Или някое светило в американската психология е нарцис и е прокарало това разбиране като аксиома…
Ти всъщност трябва да Уважаваш и Цениш себе си.
Ако уважаваш и цениш себе си ще се поставяш в позиция която да не те компрометира, а ако обичаш себе си демонстративно, това е чист нарцисизъм.
Естествено днешното поколение възпитава нарцисизъм. Обяснили са им че те трябва да се отнасят добре със себе си, и те изкривили концепцията че трябвало да обичаме себе си.
Давам пример: кое е по- приятно, да правиш секс с друг човек или да мастурбираш? Да правиш секс с човек е пъти по приятно защото има обмен на любов, докато мастурбацията е самонасочена, самотна, досадна и елементарно тъпа. Просто го няма целия спектър на любов, който можеш да изпиташ с някой друг, а се освобождаваш от един нагон за има няма минута. Да обичаш себе си е същото. И факта, че ти можеш да обичаш някого повече от себе си, не изключва това че ти харесваш, обичаш и уважаваш себе си, но в момента искат да го изкарат, че едва ли не да обичаш себе си било най- важното и трябва да е самоцел на всички.
Не мисля.
Ако ти е по- приятно да обичаш нещо друго а ти да си на втори план, не виждам защо да не се насочиш към това което ти е най-приятно, вместо сакън да се правиш на нарцисист.
Аз себе си се познавам, няма какво толкова да си дам като се обичам толкова много. А обичам мъжа ми, защото той ми дава това което го няма в мен, учи ме на неща които аз не притежавам в себе си и съм му благодарна че той ме обогатява така. Затова го обичам. Какво има да обичам себе си като съм си даденост? Харесвам се - да, уважавам се - да, но чак любов да изпитвам към себе си - не ми се връзва идеята, защото любовта извира от мен за да се обмени с някого другиго и да направим нещо по- голямо - дете, живот, фирма, мероприятие, парти. Нещо което се прави с други хора и остава в историята.
Като си се само обичаш няма каква останеш в историята, ще си висиш във ваната с краставици на омита и ще си повтаряш колко си невероятна сама. А като обичаш друг човек ще си висите във ваната заедно и те ще ти казва той на теб, колко си невероятна - това е много по приятно.