За цената на изследванията.

• 875
  • 8
  •   1
Отговори
Какво стана с безплатната фетална морфология? Само обещания, обещания.
То е ясно че ще ги дадем тези пари, няма от какво да се пести,но трябва ли да е така? Изобщо почти никое изследване не е безплатно. Не е нормално това. На държавата не и е приоритет това. Нали ако има добро следене това е в + на държавата, да се раждат здрави деца.
  И става все по-скъпо и по-скъпо. Това е обир, а детски и майчинство(2 година) са замразени.

# 1
Така е. Съгласна съм. Обаче, не е задължително всеки да има дете. Ако не му се дават пари на човек не прави деца.🤷

# 2
  • София/Севлиево
Хм,аз за две от 4-те си ФМ не плащах нищо, докторът ми по ЗК ги направи като част от рутинния преглед(това през 2021).За съжаление да имаш дете понякога се оказва наистина много скъпо,но не ми се влиза в подробности.Само ще кажа,че успешната ми бременност след инвитро ми излезе около 20000,а колко още дадохме преди това не ми се мисли,но определено биха стигнали за един приличен апартамент около 100 кв.в родния ми Плевен, Търново или друг подобен град...

# 3
При последната ми бременност (2023/2024) на първата ФМ жената на касата ми каза 192 лева и ме пита имам ли 2 лева , преди да извадя парите даже 😁, отворих й не е ли по-загрижена дали имам 190 лева, двата лева са лесни 🤣. Доста скъпо е и преди, и след това да имаш деца ,затова избора е личен 🙂. Иначе с всичко от написаното съм съгласна .

# 4
Хм,аз за две от 4-те си ФМ не плащах нищо, докторът ми по ЗК ги направи като част от рутинния преглед(това през 2021).За съжаление да имаш дете понякога се оказва наистина много скъпо,но не ми се влиза в подробности.Само ще кажа,че успешната ми бременност след инвитро ми излезе около 20000,а колко още дадохме преди това не ми се мисли,но определено биха стигнали за един приличен апартамент около 100 кв.в родния ми Плевен, Търново или друг подобен град...

Най-вероятно гинекологът Ви не е специалист по фетална морфология. Навсякъде този преглед е доста обстоен, дълъг и не знам някъде да струва под 150 лв. Радвам се, че при Вас всичко е било наред и той не е пропуснал нещо важно.

Говореше се, че ще има ФМ по каса, но много малко специалисти работят с касата и съответно часовете за тях ще са сигурно след като родиш. Отделно само една ФМ не е достатъчна, но пак би било нещо. Недей си Боже да имаш нещо по-рядко и специфично, сумата за изследвания рязко скача. Например тромбофилия. Или да си на някаква терапия. Почти цялата бременност бях на Утрогестан и Магнерот и добре, че имам приятелка фармацевт, та ме уреди по-изгодно. Не, че нямаше пак да ги платя тези пари. Много хора се молят за детенце и тези първоначални разходи за една бременност не са толкова важни. Кумовете ни дадоха един апартамент пари, за да имат дете.

# 5
Точно това ми беше мисълта. Говореха че ще има безплатна фм. После нещо замлъкнаха. Мисля че някъде четох че се полага по здравна каса(но няма кой да практикува).Не знам защо добрите специалисти не искат да работят с касата. Явно не и е изгодно.
 А препоръчителните изследвания с годините стават все повече. Някои не са запознати преди да забременеят. Сега, аз например в чужбина 1 ст. не съм дала. Това е шок за мен. И там реално изследванията са - 2 пъти видеозон, но ако се наложи са много повече. Аз ходих често.

# 6
Първо, в много държави по време на неусложнена бременност се правят само две ехографии и толкова - няма вариант отивам на частно и си плащам.
Второ - реално и в България за неусложнена бременност касата покрива само две или три ехографии. Реално, за всяка следваща специалистът има право да посока заплащане. Ако не го прави, това си е един вид жест и подарък.
Трето - наистина касата включи ЕДНА от трите фетални морфологии в пакета си дейности. ОБАЧЕ. Тя е ВСД (високо специализирана дейност). Един специалист може да има сключен договор с касата като акушер-гинеколог, но да няма сключен договор с каса за ВСД и съответно да я извършва срещу заплащане. Никой не може да го задължи да сключва договор за ВСД. И докато цените, които касата плаща за ВСД са такива, че не могат да покрият разходите по извършването ѝ, почти никой специалист няма да сключва договор с каса.
Именно срещу подхода на НЗОК трябва да възразявате, не срещу друго.

# 7
  • Sofia
За съжаление почти нищо не се покрива за бременност. Ако имате допълнително здравно осигуряване покрива частично до някакъв лимит, но е пак крайно недостатъчно.

# 8
Зависи от пакета на ДЗО. В старата ми работа умишлено не бяха включили опция “Бременност”, защото казваха, че ако някоя планира да забременее, да каже и ще доплатят на Дженерали само за нейния пакет застраховка “Бременност”. Това разбира се беше съвсем целенасочено.
В сегашната ми работа беше 400 лв за година, но хванах две застрахователни години и съответно си поисках 2 пъти по 400. И отделно имах 550 лв за самото раждане. Тези пари обаче не ми стигнаха за всички разходи. Разбира се, че е някаква помощ и съм благодарна. Отделно от фирмата ми също изплащат еднократна помощ при раждане, както и държавата дава някакви еднократно. Но с появата на детето те първа започват големите разходи, та това в началото, ако не мога да го покрием с мъжа ми, какво ще правим по-нататък? Не е евтино да имаш дете, това е.

Общи условия

Активация на акаунт