Да обичаш себе си – какво наистина стои зад думите?

• 3 236
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Да не се чувстваш гузна се учи. Да поставяш себе си в центъра на живота си също се учи.

# 16
  • град Варна
Имайте в предвид, че ако не уважавате себе си няма кой да ви уважава, ако не отстоявате правата си също. Живеем в такава страна, че човек, за да живее в мир със себе си не трябва да търпи до безкрая. Възпитанието е важно, то е първите 7години, всеки  трябва да благодари на майка си и баща си, те са неговите създатели, те са допринесли за него най-много. Когато живееш живота си не бива да си затворен в себе си, а да общуваш защото толкова повече  опознаваш хората и те теб. Според мен да уважаваш себе си е правилният път към вътрешната красота, а след това и към външната.

# 17
Притежавам висока самооценка и винаги приоритетно се грижа за собствените си интереси. Считам, че външният ми вид и интелектуалните ми качества са безупречни и съм непреклонна в това си убеждение. Животът ми е изключително удовлетворяващ!

# 18
Аз съм с големи резерви към "позитивната" психология. Няма защо да внушаваме вина и на себе си, и на другите, че не гледаме през розови очила.

# 19
  • SF
Няма кой друг да ме обича, а съм добричка и заслужавам някой да ме обича. Нека това да съм аз.
И плюс това - харесвам си се!!!

# 20
  • Далечният изток
Когато цял живот ти е втълпявано, че за нищо не ставаш, първо от родител, после от мъж, пътят към добиване на някакво самочувствие е много дълъг. Не се харесвах, не се обичах. Някъде на около 40-годишна възраст за първи път установих, че съм добра в работата си, тогава започнах да се гледам с други очи. После един специален мъж ми казваше, че ме харесва като жена и полека лека започнах и аз да се харесвам, поне определени неща в себе си като начало. Все още работя върху това да се харесвам, да харесвам как изглеждам, как се справям... Но е много, много дълъг процес. Буквално до преди 3 години имах най-ниското самочувствие в света, даже липсващо. Вече имам напредък Blush За обичане .... може би имам още доста работа.

# 21
  • SF
Оооо, AIDA, точно пък ти ли??? Аз ти се възхищавам. Често.

# 22
  • Далечният изток
Ооо много ти благодаря! Hug

Ами... както се казва совите не са това, което са...

# 23
  • SF
Да, да.... Знам. Знам и нещо много близко прочетох. Без щастливата развръзка с трите години...

# 24
Да обичаш себе си е многоаспектно. Това не се изразява само в границите на това да изглеждаш “безупречно”, интелектуално да си топ или да отстояваш границите си. То е комплекс от всички тези неща, че и много подточки на тях.
На 20 години съм и мога да кажа че съм преминала през неща, през които не всеки на 20 преминава. Разтърсващи, заземяващи, отрезвяващи.
И да, това да изглеждам перфектно и да се развивам емоционално и академично изобщо не е обвързано на този етап с обичта към себе си, това си е личен приоритет по дефолт.
Да обичам себе си означава нещо много повече. Да слагам лимити на другите около мен (приятели, роднини, партньори) да не прекрачват моите собствени граници, да осъзнаеш, че няма нищо по-ценно от собствената ти компания, защото се раждаш и умираш с нея.
Това не означава, че си имунизиран срещу страданието, разочарованието и болката, но се научаваш да ги приемаш мнооого по-леко. Да не преследваш, да не гониш, да не се терзаеш, защото нищо, което е за теб, няма да те кара да се чувстваш сякаш трябва да побързаш да го хванеш преди да ти се е изплъзнало.
И още много такива философии, които за моя огромна радост се развиха в мен на тази възраст, а при някои хора (и жени конкретно) за съжаление достигат късно. И аз съм безкрайно благодарна за това. Simple Smile

# 25
  • Mediterraneo
Не е необходимо да си с безупречна външност и висок коефициент на интелигентност, за да се обичаш и харесваш. Обратното само говори колко нескромен човек си, пък ти си се харесвай колкото искаш.
Отделно- лесно е да си прост, рядко го осъзнаваш. И въпреки това може да се обичаш.

# 26
Да обичаш себе си, значи да си прощаваш, ние сме най-лошите критици на себе си. Обичта към собственото си Аз, не е свързано с академични и спортни постижения, а с дълбокото разбиране, че правиш всичко по силите си да живееш в хармония с околния свят, уважаваш себе си и умееш да поставяш ясни граници.

# 27
  • Бургас
Да, да простиш на себе си - че не си съвършен , достатъчен или такъв, какъвто са очаквали  /обикновено родителите/,е основополагащо, за да заобичаш себе си. Да кажем, че са три основните грешки на хората, които не обичат себе си и върху, които трябва да се работи:
 - постоянно се критикуват /можех и по-добре, не се старах достатъчно, стремеж към перфекционизъм, който е недостижим реално/Често този глас идва от критиките, които сме получаваме в детството. Гласът на родителите, става нашият вътрешен глас,  ако са ни осъждали често, респ. ние продължаваме да се осъждаме...Откъдето идва и
-  самосъзнание за виновност / извиняват се дори за неща, за които нямат персонална вина, склонни да пренебрегват себе си и своите нужди, "не заслужавам" и пр/
- невъзможност да си простят за стари грешки /фиксация в миналото и тн./

# 28
  • Най-красивата страна
Да обичам себе си,означава да имам достойнство и себеуважение.
Не бих търпяла никакви опити за психически тормоз или физическо насилие например.След мъже не съм тичала никога.

Да се грижа добре за себе си-за здравословното си състояние,за външния си вид.

Да инвестирам в себе си-да се развивам,да обогатявам знанията си..

Да подбирам внимателно средата в която се движа.

Да се старая да си подсигуря отлични условия за живот..

Градивна критика приемам.Защото безгрешни хора няма.Но когато сгреша се старая повече да не повтарям същата грешката.

Не пренебрегвам себе си, заради други хора.

# 29
Да се обичаш буквално. За мен човек, който не се обича няма, как да обича другите. Щом някой се обича той се развива, към добро. Оценяваш себе си и знаеш, какво даваш на целия свят.

Общи условия

Активация на акаунт