Да обичаш себе си – какво наистина стои зад думите?

• 3 233
  • 37
  •   1
Отговори
Истинската любов към себе си се оказва сложна тема.

Може би затова в повечето източници ще намерите обяснения, които са в другата крайност – твърде прости, повърхностни и изкривени. Пробвайте например да пуснете фразата “self love” в някоя световна банка за снимки и 99% от резултатите ще са изображения на жени, които си взимат вана, мажат се с крем или просто се взират в образа си в огледалото с блажена усмивка.

Да обичаш себе си не е самовлюбено втренчване във външния образ.

Не означава да се смяташ за перфектен.

Не изключва съзнанието за неща, които можеш да промениш и подобриш у себе си.

Любовта към себе си не е арогантна, не е за сметка на другите и в действителност е обратното на нарцисизма.

Във вселена от най-различни послания по темата, потърсихме отговор в написаното от двама световни автори.

Професор Джон Амодео, психотерапевт с повече от 40 години опит и автор на няколко книги, пише следното за Psychology Today: “Себеобичането означава да откриеш покой вътре в себе си – да можеш да се отпуснеш комфортно в дълбините на същността си.”

“Някои хора разбират любовта към себе си като това да вземеш топла вана или например да отидеш на маникюр. Можем да постигнем временно подобрение, като направим нещо, с което да си доставим удоволствие. Но дълбокият вътрешен покой изисква да култивираме определен начин да оставаме със себе си. Едно топло и подкрепящо отношение към собствените ни вътрешни преживявания".

Тревожността, стресът и ниската себеоценка – как да се справим? Попитайте Ива Янчева

Амодео казва още, че любовта към себе си включва пълно приемане на емоциите вътре в нас. Това е възможно, когато престанем да потискаме гнева, тъгата, страха си заради наложено в детството чувство на срам.

“Емоциите често са носител на мъдри послания, ако обаче умеем да ги дешифрираме. Ако култивираме топло и приятелско отношение към емоциите си, те на свой ред ще се превърнат в наши приятели и съмишленици в житейския ни път. Появяват се нови открития и възможности и заживяваме по-пълноценно.”

Тийл Суон, нашумял лектор и автор на книги за личностно развитие, пише следното: Любовта към себе си е най-силната карта. Тя е коренът, от който всичко расте.”

Суон набляга на факта, че традиционното възпитание отрича любовта към себе си. Много от нас са отгледани от възрастни, които бъркат самоунижението със смирение. И смятат любовта към себе си за нещо егоистично и тщеславно. Затова на повечето от нас ни се налага да положим усилие, за да се научим да обичаме себе си.

"В много от нас е заложено дълбокото убеждение, че ако си прощаваме слабостите си, губим контрола над собствените си действия. А тази идея ни плаши, защото вярваме, че ако не контролираме собствените си действия, ще нараним други хора. Някъде в ранните си години сме възприели убеждението, че нещо с нас не е наред и че сме "лоши". Човек трябва да потърси доказателства и да култивира доверие в собствената си присъща доброта."

"Няма как да извървите този път до края, без да преминете процеса на осъзнаване, истина, приемане, прошка, доверие в себе си, отговорност, благодарност, емпатия, цялостност, радост и безусловна любов. Това е духовното пътуване, чрез което се осъществяват всички духовни пътувания."

Къде се намира всеки от нас по този път?

Кога и как започнахте наистина да обичате себе си и какво означава това за вас? Кои хора или събития бяха най-големите ви учители по себеобичане? Нека споделим в темата!

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 09:11 от Рaдост

# 1
Напоследък много се чудих над това и мисля, че ако наистина се обичаш, трябва да се бориш за най-добрата версия на себе си всеки ден - откъм емоции, здравословно състояние, собствено развитие и взаимоотношения с хората. Трудно е и понякога се оставяме да ни влияят прекалено много външни фактори, но в крайна сметка човек трябва да бъде истински, да се отстоява и да полага грижи за себе си. Да иска себе си за приятел и пример за подражание. Поне аз така виждам нещата Blush Пожелавам на всеки да се обича все повече с всеки изминал ден.

# 2
  • Банско
Видях колко са нещастни тези, които не обичат себе си и започват да се правят на друг. Също така пораснах, защото когато си на 20 е едно, когато си на 30 друго и т.н. Разбрах също, че вътрешни качества след време се оценяват повече от хората около мен от колкото външни.

# 3
Смятам, че моите родители - мама и татко - изиграха най-голяма роля за развитието на моята самооценка. Те ме обичаха с нежна родителска любов и ми подариха прекрасно детство. Вярвам, че това е най-важното нещо в живота на един човек, за да стане в крайна сметка такъв, който знае цената си.

Въпреки че това не винаги е достатъчно, защото във всеки случай ние трябва да се саморазвиваме. Много ми помогнаха книгите по психология. Научих се да се уважавам и да се отървавам от хората и нещата, които ми влияят лошо. Научих се да филтрирам информация, която е вредна за психичното ми здраве.

Често следвах инфлуенсъри, които ми помогнаха да развия любов към себе си чрез грижа за кожата, тялото и душата. Подарявам си толкова внимание, колкото изискват тялото и душата ми.

Но любовта е безкрайна, така че аз все още се уча да обичам себе си и да се развивам по този въпрос.

# 4
Сравнително късно заобичах себе си. На първо място винаги са децата, и сега е така, но тяхното порастване ми даде много свободно време. А свободното време е само за мен. Имам възможност да се наслаждавам на живота по мой си начин. А аз се радвам на малките неща- хубава компания, книга, вино, пътувания, ...

# 5
И аз се уча да го правя. След доста напрегнат професионален живот съм се отдала на почивка, сън, много книги, филми и т.н.
Все още не се разхождам достатъчно, не съм свикнала да го правя сама и...килограмите се трупат. Това ме притеснява малко.

# 6
Все още се уча на това. Много ми помогна тази книжка - https://z-lib.io/book/14184064.

# 7
Обичам себе си! Кожата, която е най-близко до мен.
За мен, проявление на това, че  се обичам е да приема факта че съм човек, че правя грешки, че не съм перфектна, не се съдя за това, не се линчувам, не изпадам в самосъжаление. Напротив, уча се! Всеки ден.
Приела съм слабостите си, не ги отричам и не ги прикривам, те са най-голямата ми сила!
Имам семейство, две деца. За да са добре те, трябва да съм добре аз. Flowers Rose

# 8
За
да го осъзная ми помогна драматична ситуация в живота ми.После последващи събития.Не беше изведнъж, беше процес и още продължава.Чувствам се много добре.

# 9
Обичам себе си, откакто се помня. Както и винаги много съм се харесала Joy Близките ми ме учиха не толкова на любов към мен си, която си ми е вродена, а на любов и уважение към другите, съпричастност.

Какво стои зад тези думи ли? Ами едно особено щастие и удовлетворение, че аз съм си аз Grinning Грижа за себе си и за всички и всичко, които са близки до мен. Стабилност и непреклонност, инат, издръжливост на атаки от хора, които те критикуват, смъмрят и искат да те преправят, поучат и вкарат в техния си калъп, понякога с добри намерения, понякога от скука, понякога заради собствените си лични комплекси.

Също като Baraka не се линчувам, не изпадам в самосъжаление и приемам слабости си за нещо нормално Grinning Не се депресирам, но и не летя в облаците.

Мисля, че това, че обичам себе си, е най-ценното качество, което имам.

# 10
Нито съм се обичала, нито съм се харесвала като млада. Научих се с годините да го правя. При мен не беше емоция, а разум. Просто разбрах, че съм човек с високо ниво и трябва да имам респект към себе си. Какво точно означава за мен да обичам себе  си? Ами да поставям моите интереси пред тези на всички останали.

# 11
Нито съм се обичала, нито съм се харесвала като млада. Научих се с годините да го правя. При мен не беше емоция, а разум. Просто разбрах, че съм човек с високо ниво и трябва да имам респект към себе си. Какво точно означава за мен да обичам себе  си? Ами да поставям моите интереси пред тези на всички останали.
Аз също, особено в детските ми години, често поставях чуждите интереси над своите. Но това не означаваше, че не се обичам или харесвам. Просто толкова ми е бил акълът за някои неща.

По принцип не държа винаги да става на моето и съм винаги готова да откликна на приятел.

При мен това да обичам себе си е повече емоция отколкото разум иначе. По принцип си мисля, че съм с високо ниво - наскоро изкарах 145 на IQ тест, някакъв друг ме изкара по-умна от 99.3% от хората, взели този тест, така свърши ми минутката за самореклама Smirk , но мисълта ми е, че дори да не бях с високо ниво, а със средно или пък под, пак щях да си се обичам по абсолютно същия начин. Просто едно нещо по-малко за хвалене в анонимен форум, голяма работа.

# 12
Как го постигане това, аз се чувствам гузна, като правя нещо за себе си, а в това време е можело да свърша нещо полезно за семейството. Което пак мен чака де, т.е как да изпитвам удоволствие, ако знам, че те нещата се трупат. Не става с делегиране, ако това ще предложите, само аз мога да ги направя.

# 13
Дай пример за нещо, което само ти можеш да направиш?

# 14
Не е в това въпроса, а как когато имате задължения, които не търпят отлагане всеки ден, успявате и за себе си да се погрижите и за тях.

Общи условия

Активация на акаунт