критерий за правилност. Ако става въпрос, моя баща са изгледани 5 деца с попара с вино, но вие ще дадете ли такова нещо на детето си?

Разбира се, че не трябва да сме крайни. Разбира се, че няма да е бебе цял живот.
Разбира се, че няма да го храним постоянно с най-доброто, еко, био, мио. Обаче на голямо дете (8-10 г) някак си може да го обясниш и може би да те разбере и когато е сам да не прекалява със сладкото. Но на 2-4 г не можеш, за това няма нищо лошо да го ограничаваш. Няма да е така цял живот, но колкото изкараш, все е полза.

# 478
Моите деца, например (на почти 2 г. са), не знаят какво са бонбони, близалки и вафли и ако видят плодове сложени до тях, биха изяли плодовете.Другите деца ядат пред тях по площадките всякакви вредни неща още от малки.
Имаме познато дете на 6 г. и от сега целите й зъби са в кариеси и има наднормено тегло. Да не говорим и какви заболявания може да се отключат от ранна детска възраст с прекаленото консумиране на захар и бързи въглехидрати. Всичко с мярка е добре.

# 479
Прекаляване с плодове (цели плодове) няма как да стане и те не допринасят за ГД. Има изследвания, че даже хора с диабет могат да си ядат колкото искат плодове и проблем няма. Те помагат и за изхождането. Аз давам плод с всяко хранене и малката с кеф го яде. Но това да се дава плод изобщо не е същото като това да се слага плод във водата.

Между другото, неща като агаве, кленов сироп и тн са си пак захар, та не са алтернатива на захарта въобще, а просто са захар с допълнителен вкус.

Всички бебета се раждат с предпочитание към сладкото - кърмата е доста сладка - 7% захари, а в кравето мляко например са само 4.5%. Нормално е да се харесва сладкото. Сега въпросът е дали ще възпитаме предпочитание към прекалена сладост, че и очакване водата да има вкус и сладост.

Общи условия

Активация на акаунт