Какво пропускам като полезни продукти у дома

• 6 234
  • 117
  •   1
Отговори
# 75
Чудесни идеи сте дали и ще ги пробвам, но аз исках друго да питам. Може би не зададох правилно въпроса. С какво си подхожда салатата от цвекло като гарнитура?

С всичко я ядем вкъщи - с пилешко, със свинско, с риба. Също така понякога слагам варени яйца вътре, и се наяждаме само със салата.

# 76
"Моите" полезни продукти, без които гледам да не оставам, са домашен хляб с квас и домашен кефир от козе мляко. Е, козето мляко е купешко, но няма как.
Сега обмислям да си направя домашни таблетки за съдомиялна по тази рецепта:

Скрит текст:

Може ли да споделите рецептата си за домашния хляб?

# 77
Ами сложно е, всеки път смесвам различни видове пълнозърнести брашна, а квасът ми е изцяло пълнозърнест, в повечето случаи - ръжен. Не поддържам бял квас и не правя бели хлябове (добавям си само малко бяло брашно в общата смес). Та първо смесвам брашно и вода (брашното не повече от 600 г, водата - теглото на брашното *0.7) за автолиза, след около час добавям кваса (около 20% от брашното) и сол и действам според рецептите за хляб с квас с разгъване, сгъване и втасване на тестото. Съветът ми е да си харесаш рецепта в интернет и да действаш според нея, докато свикнеш "на око" или докато си харесаш друга рецепта.

# 78
  • София
С квас приготвям всевъзможни тестени продукти, най-често хляб. Последният път бяха френски багети, за следващия съм решила да направя любимият ни хляб с червен пипер.

# 79
Има мисля че цяла тема за хляб с квас, май на Морена да беше, специфично си се работи с него и иска малко свикване, иначе не че е толкова сложно нещо. Просто е различно. Но ако човек не е работил никога с квас, по-добре да почне от основите, тя иначе сигурно и описаната технология на работа няма да му говори много де. По-лесно е ако имаш представа какво правиш и защо.

# 80
Благодаря много! След потърся темата. Аз съм горе-долу наясно с технологията, но не съм пробвала.

# 81
Много приятна тема!
Всичките тези неща са и в моята кухня до едно!
Много обичаме цвекло и по цяла зима е на трапезата ни.
Последното много сполучливо беше настъргано цвекло, ябълка и кисели краставички от буркан на много дребно, ей, изстъргах си пръстите една седмица от повторение на тази салата.
Тази зима въведох задължително по 1-2 консервички дроб от треска на седмица.
Всякак ги въртях, с яйца, с батати, но най сполучливо стана на картофено пюре с обикновени картофи и добавки каперси, и лук.
Относно булгура, обожавам! Години ми отне да го наложа, криех го, смесвах го с ориз, но сега мъжът ми като види, че отварям последния пакет и се затичва сам към Женския пазар за 3-4 кг😀
Една туркиня ми каза за тъмен булгур, бил много по-вкусен.  Не съм открила още в София, но не съм и обиколила всички явки, които знам.
На едно място намерих дребен тъмен, ще взема да го пробвам поне, но той по-малко ми върви от едрия.

# 82
  • Русе
Как го приготвят булгура?
Аз единствено като гарнитура сварен вместо ориз или на ризото с гъби. Когато е само сварен, много ми харесва, ако добавя лъжица лютеница.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 11:28 от vesssrusss

# 83
Булгур използвам веднъж като основа за всякакви салати, и после - като добавка в различни ястия. Така на първо четене се сещам за телешко с булгур и сини сливи, кюфтенца от булгур, булгур със спанак. Почти навсякъде може да се сложи.

Една от любимите ни салати е булгур, печени червени чушки на ивици и рукола. Може да е добави и някакво твърдо сирене.

Веднъж ядох едни божествени сърми от лозови листа с булгур, но аз лично не съм приготвяла.

# 84
майка ми правеше една рецепта камби с булгур на фурна, синът ми много хареса рецептата, беше уникално вкусно. Само зная, че е от едно списание "Вкусотии в чинии", дано не е изхвърлено, тя си пазеше някои.

# 85
  • София
Аз го слагам вместо ориз, вместо фиде, вместо паста. Правя с него различни видове салати с пресни или сварени зеленчуци. Добавям му разни сосове, песто и подобни и тогава го оставям само като гарнитура. Много ми харесва като канапе за месо. Обичайно финия не го варя, а само го заливам с вряла вода и го оставям да попие със затворен капак. Предпочитам булгур пред ориз.
Добавям го и в яхнии. В глинения гювеч приготвям такива на бавен огън и обичайно слагам шепа булгур, з да не остане ястието много течно.
Също с него пълня чушки, сърми, домати, лук, пиле и т.н.
Бернарда ме изпревари. Simple Smile

# 86
Навсякъде замествам ориза с него, самостоятелно го правя на пилаф, запържвам фиде до златисто, напоследък вместо фиде ползвам безглутенови спагети на Барила, те са от ориз и царевица, начупвам ги на дребно. Пилафът може с месо, може и без. Ако слагам месо, то е предварително обработено.
От дребния правя кюфтета от червена леща и булгур.

# 87
Цвекло от тая зима ми хрумна да слагам и в някои супи където не е обичайно, интересно става. Например в супа топчета ми допада доста, въпреки че си е шантава комбинация за повечето хора. Не готвя с картофи както някои слагат в супата, не обичам чушки... А пък обичам да има зеленчуци и сега зимата му е сезон. Резултатът беше нелепо изглеждаща но много вкусна ярко розова супа топчета Joy Не останах само с веднъж де, влезе си ми трайно в менюто в такъв вид.

# 88
Има ли глутен в булгура?

# 89
Чист глутен си е, булгурът е пшеница реално.

Хубаво се разговорихме за червеното цвекло. Бях си намислила да правя домашна Снежанка с червено цвекло и съм забравила, в Лидл продават една, хареса ми много. Ще пробвам първо със сурово и после с мариновано.

Общи условия

Активация на акаунт