Ще имам близнаци! Тема с продължение 41

• 8 347
  • 265
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря за новата тема ❤
Сега да попитам .. кога мислите да захранвате и подготвяте малките за сядане, питам за недоносените.. моите 2 момичета са родени в края на 8ми и ми казаха към 7 месец сядане и към 6 захранване 🤷🏻♀ едната калпазанка вече е готова за сядане, но не знам дали да я слагам, какво мислите?

# 16
При мен педиатърът настояваше на 5м и половина коригирана възраст да започна захранването, но реално децата бяха готови по-рано и ги захраних на 5м коригирани. Но не можеха да седят все още, храних ги в шезлонги в началото. При нас като цяло сядането се забави, а едното изобщо не искаше да сяда, понеже беше много подвижна и не искаше да стои на място. А и никога не съм ги слагала да сядат целенасочено.

# 17
Сядането е естествен процес, колкото и да се инициира от възрастните с подпиране.
Едното дете на7 месеца лазейки си посядаше на кълката, другото седна само чак на 11 месеца
Захранване почнах от 6 ти месец, въвеждах на обяд с зеленчуци - меса, риба, яйца.... Плод опитваха, тук там каша, около година почнаха да ядат закуска, после и вечеря - супи...
Не беше бързо, както съветват някои доктори, децата сами показват

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 13:57 от Щефи

# 18
Захраних на 5 месеца реална възраст,защото бяха с анемия, единия с кръвопреливане.
Не могат още да седят, на почти 7 месеца реална възраст са (5.5 коригирана). Обръщат се и се придвижват като глисти, но не седят стабилно.

# 19
Моите са родени в края на 7м, захранени с на 6 реални, 4 коригирани, защото единият имаше ужасен рефлукс и ми го препоръча лекар. За сядането, аз съм против насилването на нещата от страна на родителите. Всичко, при здрави деца се случва, когато са готови да го направят. Различни деца са и имат различен ритъм на развитие. За това, нито съм ги слагала да сядат, нито проходилка са ползвали, нито съм ги държала за ръка, за да вървят. Когато, тогава. Още повече, че до година и нещо бяха под ежеседмично наблюдение за развитието от специалист.

# 20
Благодаря за новата тема ❤
Сега да попитам .. кога мислите да захранвате и подготвяте малките за сядане, питам за недоносените.. моите 2 момичета са родени в края на 8ми и ми казаха към 7 месец сядане и към 6 захранване 🤷🏻♀ едната калпазанка вече е готова за сядане, но не знам дали да я слагам, какво мислите?
Педиатърът им е и неонатолог.
Препоръките бяха
До годинка да се вода по КОРИГИРАНАТА възраст.

# 21
Ние сме родени 37+2 и на нас ни казаха да захраним при навършен 5 месец (след 4 дни!) което ще е 4 коригирана и започнат 5. Като става въпрос само да вкусват пюренца. Малкият прави опити да пълзи пт няколко дни, но пък не седи, а сестра му опитва да седи, но при нас също казват да не се насилват децата с подпирания и т.н. Те самички си правят опитите! Единствено ни насърчават да ги държим по-дълго по корем, ако го позволяват.
 Не са казвали да седят за захранване.

# 22
Мисля, че родени след 36та не се гледат по коригирана възраст.
Каката ми е родена в 37ма седмица и не сме гледали коригирана.

# 23
  • Пловдив
Момичета, как се справяте когато сте сами, а плачат и двете бебета? Понякога имам чувството, че мога да откача 😂

# 24
В началото, когато бебетата са още леки не е чак толкова трудно, но като станат 4-5-ти месец си е невъзможно, бих казала, без помощ. Моите както бяха и ревливи (особено единия), искаха и постоянно на ръце да бъдат преспивани....
Със захранването също нямаше шанс да се справя сама.

# 25
Правя каквото мога, за да ги утеша възможно най-бързо. С времето като порастват, започват да разбират и да са по-търпеливи. Помага да им пея или да им пусна песнички, докато дойда. Понякога единия се пробва да утеши другия, ако още не го вземам, като протяга ръка към него, пипа го, говори му, усмихва му се. Това е от около и 6+. Успокоявам се малко като чувам (често) рев от съседите по етажите, които имат едно...

Относно сядането, имате предвид в стол или самостоятелно? Защото в стол имат готовност малко по-рано, макар и да се килват на една страна, зависи и от стола. Ние от 5 месец виждаме такава готовност. Сами да седят без помощ е сега около 7м. Преди това винаги с опора, но трябва да поясните въпроса 'Слагате ли ги да сядат? 'Аз разбирам, че питате за стол. Трябва да им се помага в двигателните активности, когато виждаме, че имат желание - да сядат, да се изправят.

# 26
Лятна буря, понеже съм самичка доста често имам цял план за действие, ако искат внимание и двамата. С близнаци съм осъзнала, че разковничето е подготовката.
Имаме място за игра- нищо особено, в хола, голямо килимче, там са ми книжките, играчки, и гледам да съм готова да ги кърмя там (един по един, защото иначе трябва в спалнята). Имам един биберон готов за изцедена, за по-спокойното бебе и гърда за буйстващия и после сменям. Но ако наистина и двамата плачат много пускам музика и почвам да танцувам и да се правя на маймуна. Това ги успокоява, може би, защото ми се чудят на акъла. Много им е интересно да ме следят и затова танци помагат, дори пускам прахосмукачка пред тях и хем чистя, хем се правя на маймуна. Вече даже ми се смеят, сигурно съм гледка отстрани..
Ако се налага вдигане взимам едната раница за носене и слагам единия в нея, а другия на ръце. Но това си е трудно, защото малкият е почти 6 кг, а сестра му 5.5 и си е като вдигне на ревящи тежести.
Помага ни също смяна на стаята, смяна на памперса, показване в огледалото. Общо взето отвличане на вниманието.
Предполагам, че по-натам ще си помагат. Вече се държат за ръце и се гледат по-внимателно, та това помага! На нас рядко ни се случва да ревем едновременно, но същото важи и за дрямките, рядко са заедно. Редуват се!
Mama2288, аз разбрах за самостоятелно сядане, което засега при нас е в опити, но не и съвсем. Но аз не ги придържам, сами каквото решат да правят.

# 27
Децата родени след 37-ма седмица се водят доносени и няма коригирана възраст.
Напаснете ли дремките да са еднакви, ще усетите глътка въздух. Наистина всяко дете има различна нужда, но децата са много адаптивни и бързо свикват с хубавите промени.

# 28
Ох какви сте сладки с трудностите при мъничките бебета Simple Smile С четири годишни чудовища понякога ми се иска пак да с бебета и само да реват 😂
Всичко минава, ама идва ново 😁 Кога стават хора все още не знам.

# 29
Моите са 5 годишни, наистина са чудовища, хем че са момичета. Но честно казано, не ми липсва бебешкия период. И сега не са много лесни, но ако имат желание можем да се разберем, да си кажат какъв им е проблема, да си се скараме като хората 😁 Отговарят като тинейджърки, но поне има някаква комуникация.

Общи условия

Активация на акаунт