ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 3

• 37 950
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • София
И моят туесар не иска програмиране. Не знам грешка ли е или не, но иска да смени с нещо друго.
Пеене нямаше да ме изненада, стига да имаше някакви данни. Предвид, че  12г показва данни за математика и евентуално биология, няма много опции.

# 721
Интересни са децата. Моето избяга от смг, заради информатиката и там определено не обичаше и математиката. А сега обожава математиката и иска да следва математика и информатика Simple Smile.

# 722
Ох то около мен студенти сменят драстично поприща, за нашите набори няма да отварям дума изобщо какви ги вършат ...ама айде, да се хвали родата с бал, с прием, пък нататък...

# 723
Спокойно, четох преди време:
Boomers worked one job for 40 years.
Millennials work 40 jobs in one year.
Gen Z is questioning why jobs even exist.
Пак добре, че решават да учат. Сигурно, за да не работят през това време. Joy

# 724
Нашите Z генерация ли са? Обърках се вече от толкова много.
Иначе наборът се жалва. Какво било това нещо - първо 12 години да учиш - ужас; после цял живот трябва да работиш - втори ужас; и най-накрая, когато се освободиш от оковите си вече стар. Никак не било честно. Жив да го ожалиш.

# 725
  • София
Нашите Z генерация ли са? Обърках се вече от толкова много.
Иначе наборът се жалва. Какво било това нещо - първо 12 години да учиш - ужас; после цял живот трябва да работиш - втори ужас; и най-накрая, когато се освободиш от оковите си вече стар. Никак не било честно. Жив да го ожалиш.
Е не е ли прав?

# 726
А, бе, прав е, ама то по тая негова логика, да лягаме да мрем, защото животът ни цял живот ще е скапан. Опитвам се да му обясня, че има и нещо хубаво във всички тези окови. Сега, няма късмет, не е случил на родители милионери, ама все пак, здрав и прав е, какво ми се е размрънкал.
Да му се не види и Z генерацията или каквато е там.
Малкият явно е от някоя друга партида. Той не мърмори така и се опитва да види и позитивите.

# 727
  • sofia
Специалности обсъждаме тези, които имаме неориентирани младежи, другите не обсъждат. Снощи пак го питам - какво ще учи, "нещо с математика"...Викам - "Е аз не очаквам да ми кажеш, че ще учиш оперно пеене"! Сладури.
Аааа, нищо не се знае. Моята "математичка" от СМГ и част от момичешкия национален отбор по информатика ще кандидатства в НХА и то само и единствено Живопис. Така че оперното пеене хич няма да учуди вече.
То в НХА и да искаш повече специалности, не може 😃 За всяка има отделен изпит и са в един и същи ден. Може само някоя от другия факултет, като и за него пак така. Бях много изненадана от този факт преди няколко години.

# 728
  • Варна
Големият син, който тази година завършва магистратура сто пъти си смени желанията . Щеше да кандидатства журналистика, в последствие записа право - до като учеше право искаше да става арбитър , после пък съдия , после дипломат .В последствие записа магистър по публична администрация ..Общо взето всяка година нещо ново измисля . Успокоявам се, че поне не прекъсва ученето за да прави това модерното гап , защото това е масова практика сред децата.
Сега пък брат му завършва МГ - от 26 деца в класа само 8 няма да кандидатстват медицина . Профила им е математика и информатика.

# 729
  • София
И  моят в последния месец размисли и от монтажа се върна на анимация. Бяхме вчера на среща в НБУ. Много му хареса. И аз никога не бях ходила, впечатлена съм. Ще пише есе, но ако кандидатства повече от една специалност за всяка ще пише отделно есе. Повече наплив имало в кино и телевизия, да се надяваме, че това увеличава шансовете за  анимация. Там имало по-малко кандидати, защото по-трудно и повече се учи.

За бала освен тъпото Мегами, в което неясно защо са се засилили всички, още не могат да се разберат за ресторанта. Онзи, който организира предложил някакви брутални суми за Капитан Кук от типа на 300 и повече лв на човек и всички казали, че няма шанс да дадат толкова. Те са един клас само и то не много голям, ще се вместят някъде, но признавам, че се радвам, че нямат уклон да се изхвърлят с тия суми.

# 730
Бoяна, да си помисли младежът, защото ИИ все повече се ползва за анимация и спецефекти. Зетят работи точно това и в момента е на борсата. Работил е в известни фирми и една по една затвориха кепенците. Внучката / дъщеря му/ с нейната специалност се реализира в момента по-добре от него. Участвала е в почти  всички риалитишоута. В момента също работи и даже сме в конфликт, защото има невзети изпити - нямала време от работа. Вчера зетя  говори с приятел, който работи в Австралия в голямо студио и казва, че всички са ги съкратили, защото ползват ИИ и се връща. Така, че да търси по-широко спектърна специалност

# 731
  • София
Бoяна, да си помисли младежът, защото ИИ все повече се ползва за анимация и спецефекти. Зетят работи точно това и в момента е на борсата. Работил е в известни фирми и една по една затвориха кепенците. Внучката / дъщеря му/ с нейната специалност се реализира в момента по-добре от него. Участвала е в почти  всички риалитишоута. В момента също работи и даже сме в конфликт, защото има невзети изпити - нямала време от работа. Вчера зетя  говори с приятел, който работи в Австралия в голямо студио и казва, че всички са ги съкратили, защото ползват ИИ и се връща. Така, че да търси по-широко спектърна специалност
А, не, това не е компютърна анимация, а анимационно кино. Учат режисура, сценарий, история на изкуството и прочее. ИИ може да анимира, но не може да измисля и никога няма да може. Те и преди са рисували на ръка после навлиза компютърната анимация, но си има режисьори и сценаристи, и сега ще е същото. Иначе си права, ако човек е решил да изкарва хиляди, защото ще прави 3Д анимации това няма да стане. Той иска да го учи, защото програмата е по-комплексна от тази за режисура на монтажа. То ако е за въпрос вече има чудни ИИ програми за монтаж, но и там първо са рязали лента, после по мое време вече от касета на касета монтирахме, след това и касетите изчезнаха. Всичко става по-лесно, ако просто имаш механични умения ставаш излишен.

Това не го гледам като перспективна финансово специалност, но би трябвало да завърши бакалавър на 21. Има време да учи и още нещо, даже и паралелно нещо. В НБУ имат майнър програми и може да запише втора специалност паралелно. Важно ми е, че нещо е решил, пък да видим после.

Много ти благодаря за информацията! Важно е човек да е наясно.

# 732
  • София
ИИ може да анимира, но не може да измисля и никога няма да може.
За съжаление не е така.

Най-обикнлвената версия на chatGPT измисля приказки и рисува картинки по тях. ММ се забавлява да чете вечер на малката измислени приказки и да ѝ показва героите в тях на картинка.

Само му задаваш, че искаш примерно приказка за еднорог, зайче и таралеж, в която да става дума за приятелството и хоп, получаваш нелоша история за лека нощ.

# 733
  • София
Илит  това не е творчество, а нещо като фабриката за романи на Дюма. ИИ ще си остане лимитирано креативен, но е дълга тема защо и спрямо какво. Сценаристите, писателите, поетите и художниците няма да изчезнат, защото има изкуствен интелект.
ИИ пише и програми, но все пак айтитата няма да отпаднат напълно никога. Това са инструменти за улеснение. Ако не е така всички ще гладуваме, освен майсторите плочкаджии

Но да се учи анимационно кино или друго от сорта не е комерсиално по начало. Това ми е пределно ясно. И аз не съм учила нещо комерсиално, пък сега стана много модерно човек да е социолог, чак ми е смешно. Важното е човек да си учи каквото го влече, че после цял живот си е истина, че само работа, поне да му е на сърце тая работа.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 13:34 от Бoяна

# 734
Ми, да, горе-долу е така. Има съкръщения и в ай ти сектора. Естествено, че ще има всякакви хора като професии, но ще остават най-добрите или най-адаптивните или тези с най-добрите връзки. Категорично във всички професии, които могат да бъдат заместени с АИ ще има спад в търсенето.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 15:01 от Maria 007

Общи условия

Активация на акаунт