Какво пропускам като полезни продукти у дома

  • 6 242
  • 117
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 18 202
Има глутен, да. При глутенова непоносимост не трябва да се яде.
Грис, лимец, спелта също имат глутен.
Но пък е с малко калории, много фибри и е богат на витамини, особено от група В.

# 91
  • Мнения: 14 624
Ориз, картофи и елда обаче нямат глутен, така че...

# 92
  • София
  • Мнения: 18 202
Така е, но при здрави хора, които нямат глутенова непоносимост, няма нужда този протеин да бъде избягван.

# 93
  • Банско
  • Мнения: 2 389
Сетих се за нещо много богато на протейн и полезно също, конопено семе. То има страшно много протейн и няма вкус,може да се слага към салати или мюсли.

# 94
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 124
Целина използвам,когато готвя телешко варено или супа от свински джолан.
Бял бъз събирам и суша цветовете.
Спанак,коприва,лапад-пресни и замразени.Използвам най-весто за супи,като добавям лук,морков,фиде ,сервирам с кисело мляко и сирене
Гъби-купувам печурки и кладница,а през лятото събираме манатарки и пачи крак ,челядинки,ако нямаме късмет купувам сушени .
Мед-винаги имам няколко вида-манов,букет,липа,акация ,крем мед,магарешки бодил.
И бурканче с мед от борови връхчета,който не е точно мед.....
Джинджифил -корен.От него приготвям смес от настърган джинджифил ,мед и лимон.
Черни и червени боровинки,ягоди,малини,къпини-или събитаме или купувам и замразявам
Грах-пресен или замразен.Използвам за готвене,за гарнитура...
Царевица-замразена.Също.
Пащърнак- използвам го и за салати и за супи и за ястия.
Яйца от пъдпъдъци-сварявам ги и ги вадя внимателно с решетъчна лъжица .Сервирам ги към закуската или ги добавям към салати или към плата с колбаси или сирена.
Лимони и лайм-използвам ги за овкусяване на супи,месо и риба,в маринати,правя домашна лимонада..
Нар-режа го на две хоризонтално и използвам сока.
Или зърната в салати.
В руесйуте магазини има  сос от нар
Ориз-бял и кафяв
Риба-поне веднъж в седмицата,детето много обича.
Миди,калмари-замразени.
Паста-различни видове
Канелони-пълня ги с кайма
Грис-използвам го за сладкиши,но понякога правя и грис халва ,защото мъжа ми я обича.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 20:01 от Veronikaaa

# 95
  • Мнения: 28 652
Сетих се за нещо много богато на протейн и полезно също, конопено семе. То има страшно много протейн и няма вкус,може да се слага към салати или мюсли.

Какво е „протейн“? Не съм чувала за такъв продукт.
Ако имаш предвид протеин, то в състава на всички семена, включително и конопеното, преобладават мазнините. От което охотно се възползват последователите на високомазнинните диети.

# 96
  • Paris, France
  • Мнения: 17 403
Грис, лимец, спелта също имат глутен.

Грис от твърда пшеница ще съдържа глутен, но в гриса от елда или просо глутен няма. Грис от елда трудно намирам, но от просо има навсякъде.

# 97
  • Мнения: 564
Просото е един много недооценен полезен продукт. Освен, че не съдържа глутен, полезните му вещества се доближават до киноата. Използвам го вместо фиде и ориз в супи, приготвям го и като кус кус за закуска.

# 98
  • Банско
  • Мнения: 2 389
Цитат
Какво е „протейн“? Не съм чувала за такъв продукт.
Ако имаш предвид протеин, то в състава на всички семена, включително и конопеното, преобладават мазнините. От което охотно се възползват последователите на високомазнинните диети.


Протеин имах предвид, извинявам се за грешката. Понеже рядко консумирам месо и гледам да консумирам повече разтителна храна, видях че конопеното семе - "Семената съдържат между 25 и 35% протеин, а някои от протеиновите продукти направени от конопено семе могат да съдържат до 70% протеин на 100 г – подобно на суроватъчния протеин изолат. Протеинът в конопеното семе идва от лесно усвоимите едестин и албумин, които се усвояват лесно от организма".  Просто реших да споделя, вслучай че на някой от темата или на автора му е интересно да използва този вид продукт.

# 99
  • Мнения: 28 652
Подбирай си източниците. Не всичко, прочетено в интернет, е вярно. Simple Smile

# 100
  • Мнения: 24 520
Някакъв преработен продукт на база на такова семе може и да има 70% протеин, знам ли го какво са му правили и отделяли. Сигурно ако извадят мазнината от него първо, както са някои брашна от семена или ядки дето вървят и в НВ храненето. Тя тая мазнина е едно половината може би от ядката, та ако е 35% в цялото, горе-долу така би излязла сметката, с малко уговорки.
Вече всеки си преценява, аз не бих разчитала на ядки и семена да си набавя протеини, но пък аз не съм и вегетарианка, точно защото не си я представям тая работа.

Ако само месо не ядеш както споменаваш, а не да си веган, по-добре на яйца разчитай за протеин.

# 101
  • Мнения: 2 029
Аз вкъщи наблягам на сезонни плодове и зеленчуци, поне се старая да са такива. Иначе вкъщи и тримата сме месоядни, протеин си набавяме главно от месо или яйца, скир, кисело мляко.

# 102
  • Sofia
  • Мнения: 1 477
В къщи малко консумираме тиква, да не кажа никак. Не защото не я ядем или обичаме, а защото не мога да се наканя да я направя. Тази зима купих тиква ноември. Още стои цяла. На два пъти купувах готов тиквеник. Той почти нямаше тиква в него. Повече ме задържа да не я правя е, защото е десерт, а ние в къщи и двамата, вече на възраст и ограничаващи сладкото и захарта. Обяд, вечеря без десерт. Сутрин не закусваме, само кафе.
Правя, но рядко, крем карамел с подсладител, без карамела. Кафето пием с подсладител

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 17:28 от Ani Ka

# 103
  • Paris, France
  • Мнения: 17 403
Правя крем карамел с подсладител, без карамела. Кафето пием с подсладител

Абсолютно всички подсладители са в пъти по-вредни от тиквата и даже от захарта. Изключение прави стевията за диабетици, които не произвеждат инсулин. При нормално производство на инсулин стевията вдига инсулина по-късно, отколкото захарта, но го държи висок с часове и така се увреждат кръвоносните съдове. Даже и естествените подсладители, чиито молекули съществуват в природата са вредни в количествата, в които се поемат с цел подслаждане. Еритролът омазнява черен дроб и консумацията му се свързва с повишен риск от инфаркти (май беше или друго сърдечносъдово).

Нерафинираната захар и особено меласата са полезни, защото съдържат много витамини. Е, съдържат и много енергия, но ако се гори редовно, проблем няма.

Има смисъл да се ограничава сладкото, особено зимата и на студен климат, но само ако не се заменя с подсладители.

# 104
  • София
  • Мнения: 18 202
Тиквата е разкошна солена с различни меса и зеленчуци.
Вкъщи обожават пълнена с пуешко, бейби моркови и червени чушки.
И тиква в крем-карамел.
От подсладителите единствено стевията е ок, защото е с естествен произход, но ние ползваме само нерафинирана захар.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 20:08 от Fever Ray

Общи условия

Активация на акаунт