Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 611
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
Напоследък е много тихо в нашата групичка, дано сте здрави и всичко да е наред.

Кои плодове сте вкарали? Изкушавам се да му дам ягоди, но ММ само не скастря, че много бързам с предлагането на нови храни. Около Великден му вкарах и белтък, нямаше реакции.

Борим закуската, нещо нищо не се харесва, нито кус кус, нито попара, нито кисело мляко. Хапва няколко лъжици и това е.

# 691
Момичета, за течащ нос какво използвате?Първо беше водкист секрет,сега е леко зеленикав..Мисля утре да отида да й вземат носен секрет,но сигурно ще излезне резултата през седмицата,а много тече и й пречи на съня.Слагам физ.р-р но ефект нулев.

Стилиана,аз съм давала круши,ябълки,банани,праскови,боровинки,ягоди,манго,грозде,сигурно има и други,но не се сещам за момента.Не е правила реакция от ягодите,и мен ме беше малко страх,но гледам да ги вкарам алергените по-бързо.Сега се чудя кога и как да вкарам ядките.Моето момиче е юлско бебе.

# 692
Тишината вероятно се дължи на това, че бебоците са станали много активни. При нас положението е добре, когато каката е на градина. Мога да го оставя за някакво време в кошарката за игра, за да свърша нещо. Той си се занимава, играе и е спокоен, върне ли се кака му забрави да е там. Почва страшен рев, иска да излиза, като го пусна почва да пълзи след нея, иска да вземе всичко с което тя играе, от което тя не е особена щастлива…и направо е лудница. Добре, че поне си ляга рано и това чудо продължава  само 2 часа.
Занапред не знам как ще ги помирявам..направо се плаша.

Иначе и при нас закуските са трудни..не му харесват тези неща. Яде само каша със сирене и масло. Кус-кус и попара със сирене опитва няколко лъжици и до там. Пюретата на обяд повечето ги харесва.
Като ни станат ягодите в градината, ще му дам. От юни мисля да го запиша на детска кухня, дано свикне бързо с менюто.
Той е на 2 дремки от 3 месеца, напоследък, заспива късно за 1вата дрямка, сигурно ще мине на една  в някакъв момент, дано не е скоро 😂.

# 693
Здравейте, при нас продължава нито сънят да е сън, нито яденето ядене.. нося я постоянно, не иска хич да седи на пода и не виждам как ще пролази така. А за това, че нищо не мога да свърша не искам да отварям дума..
Аз съм предложила каквото ядем и каквото съм видяла в магазина. От алергените съм давала ягоди(редовно), риба, млечни, цели яйца, сусам и лешници на тахани в сосове и печива. За мое съжаление няма прогрес в изядените количества храна, все още и не дъвче както очаквах, опитвам да не сравнявам с брат и, но ме човърка. По това време той ядеше и пюрета и кюфтета.. и пълзеше.. тя активно упражнява само гласа си, много хубаво ни нарежда по цял ден.

Слънцезащита преди ползвах на авен, сега имам само един стик от дм, честно казано нея не я мажа, защото излизаме след 5 и слънцето е слабо. За жегите и морето по-скоро пак на авен ще заложа, защото покрай мен доста деца изгоряха от wooden spoon и не ми се рискува.
Репелент и аз Бочко ползвам, даже вече взех, че баткото един комар да има-нахапал го е и вече ходи на решето. Количката пръскам, като започнат да я хапят нея, ще я пръскам и нея Grin

Мама, аз имам слънчева алергия и като дете ми излизаха такива червени петна, но сърбящи и леко релефни, изчезваха до няколко часа, ако не ги пипам. Опитай да мажеш обилно слънцезащита и да избягваш директно слънце, дано е нещо временно.

# 694
  • София
Ние вече сме доста време навън всеки ден. Сара на 8м е 8,500 и 71 см, до годинката няма да има нищо особено, което да проследим. Пълзи и напред вече, в комбинация с подскачане, опитва се да се изправя по мебели, почнах да я събувам боса у нас, за да стъпва по пода по-стабилно. За лятото няма да ползвам слънцезащитен, шапка ще носи. Вече ни следва от стая в стая и е много смешна като иска да е с темпото на батко си и кака си, скача като жабка покрай тях.

# 695
Доколкото знам ягоди не е хубаво да се дават до 3г възраст.

# 696
Елиф, действително има различни препоръки определени храни да се избягват до определена възраст. Предполагам обаче, че всеки по усет преценява да даде по нещо на детето, за да го запознае с нов вкус. Ягоди не съм давала в натурално състояние, но ги давам редовно преработени - с едни пюрета от ДМ - има с ягоди, малини и боровинки. Много са вкусни, детето ги харесва. Давам ги както самостоятелно, така и в каши. Тези дни като се сетя ще овкуся и малко кисело мляко, отново за да разнообразя храненето на детето. Не апелирам към безсмислени и прекалено рисковани експерименти, но в крайна сметка не можем да си опазим децата от всичко. Моят подход е да запознавам контролирано с нови храни вкъщи, а не утре на площадката да направи реакция от някоя почерпка и никой да не знае каква е причината. Следвай собствения си усет и нещата с храненето ще се развиват нормално и спокойно - от известно време вече ежедневно изхвърлям по 3 бурканчета от изядена храна. Нямам търпение да я докараме до възраст за кухня.

# 697
Доколкото знам ягоди не е хубаво да се дават до 3г възраст.

Това попада в същата категория като белтък и мляко след 1г, фъстъци след 4г и тн. С други думи остарели разбирания на педиатри, които не са си актуализирали знанията последните 10 години.
Сайтът solidstarts междудругото е доста готин, там проверявам редовно коя храна кога и как може да се предлага.

Аз дадох сурова цяла ягода да си гризе, но не му хареса.
Сурови плодове съм давала само банан, киви, портокал, мандарина, боровинки и въпросната ягода, която не се изяде. На пюрета съм давала много видове, вкл. манго. Чакам с нетърпение сезонните плодове.

Жалко за тишината в темата, на мен лично ми липсвате. И ние излизаме повечко вече навън, но като заспи гледам да се паркирам някъде и си чопля телефона.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 09:15 от GerKa99

# 698
  • Пловдив
Аз се боря Ивайло да пие сокове /не пие вода, фонтанелката е малко хлътнала, не е някаква драма по думите на джипито, но му липсвали течности/. И сокове не ще, това дете до лудост ще ме докара, поне в други отношения е слънчице 🤣 с яденето е същата работа, но поне всичко предлагам и хапва по малко.
От понеделник ежедневно сме на гребната, хем си направя обиколката, хем като заспи си чета книжка на спокойствие.

# 699
И при нас яденето продължава да е драма. Пиенето на вода също. Единствено с лъжичка успявам да я накарам да изпие някоя друга капка. По-голямото количество го плюе. Хапва прилично количество само плодови пюрета, каши тотално отказва. Не се отказвам и всеки ден предлагам различно нещо, но честно казано вече съм на ръба. Дойде ли време за ядене ми се реве.
Пропълзя на Великден точно. Още се влачи по земята, опората на 4 точки е доста далеч според мен.
Благородно ви завиждам за хубавото време и дългите разходки. Ние още излизаме с шушкаво яке и плътна шапка 🤯

# 700
Мами, дайте съвет от какво може да е? Снощи го видях на ръчичката над лакътя, нещо като лишей. Няма на други места, намазах леко един път с фенистил. В понеделник ще го заведа на дерматолог, ама до тогава ще се побъркам...

# 701
Минавам да се оплача. Прибрахме се на 22ри в Германия, бях пуснала поръчка в дм за разни неща и готови пюрета поне за обяд и десерт за месец горе-долу, защото грам не ми се готви. И какво мислите стана? Моят хубостник от тогава прави стачка на пюретата и кашите, само сутрин и вечер яде като преди филийките си. Днес предлагам поредно пюре, отказ категоричен след първата лъжица. И ми хрумна да пробвам да му дам парче, ама какво да му дам така набързо, един банан му нарязах. Ей толкова бързо не беше ял, честно ви казвам. От там нататък сложих и един картоф нарязан на пара да стане, голямо мрънкане докато се свари и после човека яде резенчета. А така ми се иска да си яде пюретата и поне за известно време да си спестя разправията с готвенето...

# 702
  • Пловдив
Мами, дайте съвет от какво може да е? Снощи го видях на ръчичката над лакътя, нещо като лишей. Няма на други места, намазах леко един път с фенистил. В понеделник ще го заведа на дерматолог, ама до тогава ще се побъркам...

Прилича ми на атопично петно. И двете деца имат, големият го израстна и не е получавал повече от година, малкият след предписанията от дерматоложката изчезнаха /той имаше на бедрото и бузата/. Масово предписват кортикостероид, ние се справихме само с козметика.

# 703

Прилича ми на атопично петно. И двете деца имат, големият го израстна и не е получавал повече от година, малкият след предписанията от дерматоложката изчезнаха /той имаше на бедрото и бузата/. Масово предписват кортикостероид, ние се справихме само с козметика.

Благодаря Деси, поуспокоих се малко. В понеделник, ще видим и ще пиша, какво е станало.
Прекрасен ден на всички мами ❤️

# 704
Вики, в Германия има ли детска кухня, евентуално да минаваш на този вариант? В България има държавна субсидирана (където в София се чака с месеци) и много частни, които обаче са скъпи и доставят само в пластмаса, което е проблем за мен.

Момчил изобщо не харвсва купени зеленчукови / месни пюрета, пробвах всякакви видове, марки и консистенции. По-скоро ще яде хляб и кисело мляко..Добре, че яде купешки плодови, както и каши.

Да се похваля, тамън писах по-горе, че не му хареса ягода, днес предложих пак и този път си изяде с кеф 2 големи ягоди. Вярно, че беше гладен този път, я и ягодите бяха по-сладки 😀

Общи условия

Активация на акаунт