Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 26 161
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
Отворих първата ми попаднала статия, защото просто нямам сега време да чета повече. Пише за домашно консервиране и става въпрос като цяло, а не конкретно за месото.

# 601
Гарантирам ви, че домашно приготвените буркани с недобре обработено/консервирано съдържание са многократно по-опасни от тези, които се произвеждат за бебета специално. Храната се стерилизира и след това вакуумира при производството, там вероятността от подобно нещо е сведена до минимум. Определено не бих дала на бебе манджа от буркан, правен от някоя баба или нещо подобно.

# 602
Привет, понеже сме на тема ботулизъм, кога мога да давам мед на детето, според някои източници след 1г, според други - след 2-3 годишна възраст (за дете на 1г 4м ми е питането)

# 603
След една година. Но не е задължително да се дава

# 604
Мед дадох около 1.3-4, за да го е опитвала. Първите няколко пъти съвсем малко количество, после върху филийка с масло.
Просто аз не ям мед, не вярвам в неговите уау свойства и съответно рядко имам вкъщи.

# 605
Питам, защото този месец сме на частна кухня, и гледам, че в някои от дните в десертите им има мед (меню 1-3г възраст) и леко се двоумя дали да му го давам, примерно печиво с мед или кисело мляко с плод и мед.

Иначе вкъщи хапваме сравнително рядко и ние

# 606
Медът е най-опасен преди 6 месеца, когато рискът от ботулизъм е най-висок. След годинката вече храносмилателната система може да се справи със спорите. Но ако не искате, няма нужда да давате

# 607
Мед дадох малко преди да навърши 2 години.
Сега давам по малко с палачинките.

Питам, защото този месец сме на частна кухня, и гледам, че в някои от дните в десертите им има мед (меню 1-3г възраст) и леко се двоумя дали да му го давам, примерно печиво с мед или кисело мляко с плод и мед.

Иначе вкъщи хапваме сравнително рядко и ние

# 608
Върнете се и прочетете темата, за да видите какво обсъждаме, вместо да хвърляте празни разсъждения върху кой, каквото разбрал. Никой не говори за пюрета, обсъждахме заешко месо и като цяло месо и други продукти, затворени в буркани, като алтернатива да се дава на бебето, защото е трудно да се намери цял, пресен заек. Никой не е споменавал за ботулинов токсин в бебешки пюрета и храни.

# 609
Говорехме за купешките заготовки.

# 610
# 611
Не ми се препрочита даже… първо ти мнение започва с Плазмон. Коментирахме и нишестето в заготовките. Явно аз не съм разбрала какво си имала предвид.

# 612
Ясно си пише надолу за какво става въпрос и какво обсъждаме...

# 613
Аз мед дадох съвсем малко след годинката, по препоръка на лекаря, защото имаше настинка и казаха да му дам, тъкмо и да го захраня. Оттогава съм дала 2-3 пъти още, не му харесва. Кленов сироп по̀ му се нрави, но и него 2-3 пъти да съм дала с палачинки само.
За домашното консервиране и ботулиновия токсин - аз мислех да затварям домати за зимата…. Има ли някаква възраст, за която да не е опасно да се ядат домашни буркани? Аз като малка съм яла и лютеници, кетчупи, какво ли не домашно…

# 614
Ботулизмът от консервите е опасен за всяка възраст, не само за бебета за разлика от меда. Стига да се прави правилно, не е проблем

Общи условия

Активация на акаунт