Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 720
  • 752
  •   3
Отговори
# 330
С тези коментари и мен като vondito щеше да ме е загубила докторката. С Макси позволих майка ми да ме напрегне и около годинката го пробвах няколко пъти, детето изпадаше в абсолютна истерия. След това около 1г6м пак пробвах със същия резултат, на 2г бях решила че ще пробваме един от 3дневните методи, взех си отпуск една седмица за всеки случай и започнах в събота, до петък резултатите изобщо не бяха задоволителни и пак прекратих. Много ме беше яд, че загубих една седмица свободно време в бърсане и опикана вместо примерно да се наиграем хубаво с детето. След това на 2г и 3 или 4м пробвахме друго и според мен тогава и методът ни устройваше и времето явно му пасна. Бях решила, че първо ще махна дневния памперс, а за дрямката и през нощта ще му го оставя, на 3ти ден сам поиска да махнем за дрямката, на 4ти и нощния. И от там нататък нещата се наредиха. Макси скоро ще стане на 4г, в градината останалите деца на неговата възраст или още са с памперс или тепърва го махат. На мен това ми идва вече в повече, но тук е масово, в немската ми група за Макси и до сега от време на време излизат постове по въпроса и майките обясняват как до 5г било нормално Dizzy Face .
За забелването съм коментирала вече, нищо не правя. Така ми е казано и в болницата и от акушерката и от педиатъра, а той пък си го следи на контролните.

Ние мол вече си нямаме, но в такива ситуации ползвам или тоалетни с повивалник или инвалидни (при нас ако няма отделна само с повивалник, то инвалидната е и с повивалник, така че не смятам за проблем). Даже и сама като съм с децата (сещате се, почти всеки път) и на Макси му се ходи до тоалетна по същия начин, водя го в такава кабинка, за да можем да влезем заедно с количката. Не съм сигурна на каква възраст ще е нормално да го пращам сам в мъжката тоалетна.

Ние сме си вкъщи, аз съм значително по-добре, макар и още не напълно здрава. А всъщност не съм ви споделила, на 6ти уж заместихме и вечерята (уж, защото на 6ти я заместих, а след това в болницата реших, че предпочитам да го върна на кърма за мое удобство). Днес вече пак си му дадох вечеря и той е доволен. Вечерята по нашата схема е филийка с нещо и "полумляко". Филийката за момента е бял хляб, от другия месец мога и пълнозърнест да давам. Нея я мажа сега с крем сирене, други варианти са ми всевъзможни веган неща за мазане (с авокадо, с домат, с манго, с нахут...), пастет (или нещо подобно тяхно, което аз съм оприличила на пастет), резенче кашкавал (или друг вид сирене), тънко резенче шунка или филе. Полумлякото е 40мл (20мл пълномаслено краве мляко и 20мл топла преварена вода). Интересното е, че Макси си умираше за това полумляко (без да му пречи на кърменето после), а Лео сега не го пие. Но не съм сигурна дали ако по някакъв начин успее все пак да го опита, няма да го засмуче и той. Нещо не иска вече да пие от шишето. Справя се супер, още първата вечер си хапваше идеално филийката.

П.С. не съм забравила за желанието си да добавя стихотворението на Маги, със сигурност ще успея тези дни.

# 331
  • Пловдив
За памперсите съм с по-особено мнение от масовката...с баткото от раз го махнахме два месеца преди да навърши 3. Изпусна се само веднъж първия ден. По-усет действах, просто знаех кога ще е готов и няма да има стрес. Свекървата се беше ентусиазирала след годинката 🤣 щото нали навремето...бързо ѝ мина ентусиазма. В яслата ми повтаряха като развалена грамофонна плоча, какви проблеми и ядове ще бера, как в градината няма кой да го търпи...
И днес не съжалявам за решението си и изобщо не ме вълнува, че някой го е махнал на годинка. Това да търча с гърне, да придумвам, пък играчки, пък не знам си какво не е моето. Имам чувството, че само тук е актуално някакво нелепо съревнование кое дете кога какво е направило и сума ти майки искат да вземат приз за първенство. И по-лошото за мен е, как започват непознати, да сочат с пръст и да ръсят епитети към такива като мен например.

# 332
Margat, аз надничам още, от Октомврийските мами, даже моята госпожица се роди Ноември, добре и беше, не искаше да излиза.

Как си, Margat? Много хубава идея за барбарона, бих му се зарадвала и аз, но съм далече.

Сигурно е далечен въпрос вече във вашата група, но така и така съм тук, има ли мами, които започнаха захранване от 4+ по тяхно усмотрение. Вчера и дадох 2 кафени лъжички пюре от морков, уж нямаше повече, уж да чакам 6 месеца, днес и дадох моят банан, с такова настървение си го смука, а сутринта, лъжицата с корнфлекс за мен, реши, че е за нея и отвори устичка. Та ми е трудно да чакам, пък таткото е прав май, че тя показва доста голяма готовнос и се боря със себе си. Благодаря, че ме изчетохте.

# 333
  • Пловдив
Баткото го захраних на 4м и половина. Почти веднага заместихме хранения, изяждаше си всичко, дори и мляко не ми е търсил, след ядене.
Това сигурно и на година няма да има заместено хранене.

# 334
  • София
Щом си показва признаци на готовност, давай смело. На 4+ вече може да се започне с най-безопасните храни.
Аз се чудя за млечните каши. Сара продължава да яде по много малко количество, педиатърката ме успокои, че кърмените бебета са така, търсят си кърмата. Онзи ден взех млечна с банан от дм и ако е по-вкусна, може и д си хапне повече. Дадох ѝ от бебешките царевични пръчици с морков, да гризе там нещо, а и постоянно примлясква като ни гледа. Засега само ги смуче, но поне е някаква занимавка и по-добре от това да си вкарва целия юмрук в устата. И с двамата по-големи ползвах подобна мрежичка за плодове, смятам и за нея да взема и да ѝ слагам всичко, което може вътре и да си го яде така.

# 335
Vondito, благодаря за куража, Десислава, също.

Ами четох в приложението Solid Foods, че педиатрите препоръчват да се започне с finger food на 6 мес и докато е активен рефлекса за избутване на храната с езика (губел се постепенно и ако започнем с пюрирана храна ще изпуснем момента) да се научи бебето да плюва. Особено важно умение като започне да слага в уста всякакви неща.

Доколко ви се струва уместно? Вчера като и дадох да смуче банана и двата пъти смуче, смуче и откъсва парченце в уста, добре, че го плюва. ММ твърди, че ще се научи и се започва с пюре или поне намачкана храна.

# 336
Аз също все още всичко пюрирам гладко, вчера забелязах, преди да глътне храната   я дъвче с венците и след това гълта. Преди всичко гълташе като пуйче, сега все едно я прекарва първо през уста за да усети вкуса и дъвче. Мисля, че вече мога да пробвам с някакви парченца. Бях давала колкото да опита сама банан, резен краставичка, гризка и ядеше, което не влиза плюе, но и си играе с храната, тупа я по килимчето, изтърва, после пак в устата, 🙂 приема я като игра храната. Напоследък ползва само пинсетния захват и всичко хваща само с двата пръста и натиска всичко с двата указателни пръста, другите не ги ползва, все и отварям ръчичката. Относно лапането, лапа абсолютно всичко, просто няма нещо, което да пропусне, налага се да давам биберон  понякога просто за да и запуша устичка, защото ближе например якето си, коланите на количката и стола, одеялото и т.н.

# 337
Вики, много интересен подход имат немците, аз все чета, че краве мляко за пиене не се предлага преди годинката, а АМ си е баш прясно мляко с добавки.

1.6 за дневен ми е нереалистично. С баткото имах желание да го махна по това време, защото беше лято и той хем беше вкъщи, хем го спарваше памперса, но беше неуспешно. Махнах го малко преди 2рия му рд, след едно боледуване, просто остана повече време вкъщи без да излизаме. За дрямката го махнах почти веднага, но пиеше много вода вечер и нощния, въпреки че го махнахме, го будехме всяка вечер да пишка, защото не успяваше да устиска цяла нощ. Скоро започна да се буди сам и спряхме да го будим, а стана на 3г миналия месец. За голяма нужда обаче още преди годинката го свикнах да ходи на гърне и виждам само позитиви от това.

Гери, не си представяй, че от първия опит ще се наяде, те в началото парчетата са си точно да опитат, да изучат консистенция, вкус. Бояна чак сега започва да отхапва хапки, да ги предъвка и реално да я видя как ги гълта, до сега само дробеше я с ръка, я с уста и се учеше да плюе по-големите парчета. То и това си е умение, да могат да отхапят и да знаят кога може да го глътнат и кога е по-добре да изплюят.

Вчера зелени гофрети- броколи,спанак, малко овесени ядки и яйце. За обяд дадох сафрид и аспержи, две нови, но нямаше проблем.
Сутринта хапна останалото от гофретите и дадох ягодка, заредихме много хубави и батко и изяде цяла купа, на нея също много и харесаха.
За довечера ще има дърпано свинско и се чудя дали да и дам, май няма да се справи с него..

# 338
Вики, много се впечатлих от филията с шунка и кашкавал! Лео сам ли успява да я хване и поднесе към устата си? А как с мляко едновременно, успоредно му даваш мляко в шише или? При нас палачинките бяха смачкани и размазани, буквално почти нищо не успя да стигне до устата, явно защото са меки и лесно се разпадаха. Иначе му давам зрънчо (бебешко от дм), него успява да го хапва 😄

Милива, страхотно меню! Ти ли успяваш да готвиш по 3 пъти на ден? Уау! Като знам и след всяко хранене на бебето колко има за чистене..

Момчил още няма пинсетен захват, хваща всичко с юмрук и съответно ако е парче храна, не успява да го хване добре и си лапа предимно юмрука.

Благодаря, че споделихте за памперсите. Подозирах, че ще е нещо такова. В същото време моето поколение и всички преди това, гледани без памперси, много по-рано сме се научили на гърне. Естествено, че е имало инциденти, но в никакъв случай не са били ежедневни 😏 Поне от това, което са ми разказвали - а баба ми е акушерка по професия и през нея са минали хиляди бебета. Аз например като бебе съм спряла да пишкам през нощта още на няколко месеца! Мама сутрин ме е слагала над легенче и там съм вършела работата…Предполагам сама съм усетила, че е гадно да си мокър и съм се научила. 🧐
Не мога да не отбележа как са се променили нещата в това отношение след навлизането на памперсите.

Ленка, аз на Момчил давам биберон като вика и негодува в количката, а не може никой да го носи. Запушвам му устата 🥺 Иначе съм се примирила, че ще лапа всичко, щом природата го е измислила, едва ли е опасно…стига да не лапа изпражнения, фасове, стъкла и други боклуци - затова не мисля, че ще се пречупя да го пусна да пълзи навън, просто е прекалено голяма кочината в града.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 10:02 от GerKa99

# 339
  • Пловдив
То реално и затова едно време рано са започвали с махането на пелените - всичко се е перяло на ръка, няма сушилни...

Някой има ли впечатление за инхалатори B. Well и баткото се разболя и трябва да правим инхалации, а към момента не сме купували инхалатор.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 14:58 от Десиссслава

# 340
Вики, много интересен подход имат немците, аз все чета, че краве мляко за пиене не се предлага преди годинката, а АМ си е баш прясно мляко с добавки.

1.6 за дневен ми е нереалистично. С баткото имах желание да го махна по това време, защото беше лято и той хем беше вкъщи, хем го спарваше памперса, но беше неуспешно. Махнах го малко преди 2рия му рд, след едно боледуване, просто остана повече време вкъщи без да излизаме. За дрямката го махнах почти веднага, но пиеше много вода вечер и нощния, въпреки че го махнахме, го будехме всяка вечер да пишка, защото не успяваше да устиска цяла нощ. Скоро започна да се буди сам и спряхме да го будим, а стана на 3г миналия месец. За голяма нужда обаче още преди годинката го свикнах да ходи на гърне и виждам само позитиви от това.

Гери, не си представяй, че от първия опит ще се наяде, те в началото парчетата са си точно да опитат, да изучат консистенция, вкус. Бояна чак сега започва да отхапва хапки, да ги предъвка и реално да я видя как ги гълта, до сега само дробеше я с ръка, я с уста и се учеше да плюе по-големите парчета. То и това си е умение, да могат да отхапят и да знаят кога може да го глътнат и кога е по-добре да изплюят.

Вчера зелени гофрети- броколи,спанак, малко овесени ядки и яйце. За обяд дадох сафрид и аспержи, две нови, но нямаше проблем.
Сутринта хапна останалото от гофретите и дадох ягодка, заредихме много хубави и батко и изяде цяла купа, на нея също много и харесаха.
За довечера ще има дърпано свинско и се чудя дали да и дам, май няма да се справи с него..

Milva, здравейте, а сама ли започна да се учи вашата дъщеричка да плюва по-големите парчета или вие я учите? Благодаря, точно това сега ми трябва да знам 😁

# 341
Те сами се учат, няма как да ги научите вие. Но парчета чак когато седят и не се килват напред в стола, иначе рискът от задавяне е голям.
Гери, баткото пак е болен и гледам да имаме различно за обяд и вечеря, защото иначе трудно яде една манджа и съответно хем болен, хем не се храни достатъчно. Но по принцип готвя всеки ден поне по едно ястие, тея гофрети, палачинки не ги броя, за гофретите даже аларма си навивам 6минути и ходя само да зареждам новата партида..

Деси, компресорните инхалатори са шумни, но впръскват всякакви лекарства, та някакъв такъв се насочи. Ние имаме безшумен АGU и компресорен Омрон коте, Омрона изпарява къде по-бързо, но е шумен. Специално за b well не съм и чувала, но май не бих взела нещо по-различно от зано, омрон, агу. Веднъж ги даваш парите все пак.

# 342
Айде пак наново, аз още не съм оздравяла, децата се тръшнаха и те.

Герка, филии с шунка и с кашкавал още не съм давала, той до тук има две вечери. Сега давам все още с крем сирене. Сам си ги взима и сам си ги слага в устата. Той има вече малко опит с онези "хрупкави хлебчета", които въведохме едновременно със следобедната каша, въпреки че аз на него често забравям да му давам от тях, а батко му си ги хапваше редовно с кеф. Филията я мажа с крем сирене и след това я нарязвам на лентички горе долу един пръст дебели. Сега от опит с Макси не му слагам чинийката с всичките пред него и да ги разхвърля по земята, ами го слагам Лео в стола и му давам по една лентичка. Снощи това се смяхме с моите родители, че е като онези касички с котешка лапичка - слагам лентичката и той я грабва мигновено и я пъхва в устата си. Ако не ги предупредя предварително да гледат внимателно изобщо няма да успеят да видят какво се е случило, толкова е бърз. Ако не забравя довечера ще снимам. Млякото нещо не ми се получава с Лео, може би ще търся и за него някакво друго шише да видим дали ще помогне. А Макси понеже толкова много го харесваше, му давах първо филийката и след това млякото в шише. Иначе и филийките ни са мекички, той ги смачква като стисне с ръка, но почти нищо не губи от тях, снощи имаше 3 малки парченца на земята от една нормално голяма филия.

# 343
Здравейте, на обяд давам разхлабващи пюрета напр. пащърнак, тиква... следобяд давам оризова каша винаги с круша или ябълка или сливи и пак се запича бебка.. вече 3 ден не е акала..

# 344
Момичета, давали ли сте витамин Ц на бебетата? Малкия е болен и педиатърката изписа по една ампула на ден от детските, но и тях ги дават за след годинката…в аптеката също се учудиха и казаха само половин доза. А втори път го водя този разговор с нея и втори път ми казва по 1 ампула.  За каката съм давала, ама беше над 1 год.

Общи условия

Активация на акаунт