Ще бойкотирате ли днес?

• 7 138
  • 188
  •   1
Отговори
# 135
Според мен, не е причината в многото прекупвачи. Да, определено има значение, но точно големите вериги си оптимизират разходите и скъсяват веригата до производителя. (Друг е въпросът за извиването на ръце, не им знам договорите. А и производителите, ако не са доволни от договорите си, биха могли да не ги сключват). Докато малките магазинчета купуват от големите вериги и така се появява само още една птица на клона.
Не съм против малките магазинчета, напротив. В блока имаме и е удобно, ако не ти се ходи надалеч. Но реално погледнато, цените там са по-високи и не виждам защо демонстративно днес трябва да купя от тях. Какво да докажа, че мога да платя и по-скъпо? Да, мога, но няма да го направя.

# 136
  • Пловдив
Производителите имат интерес да бъдат представени във веригите, дори да печелят малко оттам, предполагам - за да бъдат познати на пазара и евентуално да продават и на други места.
Чисто като икономически по-силна страна биха могли да го правят веригите т.нар. "извиване на ръце", и честно казано, не виждам какво може да се направи. Такъв е животът.
Защото определено не мисля и че начинът е да се махнат веригите.

# 137
Да се спра на "извиването на ръце". Онзи ден слушах по телевизията как един се оплакваше, че веригите му плащали след месец или 45 дена беше и ако на него му трябвали парите по-рано имало наказателни отбивки. И това е пример как веригите извиват ръцете. Да де, ама да не би държавата да прави друго? Някой, който е печелил поръчка по ЗОП да е получавал плащане веднага? Държавата даже и по три месеца бави. Ама тя не извива ръце, а веригите извиват???

# 138
Отложеното плащане е много често срещано в частния бизнес. 30 дни са нищо, много компании вече работят с 90 и то не от скоро.
При веригите - за мен лично, има картел, както и при телекомите. Но това е защото се позволява да се случва. Проблемът е другаде и тези протести не трябва да са на рафта със сирене, а пред парламента. Обаче последното не е толкова комфортно като да пропуснеш едно ходене до Лидл.

# 139
Какво значи картел? Нека имаме два съседни магазина и сутринта единият вижда, че съседът продава хляба по 1 лев. какви са опциите пред него:
- Също слага цена 1 лев и си разпределят пазара, който не е особено голям.
- Слага цена от 98 стотинки. Да, ама другият отвръща с 96 стотинки. После нашият вече трябва да слезе на 94...

Това, второто,  се казва ценова война и при нея и двамата губят, на малък пазар. Рационалното поведение е да държат еднакви цени и за това е нужен само здрав разум, а не чак картел. Картел можем да имаме само ако се наговарят да пуснат хляба по 1,10 лева. Но е почти невъзможно да се докаже. Но определено всички знаят, че на малък и ограничен пазар ценовата война значи загуба. Затова са ни високи цените.

# 140
  • Beyond the stars
Обаче последното не е толкова комфортно като да пропуснеш едно ходене до Лидл.

Това е основното по темата всъщност.

# 141
Здравейте, много ми е интересно обективно какво мислите за този протест...
Аз го подкрепям по принцип, тоест няма да отида да пазарувам, но не е ли малко "мижим да те лажем". Аргументи давам веднага...
1. За да се подготвим за протеста, щурмуваме супермаркетите предния ден - тоест най-вероятно им правим по-висок оборот от обикновеното.
2. За да компенсираме липсите от четвъртък, когато не сме се запасили в сряда, ще напазаруваме по-обилно в петък, пак от тях - тоест пак по-висок от обичайния оборот.
Равносметката по горните два пункта: вероятните плюсове от сряда и петък + оборота от хората, които не протестират не мисля, че биха "принудили" когото и да било да намали цените.
3. Ако попитаме хората, които протестират срещу високите цени в големите търговски вериги, дали пазаруват от малки търговци редовно, колко % ще отговорят, че го правят?

Този коментар го пиша не с цел да се заяждам, просто си разсъждавам много по темата.
Няма лошо, аз съм за протестите, просто ми се струва, че пак една пчеличка иска да се изстреля в политиката с популистки прояви, едно на ръка. И второ на ръка - струва ми се, че очакваме същия ефект и същата инициаттива като в някои западни държави, но пак сме в ситуацията - "видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак".

# 142
Мисля, че на тази пчеличка никой не и обръща внимание на безумните и бръщолевения вече.
Хората подкрепят протеста не в отговор на жалките и политически напъни, а защото са недоволни от високите цени в сравнение с други европейски държави.
От протеста ще има смисъл, ако въпросните магазини преосмислят ценообразуването в посока надолу. (имат достатъчно механизми за това).
Оборота на храни във веригите не е основно перо в печалбата им. Те могат да си работят и месеци и години със намален оборот.
В случая държавата трябва да се намеси не с тавани на цени и надценки, а с протекции към българските производители ( например 0 ддс) , така както подпомага въпросните магазини предоставяйки им атрактивни парцели и нормална среда за развитието на бизнеса им.

# 143
Няма да пазарувам днес, но не като протест, а просто няма да излизам изобщо, защото съм нощна смяна.
Мая Манолова и измишльотините ѝ не ги подкрепям. Тя да ходи да си дава парите в кварталните магазини. Аз пестя от веригите, пари и време, няма да си отрежа клона на който седя.

# 144
В случая държавата трябва да се намеси не с тавани на цени и надценки, а с протекции към българските производители ( например 0 ддс) , така както подпомага въпросните магазини предоставяйки им атрактивни парцели и нормална среда за развитието на бизнеса им.

Да, де - мисълта ми е дали така ще накараме държавата да се намеси? Не смятам, че на някого от НС му пука, че не пазаруваме в четвъртък от супермаркети.

# 145

Toва би било самоубийствено, като отваряне на кутията на Пандора. Освен това родният производител по съвпадение е и бай Ганьо и като му махнат ДДС-то няма да свали цените с 20%, а ще ги остави както си бяха. Да не говорим какви щети за икономиката ще има. По-скоро родният производител да се замисли защо чуждият внос с все транспортни разходи е по-евтин?

И изобщо когато държавата се намеси в пазара нещата никога не свършват добре.

# 146
Производителя не го бърка ддс, то се удържа от крайния клиент. Вече много лесно може да се направи сметка колко ддс плащат купувачите на хранителни продукти бг производство, не е много на фона други стоки и услуги.

# 147
  • Някъде там
Не съм пазарувала днес, както и предишния ден за бойкот. Пазарувах в понеделник, по списък за седмицата. Ще пазарувам отново в понеделник.
Ако нещо дребно ми потрябва, утре ще отида да купя само него. Не съм се презапасявала и купих  само нещата от  плана с менюто за готвене. Определено виждам, че като отделям време да си направя седмично меню и останалите неща взимам само ако са свършили, харча по малко от преди, когато пак ходех със списък всеки ден, но понеже не знаех какво ще ми хрумне да готвя, взимах повече неща.
Сега просто си спазвам графика.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 18:35 от daviz

# 148
  • София
И днес бойкотирах!

# 149
Аз също отново бойкотирах и веригите, и малки магазини.

Общи условия

Активация на акаунт